VIDEO Gelu Voican Voiculescu, însoțit la comemorarea Revoluției de soția sa, ziaristă la Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului. Voican, acuzat de procurori că a fost implicat în chemarea armatei sovietice în decembrie 1989
Gelu Voican Voiculescu, judecat pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției, a indignat opinia publică prin participarea sâmbătă și duminică la ceremoniile publice de comemorare a Revoluției din 1989. El a fost însoțit la ambele evenimente de soția sa, Georgiana Arsene, care semnează periodic articole în Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei.
Imaginile din Piața Universității, unde sâmbătă Voican Voiculescu a fost huiduit și lovit în cap cu o cârjă, și din Piața Revoluției, unde a participat la o slujbă religioasă, îl arată pe fostul vicepremier alături de Georgiana Arsene, cu care s-a căsătorit în acest an.
VIDEO Georgiana Arsene, alături de Voican Voiculescu în Piața Revoluției
Georgiana Arsene este o prezență permanentă pe site-ul Sputnik, printre articolele semnate numărându-se și editorialul ”De ce să ne temem de Rusia?”, în care denunță o presupusă propagandă anti-rusă răspândită în Occident și România și susține că ”e momentul ca noi toţi să ne trezim şi să abandonăm rusofobia, pentru a coopera în mod natural cu Rusia împotriva terorii”.
Gelu Voican Voiculescu, acuzat de procurori de trădare pentru că a fost implicat în chemarea trupelor sovietice la Revoluție
Procurorii arată în Dosarul Revoluției că toți cei din rețeaua Iliescu, inclusiv Gelu Voican Voiculescu, au negat constant faptul că ar fi chemat trupele sovietice și au încercat să-și ascundă filosovietismul, dar și colaborarea cu serviciile secrete ale URSS.
”Ulterior Revoluţiei, toţi cei implicaţi în chemarea trupelor sovietice ( Iliescu Ion, gl. Militaru Nicolae, Voican Voiculescu, Brucan Silviu ) au negat vehement acest fapt. Se observă că persoanele implicate în solicitarea de ajutor militar sovietic (trădare, conform legislaţiei penale), sunt aceleaşi faţă de care prezentul rechizitoriu reţine săvârşirea crimelor împotriva umanităţii, în circumstanţele arătate. Prin prisma acestei realităţi, prin raportare şi la probele administrate, în mod firesc se evidenţiază un liant, o continuitate logică, între consemnările din capitolul I (contextul internaţional), filosovietismul evident al componenţilor „grupului Iliescu”, acceptarea noii puteri din România de către URSS, reactivarea unor militari de o anumită factură şi (nu în ultimul rând) uciderea lui Ceauşescu Nicolae”, arată procurorii.
Context. Reamintim că Gelu Voican Voiculescu a fost unul dintre participanții activi la evenimentele din timpul Revoluției din decembrie 1989. El a participat ca delegat al Frontului Salvării Naționale, alături de Victor Atanasie Stănculescu și de Virgil Măgureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceaușescu din 25 decembrie 1989 și la execuția liderului comunist. Tot el s-a ocupat și de înhumarea soților Ceaușescu. După Revoluția din decembrie 1989, el a deținut funcția de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu și responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990).
Printr-un decret semnat în 26 decembrie 1989 de către Ion Iliescu, Direcția Securității Statului era trecută în componența Ministerului Apărării Naționale. În data de 31 decembrie 1989, imediat după arestarea gen. Iulian Vlad și a apropiaților acestuia, președintele CFSN, Ion Iliescu, l-a numit pe Gelu Voican Voiculescu, la acea dată viceprim-ministru în Guvernul provizoriu, în funcția de comandant al structurilor fostului „Departamentul al Securității Statului”.
Foto: Gelu Voican Voiculescu alături de Georgiana Arsene, este agresat de persoane prezente la Troita de la Universitate cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revolutia Romana, in Bucuresti, sambata, 21 decembrie 2019 (Inquam Photos / George Calin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii