VIDEO Internship într-o corporație, de la vârsta de 15 ani, încă din primii ani de liceu: experiența trăită de elevii de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București
Elevii din clasa cu profil de mate-info, bilingv germană, de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din București au avut un program de internship într-o companie multinațională timp de 1-2 ore pe parcursul unui an întreg, începând din 2022 când erau clasa a 9-a. Adolescenții au luat contact cu o corporație, au văzut cum se lucrează în echipă, au remarcat ce le place, și ce nu, și ce sarcini au primit angajații. Trei dintre eleve, alături de diriginta lor, au povestit, pentru ENTR, cum a fost primul contact cu un loc de muncă dintr-o companie multinațională.
Profesoara de germană Octavia Popescu Gavrilă, diriginta clasei a X-a care a luat parte la internship alături de elevi, consideră că experiența de la multinațională a fost inedită atât pentru elevi cât și pentru ea, iar părinții au fost încântați de această oportunitate. „Cu toții eram curioși să vedem ce înseamnă un job la o astfel de companie, ce presupune acest lucru, care este atmosfera, cum decurge lucrul în echipă. Feedback-ul a fost pozitiv, părinții au fost încântați de această oportunitate. Este o ocazie să se descopere pe ei și, desigur, să descopere ce le place și având vizite și într-a 9-a, a 10-a și a 11-a, până la finalul liceului trebuie să se decidă ce le place și ce vor să urmeze mai departe”, a spus profesoara de la „Tudor Vianu”.
Ariadna Vasilescu, una dintre elevele clasei de la Colegiul „Tudor Vianu”, crede că și-a făcut idee despre câteva domenii de activitate, dar pentru definitivarea unei alegeri mai are nevoie de câteva informații.
„Cert este că m-a ajutat să-mi fac o listă de criterii legate de așteptările pe care le-aș avea de la un viitor angajator, ca de exemplu: tehnologie modernă, accentul pe oameni și o atmosferă plăcută”, a afirmat, cu convingere, Ariadna Vasilescu.
Maria Oprea, colega ei, consideră că cel mai mare câștig din internship a fost autocunoașterea. ”Am reușit să aflu mai multe despre orientarea într-un domeniu, despre piața muncii, și de asemenea pentru mine a fost foarte benefic pentru că m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește autocunoașterea. Este foarte impoartant ca noi să ne acordăm timp pentru descoperirea propriei persoane, a pasiunilor noatre și este foarte important să ne dăm seama ceea ce vrem să facem în viitor pentru a avea o viață fericită și împlinită”, a menționat ea.
Curioasă din fire, Anyela Bălan, a precizat că pe ea sesiunile de training din corporație au ajutat-o să stea de vorbă cu profesioniști. „Ador să aflu lucruri noi, sunt foarte curiosă deci pot spune că proiectul pe care l-am susținut anul trecut, în care am fost prezentă, m-a ajutat foarte mult să mă descopăr și să stau de vorbă cu profesioniști foarte talentați care m-au ajutat să-mi dezvolt opțiunile în carieră. Sunt mulți tineri pe care nu-i îndrumă nimeni. Până la urmă trebuie să ne găsim o pasiune și să o continuăm, dacă ne angajăm la un job și nu ne place și nu ne simțim bine degeaba muncim, nu merită să stai undeva unde nu îmi place.”, a sintetizat ce crede adolescenta de 15 ani.
Programul de internship al elevilor a fost conceput de o companie de human resources.”În proiectul pilot Joblandia, din martie până în iunie, 3000 de elevi din 62 de licee au vizitat 30 de companii. În această lună, am lansat Joblandia 2.0 și, în prezent, avem înscrise pe platformă 53 de companii și 17 licee, din toată țara. Tinerii merg la mai multe companii, interacționează cu experți din diferite industrii, află de la aceștia care sunt abilitățile necesare pentru o carieră de succes. Această experiență îi ajută să își aleagă cât mai informați viitoarea carieră”, a precizat Andreea Voinea, președinte HR Club.
Colaborarea dintre școli și companii face parte din rețeta de succes în țările cu cel mai ridicat nivel al educației, cum ar fi Finlanda. ”Educația nu e o cursă de 100 de metri, e un maraton. Procesul de învățare nu este pe termen limitat, el continuă toată viața, nu se termină o dată cu școala. Astfel, rezultatele bune vor veni, cu siguranță”, a spus Ari Pokka, directorul Institutului Finlandez de Educație, în cadrul conferinței Share, Care, Dare, unde au fost prezenți și elevii de la „Tudor Vianu”.
Context
În țările din Uniunea Europeană limita de vârstă la care pot fi angajați tinerii este de 15 ani, vârstă la care încep și primele stagii de pregătire. Conform legislației europene, se pot angaja copii de 14-15 ani în cadrul unui program de formare teoretică și practică sau al unui stagiu într-o întreprindere.
În ceea ce privește evoluția pieței muncii, în următorii 5 ani, joburile din domeniile Inteligenței Artificiale, sustenabilității și Business Inteligence vor fi cele mai căutate, 23% din joburile actuale vor dispărea și 44% din abilitățile principale ale angajaților de azi se vor schimba, potrivit unui raport al World Economic Forum, prezentat, pe 26 octombrie, în cadrul conferinței Share, Care, Dare.
Același raport precizează că, în România, 46% din competențele actuale ale angajaților vor fi inutile, până în 2027. Și, din această cauză, companiile vor fi nevoite să investească în programe de recalificare, perfecționare și formare în Inteligență Artificială și big data, design și experiența utilizatorului, curiozitatea și învățarea pe tot parcursul vieții.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank