G4Media.ro

VIDEO Exercițiu militar NATO la Cincu cu opt țări aliate. Scenariul: Capul…

VIDEO Exercițiu militar NATO la Cincu cu opt țări aliate. Scenariul: Capul de pod al agresorului, eliminat de răspunsul aliaților bazat pe avioane americane F-16 și F-18, elicoptere Puma românești și tancuri franceze Leclerc

Forțele NATO din România au încheiat astăzi cu succes exercițiul DACIAN FALL 2024 (DAFA24) în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, din Cincu. La exercițiu, care are Franța ca națiune cadru, au participat forțe din opt națiuni membre NATO: Franța, România, SUA, Polonia, Belgia, Portugalia, Luxemburg și Macedonia de Nord. În cadrul evenimentului a apărut și un avion F-18 spaniol, implicat în misiunile de poliție aeriană din România.

Forțele franceze, un batalion, sunt prezente în țara noastră prin Misiunea Aigle, începută în 2022. Aceasta are scopul de a întări poziția Alianței în regiune după izbucnirea la scară largă a războiului ruso-ucrainean. Este pentru prima dată când Franța își asumă rolul de națiune lider într-o misiune de asigurare NATO.

Scenariul a fost următorul: inamicul (o entitate care folosea inclusiv tehnică ex-sovietică/rusă, precum transportoare blindate de trupe BMP3) a stabilit un cap de pod peste un râu, pe teritoriul alianței, iar pentru eliminarea rapidă a amenințării a fost mobilizată o forță multinațională, cu elemente terestre, aeropurtate și aeriene.

Un cap de pod poate însemna mai multe lucruri în domeniul militar. Poate fi orice zonă pe care o forță armată o cucerește de la un inamic și din care poate apoi să efectueze atacuri viitoare. Însă, în mod normal, capetele de pod sunt cele stabilite după trecerea peste un curs de apă, defileu sau după debarcarea la malul unei mări.

După incursiunile inițiale ale unor avioane multirol F-16 și F-18, deținute de România și Spania, au fost ridicate drone de supraveghere care au monitorizat în timp real câmpul de luptă. Modelul integrat în exercițiu a fost AeroVironment RQ-20 Puma, un vehicul aerian fără pilot american de dimensiuni mici, care funcționează pe baterii și este lansat din mână. Misiunea sa principală este supravegherea și colectarea de informații.

A urmat atacul inițial al unor militari americani, aduși pentru a răspunde rapid la amenințare cu un elicopter Black Hawk, care au fost susținuți apoi de vehicule blindate franceze, poloneze și române, de mortiere americane și de artilerie.

În etapa următoare, flancul stâng al inamicului a fost atacat de temutele tancuri franceze Leclerc, care au distrus o poziție fortificată, iar în final portughezii au atacat cu transportoare blindate flancul drept al invadatorilor.

În tot acest timp, infanteria romano-poloneză, susținută de geniști din Macedonia de Nord, care au realizat o breșă în sârma ghimpată inamică, a presat în centru, la adăpostul relativ al unei perdele de fum, și a împins agresorul peste râu, de unde a venit. Pentru breșă a fost folosită o torpilă Bangalore, care este formată dintr-un tub lung, umplut cu explozibil, asamblat în segmente și detonat pentru a crea un pasaj sigur pentru trupele de infanterie.

Explozia torpilei Bangalore.

Manevrele spectaculoase au fost executate cu muniție reală, iar liderii militari prezenți au declarat că DAFA 2024 a fost un succes. Potrivit reprezentanților forțelor aliate, nu a fost ușor să se ajungă aici din cauza diferențelor de doctrină, tehnologii, limbă și chiar cultură ale statelor participante.

„Provocarea majoră cu care ne confruntăm în fiecare zi este interoperabilitatea, posibilitatea de a exersa împreună cu sisteme de comunicație, cu CAS (Close Air Support) și manevrele”, a declarat generalul de brigadă Loic Girard, comandantul adjunct al MND-SE (Multinational Division – South East) din cadrul NATO și cel mai înalt reprezentant militar francez în România.

DAFA24 se desfășoară în perioada 14-31 octombrie, în poligoanele de instruire de la Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata, cu participarea a aproximativ 1.500 de militari.

Exercițiul presupune integrarea, la nivel de divizie, a forțelor și mijloacelor NATO dislocate pe teritoriul României. De asemenea, are scopul de a crește interoperabilitatea structurilor în vederea conducerii operațiilor militare.

Evenimentul de instruire reprezintă o etapă premergătoare a exercițiului „DACIAN SPRING 2025”, pentru care Franța va disloca în România, în premieră, forțe și mijloace de nivel brigadă.

Sursa foto: G4Media

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...