VIDEO Europarlamentarul Victor Negrescu: Un proiect pilot pentru digitalizarea claselor din zonele izolate, cu granturi de 60.000 de euro, va fi demarat la începutul anului viitor
Un proiect pilot pentru digitalizarea claselor din zonele izolate, rurale, montane, prin care la începutul anului viitor va fi un apel cu granturi de 60.000 de euro, a fost anunțat de Victor Negrescu, europarlamentar S&D, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European. Acesta a spus că este inițiatorul acestui demers, iar „dacă va funcționa, ulterior el va fi scalat”. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței online „ReConstruiește EdUcația”, organizată marți, 8 decembrie, de EduPedu.ro și G4Media.
“Avem și alte lucruri care puteau fi făcute mai din timp și le tot așteptăm și sper să se găsească soluții, pentru că este în interesul nostru, al tuturor, să se miște lucrurile mai repede, pentru că vreau să vă spun ceva: în multe state europene, nu peste tot, se mișcă lucrurile într-un ritm accelerat, toată lumea a înțeles că ce investești astăzi în educație se va regăsi, se va traduce mâine în economie, în societate. Dacă ignori educația astăzi, peste 20-30 de ani vezi cât te-a costat de fapt acea lipsă de preocupare la momentul oportun“, a declarat Negrescu legat de finanțarea educației.
Intervenția completă, Victor Negrescu:
“Reconstruiește Educația presupune un efort colectiv din partea decidenților, dar și din partea societății civile, din partea profesorilor, din partea părinților, elevilor. Toți trebuie să gândim împreună o formulă și să ne raportăm inclusiv la instrumentele disponibile în plan european.
În primul rând, Europa caută să sprijine statele membre și în mod special cu resurse financiare. De exemplu, pentru perioada următoare, România – doar pe zona de educație – are peste 5 miliarde de euro disponibil pentru a investi strict pe educație. Pe de o parte, avem 3,7 miliarde de euro în Planul Național de Redresare și Reziliență și avem aproape 2 miliarde de euro în viitorul programul operațional dedicat educației. Vom avea un program operațional axat cu precădere pe zona aceasta de educație. Deci avem resurse europene, mai avem și Erasmus ca și program care sprijină mai multe componente pe zona de mobilitate, dar și de educație, și aici de multe ori ignorăm acest lucru. Mai există fonduri pe zona Garanție pentru tineret, Garanția pentru copii, fondul social european, sunt instrumente și oportunități de care trebuie să profităm (…) pentru a transforma educația într-o prioritate pentru statul român, pentru a investi într-o manieră adecvată și a face ca acele exemple pozitive pe care le avem în unele zone din România să fie scalate, să fie actualizate, să fie implementate la nivel național. Pentru asta, ne trebuie o strategie, nu doar pe hârtie, ci într-adevăr o strategie cu pași. (…)
Ce trebuie să facem pentru a scădea abandonul școlar, unde din nefericire, România este printre primele locuri în Uniunea europeană și, în contextul pandemiei, rata abandonului a crescut. Aici, Uniunea europeană oferă instrumente și oferă soluții. Există o strategie europeană pentru combaterea abandonului școlar, implementată de anumite state membre. România, din păcate, nu se raportează la aceasta.
Citește articolul integral pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii