VIDEO Florin Iordache i-a spus lui Tudorel Toader că a venit neinvitat la comisia specială și l-a criticat pentru că nu a modificat Codul penal prin OUG / Iordache a refuzat inițial să îi dea cuvântul lui Toader, dar ulterior s-a răzgândit / Toader: Am venit doar să văd cum vă contraziceți
Deputatul PSD, Florin Iordache, i-a spus marți ministrului Justiției, Tudorel Toader, în debutul ședinței comisiei speciale dedicate modificării Codului penal, că a venit neinvitat la ședință și i-a reproșat că nu a modificat el actul normativ prin ordonanță de urgență.
Iordache a mai spus că cele două Coduri vor fi modificate urgent în Parlament, adoptându-se doar acele dispoziții declarate constituționale de CCR, și vor fi trimise președintelui care astfel, în opinia sa, nu le mai putea ataca la Curte.
Deputatul PSD a refuzat inițial să îi dea cuvântul lui Tudorel Toader, dar la insistențele USR și PNL s-a răzgândit.
”Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD – ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale, potrivit ultimei decizii a CCR. De aceea am invitat reprezentanţii ministerului, pentru că e anormal. Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR şi din săptămână în săptămână şi din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie când decizia CCR, care stabilea că anumite articole din Codurile penale sunt constituţionale şi altele sunt neconstituţionale, suntem în aceeaşi situaţie. Deci poziția noastră este de a discuta, iar acele articole neconstituționale să fie eliminate, să trimitem Senatului Codul penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptat mâine (miercuri – n. red.). Săptămâna viitoare să fie adoptat și de Camera Deputaților. Președintele să aibă două legi, Codul penal și Codul de procedură penală, cu acele articole declarate constituționale, să vedem atunci pe ce mai poate ataca la Curtea Constituțională”, a declarat Florin Iordache în debutul ședinței comisiei speciale pe care o conduce.
UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad, s-a declarat de acord cu modificarea urgentă a celor două Coduri, asigurând astfel majoritatea necesară adoptării lor.
Deputatul USR Stelian Ion a cerut ca ministrul Tudorel Toader, dacă tot este prezent la comisie, să răspundă și unor întrebări pe tema modificării Codurilor penale, dar Florin Iordache a refuzat să îi dea cuvântul acestuia.
”Aveți posibilitatea să îi adresați luni întrebări și interpelări ministrului”, i-a transmis Iordache deputatului USR.
La insistențele USR și PNL, Iordache a revenit însă asupra deciziei de a-i interzice lui Tudorel Toader să vorbească.
”Am considerat că nu este necesară prezența lui la comisie. Dar fiindcă staff-ul a greșit, îmi asum eu”, a spus Iordache.
”Am venit doar să vă văd cum vă contraziceţi. Am declarat de foarte multe ori că am dat curs tuturor invitaţiilor. Astăzi dna secretar de stat Moţ mi-a spus că ministerul a fost invitat la dezbatere. Acesta este motivul pentru care am venit. În iulie – noiembrie 2017, Ministerul Justiţiei a finalizat două proiecte de Cod penal şi Cod de procedură penală pe care le-a trecut prin Guvern şi Guvernul le-a aprobat şi le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus în acord cu deciziile CCR şi cu directiva de confiscare extinsă şi proiectul de modificare a Codului de procedură penală – în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Un an şi jumătate au fost trimise în Parlament. E greu de susţinut afirmaţia care s-a repetat că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia ca în cele 45 de zile şi aşa mai departe (să transpună deciziile Curţii – n.r.). Eu vorbesc în numele ministerului şi nu al celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord”, a afirmat Tudorel Toader.
El a dat explicaţii juridice privind transpunerea deciziilor CCR.
„Obligaţia de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, când se publică decizia în Monitorul Oficial, textul neconstituţional se suspendă, dacă în 45 de zile legiuitorul nu intervine, textul îşi încetează efectul. Dacă spunem că textul declarat neconstituţional îşi încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare. Obligaţia izvorăşte din deciziile de neconstituţionalitate sau interpretative privind forme juridice în vigoare”, a susţinut Toader. „Când vorbim de proiecte de lege, precum cel de faţă – Cp, Cpp, nu putem spune că decizia de neconstituţionalitate nu produce efecte, ea e obligatorie. Dar unde este obligaţia? Nu de a o transpune în legislaţie, de a aduce soluţia considerată constituţională în câmpul activ al legii, obligaţia este pentru legiuitor. Dacă legiuitorul doreşte să continue procesul legislativ, să adopte acea lege, e obligat ca să respecte soluţiile din decizia CCR. Dacă e o soluţie de neconstituţionalitate, legiuitorul trebuie să o elimine, să dea o formă constituţională, dacă e o soluţie de constituţionalitate, prezumţia se răstoarnă şi dă legiuitorului girul de a continua, de a duce soluţia în câmpul activ al sistemului judiciar”, a explicat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a concluzionat că este greu de argumentat că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia în acest caz.
„Prin urmare, este greu de spus că Guvernul nu şi-a îndeplinit, adică este uşor de spus dar greu de susţinut, de argumentat, că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a aduce în Codul penal, Codul de procedură penală ceea ce Curtea a considerat a fi constituţional. Obligaţia este numai când se declară constituţională interpretativă o normă juridică din câmpul activ, nu din proiecte de lege”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiției a subliniat că proiectele trimise de el Parlamentului au fost modificate substanțial de senatori și deputați, astfel încât nu mai avea nicio legătură cu ce trimisese el.
De asemenea, Tudorel Toader, a reamintit că el a trimis Parlamentului, odată cu cele două proiecte de modificare a Codurilor, și o solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția, document care a rămas însă îngropa în comisia condusă de Iordache.
La presiunile repetate din partea lui Florin Iordache ca dezbaterile să fie sistate, comisia a trecut la proiectul de modificare a Codului penal. Mai întâi, a respins toate articolele declarate neconstituționale de CCR, apoi le-a aprobat pe cele declarate neconstituționale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii