VIDEO Îngrijorare din cauza unei scurgeri pe nava spațială Soiuz andocată la Stația Spațială Internațională
Agențiile spațiale rusă și americană lucrau joi, 15 decembrie, pentru a evalua gravitatea unei scurgeri impresionante care a avut loc cu o zi înainte pe o navă spațială rusă andocată la Stația Spațială Internațională și care ar fi putut fi cauzată de impactul unui micrometeorit, potrivit Le Figaro. Deși membrii echipajului nu au fost în pericol, incidentul a provocat îngrijorare cu privire la zborul de întoarcere pe Pământ a trei dintre ei, programat să aibă loc peste câteva luni la bordul navei în cauză.
Nava spațială Soiuz MS-22 a fost andocată la Stația Spațială (ISS) de când i-a adus pe stație pe cosmonauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin, precum și pe astronautul american Frank Rubio, în septembrie. Miercuri, cei doi ruși se pregăteau pentru o ieșire în spațiu când un sistem de alertă s-a declanșat, indicând o scădere a presiunii în sistemul de răcire al navei spațiale, potrivit unui comunicat al agenției spațiale ruse Roscosmos.
I was watching NASA’s live coverage of the Russian spacewalk at the ISS (because I’m a huge science nerd) and something unknown began venting from the Soyuz MS22. Whatever it is…it doesn’t look good. #Soyuz #Spacewalk #ISS pic.twitter.com/ECLJQQCJmz
— ReggieInSeattle (@ReggieinSeattle) December 15, 2022
Jet de particule albe în spațiu
În imaginile transmise de NASA, un jet de particule albe a putut fi văzut în mod clar ieșind abundent în spațiu – probabil din lichidul de răcire. „Cauza scurgerii ar putea fi un micrometeorit”, a declarat Serghei Krikaliov, directorul Roscosmos pentru zboruri spațiale cu echipaj uman, într-o declarație raportată joi de agenția rusă de știri Tass.
Lichidul provenea din partea din spate a vehiculului, care era andocat la segmentul rusesc al stației. Scurgerea s-a oprit apoi de la sine. Ieșirea în spațiu a fost anulată, „pentru a avea timp să evaluăm lichidul și potențialele efecte asupra integrității navei spațiale Soiuz”, a precizat NASA într-un comunicat de joi. „Membrii echipajului de la bordul stației spațiale sunt în siguranță și nu au fost puși în pericol în timpul scurgerii”, a adăugat acesta.
Posibile soluții de salvare
Cei doi cosmonauți ruși și astronautul american au ajuns pe ISS pe 21 septembrie la bordul unei rachete rusești lansate din Kazahstan. Se preconizează că vor reutiliza aceeași navă spațială pentru a se întoarce pe Pământ după aproximativ șase luni, adică la sfârșitul misiunii lor, în martie 2023. În cazul în care vehiculul nu mai este disponibil deoarece este deteriorat, posibilele soluții de rezervă, care nu au fost detaliate oficial, ar putea include trimiterea unei noi nave spațiale.
Alte patru persoane se află în prezent la bordul ISS: rusoaica Anna Kikina, americanii Nicole Mann și Josh Cassada, precum și japonezul Koichi Wakata. Toți cei patru sunt membri ai echipajului Crew-5, care a sosit pe ISS în octombrie la bordul unei nave spațiale aparținând companiei spațiale americane SpaceX, contractată de NASA. Schimbul de zboruri între un cosmonaut rus la bordul unei nave spațiale americane și un astronaut american la bordul unei nave spațiale rusești a fost planificat de mult timp și a fost menținut în ciuda tensiunilor ridicate dintre cele două țări.
Stația Spațială este unul dintre puținele domenii de cooperare rămase între Moscova și Washington de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, și sancțiunile occidentale care au urmat. Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998, într-o perioadă de cooperare între SUA și Rusia, după cursa spațială dintre cele două țări din timpul Războiului Rece.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii