VIDEO Dragoș Tudorache despre raportul Matic din Parlamentul European: E despre drepturile femeilor, despre politicile de sănătate publică. Din păcate, toată discuția s-a concentrat pe prostia cu bărbații care nasc
Europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR PLUS) respinge drept ”o prostie” declarațiile unor europarlamentari români potrivit cărora un raport adoptat de Parlamentul European le-ar da dreptul bărbaților să nască. Tudorache spune că raportul Matic, care solicită statelor membre UE să garanteze accesul femeilor la avort, are în centru ”drepturile femeilor și politicile de sănătate publică”.
Europarlamentarul român spune că legislația din România privitoare la avort este ”echilibrată” pentru că ”vine tocmai dintr-un istoric foarte dureros”, dar critică faptul că unii medici invocă ”clauza de conștiință” pentru a le refuza pacientelor acest drept.
Interviul VIDEO integral:
- Cele mai importante declarații ale lui Dragoș Tudorache:
Despre votul la raportul Matic: Nu a fost foarte controversat. El tratează subiecte care ar trebui să fie elemente de normalitate. E un raport despre drepturile femeilor, despre politicile de sănătate publică pe care un stat membru al trebui să le adopte. Din păcate, toată discuția s-a concentrat pe prostia cu bărbații care nasc, pentru toți oamenii cu scaun la cap e limpede că nu despre asta e vorba. Sunt elemente care țin de violența domestică, accesul la vaccinul împotriva cancerului de col uterin.
Sunt chestiuni care dor și sunt foarte acute în toate societățile din UE, chiar și în cele mai evoluate, pentru că femeile au nevoie de politici de sprijin care să le protejeze drepturile.
Putem căuta un fond politic, el pleacă și din unele derapaje din unele state membre. Polonia este cel mai bun exemplu, cu înăsprirea legislației privind avorturile. Dar raportul nu este despre avort – e și el menționat, dar e o mică parte. El e motivat de nevoia de politici complexe de sănătate publică pentru femei
Despre clauza de conștiință a medicilor vs. drepturile pacientelor care vor să facă avort. Fără doar și poate, dreptul pacientului e mai puternic decât clauza de conștiință. E un semnal de alarmă și față de ce se întâmplă inclusiv la noi în țară, medici care invocă dreptul la propria conștiință refuzând un act medical legal și legitim. Este un fenomen foarte îngrijorător, nu știu să scrie undeva în jurământul lui Hipocrate că un medic are dreptul să invoce această libertate de conștiință, ea trebuie lăsată la ușa cabinetului medical.
Vine pe fondul unor campanii văzute din păcate în ultimii ani și în România, și la nivel european și global, în care sunt amestecate într-un mix nesănătos chestiuni care țin de valorile creștine, de libertăți, de conștiință. Și se ajunge la un rezultat care nu ajută pe nimeni, decât pe acei oameni cu vederi extreme și partidele politice care tind să preia acest mesaj pentru că văd un avantaj populist în el.
Raportul nu este un raport legislativ, nu a fost dat în cadrul unei propuneri legislative. Nici nu s-ar putea de altfel, politicile de sănătate publică sunt exclusiv naționale. E un act politic prin care Parlamentul European a tras un semnal de alarmă pe anumite măsuri necesare. El îndeamnă statele membre să-și revizuiască politicile acolo unde e necesar. Fiecare stat membru e liber să-l urmeze cum crede de cuviință
În privința avortului, România are o legislație echilibrată, care vine tocmai dintr-un istoric foarte dureros și pe care cei care acum trâmbițează sus și tare ar trebui să-l înțeleagă. Să înțeleagă ce a însemnat pentru România politica de interdicție totală a avorturilor.
Sunt de acord cu libertatea individului de a-și determina singur modul în care înțelege să-și ducă viața, mai ales când e vorba despre propria identitate, propria viața, propriile opțiuni. Tocmai pentru că sunt un liberal din acest punct de vedere mi se pare logic să urmez o identitate pe care fiecare comunitate alege asumat să și-o folosească
Despre acuzațiile aduse de unii liberali și PSd-iști: Este o lașitate fără margini și o dezamăgire. Eu nu am o problemă cu votul colegilor din coaliție, ei trebuie să răspundă propriului electorat, care reprezintă valori liberale. Noi nu am criticat niciodată votul colegilor noștri. Nu am înțeles, sunt profund dezamăgit, felul în care au atacat opțiunea noastră politică. Au ales să voteze în bloc alături de ultraconservatorii europeni, cu orientări către marginea din dreapta a eșichierului politic. Ce nu înțeleg este modul în care mulți liberali au înțeles să atace pe niște elemente frivole votul unor colegi de coaliție.
La PSD am văzut și mai multă lașitate, s-a cam fugit de la acest vot. Interesant e că vine după noua doctrină anunțată de Vasile Dâncu, stânga conservatoare. Asistăm la o fugă după un electorat care pare foarte ușor de atras cu poziționări populiste.
Despre educația sexuală: Elevii au nevoie de educație sexuală pentru că face parte din modul în care ei se pregătesc pentru viață. Trebuie să vedem dacă în curiculă avem această parte de educație suficient tratată. Eu înțeleg că nu avem la acest moment suficient acoperită această parte și se cam vede în viața de zi cu zi – suntem pe primul loc în Europa la nașterile sub 18 ani, un fenmen serios pe cre nu-l putem trata decât cu educație. Vrem să-i punem explicit eticheta educație sexuală sau să o ascundem sub alte etichete? Eu cred că trebue să ne asumăm, nu înțeleg de ce să ne ascundem: e nevoie de educație sexuală, altfel își iau informația din altă parte. Cred că putem în Parlamentul României să găsim echilibrul necesar legat de vârsta de care să introducem această educație. Proprii mei copii încep educația sexuală de la nivelul gimnaziului, cred că este o vârstă potrivită.
Legat de poziția BOR: Sunt creștin, dar nu amestec niciodată una cu alta. România este un stat laic, politicile de educație se fac de către stat.
Despre pașii pe care ar trebui să îi facă România după raportul Matic: La nivel legislativ nu văd pe care trebuie să le facem în Parlamentul României. Dar la nivelul politicilor de sănătate ar fi posibil accesul mai facil la vaccinare împotriva cancerului de col uterin șii diagnosticarea timpurie a unor boli
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii