G4Media.ro

VIDEO În Olanda a început să fie utilizat ”sicriul viu”: Un cocon…

VIDEO În Olanda a început să fie utilizat ”sicriul viu”: Un cocon din ciuperci, care descompune rapid corpul și îl transformă în nutrienți

În Olanda, o faptă bună în beneficiul planetei poate fi făcută acum chiar şi după moarte, optând pentru un ”sicriu viu”, realizat din ciuperci, care permit descompunerea rapidă a corpului, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

În ”sicriul viu”, oamenii obişnuiţi devin compost pentru natură şi îmbogăţesc solul datorită beneficiilor miceliului, aparatul vegetativ al ciupercilor.

O premieră mondială, potrivit lui Bob Hendrikx, inventatorul ”Living Cocoon” (”cocon viu”), idee care a germinat în laboratorul său de la Universitatea Tehnologică din oraşul Delft.

”Este vorba despre un sicriu care e, de fapt, un organism fabricat pe baza structurii rădăcinii ciupercilor, cei mai importanţi reciclatori ai naturii”, a explicat el.

Sicriul a fost utilizat recent pentru prima dată, fiind ales de o femeie de 82 de ani, al cărei corp va fi complet descompus în doi-trei ani, proces care durează mai mult de un deceniu într-un sicriu clasic din lemn.

În plus, acesta se descompune mult mai repede, în 30 până la 45 de zile, în timp ce uneori poate dura peste zece ani până când părţile lăcuite şi metalice ale unui sicriu obişnuit dispar.

Sicriul din ciuperci permite ”reîntoarcerea la ciclul vieţii” fără ”poluarea mediului înconjurător cu toxine prezente în corp şi cu tot ce este pus în sicrie”, a declarat Hendrikx pentru AFP.

Ciupercile ”ne descompun corpurile în nutrienţi noi, ”pentru ca natura să înflorească”, a adăugat el.

”Miceliul şi numeroasele microorganisme din interior accelerează procesul de descompunere şi neutralizează toxinele din sol şi din corpul nostru şi îmbogăţesc natura”, a adăugat el.

”Living Cocoon” are dimensiunile şi aspectul unui sicriu clasic, dar are culoarea caracteristică, albicioasă, a miceliului. În interior este amplasat un strat de muşchi, care va găzdui corpul decedatului. Şi insectele.

Capacul, cutia, totul este doar miceliu, ceea ce face ca sicriul să fie totodată mult mai uşor în comparaţie cu un astfel de obiect din lemn.

Costul unui astfel de ”sicriu viu” este de 1.500 de euro.

Procesul de fabricaţie constă în săparea sub muşchiul din pădure, adunarea miceliului, amestecarea cu aşchii de lemn şi plasarea în matriţa unui sicriu clasic. Şapte zile mai târziu, totul se transformă într-un organism viu, sub formă de material solid.

Invenţia lui Hendrikx nu provine de la o fascinaţie sumbră pentru sicrie sau pentru compost uman, notează AFP, ci este pur şi simplu un rezultat întâmplător. Fascinat de beneficiile vegetative ale ciupercilor, specialistul a construit mai întâi o ”casă vie”, pe bază de miceliu, pentru proiectul său de absolvire a facultăţii. Când a fost întrebat ce s-ar întâmpla cu corpul bunicii sale dacă ar fi lăsat în interiorul acestei case, Bob şi-a imaginat un sicriu viu. Şi o sursă de venit.

Start-up-ul său, Loop, a semnat de atunci un parteneriat cu o companie de pompe funebre, iar sicriul se bucură de succes pe reţelele sociale. ”Pe baza răspunsului pe care l-am primit online, suntem siguri că va avea un mare succes”, a apreciat Hendrikx.

Foto: Bob Hendrix, inventatorul ”living cocoon” / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Multumesc G4. Exact genul de stire cu care vreau sa imi incep ziua, in plina pandemie.

    • @Multumesc! ai dreptate !

      PS. Tot mai buna e incinerarea ! Dureaza cateva zeci de minute si cenusa poti sa o imprastii imediat in natura ! :)))))

  2. In curând in farfuriile dumneavoastră. Pentru ca green New Deal.

    • Soylent Green, 1973 .. exact asta e ideea acolo

    • E @Scaraoțchi-fake/Bad@-fake

    • Propaganda ruseasca in curand in creierele dumneavoastra. Pentru ca Scaraotchi, baiat destept cu spume.

  3. hiiiii bai obtuzule.. si tu o sa mori. tu vrei ceva de stejar cu ornamente? tot o sa putrezesti.
    Hai, mediteaza la imaginea asta 🙂

  4. pe la PSD e cu mausoleuri

  5. Tipica abordare pentru partea cea mai avansata a omenirii, NV Eueopei si America de nord.
    Nu se vor mai face cremari, mari consumatoare de energie fosila si produvatoare de CO2

  6. Super tare ! GENIAL! Trebuie facut asa peste tot in lume ,sa stim macar ca suntem folositori cumva ,daca in timpiul vietii am fost niste idioti .

    • Vezi, pentru idioți ca tine s-a inventat asta

    • vitruvian! Normal ca da , tu o sa traesti vesnic in rai de destept ce esti si o sa iti cinte ingerii aleliua

    • @m nu cred, sunt prea rău 🙁 Tu sigur vei ajunge în raiul idioților

  7. E o veste MINUNATA!
    VA DATI SEAMA: EU AS PROPUNE CA DIN ROMANIA SA FIE PRIMII CARE SA AJUNGA IN FARFURIILE UE. CE, NU ATI MANCA DIN CAPUL LUI ILIESCU?Bine, asta in cazul in care se dovedeste ca nu e OTRAVITOR..
    AH, ASTA E O PROBLEMA DE PUS LA RESPECTIVII INTREPRINZATORI: SPER CA SE FAC TESTE DE TOXICITATE A REZIDUURILOR, SI IN CAZ DE TEST POZITIV, CHESTIA RAMASA SA FIE DUSA IN SIBERIA, STIU EI UNDE…
    HMM, DA’ UN SAN DE-AL VEORICAI, SAU GURA LUI PONTA, SAU TESTICOLUL LU’ SOCRU’SU?? DAR NITEL ARAFAT IN SOS DE RAFILA????
    EU ZIC CA SUNTEM PE DRUMUL CEL BUN. SI DACA PRESARI SI NISTE DESTEPTI DE LA OMS CARE AZI ZIC UNA SI PESTE 2 SAPT. ALTA, CRED CA SCAPAM LUMEA DE FOAMETE SAU TRANSFORMAM SIBERIA IN DESERT!!!

    • @Anca:
      Si se mai vaita @Multumesc! ca i-a stricat g4 ziua ! :)))))))))

      PS. Sper ca e la masa acum si mai da roata pe tf pana da de commentul tau ! :)))))))
      Pofta buna !

    • @Anca:
      Si se mai vaita @Multumesc! ca i-a stricat g4 ziua ! :)))))))))

  8. „Caci tarana esti si in tarana te vei intoarce” iti suna cunoscut?
    Daca as fi religios (caracteristic dreptei sau conservatorilor) asa ceva ar fi ce mi-as dori.

  9. Scabroasa si grobiana evolutie a primatelor!

    • Asa e.
      Cand in mod traditional trebuie sa îmbogățeștei vreo 3 popi si un proprietar de cimitir, iar după aia sa putrezesti demn, intr un cadou faraonic.
      Asa se duc pacatosii cu blazon, Scara stie.

    • Cand le mor parintii useristilor, ii vor da probabil la caini. Traiasca progresul!

  10. Din pacate in Romania,”ingropaciunea”-acest ritual obositor si costisitor-intretinut cu fanatism de anumiti religiosi care cred ca sufletul se va reincarna osemintele????va ramane mult timp o afacere de care vor profita-primariile, popii, firmele specializate în detrimentul SUFLETULUI.Sub deviza „totul pentru HOIT”-„ce inmormantare, pomenire frumoasa, ce mult popor a participat, ce de coroane si ce meniu bun la restaurant a avut etc”, unii vor saraci de tot, iar altii se vor imbogati peste masura, INSA SUFLETUL TOT IN FUNCTIE DE FAPTE SI CREDINTA VA FI JUDECAT-si va avea 2 optiuni-IAD sau RAI!cu toate pomenirile si bani cheltuiti degeaba!

  11. Aveți dreptate, vorba comunistei Oana Bogdan, ex roata motrice din Plus, am fi mai fericiți dacă am trăi în grupuri în loc de cupluri, și mai ușor cu basinile că poluati

  12. @Mihai : Cam asa…dar fara „biscuitii” din film (deocamdata);cand vreun olandez va inventa si bicuitii aceia,afacerea va fi chiar foarte rentabila…deocamdata,un sicriu de 1500 de euro…cam scump

  13. Mda, interesanta idee, dar cam scump, tare scump. S-ar putea sa fie mai ieftin, deocamdata, crematoriul.
    PS: Scaraotchi, tu ce zici, nu cumva iti preicliteaza afacefea treaba asta? Sper ca nu, ca stii ca tin la bunastarea ta 😀

    • @kafka,
      Nu-mi afectează afacerea, deși cei ca @Scaraoțchi-fake/Bad@-fake au și început să-și pregătească cuțitul și furculița…
      @Fake,
      Poftă bună!

  14. Exceptionala inventie. Dincolo de mistouri, obtuzitati si religie, mi se pare foarte misto. Nu pentru in livada mea, dar – pentru marea natura – excelent.

    Ce e drept, necesita un pic de cadere la pace cu ideea si imaginea, dar daca se trece de acest moment – e good to go.

  15. Vai! Dar practicile astea sunt atat de „inovative” incat au aparut inca din 2013 in serialul TV Bones.