VIDEO Francesca Cristea, delegat pentru tineret într-o instituție europeană: Extremiștii și euroscepticii realizează o grămadă de fake news-uri în privința a ceea ce poate face UE / Tinerii trebuie să înțeleagă cum să caute informații veridice
Extremismul și euroscepticismul reprezintă pericole la adresa dezvoltării comunităților locale și trebuie tras un semnal de alarmă în acest sens, fiindcă tinerii trebuie să înțeleagă cum să caute informații veridice, a declarat pentru G4Media.ro Francesca Cristea, delegat pentru tineret în Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, în contextul alegerilor europarlamentare din acest an.
„În cadrul celei de-a 45-a sesiune a Congresului Autorităților locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei am avut o intervenție tocmai pentru a menționa pericolul pe care îl au extremismul politic și euroscepticismul la adresa dezvoltării comunității. Și de ce am făcut asta? Pentru că este o temere întâlnită de foarte mulți delegați de tineret, dar și de foarte mulți reprezentanți ai ONG-urilor și chiar ai autorităților locale.
Extremismul politic construiește pe emoțiile negative, pe disperare, pe furie, pe repercusiunea a tot ceea ce s-a întâmplat în urma pandemiei, a crizei economice, a crizei locuirii. Prima lecție a democrației se învață acasă, iar acasă poate însemna orașul tău, țara ta, regiunea ta, Uniunea Europeană – poate avea foarte multe sensuri.
De aceea, am considerat că este nevoie să tragem un semnal de alarmă, pentru că foarte mulți tineri vor să se implice, vor să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare, dar nu au încă suficiente cunoștințe.
La ce tip de cunoștințe mă refer? Ei bine, tinerii trebuie să înțeleagă cum să caute informații veridice și cum să intre în contact cu decidenții lor la nivel european. Și asta facem noi la Forumul Eurosfat, cel mai mare forum de afaceri europene din România, care a câștigat și prin Charlemagne la nivel național, în 2022. Noi punem în contact direct decidenții la nivel local, național și european, europarlamentarii, cu cetățenii. A fost recunoscut acest demers și oferit ca bună practică”, a afirmat Cristea.
Delegata pentru tineret a explicat că, prin proiectul Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni, ea împreună cu colegii săi realizează cursuri de formare cu tinerii din toată țara și încearcă să îi pună la curent cu temele de actualitate la nivel european și îi învață cum să împărtășească informații în comunităților lor.
„Le explicăm modul în care funcționează instituțiile europene, le explicăm clar care sunt lucrurile pe care le poate face Uniunea Europeană și pe care nu le poate face. Pentru că trebuie să recunoaștem că extremiștii și cei care cei care alimentează euroscepticismul realizează o grămadă de fake news-uri în privința a ceea ce poate face Uniunea Europeană și ceea ce nu pot face, de fapt instituțiile. (…) De ce este important? Pentru că tinerii sunt factori ai schimbării. Pentru că tinerii pot fi lideri ai comunității lor. Și chiar sunt.
2024 este un an în care ne așteaptă un exercițiu de participare civică imens, pentru că vor fi foarte multe runde de alegeri și vom începe, în primul rând, cu alegerile europarlamentare, iar alegerile europarlamentare cu siguranță vor seta tonul. Trebuie să fim pregătiți să fim activi și să fim implicați în tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană și să fim acolo să votăm, să informăm pe ceilalți, pentru că trebuie să facem mai mult decât să votăm anul acesta: trebuie să ne implicăm comunitatea”, a mai spus Francesca Cristea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank