G4Media.ro

VIDEO Gelem, pe drumul istoriei romilor: ”Străbunicul meu a căzut din căruță.…

sursa foto: Unsplash/ Caroline Hernandez

VIDEO Gelem, pe drumul istoriei romilor: ”Străbunicul meu a căzut din căruță. Tatăl lui, ca să salveze restul familiei, l-a lăsat acolo. A ajuns în Transnistria și, printr-un miracol, s-a întors acasă fix când îi făceau una din pomeni”

Documentarul ”Gelem – Pe drumul istoriei” romilor aduce în față povestea romilor, o comunitate importantă în societatea românească, printr-o producție video difuzată de televiziunea locală Constanța TV, unde comunitatea romă este însemnată. În fapt, Olimpiada Națională de limba rromani, organizată pentru prima dată în această primăvară, la Cluj Napoca, a fost câștigată de Gabriela Costache, în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, îndrumată de profesorul Ciprian Costache, cel care vorbește despre elevii săi și în documentarul video.

  • „Am studiat limba rromani încă din clasa întâi, dar sunt vorbitor nativ de limba rromani. Sunt de etnie rromă și nu mi-e teama s-o recunosc, mă mândresc cu acest lucru (…) Eu îmi doresc să transmit mai departe tradiția aceasta și încurajez toți copiii să vorbească limba lor maternă, pentru că, în unele cazuri, limba este tot ceea ce le-a rămas . Limba rromani este una frumoasă, bogată, dar și complicată. Sper ca oamenilor din viitor să nu le fie frică să vorbească în limba lor, ci mai degrabă să se mândrească cu ea”, a declarat pentru revista liceului unde studiază, zarialbastre.ro.

Cine sunt romii? Care este istoria lor? Își mai păstrează ei astăzi tradițiile și obiceiurile milenare? Despre trecutul, prezentul și mai ales viitorul acestei minorități, în documentarul de mai jos, care prezintă și Poraimosul, adică genocidul romilor din anii 40.

La 1 iunie s-au împlinit 81 de ani de la începutul deportării în masă a romilor din România, la ordinul mareșalului Ion Antonescu. Au fost deportați atunci în Transnistria peste 25.000 de romi, circa 10 – 12% din întreaga populație de romi a României.

  • „Este vorba de un act absolut arbitrar la lui Ion Antonescu care în primăvara lui 1942 ordonă deportarea din România a tuturor romilor care aparțineau la două categorii: 1) nomazi, 2) romi cu antecedente penale și familiile lor. Spre deosebire de evrei, romii au fost deportați fără să existe o legislație specială împotriva lor”, explică istoricul Radu Ioanid, fost vicepreședinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

În Transnistria situația era atât de disperată încât în unele cazuri s-a ajuns la măsuri extreme din cauza foametei, chiar la acte de canibalism. Dar aceste situații au fost multă vreme ținute sub tăcere. După înfrângerea trupelor germane și a aliaților lor români la Stalingrad în februarie 1943 mersul războiului s-a schimbat și frontul s-a apropiat din ce în ce mai mult de Transnistria, iar romii au primit ordin să se întoarcă în România.

După război, subiectul Holocaustului romilor a fost total trecut sub tăcere. Abia în după căderea comunismului și deschiderea arhivelor subiectul a început să iasă la suprafață. În Raportul Comisiei Wiesel despre Holocaustul din România, recunoscut oficial de statul român, numărul romilor deportați este estimat la 25.500 iar al celor morți în urma deportării la circa 11.000. Citește detalii, pe G4Media.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👍🏻