VIDEO Gulerele albe și albastre din industria bateriilor: 40.000 de români vor fi calificați în următorii trei ani printr-un parteneriat cu Institutul European de Inovare și Tehnologie
40.000-45.000 de angajați ar trebui instruiți sau recalificați în România în următorii 3-4 ani pentru a face față nevoilor industriei de pe lanțul de valoare al bateriilor electrice din România, a declarat într-un interviu pentru G4Media Diego Pavía, CEO-ul inițiativei InnoEnergy din cadrul Institutului European de Inovare și Tehnologie. Instituția a semnt un memorandum de înțelegere cu guvernul României și va furniza programa necesară pentru cursuri.
Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.
- Principalele declarații ale lui Diego Pavia:
- Memorandumul de înțelegere a fost semnat cu ministrul Educației și Ministrul economiei. Obiectivul e să susțină ambițiile Româniie în lanțul de valoare al bateriilor electrice: de la minerit la reciclare, trecând prin producția de baterii și transformarea industriei auto. E despre crearea de profile academice și profesionale necesare pentru industria bateriilor.
- De ce este accentul pus pe zone părecum Gorj, Hunedoara? Una este zona mineritului, unde trebuie să facem reconversie personală și să asigurăm noi joburi celor care le vor pierde din cauza declinului mineritului. Ne-a preocupat dimensiunea socială
- Țintim trei zone educaționale. Prima este zona universitară și postuniversitară. A doua este zona absolvenților de liceu, adică noile gulere albastre din această industrie. Dar țintim și oamenii 30-50 care au nevoie de recalificare pentru această industrie.
- Cine face programa pentru aceste cursuri? Am implementat deja acest program în ultimii ani în alte țări, și vom folosi ce am făcut în Franța, Spania, Ungaria. Țintim să creăm forța de muncă în aceste trei zone: gulere albe, gulere albastre și mediul universitar. Contentul va fi creat printr-un efort comun, iar cei care implementează vor fi actori români: universități sau traineri români care activează deja în sectorul românesc. Am discutat deja de trei ori despre detaliile procesului, integrarea lecțiilor din alte țări în conținutul local. Obiectivul este să servim nevoile industriei.
- Cum va fi finanțat acest program? Vor fi mai multe surse pentru crearea și implementarea curiculei, iar ambiția noastră e să avem zeci de mii de cursanți. Prima sursă de finanțare o reprezintă Fondul Social European, dat fiind că România primește câteva sute de milioane de euro pentru calificări și recalificări profesionale. Alte surse sunt fondurile noastre proprii și sursele locale.
- Cât de mare e industria românească de baterii și care sunt perspectivele? Industria începe cu mineritul, apoi asamblarea de baterii, apoi producția auto și reciclarea bateriilor. În acest lanț valoric, România e prezentă în zona de producție auto, prin Dacia și Ford. Când ele vor decide să producă automobile electrice – e o chestiune de timp – vor avea nevoie de angajați calificați. M-am întâlnit cu un producător local de baterii – Prime – care produce deja baterii, o experiență pe care se poate construi ulterior.
- Dacă ne uităm la nevoile pieței din România, estimăm că 40.000-45.000 de muncitori ar trebui instruiți sau recalificați în România în următorii 3-4 ani. Spre exemplu, Franța are ca țintă 150.000, iar Spania 140.000 în aceeași perioadă.
- Are România materiile prime necesare pentru baterii, cum se poziționează România? Nichel – nu prea mult, cobalt nu, litiu nu prea mult, dar există în Ucraina, grafit da, România are mult și de bună calitate. Deci în termeni de resurse proprii, România nu are prea multe, dar ministrul Economiei a anunțat că vrea să dezvolte zona de procesare. Sunt multe țări care dezvoltă nu doar mineritul, ci și procesarea, și cred că România poate juca un rol mai important în zona de procesare, nu în cea de minerit. România are un avantaj logistic pentru procesarea materiilor prime pentru că are ieșire la Marea Neagră și poate obține ușor materiile prime necesare pentru producția de baterii.
- Care sunt rezultatele cercetării românești în domeniu? Ca în orice țară din UE, România trebuie să transforme rezultatele cercetărilor în produse comerciale. Industria e cea creează joburi. E mult de îmbunătățit, în România ca și în alte țări, pentru a transforma rezultatul cercetărilor în produse comerciale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.