G4Media.ro

VIDEO Drumul expres Craiova-Pitești / Decizie inedită a CNAIR: semnează cu firmele…

VIDEO Drumul expres Craiova-Pitești / Decizie inedită a CNAIR: semnează cu firmele lui Dorinel Umbrărescu contractele pentru construcția tronsoanelor 3 și 4, deși sunt contestații pe rol la Curtea de Apel

Compania de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) semnează, miercuri, cu asocierea de firme românești SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade contractele pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 3 și 4 ale drumului expres Craiova-Pitești. Semnarea celor două contracte cu o valoare cumulată de peste 1,28 miliarde de lei se va face în ciuda plângerilor depuse la Curtea de Apel București de China Railways, turcii de la Mapa Insaat și italienii de la Rizzani. Șefii CNAIR se folosesc astfel de o prevedere din legea nr. 101/2016, care le dă dreptul de a încheia contractele după deciziile Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, fără a mai aștepta verdictul definitiv al instanței. CNSC a dat dreptate CNAIR și a respins pe 24, respectiv 28 august, ca fiind nefondate contestațiile depuse de cele 3 firme din China, Turcia și Italia.

Tronsonul 3 pornește de la localitățile Slatina și ajunge până la Colonești. Asocierea condusă de UMB a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția celor circa 32 de kilometri de drum expres cu o ofertă de 670 de milioane de lei, circa 67% din valoarea estimată la licitație.

Tronsonul 3

  • Lungime: 31,75 km
  • Constructor: SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
  • Valoare: 670 mil. lei
  • Durata contractului: 36 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor
  • Perioada de garanție a lucrărilor: 10 ani

Tot circa 32 de kilometri are și tronsonul 4, care pornește de la Colonești și ajunge la intersecția viitoare cu autostrada A1 în zona Catanele.

Tronson 4

  • Lungime: 31,88 km
  • Constructor: SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
  • Valoare: 617 mil lei
  • Durata contractului: 36 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor
  • Perioada de garanție a lucrărilor: 10 ani

CNAIR a atribuit ambele contracte către firmele drumarului român Dorinel Umbrărescu la finalul lunii iunie. Ambele decizii au fost atacate la CNSC de către chinezii de la China Railways, clasați pe locul 2, turcii de la Mapa Insaat, clasați pe lotul 4, și italienii de la Rizzani de Eccher.

Pe 24 și 28 august, CNSC a respins toate contestațiile depuse de cele trei firme, dând astfel posibilitatea CNAIR să încheie contractele, chiar dacă acestea au mers cu plângerile până la Curtea de Apel București.

Ce spune legea:

Aliniatul 4 al articolului 9 din legea nr. 101/2016 spune clar că: „autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea deciziei Consiliului privind soluționarea contestației și după expirarea termenului de așteptare prevăzut pentru încheierea lui, care nu este întrerupt/suspendat de formularea contestației”.

Foștii șefii din CNAIR nu au folosit până acum prea des această prevedere din lege pentru a scurta termenele de la desemnarea câștigătorului unei licitații și până la semnarea contractului, nedorind să-și asume o posibilă întoarcere în instanță a deciziei de la CNSC.

În plus, în ședința de guvern de săptămâna trecută a fost aprobat un memorandum care dă mână liberă CNAIR să încheie cele două contracte, având în vedere că este vorba despre un proiect major de infrastructură, cerut de ani buni de americani de la Ford, unii dintre marii angajatori din zona auto din România.

Potrivit unor surse G4Media, ambele contracte cu firmele controlate de familia Umbrărescu vor conține o clauză, care prevede că plata lucrărilor executate se va face după decizia finală a instanței. În plus, potrivit înțelegerii încheiate cu Umbrărescu, dacă deciziile CNSC sunt întoarse de instanță, contractele devin nule de drept și se revine la situația actuală, adică la reanalizarea ofertelor depuse. În acest caz Umbrărescu nu va încasa niciun ban pentru munca deja prestată.

Șefii CNAIR speră în soluții rapide din partea judecătorilor de la Curtea de Apel.

Stadiul lucrărilor tronsonelor aflate în lucru

Drumul expres Craiova – Pitești are o lungime totală de 121 de kilometri și este împărțit în 4 tronsoane.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1, cu o lungime de circa 17,7 km, este executat de către italienii de la Tirrena Scavi, iar stadiul lucrărilor este de 13,6%.

Tronsonul 2, cu o lungime de circa 40 de kilometri, care cuprinde și centurile ocolitoare de la Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade – Consitrans. Stadiul lucrărilor este la circa 25%.

Sursa foto: Captură video/CNAIR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Cineva din redacția asta pare să aibe ceva cu Dorinel Umbrărescu, cam multe articole date cu subantelesuri de către o publicație independentă.

    Umbrărescu este un exemplu de calitate, anteprenoriat și management românesc, îi ajută Google pe cei care nu stiu

    • @Omul Vitruvian – Nu stiu ce ai inteles tu din articol, dar eu am citit contrariul, ba chiar m-am bucurat de subiect. Si, da, Umbrărescu pare un om de treaba (a avut el ceva probleme cu niste munitie de vanatoare, dar asta nu intereseaza atata timp cat firmele lui au lucrat bine).
      Dar, na, postaceala o ai in sange si probabil atat te duce pe tine capul…

    • Și pe la guvern pare să fie cineva care are ceva cu Dorinel Umbrarescu.
      Niște afinități, preferințe gen
      Orban știe :))))

    • @kafka văd că ai impresia că am vrut să exprim cu totul altceva, poate nu mă duce capul de la atâta posteală și nu sunt în stare să fac cititorii să înteleagă comentariile mele, sorry, pe viitor voi coborâ nivelu comentariilor mele, poate așa voi fi mai înțeles :))

    • Am perceput si eu tenta negativa a titlului articolului. Pacat. Cititnd articolul nu reiese nimic iesit din comun, mai ales ca CNSC-ul a dat o rezolutie pe contestatii.

  2. CNAIR e cuib de serpi. Daca am avea justitie functionala, DNA i-ar calca pe toti in picioare, la cat de corupti sunt.

    • nu era DNAul etalonul justitiei la noi, nu urlau rezistentii „DNA să vină să vă ia!”, ce s-a întâmplat, nu mai rezistă nimeni sau nu mai sunt bani pentru proteste?

  3. Incredibil cum în 30 de ani nu s-a înscris la licitațiile pentru construirea de autostrăzi în România aproape nici o firmă din țări cu adevărat avansate și civilizate, gen Germania, Suedia, Norvegia etc.
    Doar din țări stiut a fi corupte : Turcia, Italia, China…

    • Sunt multe tronsoane de autostrada unde lucrează PORR, STRABAG……și astea sunt firme austriece.
      Strabag lucrează in Germania de vreo cateva sute de ori mai mult ca in România și o face bine. Aici problema e capacitatea statului de a superviza îndeplinirea clauzelor contractuale.

  4. la ce ne spune istoria o sa fie gata tronsoanele 2,3,4 si vom astepta dupa italieni inca 5 ani sa il termine pe al lor.

  5. Umbrarescu e ăla cu care a semnat Orban contractul pentru transalpina?
    Ce coincidență…

  6. Desi este critic, pe viitor sr trebui reglementata si chestia asta cu contestatiile. E prea urgenta problema drumurilor sa stau sa ma opresc cu aceste rahaturi de contestatii! Mai ales ca sunt depuse democratic de tari care nici nu inteleg sensul cuvintului:china , turcia. Cind e ceva urgent ma cac pe legile lor de rahat.

    • bine spus! astia folosesc democratia doar cand au de castigat din ea

    • Cele mai multe au fost depuse de tari care nu inteleg democratia, ca grecia, spania, italia, austria…
      PS. Nu tarile depun contestatiile, ci niste firme.

  7. pe langa subiect :

    au incercat PPP-uri cu toti dubiosii….chiar nu s-a gasit o institutie bancara sau un investitor sa se asocieze cu Umbrarescu ? ca la cum se misca pe santier avem multe autostrazi gata