VIDEO Europarlamentarul Marian Jean Marinescu cere politici de mediu echilibrate: Nu văd nicio diferență între a muri de emisii sau a muri de foame că nu ai un loc de muncă
Companiile de transport vor trebui să suporte practic o taxă suplimentară dacă li se aplică sistemul european al comercializării certificatelor de emisii (ETS), atâta timp cât nu sunt foarte multe alternative de combustibili sau de resurse energetice ne-poluante, a spus a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu (PPE / PNL) la conferința Energie și mediu: schimbări și oportunități europene cu impact în economia României, de joi, 16 decembrie, organizată de G4Media și Edupedu.
„Noi trebuie să aplicăm acest ETS acolo unde alternativa este disponibilă dar și abordabilă. Primul lucru, trebuie să ajungem la un echilibru pentru necesitatea de a reduce emisiile, este evident că este o necesitate, dar și de a păstra competitivitatea economică. Nu văd nicio diferență între a muri de emisii sau a muri de foame că nu ai un loc de muncă. Deci trebuie să avem acest echilibru”, a spus Marinescu.
Intervenția VIDEO integrală, aici:
Marinescu a explicat: „ETS – Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, fără o alternativă, este o taxă; acest sistem se aplică acum în energie, în industriile mari consumatoare de energie, dar acolo existau niște alternative; chiar și așa s-a ajuns la un preț foarte mare la energie. Dar în transport, din punct de vedere tehnologic, nu sunt foarte multe alternative. Pentru transportul aerian – poate, în 2035, un avion pe hidrogen; poate, pe distanțe scurte, avioane electrice, cu număr redus de pasageri, care ar rezolva zborurile regionale. Dar alternativele nu sunt foarte multe, ci doar combustibilul alternativ. În transport, dacă s-ar aplica acest pachet, prima consecință va fi ridicarea costurilor, care se vor duce toate pe consumatorul final, pe cetățean. Aici este marea problemă. ETS va deveni o nouă taxă.”
Acesta a mai subliniat că a adresat Comisiei Europene o întrebare legată de necesarul de energie în 2030 dacă s-ar aplica acest pachet și care ar fi mixul energetic.
„Răspunsul Comisiei, privind mixul energetic în 2030: 65% regenerabil, 16% nuclear, 13% gaz și 4% solid. Energia nucleară este 16% și acum. 13% gaz – este o cifră foarte importantă, în condițiile în care nu e foarte clar care este poziția actuală. Așteptăm până la finalul anului un act care să „picteze” situația”, a spus eurodeputatul PPE.
Acesta a mai făcut observații legate de studiile de impact care sunt disponibile acum la nivel european, privind ținta UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. „Puteți constata că întrebările referitoare la impactul social, financiar, investițional, pe locuri de muncă, foarte puțin tratate în aceste studii de impact”.
Acesta a mai vorbit despre situația dificilă a Complexului Energetic Oltenia: pentru acesta, este un program de reconversie depus la Comisia Europeană la DG Competition; situația evidențiată este una gravă, vorbim despre 60.000 șomeri (direct și indirect).
El a mai spus că trebuie exploatate gazele din Marea Neagră, altfel economia va avea mult de suferit.
Marian Jean MARINESCU este europarlamentar, în cadrul grupului PPE, membru, Comisia pentru Transport și Turism, membru supleant, Comisia de Control Bugetar și Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii