G4Media.ro

VIDEO Efectele inflației: Fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții se va adânci,…

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

VIDEO Efectele inflației: Fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții, estimează Valentina Ciobanu (Consiliul Tineretului din România) / Țara noastră are cea mai mare diferență din UE între vârsta la care femeile și bărbații părăsesc casa părintească

Fenomenul celor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării acestora, a declarat Valentina Ciobanu, director de politici publice la Consiliul Tineretului din România, într-o dezbatere organizată de G4Media/ENTR despre efectele inflației asupra tinerilor.

„Cu siguranță se va amplifica și mai tare fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții, pentru că având în vedere acele costuri esențiale – pentru hrană, pentru transport etc. – tinerii preferă să economisească de acolo de unde pot, dacă pot rămâne în zona în care locuiesc cu părinții și nu sunt nevoiți să se mute în alt oraș pentru serviciu”, a afirmat Valentina Ciobanu.

Aceasta a explicat că tinerii vor alege să nu mai plătească chirie sau ipotecă, pentru că în general ei lucrează pe salarii modeste, fiind dificil să concurezi pe piața muncii când nu ai experiență.

Tinerii vor alege să economisească de unde pot și de unde pot pentru mulți tineri este locuința”, a subliniat aceasta.

Valentina Ciobanu a precizat însă că pentru dezvoltarea tinerilor nu este benefic să locuiască cu părinții, deoarece devin mai greu independenți, iar printre altele vor fi mai ezitanți inclusiv să-și formeze o familie.

Nici locuirea la cămin, în timpul studiilor, nu este o soluție optimă, pentru că în multe dintre acestea sunt „condiții insalubre, nu sunt nici pe departe decente”, plus că nu ai intimitate.

„Nici locuirea la cămin, nici cu părinții nu sunt opțiuni bune pentru tineri, însă, din păcate, acestea vor fi alese acum din ce în ce mai mult, având în vedere creșterea prețurilor”, a apreciat Valetina Ciobanu.

Țara noastră are cea mai mare diferență din UE între vârsta la care femeile și bărbații părăsesc casa părintească

Conform celor mai recente statistici realizate de Eurostat, cu date agregate în august 2022, în Europa s-a înregistrat în perioada pandemiei de COVID o creștere a vârstei medii la care tinerii părăsesc casa părintească.

România se află pe locul 11 din cele 27 de țări membre UE în privința vârstei la care tinerii „își iau zborul”, în jur de 28 de ani. La nivel european, aceasta se situează sub pragul de 27 de ani. Suedezii pleacă cel mai devreme din locuința părinților – la 19 ani, iar portughezii cel mai târziu – la peste 33 de ani.

România înregistrează cea mai mare diferență în această privință între femei și bărbați: dacă tinerele nu mai locuiesc cu părinții la puțin după 25 de ani, tinerii rămân în casa părintească până după 30 de ani. În nicio altă țară din UE nu se mai observă o astfel de mare diferență.

Sursa: Eurostat

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Da, pt. ca femeile se muta la casa parintilor barbatului. V-o zice si Moromete.

  2. Traim in vremuri anacronice … Oameni la 60 de ani se comporta ca niste copii rasfatati.

  3. Daca nu ai casa cu piscina pana la 30 de ani esti un ratat si ar trebui sa kys

  4. Impozitul progresiv pentru a 2-a proprietate ar fi rezolvat aceasta problema. Din pacate in Romania este favorizat feudalismul.