G4Media.ro

VIDEO Imagini impresionante de la Jocurile Paralimpice Paris 2024 / Poveștile incredibile…

Captură video: Facebook/Paralympics Games

VIDEO Imagini impresionante de la Jocurile Paralimpice Paris 2024 / Poveștile incredibile ale lui Matt Stutzman, primul arcaș fără brațe care a câștigat medalia de aur și a lui Ibrahim Al Hussein, sirianul de la triatlon, al cărui destin a fost schimbat de explozia unui obuz

Jocurile Paralimpice 2024 au început la două săptămâni distanță de JO Paris 2024 și nu au dezamăgit. Alături de sport și atletism, s-au combinat emoția și speranța într-un eveniment sportiv inedit. Iată câteva dintre cele mai impresionante povești și imagini de la această ediție de la Paris.

Mark Stutzman a câștigat aurul la tir cu arcul și a intrat în istorie

Mark Stutzman este un sportiv american care nu are brațe și care a participat în competiția de tir cu arcul de la Jocurile Paralimpice Paris 2024. Mark, în vârstă de 41 de ani, l-a învins pe Ai Xinliang din China, 149-147, într-o finală strânsă, fiind foarte aproape de un punctaj perfect de 150.

Astfel, Stutzman a devenit primul concurent fără mâini care a câștigat o medalie de aur la tir cu arcul în istoria Jocurilor Paralimpice, potrivit NBC.

@paralympics You won’t get much better than that! 🔥 #Paralympics #Paris2024 ♬ original sound – paralympics

 

Stutzman s-a născut în Kansas City, Kansas, fără brațe, o afecțiune congenitală care i-ar fi determinat părinții naturali să îl dea spre adopție când era copil. Adoptat de o familie de fermieri din Fairfield, Iowa, Stutzman spune că a crescut privindu-și tatăl și fratele vânând cu arcul pentru a pune mâncare pe masă pentru familie.

Exemplul lor i-a inspirat dorința de a învăța tirul cu arcul, deși a început să se antreneze serios abia când a devenit adult, începând din 2008, cu o tehnică care avea să-l ducă în cele din urmă la vârful acestui sport.

Stutzman a dezvoltat o metodă care începe cu folosirea degetelor de la picioare pentru a ridica săgeata și a o fixa. Apoi, folosește un ham atașat la umăr pentru a trage coarda arcului înapoi și a o ține în loc.

În cele din urmă, se apleacă pe spate pentru a întrerupe legătura cu corpul său, eliberând coarda arcului și aruncând săgeata spre țintă.

Mark Stutzman
Sursa foto: Facebook/Paralympics Games

În momentul în care a început să practice tirul cu arcul, Stutzman a fost un pionier, fiind prima persoană care a concurat fără a folosi degetele, încheieturile mâinilor sau tricepsul în proba de tir cu arcul la Jocurile Paralimpice. Medalia sa de argint de la Londra 2012, prima sa participare la Jocurile Paralimpice, a demonstrat că poate lovi ținta la fel de bine ca orice alt concurent.

După Londra, el a devenit un superstar care a revoluționat sportul. Timp de șase ani, Stutzman a fost para-arcașul numărul unu în lume.

În decembrie 2015, Stutzman a nimerit o țintă aflată la o distanță de 310 metri, stabilind recordul mondial Guinness pentru cea mai lungă lovitură precisă efectuată cu un arc compound, depășind un arcaș fără handicap care deținea anterior recordul.

„Tirul cu arcul mi-a schimbat viața”, a declarat Stutzman pentru Associated Press înainte de Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020. „Am trecut de la a trăi din asigurările sociale, care erau de 600 de dolari pe lună, la a nu mai avea nevoie de asigurări sociale. Pot să am grijă de cei trei copii ai mei. Acum oamenii știu cine sunt. Acest lucru este mai important decât tirul cu arcul acum.”

După ce și-a cucerit medalia de aur, Stutzman și-a sprijinit arcul în poziție verticală pe sol și s-a înclinat profund în fața armei sale, într-un gest de respect. El a declarat ulterior pentru NBC Sports că acesta a fost modul său de a-și lua rămas bun de la sport și de a-și exprima recunoștința pentru ceea ce a însemnat acesta în viața sa.

Stutzman spune că are probleme medicale cu șoldurile cauzate de tehnica sa și se gândește mai degrabă la retragere decât să facă față altor patru ani epuizanți de antrenament pentru a se pregăti pentru Jocurile Paralimpice din 2028 de la Los Angeles.

Totodată, Mark lasă în spate un exemplu de urmat și o moștenire bogată. Inspirată de exemplul lui Stutzman, următoarea arcașă fără brațe a avut deja o prezență notabilă la această ediție de Jocuri. Sheetal Devi, o tânără de 17 ani din India, a devenit prima femeie arcaș fără brațe care a obținut o medalie la Jocurile Paralimpice, după ce a câștigat medalia de bronz în proba de arc compus pe echipe mixte.


Ibrahim Al Hussein participă la triatlon cu o poveste marcantă

Ibrahim Al Hussein este un sportiv care face parte din delegația Echipei Paralimpice a Refugiaților și care a participat la competiția de triatlon masculin din cadrul Jocurilor Paralimpice Paris 2024. Acesta a terminat pe locul 6, la aproximativ 4 minute și jumătate de lider și la 3 minute și 10 secunde de câștigătorul medaliei de bronz.

Ibrahim a concurat la competiția de triatlon fără o parte inferioară din piciorul drept, iar povestea sa este demnă de auzit.

„Libertate sau moarte” este motto-ul națiunii grecești, cuvinte care rezonează în mod special pentru Ibrahim Al Hussein, sirianul care și-a găsit refugiul în Grecia în 2014. La acea vreme, țara sa era zguduită de război civil, potrivit Olympics.com.

 Ibrahim Al Hussein
Sursă foto: Captură video

Destinul său a fost zdruncinat într-o zi din 2012, când a fost victima exploziei unui obuz, după ce intervenise pentru a proteja un prieten cu care ieșise să se joace și care fusese ținta tirurilor unui lunetist. „În acel moment, nu știam dacă sunt mort sau viu”, a mărturisit el pentru BBC într-un interviu acordat înainte de Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020. Ibrahim și-a pierdut un segment din partea inferioară a piciorului drept, iar articulația piciorului stâng a fost, de asemenea, afectată.

A fost forțat să părăsească Siria în direcția Turciei pentru a primi tratament, dar acolo Ibrahim nu a reușit să primească îngrijirile adecvate situației sale și a fost obligat să meargă mai departe. După Turcia, a ajuns în Grecia, unde a fost tratat. În cele din urmă, Al Hussein a decis să rămână în Atena și să se alăture unei echipe sportive pentru persoane cu dizabilități din oraș.

Prima sa prezență la Jocuri a fost la Rio, apoi la Tokyo, iar acum speră ca povestea sa să fie o motivație pentru generațiile viitoare. „Iar acum, la Paris, sper că povestea mea și experiența mea sunt lecții pentru viitoarele generații”, a mărturisit Al Hussein într-un interviu postat pe pagina de Facebook a Olympics în contextul ediției de la Paris.

Acesta a mai declarat că triatlonul este un sport greu care necesită anduranță și fix acest lucru l-a atras. De asemenea, Ibrahim își stabilise ca obiectiv să ajungă în top 5 la competiția de triatlon, obiectiv pe care l-a ratat la limită, dar acest lucru nu diminuează realizările și calitățile sale sportive.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Din pacate in Romania nicio televiziune nu transmite aceste jocuri olimpice. Ar fi fost o ocazie fantastica de educare a unei societati care vede cu ochio rai orice handicap si ar fi dat sperante celor cu handicap ca viata merita traita. Televiziunile prefera la sport doar papusele si papusoi si asa zise staruri sportive