G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Actori din Berlin vorbesc despre „O istorie a violenței”, o…

Sursa: Teatrul Excelsior

VIDEO INTERVIU Actori din Berlin vorbesc despre „O istorie a violenței”, o piesă cu mesaje sociale dure, jucată la Festivalul X-Fest al Teatrului Excelsior: „Nu fura poveștile altora, crede în povestea ta”

„O istorie a violenței” este spectacolul prezentat de trupa germană de teatru Schaubühne Berlin în cadrul Festivalului X-Fest organizat de Teatrul Excelsior în perioada 7-15 octombrie.  Piesa urmărește o aventură de o noapte între doi bărbați în Paris- Édouard și Reda- care încep să vorbească și curând ajung în apartamentul lui Édouard. Acolo lucrurile se complică și iau o întorsătură dramatică.

Deși complicată din punct de vedere narativ, piesa nu a fost greu de urmărit. Odată intrat în poveste înțelegi ce se întâmplă și acțiunea propriu zisă nu e multă, dar e foarte frumos pusă în scenă din mai multe perspective. Narațiunea e una circulară, deoarece ajunge în aproximativ același punct din care a început.

Actorii Christoph Gawenda și Laurenz Laufenberg au explicat într-un interviu pentru G4Media/ ENTR care sunt principalele mesaje ale piesei, cum a reacționat publicul și cui este recomandat să urmărească spectacolul.

„Această piesă și acest text de Édouard Louis ating atât de multe probleme sociale că e greu să le reduci la o singură afirmație” spune pentru G4Media Laurenz Laufenberg, actorul care-l intepretează pe Édouard.

Acesta a punctat mult pe partea de poveste a piesei, menționând că unul dintre mesaje ar putea fi „Crede în povestea ta și spune-o”, iar altul ar fi „să nu furi mesajele altor persoane”.

Presărat cu un umor moderat, de situație dar și comentarii sarcastice în diverse contexte, personajul lui Luarenz, Édouard este cel mai complicat din punct de vedere mental. Iar construcția piesei în jurul evoluției sale, face din poveste să fie un bildungsroman veritabil.

Celelalte personaje sunt bune și au momente de strălucire și adaugă mult la conturarea imaginii de ansamblu, la fel cu umor și comentarii sarcastice. Piesa transmite mesajele despre probleme sociale în special prin intermediul satirei și al umorului.

Piesa este în limba germană cu supratitrări în română și în engleză.

Partea poate mai puțin practică a piesei intervine în unele momente când trebuia să fii atent la supratitrări să le citești și mai puteai rata din ce se întâmpla pe scenă, precum mici aspecte de mimică a fețelor sau detalii din îmbrăcămintea actorilor.

Publicul a fost și el acolo, cu sufletul la gură de la început până la final, când s-a aplaudat timp de aproape 3 minute în picioare.

„Chiar de la început am simțit o conexiune foarte bună cu publicul” spune Christoph Gawenda, actorul care interpretează rolurile polițistului, al medicului și al cumnatului personajului principal.

Concentrarea în momente de liniște și reacțiile în momentele când era nevoie de reacții sunt punctele cheie pe care Christoph le-a menționat în legătură cu conexiunea cu publicul. Acesta a mai specificat despre cele două aspecte menționate că „au făcut făcut să fie foarte ușor” pentru actorii din piesă să-și interpreteze rolurile.

Distribuția a mai fost formată din: Renato Schuch care l-a interpretat pe Renato și Alina Stiegler care a interpretat rolurile surorii, a polițistei și a celuilalt medic.

Regizorul Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai importanți creatori din teatrul european actual. Acesta nu este la prima sa vizită în România, însă spune că vrea să cunoască actorii români.

Regizorul a mai fost în România cu piese precum „Nora” sau „Hamlet” în urmă cu câțiva ani, iar în cuvintele sale,  povestea din piesa O istorie a violenței „este una universală și ambivalentă”.

„Autorul francez Édouard Louis face o analiză personală dar și una social-penetrantă despre maturizare, dorință, emigrare și rasism, iar diversitatea vocilor care reacționează la crima comisă face ca formele posibile de violență socială să fie auzite. Ca emoții piesa urmărește perspectiva lui Édouard  și ce compromisuri mentale face pentru Reda și cum își justifică unele acțiuni în fața lui, dar și în fața altor personaje precum sora lui sau chiar în fața medicilor și a poliției”, se arată în prezentarea piesei de pe site-ul Teatrului Excelsior.

„Captivant și răscolitor, în egală măsură brutal și intim, spectacolul pune în valoare estetica regizorală a lui Thomas Ostermeier – ingeniozitatea cu care îmbină minimalismul și acuratețea vizuală cu elementele multimedia cum ar fi proiecția video pe ecran sau efecte sonore live (tobe și clapă), în tandem cu jocul extrem de precis și fluid al actorilor”, arată sursa citată.

Spectacolul a fost prezentat de trupa germană de teatru Schaubühne Berlin în coproducție cu Théâtre de la Ville Paris, Théâtre National Wallonie-Bruxelles și St. Ann’s Warehouse Brooklyn.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...