G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Barna, despre dosarul DNA privind cheltuirea fondurilor europene: Nu am…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO INTERVIU Barna, despre dosarul DNA privind cheltuirea fondurilor europene: Nu am nici o calitate acolo, nu am fost audiat/ Mai există cealaltă verificare în desfășurare pe care o face DLAF-ul / Îmi doresc să se închidă această permanentă zornăitoare

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că nu a fost audiat și nu are nici o calitate în dosarul deschis în octombrie 2019 de DNA Alba după o achetă Rise Project în care era acuzat că că ar fi ”supervizat”, când era în mediul privat, ”fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”. Barna mai spune că este dispus să răspundă la orice întrebări pentru a închide ” această permanentă zornăitoare care, din când în când, apare în spațiul public”. Vicepremierul a mai spus că, în paralel, este în desfășurare și o anchetă realizată de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF). Liderul USR a afirmat că ar fi dispus să facă un pas înapoi doar în momentul în care ar fi pus oficial sub acuzare.

Cele mai relevante declarații din acest fragment din  interviu 

  • Sunt total disponibil să răspund la orice întrebare, să clarific orice neclaritate pe care o au despre una din activitățile mele profesionale anterioare, tocmai pentru că sper și îmi doresc să se închidă această permanentă zornătioare care, din când în când, apare în spațiul public în diverse momente de oportunitate comunicațională pentru alții.
  • În momentul în care insituții ale statului, având acest drept și acest mandat, deschid un instrument juridic care mă pune în incompatibilitate morală față de România, nu este nici o problemă să fac un pas în spate.

Vezi integral interviul cu liderul USR, Dan Barna

Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autori: Ovidiu Micsik/ Octav Ganea

Dan Tăpălagă: Ce se mai întâmplă în dosarul deschis de DNA Alba în toamna lui 2019 după ancheta Rise Project în care erați acuzat de jurnaliști de cheltuirea ilegală a unor fonduri europene? Ați fost audiat, în ce calitate?
Dan Barna: Nu, până la data curentă nu. Despre dosarul de la DNA nu știu nimic. Știu că nu am nicio calitate acolo, nu este un dosar care să mă privească.

Dan Tăpălagă: S-a deschis in rem (e anchetată fapta, nu persoana).
Dan Barna: Da, da, da, chiar dacă s-a încercat legarea mea de acel nume. DNA-ul a confirmat că nu am nici o calitate în ceea ce verifică dânsșii.

Dan Tăpălagă: Asta era acum vreo un an jumate.
Dan Barna: Da, situația este neschimbată. Mai există cealaltă verificare pe care o face DLAF-ul și care de asemenea este înțeleg deschisă și în desfășurare. Vă spun și pe această cale, sunt total disponibil să răspund la orice întrebare, să clarific orice neclaritate pe care o au despre una din activitățile mele profesionale anterioare, tocmai pentru că sper și îmi doresc să se închidă această permanentă zornătioare care, din când în când, apare în spațiul public în diverse momente de oportunitate comunicațională pentru alții.

Aștept să fiu invitat pentru orice fel de clarificări să ajungem la un capăt și să avem un rezultat de orice fel. Să se închidă povestea asta îmi doresc, pentru că, atunci când mai apare o dezbatere publică, zang, se mai aruncă această gogoriță în spațiul public.

Dan Tăpălagă: Dosarul a fost deschis prin 2019, prin toamnă, n-ar fi trebuit închis până acum, lămurite lucrurile astea, dacă aveți, dacă nu aveți vreo legătură cu afacerea asta?
Dan Barna: Eu am încredere că autoritățile vor face lucrul acesta. Ce pot să fac mai mult decât să spun că sunt perfect disponibil să fiu invitat pentru orice clarificări pe care le consideră necesare pentru a rezoluțiile pe care le consideră îndreptățite.

Dan Tăpălagă: Dacă veți fi pus sub acuzare în dosarul ăsta, luăm ipoteza asta, ați mai candida la funcția de președinte de partid sau al altă funcție?
Dan Barna: Am spus-o și în alte interviuri, o confirm și aici: voi face ce este moral și necesar în fiecare moment al prezenței mele în spațiul politic din Româna. Indiferent cum vor evolua lucrurile, voi române consecvent cu principiile pe care le-am asumat și eu, și USR, adică cel al integrității, al respectării deciziilor instanțelor și autorităților. Dacă se va întâmpla orice lucru care să mă pună într-o incompatibilitate morală cu pozițiile unei eventuale candidaturi, nu va fi nicio problemă. Mă întrebați, hai să o luăm mai simplu, că dacă mi se va face un dosar …

Dan Tăpălagă: Întrebarea este unde puneți standardul de integritate. Unii spun, demisionezi, faci pasul înapoi la simpla cercetare penală, alții duc standardul de integritate mai sus și spun, la punerea sub acuzare. Alții spun nu, nu e suficientă punerea sub acuzare, trebuie o decizie în primă instanță. Alții spun nu, decizie definitivă. Care e standardul dvs de integritate. Când ar trebui să facă un politician din poziția dvs, de vicepremier și lider de partid, pasul înapoi?
Dan Barna: În momentul în care începe o urmărire penală este cumva logic și moral să te retragi să clarifici situația respecitvă și apoi, dacă mai este cazul, să revii.

Dan Tăpălagă: Deci la punerea sub acuzare, spuneți, dacă se ajunge acolo, un politician trebuie să facă pasul înapoi.
Dan Barna: Eu știu ce mă întrebați și o să vă răspund la ce mă întrebați. Ideea că se umple televizorul cu burtiere mincinoase ca să mă emoționez și să plec acasă o resping din start. Deci cât timp discutăm de mizerii aruncate în spațiul public, de găleți cu lături comunicate mediatic, nu o să dau niciun pas înapoi pentru că nu este cazul și nu de asta mi-am asumat această luptă și această prezență publică. În momentul în care insituții ale statului, având acest drept și acest mandat, deschid un insturment juridic care mă pune în incompatibilitate morală față de România, nu este nici o problemă să fac un pas în spate.

Dan Tăpălagă: Adică punerea sub acuzare oficială.
Dan Barna: Da, despre asta e vorba.

  • Mai are PNL ”un fel pesedist de a guverna în unele locuri”?

Dan Tăpălagă: Cu vreo câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 2020 ați declarat că PNL are citez ”un fel pesedist” de a administra România, ”în unele locuri”. Acum că guvernați împreună de trei luni aproape, vă mențineți evaluarea?
Dan Barna: Pfff. Nu e vorba de o evaluare. E o situație punctuală, acolo unde sunt erori, vom continua să le semnalăm. Acolo sunt derapaje…

Dan Tăpălagă: Pot să și reiau întrebarea: PNL are un fel pesedist de a administra România în unele locuri. Și-au păstrat felul pesedist de a conduce România?
Dan Barna: Acolo unde există derapaje, o să continuăm să le semnalăm. Discutăm în coaliție, în urma discuțiilor multe situații sunt corectate sau evitate. Nu există guvenare perfectă, dar ceea ce USR PLUS are ca particularitate, este că atunci când ești în eroare evidentă, gravă și incontestabilă, avem puterea să corectăm.

Este exact exemplul cu marele atac la Claudiu Năsui pentru că a propus la nominalizare pentru secretar general o doamnă care în primă instanță a fost condamnată pentru legături cu Securitatea. În momentul în care am aflat lucrul respectiv, m-am dus la premierul Cîțu și am zis nominalizarea respectivă o retragem, nu se va mai întâmpla. Încă trei zile s-a țipat la televizor că uite ce vrea să facă Claudiu Năsui …

Dan Tăpălagă: Dar cum a ajuns la nominalizarea, cum din marea asta de oameni a găsit-o tocmai pe doamna respectivă?
Dan Barna: Aici iarăși de leapșa politică. Doamna respectivă a fost de 20 de ani și este în continuare într-o poziție importantă în ministerul de finanțe. Nimeni din toată presa de integritate nu are nicio problemă cu acest lucru.

Dan Tăpălagă. Este și azi la ministerul de finanțe? Cine a recuperat-o?
Dan Barna: Păi acolo era. Claudiu de acolo a propus-o. Adică Claudiu încerca să-și găsească oameni pentru minsterul ăsta, să-și găsească secretar general, adjunct…I-a fost recomandată persoana respectivă, el neavând, nu a verificat suficient, și când am constatat că persoana era departe de standardele de integritate ale USR PLUS, i-am comunicat premierului că numirea nu se va face.

Dan Tăpălagă: Ați pronunțat un cuvânt-cheie, standardele de integritate. Dumneavoastră, domnule Barna, le-ați dus foarte sus. Ați spus, fără penali în funcții publice, fără securiști. Și atunci nu e firesc ca presa și adeversarii dvs politici să se uite pixul în mână și să zică, aha, ați pus un acuzat de colaborare cu Securitatea! Ce-i nefiresc în asta?
Dan Barna: E nefiresc că, deși am spus că persoana respectivă a fost retrasă și nu va mai fi nominalizată, încă trei zile s-a rostogolit acuzația că vrem să o nominalizăm. Asta e nefiresc, în sensul ăsta. Orice persoană despre care aflăm că a colaborat cu Securitatea, este eliminată din USR PLUS în aceeași zi. Adică instant, fără discuție. Deci nu se schimbă cu nimic din ceea ce am declarat, este una dintre liniile roșii ale noastre ca organizație.

Dan Tăpălagă: Deci nu vreți să-mi spuneți dacă PNL mai guvernează într-un fel pesedist.
Dan Barna: Asta e o întrebare la care v-am răspuns foarte clar. Acolo unde sunt derapaje, la orice membru din coaliție, o să continuăm să le semnalăm.

Dan Tăpălagă: Cu cine negociați atunci când apar probleme la guvernare, împărțirea banilor pe buget de pildă: cu dl Cîțu sau cu dl Orban?
Dan Barna: Sunt două paliere de funcționare a colaiției. În guvern, discutăm și bugetul l-am agreat și l-am negociat cu premierul Florin Cîțu. În coaliție, acolo unde există puncte de vedere diferite ale partidelor, între USR PLUS, UDMR și PNL, avem întâlnirea în prima parte a zilei de luni, în care mergem liderii coaliției, vine și premierul Florin Cîțu și discutăm și din perspectiva de acord politic. Practic discut împreună și cu premierul, și cu președintele PNL, în funcție de tematică.

Dan Tăpălagă: Dl Cîțu e premier, dar decizia politică e la Orban. Împărțirea funcțiilor de prefect, cu cine ați discutat-o?
Dan Barna: Alocările între județe le-am discutat în coaliție. A fost o poveste de vreo trei săptămâni.

Dan Tăpălagă: Deci nu-i o confuzie între cine conduce de facto Guvern, asta încerc să lămuresc.
Dan Barna: Guvernul este condus de Florin Cîțu, Parlamentul este condus de Ludovic Orban. În coaliție sunt liderii celor trei partide care luăm decizii împreună și prin prezența premierului, ca deciziile să fie internalizate și rezonabile.

Dan Tăpălagă: Și încheiem optimist, dându-vă ocazia să acordați o notă colaborării cu PNL și UDMR în coaliție, pe o scară de la 1 la 10.
Dan Barna: Asta e o întrebare bună. Aș zice că suntem pe la un 8.20.

Dan Tăpălagă: 8.20 nota colaborării în interiorul coaliției. Și 1,80 ce nu merge, ce sancționați?
Dan Barna: Nu sancționez nimic. Trebuie tot timpul un spațiu de îmbunătățiri și în această coaliție este acest spațiu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

VIDEO INTERVIU Dan Barna: Voi candida la funcția de președinte al noului partid rezultat din fuziune / Congresul ar putea avea loc în august-septembrie/ Dacă Guvernul va performa, voi fi într-o poziție bună în ochii colegilor pentru o candidatură la prezidențiale

VIDEO INTERVIU Dan Barna, după închiderea dosarului 10 August: O hotărâre cel puțin stupefiantă/ Totdeauna mai există o cale. CEDO este una dintre ele, într-adevăr. Ar însemna din nou să ne facem de râs ca țară / Aștept să văd ce o să spună ministrul justiției

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Daca ar comunica intotdeauna asa ! :))

  2. Ce penibil a devenit Dan Barna dupa ce-a ajuns la osul de ros alaturi de PNL!
    „Dan Tăpălagă: Deci nu vreți să-mi spuneți dacă PSD mai guvernează într-un fel pesedist.
    Dan Barna: Asta e o întrebare la care v-am răspuns foarte clar. Acolo unde sunt derapaje, la orice membru din coaliție, o să continuăm să le semnalăm.”

    Adica, abureala aia cu „FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE” a fost „electorala”, cum a spus Vasilica Catu acum vreo luna cand a fost intrebat cum de INGHEATA Punctul de pensie in 2021, cand PNL a PROMIS Cresterea cu 8% in Programul de guvenrare cu care a candidat la alegerile parlamentare din Decembrie 2020: „Era Programul ELECTORAL, vorbim despre Programul de guvernare”, ne-a sfidat Vasilica Catu!!
    Asa si Barna, „acum suntem cu PNL la osul de ros, nu mai e problema”, sictir!!!

    25 August 2020: „Liderul USR, Dan Barna, spune despre racolările de primari PSD de către PNL că produc „disconfort şi nemulţumire”. „Ideea că vom putea să guvernăm alături de oameni care până nu demult l-au susţinut pe Liviu Dragnea nu este luată în calcul de către USR PLUS în nici un scenariu”, spune Barna.
    Întrebat cum ar putea eventual guverna USR PLUS alături de pesedişti deveniţi peste noapte liberali, Dan Barna a răspuns: ”Acesta este unul dintre principiile şi condiţiile de principiu pe care le-am avut şi le vom avea în continuare în ceea ce priveşte o eventuală colaborare cu PNL-ul, inclusiv după alegeri. Deci ideea că vom putea să guvernăm alături de oameni care până nu demult l-au susţinut pe Liviu Dragnea este una care nu este luată în calcul de către USR PLUS în nici un scenariu”.
    „Vom pune condiţii ca persoanele care ar putea să fie eventual nominalizate să îndeplinească aceste criterii foarte clare pe care le avem, criteriile de integritate, de competenţă şi de necolaborare cu PSD-ul”, precizează copreşedintele USR PLUS.

    La Iasi vedem cel mai bine cum Dan Barna si ai lui au uitat…chiar lucreaza bine cu Mihai Chirica(fost PSD) si Costel Alexe, urmarit penal de DNA!
    Azi, la osul de ros alaturi de PNL, Barna a uitat toate astea… erau „electorale”…cum ar spune Vasilica Catu!

  3. Am vazut chestia asta cu integritatea la Brasov.

  4. la puscarie ! ai furat fonduri europene si pacalit oameni cu dizabilitati, mizerie gradata subumana ce esti