VIDEO Imagini scurse din televiziunea maghiară de stat arată brutalitatea forțelor de ordine față de un parlamentar al Opoziției
Imaginile filmate în decembrie 2018 în sediul televiziunii de stat din Ungaria și scurse în presa maghiară independentă arată cum forțele de ordine l-au brutalizat pe un parlamentar de Opoziție care voia să intre pe post pentru a citi cererile manifestanților care protestează de trei săptămâni la rând, scrie Index.hu.
Imaginile au fost difuzate de site-ul independent 444.hu și preluate de portalul index.hu.
Clipul arată cum șase badiguarzi ai televiziunii publice l-au pus la podea pe parlamentarul Laszlo Varju, i-au sucit mâinile și picioarele și s-au urcat pe el cu genunchii pentru a-l imobiliza. Paznicii televiziunii au încercat să-i ia parlamentarului și telefonul.
Parlamentarul a fost spitalizat după eveniment, potrivit Index.hu, iar raportul medical a indicat existența unor răni ușoare și julituri.
Imaginile nu au fost difuzate niciodată de televiziunea publică.
Reamintim că mai mulți parlamentari de opoziție și protestatari au încercat în decembrie să intre în sediul televiziunii publice din cauză că postul de stat a ignorat complet protestele a sute de mii de maghiari împotriva așa-numitei legi a sclaviei.
Denunţate de critici drept favorabile „sclaviei”, amendamentele la legea muncii prevăd creşterea la 400 a numărului de ore suplimentare pe care angajaţii pot fi solicitaţi să le presteze anual, adică două luni de muncă în plus, pe care angajatorul le poate plăti trei ani mai târziu.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a apărat reforma controversată a timpului de muncă suplimentar, numind-o ‘o lege bună’ pentru ‘cei care vor să câştige în plus’, şi i-a acuzat pe contestatari de ‘isterie’. Orban a explicat că scopul reformei este ‘pur şi simplu să elimine reglementările inutile, pentru ca aceia care vor să câştige mai mult să poată munci mai mult’.
Votată de parlament la 12 decembrie, aşa-numita ‘lege a sclaviei’, care majorează la 400 de ore timpul de lucru anual suplimentar, a declanşat un val de proteste, în primul rând la Budapesta, dar şi în alte oraşe din ţară.
O altă modificare privește cele două zile libere de odihnă pe săptămână, care pot fi acordate în mod fracționat.
O altă modificare legislativă criticată de protestatari este legea privind înființarea instanțelor administrative, în temeiul căreia pe viitor “soldații de partid ai FIDESZ” vor decide în litigiile dintre stat și cetățeni. Guvernul transferă la “instanțele de casă – noile instanțe administrative autonome – toate litigiile legate de autoritățile statului, cele care au ca obiect: impozite și taxe, autorizații de construcție, litigii electorale, orice decizie a unei autorități de stat centrale sau locale, cereri de informații publice, licitații, procese de presă etc.
Pericolul măsurii constă în faptul că o mare parte a corpului judecătorilor va fi constituit pe de o parte din persoane care sosesc din administrația publică, respectiv din rândul judecătorilor care sunt în instanțele care au secții de contencios administrativ. La selecția judecătorilor se va avea în vedere în procent de 80% experiența în administrația publică și în procent de 20% experiența de judecător, în consecință cei mai mulți judecători vor rezulta din administrația publică, adică oameni ai FIDESZ.
Foto: Captură Youtube.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii