G4Media.ro

VIDEO ”În țara-n care m-am născut”, cântecul cu mesaj, lansat de Tudor…

VIDEO ”În țara-n care m-am născut”, cântecul cu mesaj, lansat de Tudor Chirilă cu o zi înaintea protestului diasporei: O limonadă amară cu o linguriță de speranță pentru cauza exilului nedorit

Tudor Chirilă a lansat miercuri seară un câtec cu mesaj pentru românii plecați din țară și așteptați să protesteze vineri în Piața Victoriei.

Melodia se numește ”În țara în care m-am născut” și este, după cum chiar Chirilă explică, un cover după cântecul cu același nume al lui Jean Moscopol, un cântăreț interbelic, plecat din România în 1945 din cauza comuniștilor și mort în exil.

  • “Acolo azi e toamnă rece și plâng toți frații în țara mea, sunt lacrimi care n-au să sece cât timp vor fi păgâni în ea. Dar va veni o primăvară cum a venit și în trecut, și-am să mă-ntorc acolo iară, în țara în care m-am născut”.

”Nu credem că sunt versuri care să exprime mai limpede suferința celor care devin imigranți. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt disprețuiți de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiași politicieni care ar trebui să-și facă un ideal măreț din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preț. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranți”, a spus Tudor Chirilă despre cântecul care l-a inspirat.

”La peste șaptezeci de ani de la cântecul lui Moscopol, România își forțează cetățenii în exil. Cântecul ăsta nu e un protest. E o limonadă amară cu o linguriță de speranță. Este umilul nostru cadou și al unei echipe de oameni inimoși pentru cauza exilului nedorit. Și mai e și conștientizarea faptului că putem fi oricând în această situație, noi cei rămași într-o țară condusă de oameni care nu ne iubesc. Deci cântecul ăsta e și pentru noi. Muzica nu schimbă lumea, știm asta. Muzica însă vorbește despre lume într-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Și îi unește. Poate mai mult decât omagierile butaforice ale centenarului unei Românii dezbinate”, a spus Tudor Chirilă despre cântecul pe care tocmai l-a lansat.

Mesajul integral al artistului: 

Jean Moscopol a murit în exil. A părăsit România în 1945 fugind din calea comuniștilor. Un destin în două propoziții. În 2018 cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive. Unii au plecat de bună voie, căutând un alt stil de viață, dezvoltare profesională sau pur și simplu pentru că vor să cunoască lumea. Alții, cei mai mulți poate, n-au mai reușit să trăiască într-o Românie care face din ce în ce mai puține lucruri pentru cetățenii ei, n-au mai putut să-și întrețină familiile și au plecat la muncă. Alții, exasperați de birocrația și incertitudinea fiscală care sugrumă micile afaceri, au părăsit și ei țara. Îngrijorător de mulți tineri pleacă să studieze în străinătate fără convingerea că merită să se întoarcă într-o țară care le umilește părinții. Sunt și români care comit infracțiuni. Nu suntem un popor de sfinți. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecați se află afară împotriva voinței lor. La fel ca Moscopol.

Cântecul de mai jos este un cover. Am participat în primăvară la GuerriLive și una din cerințele show-ului era să reorchestrăm un cântec într-o manieră cât mai îndepărtată de original. Ne-am dus către Jean Moscopol și am descoperit cântecul de mai jos (muzică: Gherasie Dendrino; versuri: Vasile Vasilache si Ştefan Cristodulo). Am fost izbiți de actualitatea lui. “Acolo azi e toamnă rece și plâng toți frații în țara mea, sunt lacrimi care n-au să sece cât timp vor fi păgâni în ea. Dar va veni o primăvară cum a venit și în trecut, și-am să mă-ntorc acolo iară, în țara în care m-am născut”. Nu credem că sunt versuri care să exprime mai limpede suferința celor care devin imigranți. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt disprețuiți de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiași politicieni care ar trebui să-și facă un ideal măreț din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preț. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranți.

La peste șaptezeci de ani de la cântecul lui Moscopol, România își forțează cetățenii în exil. Cântecul ăsta nu e un protest. E o limonadă amară cu o linguriță de speranță. Este umilul nostru cadou și al unei echipe de oameni inimoși pentru cauza exilului nedorit. Și mai e și conștientizarea faptului că putem fi oricând în această situație, noi cei rămași într-o țară condusă de oameni care nu ne iubesc. Deci cântecul ăsta e și pentru noi. Muzica nu schimbă lumea, știm asta. Muzica însă vorbește despre lume într-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Și îi unește. Poate mai mult decât omagierile butaforice ale centenarului unei Românii dezbinate.

#InTaraInCareMAmNascut

In tara in care m-am nascut / Si primii ani i-am petrecut / Acolo-i toata lumea mea / Si inima si viata mea.

In tara in care m-am nascut / In tara in care m-am nascut / In tara in care m-am nascut / In tara in care m-am nascut.

Astept o zi mai fericita / Sa vad casuta cu pridvor / Si cararuia insorita / Ce se pierdea inspre izvor

De atuncea ani si ani de-a randul / Ce-n pribegie s-au pierdut / Ma poarta cu durere gandul / Inspre tara in care…. / Spre tara in care…

In tara in care m-am nascut / Astazi totul e trist si mut / Nu se aud privighetori / Nu mai sunt coruri si nici viori.

In tara in care m-am nascut / In tara in care m-am nascut

Acolo azi e toamna rece / Si plang toti fratii in tara mea / Sunt lacrimi care n-au sa sece / Cat timp vor fi pagani in ea / Dar va veni o primavara / Cum a venit si in trecut / Si-am sa ma-ntorc acolo iara / In tara in care / In tara in care / In tara in care….

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Frumos!
    Dar prea multa poezie, gen cenaclul Flacara.
    Sintem, totu, intr-o tara libera, traim in democratie orice s-ar spune!
    Adrian Paunescu avea dreptate atunci, era comunism peste tot, a crest o enclava pemtru tineret, si nu numai, ca sa poata respira.
    Momentul acela e depasit acuma, vinovatul poate fi alungat in timp real, nu imaginar.
    E o prostie!!!
    Luati Diaspora la brat si mergeti cu totii la vot, nu exista alta solutie!!!

  2. Iar nu si-a luat Valtrexu’ chirila si a mai debitat niste tampenii cAt casa… Poate-l ia si pe Liceeanu si merg impreuna la terapie, socuri electrice, gen, ca daca nu 10, macar 20 de ani de PSDeu, tot le mai da D-zeu!

    • Iar n-ai avut succes la baietii din parcu Operei si bagi postaceala pesedeasca ca sati iasa de o jumate de votca, betivanule? Pasol na turbinka, speriatule de libertate. Hai, baga un supt si zi cu romanii cinstiti MUIEALDE MUIEPSD

  3. Un alt fel de „Let’s go and beg for freedom…”

  4. Unde era Tudor Chirilă când au fost celelalte proteste anunțate???!!!Și alții că ei, care se bat cu pumnii în piept pe Face Book sau TV?! Când a fost protestul in fata Casei Poporului, de am plecat pe jos către Piața Victoriei, îmi venea să plâng de cat de putini eram acolo…daca nu ieșim în stradă de la 2-3 sute de mii în sus, absolut de pomană. Iar zic astia că o mana de oameni rătăciți și se fac că plouă..câinii latră, caravana trece!

    • Foarte probabil că era si el acolo, dar asta nu conteaza. Conteaza ca este aici si acum, si ca are curajul pe care foarte puțini artiști români il au, de a-si face publică poziția si de a milita pentru cauza in care crede. E un exemplu pentru noi toți.

    • La fiecare concert al lui a tinut cateva minute prelegeri despre initiativa #FaraPenali. A facut ceva fata de altii

    • Esti incredibila ! Ce nu iti convine acum la el ? Nu poarta basca ?

      Uneori nu stiti cum sa faultati propria campanie de protest ! 😉

  5. Foarte probabil că era si el acolo, dar asta nu conteaza. Conteaza ca este aici si acum, si ca are curajul pe care foarte puțini artiști români il au, de a-si face publică poziția si de a milita pentru cauza in care crede. E un exemplu pentru noi toți.

    • Esti incredibila ! Ce nu iti convine acum la el ? Nu poarta basca ?

      Uneori nu stiti cum sa faultati propria campanie de protest ! 😉

  6. Fie pâinea cât de rea,
    Se scrie cu â din a!

  7. Ascultand melodia , lacrimile au inceput sa curga , gandindu-ma la baiatul meu plecat din tara….cautand o viata frumoasa …si a gasit…, dar noi parintii suferim pentru ca nu este alaturi de noi

  8. Asta e cintaret? Unde?!

  9. Bai da unde au fost protestele astea când s-au comis în trecut și alte fărădelegi, când s-au închis spitale, acolo, când se tăiau salarii, pensii, se nenoroceau oameni efectiv… Unde era tot curentul asta de #rezist?!!!!… Ce facem cu cei care nu vor sa muncească în tara și cauta mereu”sa se descurce”… Nu le place pur și simplu munca, și vorbesc din experienta… Cauta toate mijloacele posibile sa facă bani dar fără munca… În schimb urla și tipa ca nu li se da nu li se face…?!!! Toți visează doar drepturi, libertăți, dar nimic din obligații… Au dreptul sa instiga, sa faca scandal, sa fie violenți, sa declare orice, oricând oricum… Pai din câte știu nu asta e libertatea din alte tari europene la care tânjim… Nu instigarea la violenta și revoluție e soluția… Ce pot destabiliza o tara… Ci ieșind la vot când trebuie mers.

    • Nu cred ca cei care au votat psd ul au votat sa salveze infractorii din politica. Grupul infractional organizat care l foloseste pe Toader pt a scapa infractorii din puscarie merita scos in afara legii prin orice mijloace.

  10. Nepoata lui Jean Moscopol este artist plastic,traieste la Galati se numeste JANA ANDREESCU si este sotia artistului plastic Gh. Andreescu. Onoreaza din plin memoria fratelui mamei sale !

  11. Marele labagiu Chirila, ajuns sclavul pnl+usr+ „opozitia” .. Vai de viata ta de artist ratat care suge bani de la orice pul@, cu cat mai jegoasa cu atat mai bine.

  12. Mi-e silă de toată diaspora. În frunte cu mine.
    Nu ne-a obligat nimeni să plecăm, nici pe ăsta care a scris cântecul. Nu am fost în stare să ne implicăm în propria noastră țară dacă nu ne convenea, am încercat și noi să facem una alta cum fac toti dar nu am reușit, așa că ne-am cărat. Și acum
    dăm din dinți aiurea că tara noastră…
    Vrajeală stricată.
    Ăștia din diasporă ar trebui să nu mai fie lăsați să voteze. Și după un anumit timp să li se retragă și cetățenia. Ce-i aia, stai cu curu-n două luntrii, ai jurat credință la doi stăpâni diferiți? Dacă intervine un conflict între cele două țări, unde te bagi? Dacă ești soldat într-o țară și te trimite să-i omori pe ăia de dincolo, ce faci?
    Mi-e silă de toată fațada asta.

  13. Greșit, textul muzical… Poate și va îndruma și va direcționa lumea spre bine… Atenție, numai, dacă este scris cu drag și folosește iubirea de oamenii ca element de baza.