G4Media.ro

VIDEO Femeile din Iran își taie părul, în semn de protest față…

captura twitter

VIDEO Femeile din Iran își taie părul, în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini, bătută de poliția morală pentru că nu a purtat vălul islamic

Moartea activistei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu purta vălul islamic, a declanșat o mișcare de protest a multor femei iraniene. Tânăra de 22 de ani a murit sâmbătă într-un spital din Teheran, după ce a fost arestată și bătută de poliția morală din capitala iraniană, potrivit BFM TV.

Motivul arestării? O încălcare a codului vestimentar al Republicii Islamice, și anume obligația de a purta un văl care să acopere părul. În Iran, purtarea vălului pe străzile publice este obligatorie pentru femei începând cu vârsta de 7 ani, încă de la revoluția islamică din 1979.

Proteste pe rețelele de socializare

Chiar înainte de anunțul morții lui Mahsa Amini, o puternică mișcare de protest se răspândise în întreaga societate iraniană.

De atunci, pe rețelele de socializare, videoclipurile cu femei iraniene care își taie părul sau își ard vălul s-au înmulțit rapid.

 


„De la vârsta de 7 ani, dacă nu ne acoperim părul, nu vom putea merge la școală sau să ne găsim un loc de muncă. Ne-am săturat de acest regim de apartheid de gen”, a scris activista americano-iraniană Masih Alinejad, pe Twitter.

După începerea protestelor online, autoritățile iraniene au restricționat accesul la internet, potrivit NetBlocks, o organizație care monitorizează fluxurile web din întreaga lume.

La înmormântarea din orașul său natal, Saqqez (în provincia vestică a Kurdistanului iranian), multe dintre femeile prezente și-au dat jos vălul de pe cap.

 


Represiune sângeroasă

Confruntată cu demonstrații în mai multe orașe, poliția iraniană a răspuns cu o reprimare violentă. În total, 36 de protestatari au fost răniți.

Autoritățile iraniene neagă responsabilitatea poliției moralității în moartea lui Mahsa Amini, invocând „problemele cardiace” ale tinerei ca motiv pentru care aceasta a fost transportată la spital după ce a fost arestată. Familia ei neagă acest lucru, spunând că fiica lor nu a avut niciodată probleme de sănătate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Înțeleg protestul prin scoaterea valului si arderea lui, dar nu ma prind care este treaba cu tăiatul parului: iraniencele nu au voie sa se tundă scut sau cum?

    • @USR➘istorie – E un protest postacule, da’ n-ai tu cum sa intelegi asta.

    • Legea religioasa spune ca nu e voie sa se vada parul. Deci, daca te tunzi/razi in cap nu trebuie sa porti baticul.
      In Franta, cand s-a dat lege sa mearga cu capul gol la scoala, unele eleve au venit chele(tunse)

  2. Mai curajoase decat poporul rus care doarme sub putin.

  3. In alte locuri femeile sunt considerate obiecte casnice sau de reproducere. O lume trista si urata. Nu uitati niciodata ca respectarea drepturilor tuturor este una din vietutile care ne definesc drept oameni.

  4. Aici nu este vorba de ce notă îi dai tu unei femei.
    Crezi că toți bărbații care si-au dezvelit pieptul în fața gloanțelor la revoluție in ’89 arătau a macho-men?

    Superficial comment, „no offense”!

  5. Trist că dintr-o națiune măreață precum cea persană singurele care au curaj sa ridice glasul sunt femeile. Secole întregi de istorie, cultură și civilizație s-au dus pe apa sâmbetei „mulțumită” acestei oligarhii pseudo-islamice de ev mediu.

  6. Nu v-ati dori sa fiti femeie in Iran!
    Am ajuns pe acolo cu serviciul, si am vazut destule…

  7. Legea lor spune sa nu se vada parul (fiind o podoaba, trebuie ascuns, sa nu cumva sa pice careva amorezat)
    Uitati-va pe youtube la actrita Anahita Hemmati, care s-a ras in cap ( si a devenit legal capul gol), ca protest