G4Media.ro

VIDEO „Fenomenul Ozempic”: Ce trebuie să știe tinerii despre medicamentul „minune” pentru…

Sursa foto: Pexels / Ketut Subiyanto

VIDEO „Fenomenul Ozempic”: Ce trebuie să știe tinerii despre medicamentul „minune” pentru slăbit și criza de anti-diabetice din țări precum Portugalia, Franța, Bulgaria

Medicamente pentru diabet folosite pentru slăbit. Îți sună cunoscut? Trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre „Fenomenul Ozempic”, care se află de mai bine de un an atenția publică. Două aspecte sunt extrem de importante pentru toți cei care sunt tentați să folosească acest medicament în scopul de a slăbi: efectele secundare pentru sănătate și criza de anti-diabetice provocată pe piață. Informațiile despre ceea ce se întâmplă în România, Portugalia, Franța și în alte țări UE au fost strânse de jurnaliștii din rețeaua ENTR:

Fenomenul Ozempic a provocat o criză în vara anului trecut pentru pacienții diabetici, care luau medicamentul în mod legal, cu prescripție medicală, și care în acel moment nu au putut găsi medicamentul disponibil pe piață.

Ozempic a devenit popular pe piața din România în martie 2023, prin intermediul unor videoclipuri virale pe rețeaua de socializare TikTok, care au atins milioane de vizualizări. Persoane fără diabet cumpărau ilegal produsul la supra-preț, în ciuda avertismentelor medicilor. Prețul medicamentului ajungea la aproximativ 240 de euro bucata.

Pe diverse grupuri de Facebook, oamenii relatau că foloseau rețetele rudelor diabetice pentru a obține medicamentul pentru ei înșiși sau că vizitau anumiți medici care prescriau medicamentul, chiar dacă pacienții lor nu sufereau de diabet.

Farmaciști au povestit, de asemenea, despre persoane care veneau la farmacie pentru a cere medicamentul fără rețetă, fără a consulta mai întâi medicul, ceea ce, potrivit experților, este greșit.

Administrarea acestor medicamente are și efecte secundare, cum ar fi îmbătrânirea pielii, dureri de stomac, greață și deshidratare.

În întreaga Europă, situația este similară. În Franța, în 2023, a existat o penurie de medicamente pentru diabet. Agenția Națională a Medicamentului a înăsprit prescripțiile.

Același lucru s-a întâmplat și în Bulgaria, în același an. Oricine avea o rețetă pe hârtie putea cumpăra acest tip de medicamente. Persoanele cu diabet au rămas fără medicamente. Între timp, guvernul bulgar a creat rețete electronice și a îngreunat accesul celor fără diabet la acest tip de medicamente.

Pe de altă parte, în Portugalia, medicamentele pentru obezitate nu sunt rambursate, ceea ce înseamnă că nu există ajutor de stat pentru a le cumpăra. Medicamentele pentru diabet, în schimb, au acest sprijin.

În ultimii patru ani, în Portugalia, cererea pentru aceste medicamente a crescut cu 80%. În 2019, au fost vândute peste 45.000 de bucăți, iar în 2023 această cifră aproape s-a dublat, ajungând la peste 82 de mii. Ca urmare, farmaciile nu au putut satisface nevoile de medicamente pentru diabetici.

În România, jumătate din populaţie este obeză sau supraponderală. Date publicate de Ministerul Sănătății la începutul lunii martie arată că suntem în topurile europenilor cu greutate şi, mai mult, fenomenul creşte alarmant şi în rândul copiilor. Strict în privinţa obezităţii, potrivit statisticilor, în ţara noastră, gradul acestei afecţiuni va creşte la 35% din populaţia adultă până în 2035.

Un raport recent publicat de Eurostat indică faptul că unul din șase cetățeni ai Uniunii Europene este obez, iar peste jumătate dintre adulți sunt supraponderali.

România ocupă locul 9 din 32 la capitolul supraponderabilitate în UE, mai arată Eurostat.

Obezitatea este o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește riscul de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene și anumite tipuri de cancer.

În medie, în UE, excesul de greutate și obezitatea reduc speranța de viață cu aproape trei ani, potrivit unui raport recent al OCDE.

Estimări recente sugerează, de asemenea, că excesul de greutate și obezitatea provoacă peste 1,2 milioane de decese în fiecare an în Europa, conform OMS.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Zaharul este cel mai mare inamic al omului si cel mai mare prieten al obezitatii.
    Reduceti consumul de zahar cat mai mult posibil.

    • Fara zahar mori..creierul nu poate functiona…Plus de asta zaharul e peste tot in mezrluri, in mustar, conserve..

    • Omul a spus clar: reduceti consumul de zahar, nu sa-l taiem. Creierul se hranest cu glucoza, asa e, dar stie sa si-o ia din alte alimente. Buba e ca tot ce e bun, gustos, placut, e nesanatos. Legea asta trebuie schimbata.

  2. Am luat ozempic și a fost bun. E cumva prima oara in istorie când există un medicament împotriva obezității. Ulterior a fost interzis în România pentru pacienții non diabetici. M-am informat mult înainte să îl iau și pot confirma că nu are efecte adverse prea multe, sunt suportabile. Ozempicul sau semaglutida a fost creat initial pentru pacienții diabetici și s-a observat că are că efecte secundare slăbitul, e interesanta descoperirea lui.