G4Media.ro

VIDEO Intervenție în premieră la o mașină electrică în flăcări: Pompierii din…

sursa foto: ISU Timiș

VIDEO Intervenție în premieră la o mașină electrică în flăcări: Pompierii din Timiș au răcit bateriile scufundând autoturismul în apă

Pompierii din judeţul Timiş au fost solicitaţi să intervină, vineri, la stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism electric, în localitatea Dumbrăviţa de lângă Timişoara. Aceasta reprezintă o premieră pentru salvatorii din judeţul Timiş, care au acţionat prin metoda răcirii bateriilor de acumulatori prin imersie de apă, transmite News.ro.

„Prima intervenţie de stingere a unui incendiu la un autoturism electric în judeţul Timiş. Astăzi, la ora 15:30, am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incediu la un autoturism electric, în localitatea Dumbrăviţa. 11 pompieri cu 2 autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD s-au deplasat de urgenţă la locul indicat. De asemenea, conform procedurii specifice, la faţa locului a fost dislocat containerul pentru stingerea incendiilor la autoturismele electrice prin imersie, transportat de un camion”, transmite ISU Timiş.

Pompierii au răcit acumulatorii prin imersie de apă.

„Ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta în zona bateriilor de acumulatori, astfel a fost folosită, pentru prima dată, metoda răcirii bateriilor de acumulatori prin imersie în apă”, mai transmite ISU Timiş.

Deşi a fost o intervenţie în premieră pentru pompierii timişeni, aceasta a dus la limitarea pagubelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. am crezut ca un exercitiu eco de protejare a naturii

    rusine dieselarilor!

  2. Daca e caz de container, la automobilele electrice, atunci daca nu anunta corect incendiul cel care suna la 112 si deci nu vin direct cu containerul … e cam gata masina, nu mai recuperezi nimic din ea. 🙁

    • Asa e.. dar bine, acest proprietar sigur va recupera o foarte mare parte a valorii mașinii electrice dupa ce respectivii o scot din acvariu. Sigur nu q suferit nicio pqguba prin scufundarea în apa, fiind electrica :😀😃) 😀

    • Plafonul, lampa de plafon si parasolarele … tot raman. 🙂

  3. Nasoala stire. Ar trebui sa dati mai multe detalii privind imprejurarile – masina circulase foarte mult? Au folosit gresit ceva de la bord? Computerul a indicat din timp incalzirea sau a fost ceva foarte brusc?

    • Masina era folosita la UBER, deci folosire intensiva in regim de taxi. Golf electric, model ce nu se mai produce de ceva timp.
      Se vede si pe usa o parte din reclama UBER.

    • Chiar daca nu-i lua foc, masina cred ca avea aproape 4 ani, nu-l mai tinea bateria prea mult.
      Fiind model discontinuat, nici la dezmembrari nu mai are valoare.
      Bateria de schimb ar costa undeva la 12000 eur. Cand crapa bateria deja poate lua in calcul sa-si cumpere o electrica noua, accesand un nou eco-tichet de 10k eur.

      Apare intrebarea „cat de sigur este sa lasi electrica peste noapte la incarcat in garaj?”.
      La telefoane nu cred ca s-a intamplat sa ia foc in timp ce se incarca, deci, statistic, ramane un produs destul de sigur.

    • Bateria are o garantie de 8 ani si 160000 km, cam toate automobilele electrice vin cu astfel de garantie pentru baterii… Cel mai ieftin e-Golf din 2019 se vinde cu 18600 euro pe autovit, Cel mai ieftin Golf pe benzina din 2019 e 14000 euro. N-as spune ca nu mai are valoare.

    • La telefoane erau o multime de cazuri cand au luat foc. Samsung S7 e cel mai cunoscut caz, dar erau cazuri si la alte modele, la laptopuri, la tigari electronice. Insa erau si cazuri la motoare cu combustie interna, cel mai cunoscut si recent caz e BMW cu unele motoare diesel, cu o multime de cazuri in Coreea de Sud dar si in Europa.
      Momentan la masini electrice sunt modele cu probleme cunoscute, dar la e-Golf nu gasesti multe incidente similare. Am mai citit despre 2 cazuri pana acum.

    • Garantia este mai mult o formalitate de marketing, sunt o multime de conditii care pot anula garantia.
      Daca vrei sa evaluezi cat de robust e produsul te raportezi la MTBF.
      Incendiile de baterie sunt mai rare la acele EV care folosesc LIFePO4 (sau LFP) si au autonomie modesta.

    • dax – ref. UBER
      Si ei vor sa treaca transportul in comun pe autobuze electrice… Mai binele e dusmanul binelui.

  4. zilele trecute era o benzina care ardea, ia foc o electrica pe an si pfoaaa toate iau foc…
    daia circulati cu logan 1.5dci sa nu cumva sa va ia foc electrica in garaj
    saracilor! 🤣🤣🤣

  5. a scos un pic de fum si gata arde in flacari, ia compara cu masina de zilele trecute sa vezi diferenta….

  6. La cate electrice avem pe strazi, majoritatea noi, este de ajuns sa se aprinda doar cateva pentru a deveni procentual semnificative.
    Avem pe strazi cateva milioane de masini cu motor termic cu o varsta medie de ~12 ani.
    Cand vor ajunge si electricele sa aiba o durata de exploatare (medie) de peste 10 ani vom face o comparatie.
    PS: la electrice au fost cazuri cand s-au aprins in timp ce erau parcate, nesupravegheate

  7. Dupa aspect, culoare, densitate, nu este fum. E altceva mult mai periculos decat fumul. Fumul il poti respira un timp insa gazul de acolo, de la masina electrica, este mortal!

  8. Dupa ce taxiurile au fost mesterite sa mearga cu gaz, s-o fi gasit vreun destept in cap care sa puna baterii cu plumb intr-o second distrusa .

    • 🤣🤣🤣🤣

    • Dar cum arde bateria ?Eu știu că e complet capsulată;nu intra apa in ea (e perfect etanșă deși am văzut unele probe ale unui laborator din Canada unde arătau cum curgea apa-probabil vreo defecțiune de etanșare intenționat simulată ca sa demonstreze că nu se întâmplă nimic,nu face scurt,nu ia foc,etc).Arderea nu trebuie sa fie întreținută de oxigen ?Se încing și se topesc etanșările ?Sunt pe cordon de mastic obișnuit ?Nu am auzit detalii mai tehnice niciodată.Poate ardea altceva ca și la termice ia foc instalația electrică și de acolo restul.Stiu că bateriile ar avea o trapa pe unde sa le inunde pompierii (cu nu știu ce) dar daca nu se stinge cu apa degeaba o imersezi.Scaderea temp nu înseamnă că se stinge neapărat.Iarna la -20°C nu ard lucruri pt că e frig ?Nu se autoaprind dar ce e inflamabil ,daca are ce-i trebuie,arde.Stiu că în filmul văzut de mine cu testele făcute de laboratorul din Canada bateriile sunt f sigur fabricate.Le și lovea puternic cu ceva ascuțit și dur…F f multe teste.Poate o defecțiune sa nu fie anticipata și combătută ?Daca au făcut trapa aia pt inundare sigur are efect daca bagi ce trebuie….Eu știu că din contra răcirea forțată face mai rău;o filmare cu o mașină din China arată că fix când au pus furtunul pe ea a explodat.Scotea puțin fum,era încins ceva pe acolo și poate continua așa liniștit dar recuperau restul mașinii la final.Cred că datorită socului termic(baterie încinsa -apa rece) au cedat niste elem de siguranță din baterie și atunci a avut contact cu mediu exterior și s-a dezintegrat total prin explozie.Ulterior incendiul provocat a macinat rapid ce mai rămăsese din ea….Chiar trebuie lămurit ce trebuie făcut în caz de belea și care ar putea fi cauzele.Materiale proaste,defect de fabricație ?De concepție nu cred,pt că ar fi fost mai multe cazuri….Mai bine nu chem pompierii.O mut că sa nu dau foc la casa/garaj(sa am un cablu pregatit și o trag rapid cu toate brațele disponibile doar sa fiu pe faza,aici e buba….).In fine,mai caut pe net că e tare neclar și nici jurnaliștii ăștia nu ne informează !

  9. nu stiam ca litiu se stinge cu apa

    • Nu se stinge. Arde până se consumă.

      Ceea ce încearcă cu aceste containere este să oprească prin răcire reacția în lanț care se declanșează când începe să ardă o parte din baterie.

  10. Cotetz cu tableta care mai ia si foc. Nu i destul ca alealalte care le vor autonome, fac accidente.

    • expira licentele pe life si vom avea si cotete cu tableta care nu iau foc, tu mesteca la cutie ca doar esti sofer adevarat.

    • – Ce faci c-i?
      – Bine c-i.
      -Unde i oola?
      – Între noi! Acesta este o1o!