G4Media.ro

VIDEO Europarlamentarul Dragoș Tudorache: Educația alături de sănătate ar trebui să se…

Sursa Foto: Facebook/ Dragos Tudorache

VIDEO Europarlamentarul Dragoș Tudorache: Educația alături de sănătate ar trebui să se axeze pe competențe europene

„Există și această discuție foarte serioasă în Uniunea Europeană, dacă nu e cazul, modificând tratatele bineînțeles, să aducem partea de educație mai mult către zona de competențe europene. Eu cred că da, alături de partea de sănătate publică, pentru că s-a văzut în situații de criză, cum a fost acum cu Covid-ul, că este nevoie (…) de o viziune europeană și de o adaptare integrată pe felul în care răspunzi la astfel de crize”, a declarat europarlamentarul Dragoș Tudorache, într-un interviu realizat de Edupedu.ro.

Acesta a spus că, la nivel european, se alocă timp și finanțare pentru transformări: „La nivel european, toată această realitate e cumva bine știută, există sensibilitatea necesară la acest subiect, ceea ce este bine, pentru că acum câțiva ani nu simțeam că suntem acolo încă, la nivel de legislator, Consiliu, Parlament și la nivel de guverne și Comisia Europeană. Ori acum acest nivel de conștientizare este unde trebuie să fie, inclusiv pe partea de impact asupra pieței muncii și de impact asupra domeniului educațional. Cumva se știe, se alocă timp, atenție politică și finanțare, foarte important, la nivel european pentru a face față acestor transformări”.

El a dat exemplul analizei Comisiei Europene despre trecerea de la învățământul fizic la cel online: „Asta înseamnă că, dacă ne uităm de exemplu, la analiza pe care Comisia Europeană a făcut-o pe impactul crizei Covid asupra educației, observând și uitându-ne la felul în care brusc a trebuit să trecem din învățământul fizic în cel online, ceea ce s-a văzut a fost o accelerare, o adâncire de fapt a unor prăpastii care existau deja. Și cuvântul prăpastie nu e ales așa întâmplător, pentru că noi chiar despre asta vorbim, și nu doar între state membre, ceea ce este foarte important de notat, ci și în interiorul acelor state membre practic diferențe foarte mari între regiuni, între zone, între urban și rural, dar chiar și între regiuni întregi față de altele, în ceea ce privește pregătirea populației pentru o transformare digitală atât de profundă în domeniul educației”.

Despre datele referitoare la elevi și profesori, în contextul digitalizării, europarlamentarul a precizat următoarele: „Existau chiar înainte de pandemie niște cifre care ar fi trebuit deja de atunci să ne pună pe gânduri. Au fost studii făcute de OECD, în anul 2018, 2019, care arătau de exemplu că mai puțin de 40% dintre profesori sunt pregătiți să treacă la un model digital de învățământ. Sau care arătau că, dacă nu mă înșel, o treime practic dintre copiii de 13-14 ani aveau cunoștințe de bază în domeniul digital pentru a putea să facă față unei evoluții a sistemului de învățământ pentru digital”.

„Deci, practicile care deja arătau că exista o problemă în ceea ce privește pregătirea sistemului de educație pentru trecerea în era digitală și ceea ce Covid-ul a făcut, a fost accelerând această transformare, această trecere, a făcut, cum spuneam, să arate de fapt cât de serioasă este diferența, decalajul practic între regiuni sau între urban și rural și cât de mult trebuie să investim aici”, a mai completat acesta.

Citește articolul integral, pe EduPedu.

Sursa Foto: Facebook/ Dragos Tudorache

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. …și nu pe forme fara fond.
    Nu poți munci serios când stii ca unii câștigă gras din comision privat nefăcând nimic.
    Ghinion pe toata linia doreste românul

  2. Omul asta este total gresit si transmite un mesaj sec, tipic UE.

    Cine sa ii invete pe copii cum sa foloseasca calculatorul? 90 % din profesori nu stiu sa o faca dar noi avem asteptari de la ei, sa ii invete pe copii.

    Mereu vine cate un destept cu o „noua reforma” care sa fie implementata fix cu aceiasi oameni fsra pregatire si/sau incompetenti. Train the trainers first

  3. Hai ca mai avem vreun an doi si va trimitem la groapa de gunoi a istoriei. Crăciun fericit tuturor

  4. Asta e din categoria „sarbatori de iarna fericite” nu „Craciun fericit” si „parinte 1” si „parinte 2”! Mars, ba, la munca si mai pune si tu mana pe o carte, mai fa un cornet, mai vinde o samanta…

  5. Individul ăsta că nu-l pot numi alt fel a distrus MAI. E cel din cauza căruia au ieșit ofițeri tineri la pensie și a adus în schimb de la SRI cu metehne de securiști ,bine cunoscute. Are curajul să-și mai arate mutra derbedeu ăsta!Rău am ajuns! Nu distrusese destul bășinescu-petrov care a desfiintat liceele militare de poliție, a distrus academia de politie și a permis fără compensare (despăgubiri față de scolarizare) plecarea din sistem a sute de ofițeri. Niciodată nu se recunoaște ca mosad a preluat după 89 țara pe care a facut-o praf. Uitați-va cine și cum a fost condusă și aveți răspunsul. Este imposibilă și o resetare acum când majoritatea valorilor au părăsit țara.