G4Media.ro

VIDEO Imagini rare cu tehnicile crude de dresaj aplicate elefanţilor destinaţi industriei…

VIDEO Imagini rare cu tehnicile crude de dresaj aplicate elefanţilor destinaţi industriei turistice din Thailanda, difuzate de activişti

Stresaţi, închişi şi maltrataţi: un videoclip care prezintă cruzimea dresajului aplicat elefanţilor destinaţi profitabilei industrii a turismului din Thailanda a fost difuzat de activiştii pentru drepturile animalelor, care solicită încetarea imediată a practicilor folosite de îngrijitori, informează AFP joi.

Un elefant nu se supune în mod firesc, el este supus. Pentru a-l dresa în scopuri turistice, îngrijitorul foloseşte „phajaan”, o tehnică care-i „zdrobeşte animalului spiritul”, după cum susţin aceştia.

Separat de mama sa şi supus unui mare stres, puiul de elefant este închis într-o incintă îngustă şi legat cu lanţuri şi funii, arată imaginile filmate cu camera ascunsă anul trecut în Thailanda şi publicate miercuri de grupul britanic pentru protecţia animalelor World Animal Protection (WAP).

Filmuleţul ne prezintă cum îngrijitorul înţeapă puiul de elefant cu o tijă cu vârf metalic ascuţit pentru a-l face să înţeleagă comenzile de bază, care-i provoacă uneori sângerări.

„Scopul este de a atinge dominaţia completă prin recompense şi pedepse. Trebuie să-l faci să înţeleagă că a nu te supune este dureros”, a explicat pentru AFP Jan Schmidt-Burbach, de la WAP, care deplânge multiplele „daune fizice şi psihice” aduse acestor animale.

Circa 3.000 de elefanţi sunt folosiţi în mod obişnuit în industria turismului din Thailanda, însă o dată cu epidemia de COVID-19, ei „au intrat în şomaj”.

Peste o mie dintre aceştia, ameninţaţi de foame, au fugit din taberele pustii pentru a se întoarce în locurile natale, un val migratoriu de o amploare fără precedent într-o perioadă atât de scurtă.

Activiştii speră că această criză va fi un bun prilej pentru debutul unei reflecţii pe scară largă asupra statutului elefantului domestic în Thailanda.

Numărul elefanţilor aflaţi în captivitate a crescut cu 30% în 30 de ani, iar sectorul are o imperioasă nevoie de reglementare. Odată ce sunt domesticiţi, elefanţii nu sunt văzuţi altfel decât celelalte animale domestice potrivit legii thailandeze, spre deosebire de cei sălbatici, care sunt protejaţi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dar unde sunt tinuti. In grajduri / staule, sau ce naiba or fi 4 pe 4. Pe langa ca sunt chinuiti toata ziua. Am refuzat sa merg sa ii vad, sa mai si platesc pt asta si sugerez acelasi lucru pentru toti. De asemenea, la fel sugerez si cu tigrii sau alte gradini zologice sau ce naiba or fi. Stiu ca o sa dauneze financiar, dar este prea oribila industria. Mai bine mergi la un meci de box, acolo macar stii ca oamenii lucreaza pentru banii aia. Sunt obligati economic, nu fizic.

    • Perfect de acord, cu o mică precizare: Grădinile zoologice și parcurile de tip safari ajută la prevenirea impactului asupra populației sălbatice. Ele sunt adesea implicate în programe de împerechere și eliberare și reabilitare a animalelor salvate.