VIDEO Florin Cîțu anunță o posibilă tranzacție între CEC și Eximbank pentru divizia de retail de la Banca Românească, plus schimbarea conducerii CEC
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că nu a fost de acord cu cumpărarea Băncii Românești de către Eximbank – banca deținută de statul român – și anunță că e posibilă o tranzacție prin care CEC să preia divizia de retail de la Eximbank.
În ceea ce privește costul tranzacției dintre Eximbank și National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, Cîțu a declarat pentru G4Media.ro că suma plătită a fost de circa 62 de milioane de euro, plus o sumă similară pentru un credit.
Florin Cîțu a anunțat și schimbarea conducerii CEC în urma unor proceduri ”transparente”.
Fragmentul relevant din interviu:
Rep: Care e suma totală a tranzacției prin care Eximbank a cumpărat Banca Românească?
Florin Cîțu: Suma a fost de 62 de milioane de euro, iar împrumutul luat de Eximbank și apoi transferat la Banca Românească cred că a avut aceeași valoare. Trebuie să vă spun că nu am fost foarte fericit cu această tranzacție. Nu văd de ce Eximbank să cumpere o bancă de retail.
Rep: Există posibilitatea de a stopa tranzacția?
Florin Cîțu: Tranzacția a fost făcută, nu o puteam opri. Fuziunea nu va fi făcută în termenii de astăzi. Nu cred că există o capacitate de a face o fuziune benefică. Trebuie să găsim o soluție pentru divizia de retail. Am discutat și cu BERD, și cu IFC și voi publica o strategie legată de activele financiare ale statului, care va include Eximbank, CEC, Fondul de Garantare, Fondul de Contragarantare și Exim Asig.
Așa cum sunt azi, din păcate nu sunt jucători importanți în piață.
Rep: Ar fi o soluție ca între CEC și Eximbank, cu divizia de retail, să existe o tranzacție?
Florin Cîțu: S-ar putea să existe o tranzacție, vom vedea în viitor
Rep: Vreți listarea CEC pe bursă? Dacă da, când?
Florin Cîțu: Da, și se va întâmpla, dar este pasul doi. Cred că în primul pas vom prezenta o guvernanță nouă. Ne trebuie un board profesionist, mai mulți indeendenți, oameni cu experiență. Nu văd de ce partea de executiv trebuie să fie în consiliul de supraveghere, ele ar trebui să fie separate. Vreau să aduc BERD și IFC în acționariat să ne ajute să restructurăm, pentru că au avut experiențe de succes în România.
Problema mea cu activele statului – pare că ne-am bătut joc de ele în ultimii ani.
Rep: Când se va produce schimbarea managementului la CEC?
Florin Cîțu: La Consiliul de Administrație suntem în procedură. Executiv – aș vrea să avem o procedură de selecție transparentă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii