G4Media.ro

VIDEO Explozia vulcanului din Tonga a trimis tone de apă în stratosferă,…

captura twitter / nasa

VIDEO Explozia vulcanului din Tonga a trimis tone de apă în stratosferă, care ar putea încălzi Pământul / Cercetător NASA: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

Erupția violentă a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din Tonga a injectat o cantitate fără precedent de apă direct în stratosferă – iar vaporii vor rămâne acolo ani de zile, afectând probabil modelele climatice ale Pământului, afirmă cercetătorii de la NASA, potrivit npr.org.

Cantitatea masivă de vapori de apă reprezintă aproximativ 10% din cantitatea normală de vapori care se găsește în stratosferă, echivalând cu mai mult de 58.000 de piscine olimpice.

 


„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat cercetătorul Luis Millán, care lucrează la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Millán a condus un studiu despre acest fenomen care a fost publicat în Geophysical Research Letters.

Vulcanul a trimis vapori și gaze la o înălțime record

Erupția din 15 ianuarie a provenit de la un vulcan care are o lățime de peste 12 mile. Cu o zi mai devreme, oficialii din Tonga au raportat că vulcanul se afla într-o erupție continuă, trimițând spre cer o coloană de vapori și cenușă cu o lățime de 5 km. Apoi a venit marea explozie, care a trimis în atmosferă cenușă, gaze și vapori la o înălțime de până la 56 de kilometri – un record în era sateliților.

Avioanele dronă și alte înregistrări video din acea zi arată amploarea dramatică a exploziei, vulcanul lansând spre cer o coloană incredibil de largă. Erupția intensă a trimis o undă de presiune care s-a învârtit în jurul Pământului și a provocat un boom sonic auzit până în Alaska.

Cantitatea uriașă de apă va crește probabil temperaturile

Erupțiile vulcanice mari anterioare au afectat clima, dar de obicei acestea răcesc temperaturile, deoarece trimit aerosoli care împrăștie lumina în stratosferă. Acești aerosoli acționează ca un fel de strat masiv de protecție solară. Dar, deoarece vaporii de apă captează căldura, erupția din Tonga ar putea crește temporar puțin temperaturile, au declarat cercetătorii.

În mod normal, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru ca aerosolii de sulfat de la vulcani să cadă din stratosferă. Dar apa provenită din erupția din 15 ianuarie ar putea avea nevoie de 5-10 ani pentru a se disipa complet.

Având în vedere acest interval de timp și cantitatea extraordinară de apă implicată, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai „ar putea fi prima erupție vulcanică observată care are un impact asupra climei nu prin răcirea suprafeței cauzată de aerosoli vulcanici de sulfat, ci mai degrabă prin încălzirea suprafeței”, au declarat cercetătorii.

NASA precizează că datele pentru acest studiu provin de la instrumentul Microwave Limb Sounder (MLS) de pe satelitul său Aura, care măsoară vaporii de apă, ozonul, aerosolii și gazele din atmosfera terestră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Încă o dovada ca încălzirea globala e un fenomen natural

    Doar dacă nu cumva, prin cine știe ce metode secrete, niște oameni rău intenționați au provocat erupția cu pricina

    • E șocant cât ești de prost, aștepți practic să fie prea cald ca să mai crească grâul.

    • vai de logica ta … de la AUR nu? anti vaccinist? pamantul e plat si soarele mare se invarte in jurul lui?

      asta s-a intamplat zilele astea, deci naturalul asta se va ocupa de acum incolo , va mai bate un cui la incalzire

      incalzirea globala este anuntata de cercetatori de ani de zile, ca efect al poluarii, defrisarilor, incendiilor de paduri … nu a unui vulcan din viitor

    • https:// * en.wikipedia. * org/wiki/List_of_volcanic_eruptions_ * 1500%E2%80%931999

  2. Ce păzesc cei care luptă pentru a preveni încălzirea globală , să meargă la vulcan și să îl închidă , să nu mai polueze .

    • De ce ești atât de superficial?

    • @A310 esti din echipa superficialilor cu anonim?

    • Să fie trimiși un sobor de pocăiți care să ridice niște incantații către personajul lor imaginar astfel încât vulcanul să fie cuprins de „frică” și să înceteze cu erupția.

    • @monica
      Zi-ne macar si noua pt ce companie lucrezi sa stim ce benzinarii sunt asa deschise la minte ca matale

  3. Irelevant, poluatorul mai mare e amaratul cu centrala de apartament. Propun sa-i aruncam in vulcan pentru linistirea spiritelor codoiului.
    Sau vaca de pe pajiste care mai trage un partz din cand in cand.

    • Erupția n-ar fi contat la fel de mult, dacă oamenii n-ar fi poluat deja incredibil de mult.

    • Este uimitor cat de analfabet poti fii

    • Vacile, boii și taurii nu flatulează! Lumea trebuie să știe!

  4. Naspa, exact asta ne mai trebuia acum.
    Apa este de fapt substanta cu cel mai mare efect de sera pe planeta noastra. Nu vorbim de ea fiindca, spre deosebire de CO2, avem nevoie de ea in atmosfera in cantitati mari pentru a intretine viata.
    Vai de noi și de urmașii noștrii…

  5. Haideți măi că a venit la fix erupția asta… Putem face economii la gaze în iernile următoare.

  6. E o singură cauză a încălzirii globale, supra.p.o.p.u.l.a.r.e.a. Aproape 8 miliarde, 10 miliarde în 2050.
    Pentru fiecare om în plus se cresc vaci, se ard gaze, petrol, cărbune, se extrag minereuri pentru baterii, etc.
    Cât timp India, Nigeria, Pakistan puiesc fără limite, pământul se va încălzi.

  7. Înghețarea si dezghețarea Pământului face parte din ciclul natural al lui.Dezghetul este anticipat de catastrofe climatice:uragane ,secete,inundații, lipsa regulată a anotimpurilor,etc.
    Un expert de la Institutul Internațional de Meteorologie a scăpat porumbelul spunând că indiferent dacă omenirea încă cioplea piatra sau dacă Pământul era acoperit de panouri solare si eoliene,ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmpla.Azi,cu vreo 100 de ani înainte(datorită industrializării)de presupusul termen,pe care nimeni nu l poate ghici.

  8. Cea mai noua tema, cu stiri zilnice si infierări proletare: incalzirea globala.
    Doar 0,8% din atmosfera pamantului este CO2. Iar din astia, doar 3% sunt produsi de om.
    Incalzirea globala la minti inguste.