G4Media.ro

VIDEO Europarlamentarul Carmen Avram: România are un potențial fantastic pentru producția agricolă…

Sursa foto: Pexels

VIDEO Europarlamentarul Carmen Avram: România are un potențial fantastic pentru producția agricolă organică, dezavantajele: prețurile mai mari și condițiile de depozitare

Produse organice, mai sănătoase, cu traseu scurt de la producător la consumator, sunt principalele prevederi din Strategia europeană „De la fermă la consumator” (Farm to fork) care se va aplica în tandem cu noua Politică Agricolă Comună, recent votată la Bruxelles. Aceasta are, în opinia europarlamentarului Carmen Avram, avantaje și dezavantaje pentru fermierii români – explicații, într-un interviu pentru G4Media. 

Strategia „De la fermă la consumator” urmărește, în fapt, să reducă la maxim distanța dintre locul de producere a hranei și locul de consum; adică să fie produsă local, să fie curată, se încurajează culturile organice și un nou tip de etichetare a tuturor alimentelor, a explicat pentru G4Media europarlamentarul Carmen Avram (PSD, S&D).  

Aceasta a subliniat că fermierul român are câteva avantaje: 

  • România are un potențial fantastic de producție organică, are un pământ mult mai curat decât al altor țări; folosește de 4 ori mai puține substanțe chimice decât Franța. 
  • Deținem acest lanț scurt de la producător la consumator, ceea ca va avantaja producătorii locali.

Dezavantajele ar fi:

  • prețul mai mare al produselor organice, mai curate. 
  • Problema cu accesul produselor în marile magazine. „Trebuie găsită rapid soluția depozitării și vânzării acestor produse locale proaspete și bune care uneori toamna sunt aruncate pe câmp fiindcă nu au unde să fie vândute. M-am bucurat să aud pe ministrul Chesnoiu vorbind despre revitalizarea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea pentru că prin intermediul său ar putea fi vândute produsele fermierilor români.”, a spus Avram.

Reamintim că Rezoluția Parlamentului European privind Strategia Comisiei Europene „De la fermă la consumator”, a fost votată în Parlamentul European în luna octombrie. Comisia Europeană urmează să facă mai multe propuneri legislative pentru a implementa această strategie. Principalele prevederi:

  • Reducerea utilizării de pesticide cu 50% până în 2030, o țintă pe care Parlamentul o dorește obligatorie pentru toate cele 27 de state membre.
  • Reducerea utilizării de substanțe anti-microbiene cu 50%  (antibiotice) tot până în 2030.
  • Reducerea utilizării de îngrășăminte chimice cu 20% până în 2030. Și tot până atunci ar trebui să crească la 25% suprafața de terenuri agricole cu producție bio. Agricultura ecologică ocupă în prezent 3, 2% din terenurile agricole.

Informații complete despre Strategia „De la fermă la consumator”, pe site-ul Parlamentului European, aici.

Carmen Avram a vorbit în interviul pentru G4Media și despre Politica Agricolă Comună 2021-2027, al cărei set de reguli a fost votat final în luna noiembrie.

Practic, a explicat aceasta, „totul trebui să respecte o înverzire a agriculturii mai mult decât până acum. Provocarea va fi să găsească acum echilibrul perfect între ceea ce trebuie să ofere agricultura și bunurile care trebuie să asigure în continuare hrana oamenilor de pe continent.”

Problemele aduse de aceste reguli, în opinia sa: „Deși subvenția va crește la 205 euro pe hectar nu e foarte clar dacă vom avea bani să acoperim această subvenție pentru că: din pilonul 1, plăți directe, trebuie puși deoparte 500 milioane euro/an pentru ecoscheme, 3% pentru tinerii fermieri, 10% vor trebui să fie redistribuiți micilor fermieri”. 

În schimb, mai spune Avram, „va fi și un venit suplimentar pentru fermieri, acest buget de 500 milioane euro pentru cei care vor intra în mecanismul de ecoscheme, de exemplu: management mai bun al apei, rotația adecvată a culturilor, cultivarea de plante care rețin carbonul în sol. Fiecare stat își alege din lista recomandată de CE. Sunt obligatorii pentru stat, el trebuie să-i motiveze pe fermieri pentru a avea aceste ecoscheme la nivel național”.

România va primi peste 21,6 miliarde euro în total, pentru măsurile din domeniul agriculturii, din care circa 14 miliarde vor fi destinate măsurilor FEGA, circa 7 miliarde euro vor fi alocate pentru dezvoltarea rurală (FEADR) și la acestea se mai adaugă 692 milioane euro de la Comisia Europeană prin instrumentul NextGenerationEU. (Foto: Pexels.com)

Citește și: Interviu G4Media despre noua Politică Agricolă comună, cu europarlamentarul Alin Mituța, aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. vorbe goale….de politician-stirist

    • România, crescătorie de pr.sti si tic.ăloși, are un mare potențial de a fi o zonă-gunoi, o cloacă a planetei, cu ajutorul politicienilor corupți care ne susură otrăvit ce grozavă „va fi” de 33 de ani! 🤮

    • Întrebarea este cum se face că omul infractorului-turnător Felix ajunge europarlamentar pe listele piszdeului ? Mizerie maximă.

  2. Exista in continuare un potential extraordinar in proiecte pentru depozite de produse agricole si pentru procesarea acestora.
    Iar in Romania fermele mici si mijlocii sunt aproape organice sau ecologice. Trebuie doar putin revizuite procesele si certificate.
    Firmele mari, care produc cereale si legume pe suprafete extinse folosesc pesticide si ingrasaminte chimice. Acolo este necesara o politica de reducere a substantelor chimice si de promovare a produselor de inverzire cu aport in imbunatatirea pe cale naturala a structurii si calitatii solului, implicit a produselor agricole.
    Romanii pot deveni cea mai importanta tara in domeniul agricol.
    Sa pornim cu speranta in noul an.

  3. Prima data trebuie resetata agricultură, eliminate subvențiile care sunt ajutoare sociale bani care încurajează nemunca și falsul în declarații care sunt vanate de mafioții care nu au nicio legătură cu agricultură . Este inadmisibil ca o tara cu asa potențial agricol sa nu își acopere hrana ptr consumul zilnic intern sa nu mai vb de export de alimente. Dacă noi importăm multe produse nu își mai au rolul aceste subvenții.

    • Ceea ce spui tu a fost candva,la inceputurile platilor directe in Romania.
      Astazi este din ce in ce mai greu, chiar si pentru mafioti sau primari,care au acces la situatia suprafetelor, sa faca declaratii false si sa vaneze subventii. In fiecare an se controleaza suprafetele cultivate prin teledetectie ( din avion ) si este imposibil sa fie platite subventii pentru ceva ce nu este cultivat.

  4. @ Carmen Avram
    Totusi nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca preturile la produsele curate sunt mai ridicate.
    Mie, ca mic producator de produse curate mi se pare ca sunt subevaluate aceste produse.
    De asemenea lipseste o piata pentru aceste produse, nu exista acea infrastructura care sa permita micilor producatori, care de regula sunt organici si ecologici sa-si duca “produsele in farfurie “.
    Ma refer la ceva de genul platformei “Gusturi romanesti” care permite micilor producatori sa ajunga intr-unul din lanturile comerciale alimentare.(Mega Image)

    • @Olivia
      Chiar fac ce ma indemni tu sa fac. Pregatesc un tanar serios ca sa preia mica mea ferma intrucat din motive obiective trebuie sa ma retrag.
      Sunt optimist in legatura cu viitorul agriculturii romanesti.

  5. Acum se face agricultură doar cultura mare se vinde tot cu tirul din câmp direct in port iar noi importăm pâine congelata.

    • Exista o categorie de fermieri care livreaza direct in silozurile din port, tocmai fiindca nu exista spatii de depozitare si intreprinderi de prelucrare a produselor agricole.
      Este o ruptura intre procesul de productie agricola si procesul de valorificare superioara a acestor produse agricole.
      Lantul este : productie cereale-siloz-export la producatorul de aluat- import aluat si productie paine din aluat.
      Asadar ce lipseste Luis ? Producatorul si cel care depoziteaza aluatul prin congelare in locul exportatorului de cereale si a importatorului de aluat congelat.

    • Exista o categorie de fermieri care livreaza direct in silozurile din port, tocmai fiindca nu exista spatii de depozitare si intreprinderi de prelucrare a produselor agricole.
      Este o ruptura intre procesul de productie agricola si procesul de valorificare superioara a acestor produse agricole.
      Lantul este : productie cereale-siloz-export la producatorul de aluat- import aluat si productie paine din aluat.
      Asadar ce lipseste Luis ? Producatorul si cel care depoziteaza aluatul prin congelare in locul exportatorului de cereale si a importatorului de aluat congelat.
      Exista fonduri – esti tanar, sti ce trebuie, acum ca ti-am spus – porneste la treaba si vei deveni milionar.
      Vei cumpara cereale cu camionul si vei vinde aluat congelat tuturor fabricilor din Romania.

  6. Hoție organica a cultivat derbedeul Felix la ICA.

  7. A descoperit apa rece carmen avram! Manipularea și hotia vor termina România. Cu aportul deosebit al se#cu#ri#st#ului Voiculescu prin bo#rde#lu#ri#le- tv une ai lucrat cu sârg.

  8. A descoperit apa rece carmen avram! Ma#nip#ul#ar#ea și ho#tia vor ter#mina România. Cu aportul deosebit al se#cu#ri#st#ului Voiculescu prin bo#rde#lu#ri#le- tv une ai lucrat cu sârg.

  9. Veniți la țară șa vedeți ce au făcut asa ziși fermieri. Au luat banii de la țară fără sa dezvolte zona, fără angajați doar cu zilieri pe post de sclavi. Trebuie impuse niște condiții clare celor care fac agricultura si primesc subvențiile. Cine are subvenții sa aibă un nr de angajați permanenți in funcție de teren. Cine ia subvenții sa facă si zootehnie legumicultura vie pomi nu numai grâu porumb si floare. Zootehnie este foarte neglijata nu face mai nimeni. Vânătorii de subvenții sunt prezentați în presa condamnați de instanță când fermierii declarau terenuri necultivate cultivate sau animale ajunse demult mezel sunt plătite subvențiile pe ele in continuare. A nu se uita cazul de la Vaslui când porumboiu incasa subvenția cu crotalele in sertar. Este junglă in agricultura trebuie intrat cu forța si dat cu barda.

  10. Rozatorii de subvenții fermierii care provin din foștii tractoriști bețivi analfabeți care se ocupau doar cu furatul si trasul in piept al statului asa fac si acu. Fermierii se dau numai cu jepane scumpe din import la fel cu utilaje dar vor bani de la statul roman sa producă ptr export materia primă . nu este corect. Cum pot alte state sa ia romani la munca in agricultură si sa ii plătească cu 15’euro pe ora minim plus carte de muncă iar la noi nu dau 100 de lei pe zi.

  11. Un lucru e clar, subvenții le sunt discordia de aici ele trebuie eliminate sau acordate doar acelora care produc, înmagazinează, procesează si valorifică cu forță de munca locală bine plătită si angajată cu forme legale. Se plang fermierii ca nu găsesc forță de lucru dar nimeni nu spune de ce ? Plata proastă nerespectarea drepturilor, lipsa de respect si a cărților de muncă astea sunt motivele.

    • 1. Ca sa iei subventii semnificative trebuie sa ai spate politic. Adica sa cotizezi sub o forma sau alta;
      2. Munca in agricultura e sezoniera, de unde si specificul angajatilor. Am platit anul acesta zilieri cu 250 de lei pe 8 ore de lucru intr-o zi, sa faca cea ce eu fac in 6 ore si am lucrat cot la cot cu ei. Cand a fost prea cald sau a plouat m-au lasat cu ochii in soare sau in ploaie…. sa ma descurc. Sunt dispus sa platesc, dar sa am si pe cine. Si de aici puntul 3;
      3. Daca pot lua un utilaj, il iau ca ala nu ma lasa dupa meteo;
      4. Imi vand produsele unde se plateste mai bine. Romanul vrea „eftin” in detrimentul calitatii. Eu fac calitate.
      5. Prelucrare inseamna sa investesti intr-o fabrica, dar sa o folosesti doar 2 luni pe an. Rentabilitate mica. Si nu le poti face toate in acelasi timp;
      6. Asociere e un cuvant mare la un popor care voteaza infractori dupa chipul si asemanarea sa.

    • @Taran,Luis.Gigel
      Gigele, ce spui tu exista ( angajati platiti cu minim pe economie ) cum este peste tot in Romania si in alte domenii.
      Dar eu cunosc multi fermieri (mari) unde un tractorist bun este platit cu 3500 -4000 sau chiar 5000 lei/net luna (cu carte de munca). Fiind vecin cu un astfel de fermier sunt obligat sa ofer un conditii competitive desi nu am aceleasi venituri. Lucrurile stau asa de cativa ani, probabil, desi sustineti ca aveti informatii nu sunt cele mai actuale.
      Asadar cu siguranta eliminarea subventiilor ar face ca fermierii mici (ca mine) si mijlocii sa dea faliment si sa nu mai poata angaja nici cu minim pe economie.
      Daca sunt campurile lucrate si avem ferme moderne de cresterea animalelor, fabricute de prelucrarea laptelui in orice comuna mai mare, vii moderne si crame frumoase se datoreaza faptului ca exista platile directe de subventii si finantari pentru proiecte in domeniul agricol.
      Voi militati pentru regres sau doar sunteti neinformati.

  12. Hai să va mai zic ceva ,așa zișii fermieri au făcut avere de pe spatele țăranilor de pe terenuri lor pe care le dau o arendă mizerabilă. Fermierul încasează subvenții de peste 300 euro pe ha plus subvenții la motorina despăgubire la motorină sau tot felul de ajutoare de stat iar fermierul ii da arenda la țăran 500 kg/ha/an fara să ii plătească impozitul la primărie. Statul face o greșeală mare ptr ca le da la fermierii banii directvcash in cont fara sa fie controlați. Le da despăgubire la seceta dar fermieri nu investesc in irigații iar când este secetă vine din nou la stat să ii de a despăgubire din bani publici ,dar când fermierul isi ia bolid îți rade in nas.

    • @Gigel
      Da, si eu am un astfel de fermier in sat, este chiar primarul care lucreaza terenurile tuturor taranilor batrani din sat si ale urmasilor lor, care sunt plecati la cules sparanghel prin occident.
      Si da, primarul nu da mare lucru acestor oameni care totusi il aleg fiindca sunt multumiti.
      Insa nu sunt de acord cu ce spui despre control. Ferma mea exista de 10 ani si in aceasta perioada numai un an nu am fost controlat. In rest an de an am controale foarte amanuntite in tot ce poate fi controlat.
      Imi inchipui ca la fel se intampla si cu primarul, altfel ar fi incorect fata de mine si altii ca mine.
      Despagubiri pentru calamitati am incercat sa obtin si eu anul acesta din cauza excesului de ploi fiind nevoit sa seman pana in 16 iunie.
      Oricum mi s-a spus ca este nevoie de o comisie serioasa, asadar nu cred ca se pot face smecheriile de care vorbesti cu despagubirile pentru seceta decat politic. Si ajungem din nou la politica su coruptie.
      Craciun fericit !

  13. Crăciun fericit tuturor/ nu zic ca nu exista si fermieri serioși dar sunt multi mafioți care nu au nimic in comun cu agricultura / își instalează copii la țară ca tineri fermieri ca beneficiile si subvenții sunt extrem de mari acei copii nu calca pe la țară nu recunoaște minim o buruiană sau gândac dar spqge mii de euro prin cluburi conduce bolizi de lux iar pe zilieri ii amăgește cu ce scăpa printre degete/ de asocieri nu se poate vb intre femier ca se tem de furat sunt niște hoti cu toții si se fură intre ei. Hoțul de furat se teme.