G4Media.ro

VIDEO Experiment realizat de Universitatea Columbia din New York: Roboţii dau dovadă…

Sursa: Captură Youtube

VIDEO Experiment realizat de Universitatea Columbia din New York: Roboţii dau dovadă de o anumită formă de empatie

Un experiment efectuat de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia din New York condus de Hod Lipson, în cadrul căruia a fost creată o mașină capabilă să prezică acțiunile altei maşini doar prin observarea ei, a demonstrat că la roboţi s-a aprins prima scânteie de empatie.

Rezultatul studiului, publicat în Scientific Reports și citat de ANSA, reprezintă primul semn al faptului că până și la roboți ar putea exista o Teorie a minții, capacitatea ființelor umane de a se pune în pielea altora pentru a anticipa acțiunile lor. Rezultatul pune bazele unei comunicări mai eficiente atât între roboţi, cât și între roboţi și oameni.

Capacitatea de a prezice acțiuni viitoare în baza observației „poate îmbunătăți semnificativ sintonia și gradul de interacțiune naturală a unui robot cu un om, din moment ce bariera lingvistică este depășită în executarea sarcinilor în care sunt necesare, de exemplu, coordonarea sau acordul reciproc „, observă Antonio Frisoli, de la Scuola Superiore Sant’Anna din Pisa.

Gândindu-ne la viitorii roboți dedicaţi muncilor casnice, adaugă profesorul, „ne putem imagina roboți capabili să ne susțină acțiunile într-o manieră colaborativă și eficientă”.

Ființele umane învață încă din copilărie să prezică acțiunile altora, iar această abilitate ne permite să trăim și să lucrăm împreună cu succes. Roboții, în schimb, până la experimentul Universității Columbia, nu reușiseră să implementeze acest tip de comunicare socială.

În timpul experimentului, un robot a trebuit să caute cercuri verzi și să se îndrepte spre ele, însă a existat o problemă: uneori, cercul verde era ascuns de o cutie de carton roșie și, în acel caz, robotul ori căuta un alt cerc verde, ori se bloca.

Între timp, un alt robot observa scena dintr-un unghi care nu ascundea niciun cerc verde și, după ce și-a observat partenerul timp de două ore, a început să anticipeze ținta și ruta celeilalte mașini.

Cercetătorii cred că, în ciuda faptului că stilul de comportament al roboţilor este mult mai simplu decât cel al oamenilor, acestea ar putea constitui o formă primitivă de empatie. Tot conform lui Frisoli, experimentul „a măsurat o formă primitivă de empatie între doi roboți, înțeleasă ca fiind capacitatea unui robot de a prezice comportamentul unui alt robot în absența comunicării verbale şi numai printr-o analiză vizuală a comportamentului celuilalt partener ”

Dacă roboții vor ajunge să anticipeze ceea ce gândesc oamenii, vor apărea probleme etice importante. Cum ar fi de exemplu, aşa cum subliniază Frisoli: „în ce măsură un robot poate lua decizii autonome în baza predicției sale? Poate un robot, anticipând gândirea omului, să-l manipuleze pe acesta și să devină ceva mai mult decât un simplu executant al sarcinilor? Toate acestea sunt aspecte care merită o reflecție atentă „, conchide expertul.

Sursa: ANSA / Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sunt oameni care nu dau dovadă de empatie

  2. A crede ca „robotii dau dovada de empatie” este a crede ca daca pe monitor imi apar siomboluri matematice,monitorul da dovada de cunostinte matematice,sau a crede ca daca o moara macina,moara stie ca macina.
    Ceea ce de fapt este spus in acest articol este ca acel cercetator are tipul de empatie pe care un robot il are,adica nu are.

    • @Dan – bai baiete, logica ta e de fer, bre!
      Ia idee, danut baiete, care sunt mecanismele din creierul tau care iti dau convingerea ca esti o fiinta empatica? Adica, ai habar cum functioneaza creierul fiintelor vii (ma refer la toate fiintele vii care poseda creier, acel organ foarte, foarte asemanator cu un procesor)?

    • @kafka Ar trebui sa lasi atitudinea asta de superioritate, mai ales ca gresesti fundamental in ce spui. Ce spune Dan a spus sub o alta forma si un mare filosof contemporan, John Searle si multi specialisti in inteligenta artificiala sustin. Desi inteligenta artificiala are in ultimii ani reusite deosebite, afirmatiile ca inteligenta, creierul si empatia sunt foarte asemanatoare sau pot fi simulate cu un procesor sunt departe de realitate. Inca sunt foarte multe lucruri care nu se stiu despre creier si mai multe facultati mentale ale omului.

  3. Analogia ta nu e chiar corecta. Robotii aia nu sunt programati static ca aplicatiile normale. Evident, logica din spate este umana, dar el a invatat singur ce are de facut. Si fix asta a fost tema experimentului. Oamenii aia au vrut sa vada daca un robot care invata singur va prefera sa consume timp si energie sa ajute sau va alege sa fie egoist. E un pas important in AI.

  4. eu am plans foarte mult dupa masacrul de la Piatra Neamt

  5. …sa va tineti cand or da dovada de antipatie…

  6. Programatorii care au realizat algoritmii care rulează în acei roboți au implementat „empatia”.
    Teorii sunt multe. Fapte sunt doar codul scris de programatori. Inteligența artificială este așa cum este scrisă în cod, așa că dacă un robot o ia razna și face măcel, căutați-i pe cei ce au scris codul ce rula în acel robot, OK?

    Sunt programator de aproape 2 decenii, și astfel de articole trebuie puse în categoria ficțiune a unora ce sunt departe de munca noastră ca programatori.

    • @Madalin Foarte bine spus. Și eu sunt programator și, în plus, lucrez in inteligența artificială de peste 35 de ani și sunt de acord cu tine. Mulți se îmbată cu apă chioară.