VIDEO Imagini rare din Coreea de Nord arată adolescenți condamnați la muncă silnică pentru că s-au uitat la seriale K-drama
O înregistrare rară obținută de BBC coreean arată cum Coreea de Nord condamnă public doi adolescenți la 12 ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la seriale K-drama. Înregistrarea, care pare să fi fost filmată în 2022, arată doi băieți de 16 ani încătușați în fața a sute de studenți, pe un stadion în aer liber.
De asemenea, se vede cum ofițeri în uniformă îi mustră pe băieți pentru că nu „reflectă profund asupra greșelilor lor”.
Divertismentul sud-coreean, inclusiv televiziunea, este interzis în Nord.
În ciuda acestui fapt, unii sunt pregătiți să riște pedepse severe pentru a avea acces la serialele K-drama, care au o audiență globală uriașă.
Astfel de imagini sunt rare, deoarece Coreea de Nord interzice ca fotografiile, videoclipurile și alte dovezi ale vieții din țară să fie dezvăluite lumii exterioare.
Această înregistrare video a fost furnizată pentru BBC de către South and North Development (Sand), un institut de cercetare care lucrează cu dezertori din Nord.
Acesta sugerează că autoritățile sunt mai dure cu astfel de incidente. Clipul ar fi fost distribuit în Coreea de Nord pentru educație ideologică și pentru a-i avertiza pe cetățeni să nu urmărească „înregistrări decadente”.
Videoclipul include un narator care repetă propaganda de stat. „Cultura putredă a regimului marionetă s-a răspândit chiar și la adolescenți”, spune vocea, într-o aparentă referire la Coreea de Sud. „Au doar 16 ani, dar și-au ruinat propriul viitor”, adaugă aceasta.
Băieții au fost, de asemenea, numiți de ofițeri și le-au fost dezvăluite adresele.
În trecut, minorii care încălcau legea în acest mod erau trimiși în lagăre de muncă pentru tineri, în loc să fie închiși, iar pedeapsa era de obicei mai mică de cinci ani.
În 2020, însă, Phenianul a promulgat o lege prin care vizionarea sau distribuirea de programe de divertisment sud-coreene se pedepsește cu moartea.
Un dezertor a declarat anterior pentru BBC că a fost forțat să privească cum un bărbat de 22 de ani a fost împușcat mortal. El a spus că bărbatul a fost acuzat că a ascultat muzică sud-coreeană și că a împărtășit filme din Sud cu prietenul său.
Directorul general al Sand, Choi Kyong-hui, a declarat că Phenianul vede răspândirea serialelor și a K-pop-ului ca pe un pericol pentru ideologia sa.
„Admirația pentru societatea sud-coreeană poate duce în curând la o slăbire a sistemului… Acest lucru contravine ideologiei monolitice care îi face pe nord-coreeni să venereze familia Kim”, a spus ea.
Nord-coreenii au început să simtă gustul divertismentului sud-coreean în anii 2000, în timpul „politicii sud-coreene a razelor de soare”, în cadrul căreia Sudul a oferit un ajutor economic și umanitar necondiționat Nordului.
Seulul a pus capăt acestei politici în 2010, afirmând că a constatat că ajutorul nu a ajuns la nord-coreenii obișnuiți cărora le era destinat și că nu a dus la nicio „schimbare pozitivă” în comportamentul Pyongyangului.
Dar divertismentul sud-coreean a continuat să ajungă în Coreea de Nord prin China.
„Dacă ești prins uitându-te la o dramă americană, poți scăpa cu o mită, dar dacă te uiți la o dramă coreeană, ești împușcat”, a declarat joi un dezertor nord-coreean pentru BBC coreean.
„Pentru nord-coreeni, dramele coreene sunt un «drog» care îi ajută să uite de realitatea lor dificilă”, a declarat dezertorul.
„În Coreea de Nord, învățăm că în Coreea de Sud se trăiește mult mai rău decât la noi, dar când te uiți la dramele sud-coreene, este o lume complet diferită. Se pare că autoritățile nord-coreene se feresc de acest lucru”, a declarat o altă dezertoare nord-coreeană în vârstă de 20 de ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank