G4Media.ro

VIDEO Firea vrea audit internațional la stațiile de măsurare a poluării în…

Sursa Foto: Facebook/ Gabriela Firea

VIDEO Firea vrea audit internațional la stațiile de măsurare a poluării în București: Să ne spună dacă informaţiile furnizate de aceste laboratoare sunt corecte şi cum trebuie să procedăm

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că ar trebui realizat un audit internaţional la staţiile de măsurare a poluării care sunt deţinute de Agenţia de Mediu, pentru a se stabili dacă informaţiile furnizate de acestea sunt corecte şi să se poată lua măsuri în consecinţă. Precizările vin după ce ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat luni, 20 ianuarie, reprezentanţii celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Sunt deschisă, transparentă, nu am nimic de ascuns. Chiar solicit un audit al staţiilor de măsurare a poluării care sunt deţinute de către Agenţia de Mediu, (…) pentru că aceste informaţii, date şi măsurători sunt contestate de o parte a societăţii civile şi cred că ar trebui să avem un auditor internaţional care să ne spună dacă informaţiile furnizate de aceste laboratoare sunt corecte şi cum trebuie să procedăm, astfel încât să avem informaţii reale, iar măsurile să fie, de asemenea, adecvate”, a explicat Firea, într-un clip video postat pe Facebook.

Ea a menţionat că Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru autorităţile locale şi centrale, ca urmare a studiului pe care l-a realizat privind evaluarea expunerii populaţiei la poluarea aerului cu particule în suspensie şi impactul asupra sănătăţii în Bucureşti.

Firea a precizat că a primit acest raport, care analizează perioada 2010 – 2017, în ianuarie 2018. „Am primit acest document, l-am citit, l-am studiat, noi aveam deja măsuri implementate din vara lui 2016, iar Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) realizat de Primăria Capitalei este din 2018, prin urmare, acest document ştiinţific ne-a sprijinit, dar nu ne-a luat prin surprindere, pentru că noi deja aveam atât un PICA, (…) cât şi măsuri deja implementate din plan”, a adăugat primarul general.

Potrivit edilului, INSP a transmis că se poate lua în discuţie şi aplicarea unor taxe majorate pentru cei care tranzitează oraşul cu autoturisme sau autobuze, dar numai cu amenajarea unor parcări adecvate la toate intrările în Bucureşti, în special la gurile de metrou.

„Atât Metrorex, cât şi Primăria Capitalei au depus eforturi pentru a construi parcări. Avem parcarea de la Străuleşti de foarte multe ori goală, probabil că ar trebui luată în discuţie gratuitatea parcării în aceste tipuri de parcare park and ride şi, de asemenea, parcările care sunt acum construite”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a completat că INSP recomandă identificarea surselor de poluare, în special în punctele în care s-au înregistrat în mod repetat depăşiri ale nivelelor de pulberi în suspensie, iar municipalitatea a încercat „pe cât posibil” să realizeze acest obiectiv.

„Atât în PICA, cât şi în toate acţiunile, am încercat pe cât posibil – şi sunt rezultate palpabile în ultimii 2 -3 ani – să eliminăm poluarea din aceste zone. Vă dau doar un singur exemplu, cele 400 de autobuze Euro 6 care au fost achiziţionate după primii doi ani de guvernare locală. (…) Aceste autobuze prietenoase cu mediul au fost repartizate în special pe traseele din zonele menţionate. Sunt convinsă că în perioada următoare proiectul Oxigen pentru Bucureşti, vinieta Oxigen, prin care sunt restricţii de a pătrunde în zona centrală, cea mai afectată de poluare a autoturismelor intens poluante (…) vom avea, de asemenea, efecte palpabile”, a afirmat Firea.

Conform acesteia, printre recomandările INSP se numără şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport în comun şi încurajarea populaţiei să o folosească, prin aplicarea unor programe de fidelizare, crearea unor culoare special amenajate şi dedicate, pe distanţe cât mai mari.

„De asemenea, e o recomandare cuprinsă în PICA, în special acele garduri de protecţie pentru linia de tramvai care au crescut fluenţa tuturor tramvaielor. (…) În această primăvară vor începe să vină la Bucureşti şi vor fi repartizate, în special pe zona poluantă şi poluată, 130 de autobuze hibrid Mercedes”, a informat primarul general.

Potrivit Gabrielei Firea, INSP mai recomandă crearea unei infrastructuri pentru biciclete moderne, iar PMB a depus un proiect, care a fost aprobat la Fondul de Mediu, pentru atragerea unei sume de 10 milioane de euro pentru construirea a patru trasee principale de biciclete. „Suntem în proceduri avansate, prima pistă e realizată 90%”, a adăugat ea.

Sursa Foto: Facebook/ Gabriela Firea

Citește și

Ministrul Mediului, în scandalul poluării din București: ”Noul șef al Gărzii de Mediu va fi un funcționar public fără apartenență politică/ Plângerea penală împotriva mea nici nu îmbunătățește aerul, nici nu reduce poluarea”

Consilier USR: Poluarea aerului din București a ajuns la nivelul din Sydney, orașul australian grav afectat de incendii

Poluarea din București: Bruxelles-ul a început oficial procedura de sancționare a României pentru că nu-și protejează cetățenii

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Face Fănel Iacobescu de la RENAR un audit fix la ce standard îl vreti, au ajuns si prin India cu păcăliciul așa ca la standardul Voluntari sigur se descurca

  2. Cred ca reclama gratuita ar trebui inlocuita cu sloganul:smechera de la primarie , cu familie imbogatita , ar trebui sa plece

  3. Se invarte sarma $i au aparut mancarimi.. Sa te trateze nea Arahat.. .

  4. Un pic offtopic, am mai lasat acum cateva luni un comentariu similar: nu cred ca parcarea de la Straulesti e goala din cauza costului, ci pentru ca nu te ajuta deloc.
    Eu stau in Mogosoaia si am facut nenumarate incercari de combinat diverse modalitati de transport ca sa ajung la munca, in zona Lujerului. Combinatii de masina pana la park&ride Straulesti + metrou, bicicleta + metrou, trotineta + metrou, etc.

    Drumul total nu scade niciodata sub o ora, in timp ce cu masina variaza intre 35 si 50 de minute.
    Partea cea mai proasta nici macar nu e asta – daca as lasa masina la Straulesti, mai fac 25-30 de minute pentru ultimii 3 km (cat sa trec centura si sa intru in Mogosoaia). Din cauza rondului (nefiind pod suspendat) se fac cozi interminabile pe Sisesti si de la 2 cocosi.

    Toate solutiile astea trebuiesc gandite integrat si sa se puna cineva in pielea oamenilor care le-ar folosi…

    Ultima sansa – am vazut ca de curand circula trenul in directia Gara de Nord, cu statie la Mogosoaia Parc. O sa incerc si asta 🙂

  5. Mda, acelasi circ ieftin.
    Problema nu e ca aparatele n-ar fi conforme, problema e ca le-ati plasat unde ati vrut si le dati drumul numai cand va convine.

  6. O retarda si o mahalagioaica , na fost in stare sa faca in 4 ani de mandat o pista de bicicleta ( a facut 500 de m intre Universitate si Natiunile Unite da e un pisat ) asta meritati Bucuresti lenesi si comozi , vi a fost lene sa va mobilizati si sa mobilizati rudele pentru a evita o persoana care prezenta dinainte de a fi aleasa toate premisele unui persoane incapabile sa inteleaga o strategie complexa ( aceea de a dezvolta un oras mare precum Bucurestiul )

  7. Desigur, mama draga, sa se faca niste comitete si comitii, de preferinta interspatiale, care sa stabileasca ele ceea ce putem constata fiecare dintre noi folosindu-ne simturile proprii.
    Abia astept sa scapam de mizeria asta dobitoaca.

  8. Vom face si vom drege(deh, vin alegerile, cu MULTE PROMISIUNI marca PSD!), dupa ce timp de 4 ANI nu am facut mai #NIMIC!!!!!!!!!!!!

  9. Credeti ca madam Gabita de Voluntari ar fi mai solicitat „audit la staţiile de măsurare a poluării care sunt deţinute de Agenţia de Mediu, pentru a se stabili dacă informaţiile furnizate de acestea sunt corecte şi să se poată lua măsuri în consecinţă.”, DACA masuratorile acestora aratau in Bucuresti Date CONFORME?!
    O populista ordinara!!!

  10. „sa ne spuna cum trebuie să procedăm „? Pai nu primarul ar trebui sa stie? Asteapta indicatii de la agenturili straine?

  11. Vesnica solutie a politicii romanesti si nu numai. Nici macar nu vom incerca sa reparam o problema care a aparut, ne vom concentra asupra modului in care s-a aflat si il suprimam.
    Daca nu stii de problema, … n-ai probleme … spaga merge …. si ne mai alegem odata ….

  12. Revoltator si scandalos , comportamentul Primarului. Zapaceste bucurestenii cu tot felul de agitatii si solicitari , facandu-se ca munceste nult ptr. Capitala. Sper ca Primaria sa ia in serios, comunicatul Institutului de Sanatate Publica , care comunica „vremea” in materie de factori poluanti , cauzatori de moarte si de boli periculoase.Sa-nteleg ca Fanel dela RENAR , lucreaza la comanda si dupa „masura” clentului.Cred ca in aceste conditii Fanel trebuie sa-si revizuiasca metodologia de lucru , daca vrea sa mai ramana in acel loc.

  13. Pune mâna tutoo și plantează copaci, înmulțește parcurile, nu le diminua, cumpara mijloace de transport electrice de calitate nu ”coșuri de fum” turcești, fă parcări la intrarea în oraș gratis și parcări de reședință la chirii rezonabile, stopează înmatricularea ”cazanelor” care l-au propulsat pe hamster și pe tine.
    Dar toate astea trebuia să le faci începând din prima zi de mandat, din 2016 și ai fi fost realeasă de bucureșteni. Nu de acuma, când sătui de țățismele tale și de scuzele de 2 bani, îți umplem frigiderul zilnic cu carne.

  14. Se vede de la o posta ca stirista latrina3 are scoala securistica in ea.
    Pai bre tuto, de la inceput ar fi trebuit sa faci asta daca tu personal nu ai incredere in omologarea aparatelor ca doar nu indica de azi otrava, exista atentionare primita de la UE pentru nivelul crescut al poluarii , escroaca nenorocita.
    Urmatorul primar TREBUIE sa monteze afisaje electronice vizibile in toate punctele de masurare ca sa vedem zilnic nivelul poluarii si atunci vom sti cel putin unde ne situam si vom vedea daca masurile luate pentru reducerea ei sunt pe bune sau manipulari ordinare comunistoide.