VIDEO INTERVIU Clotilde Armand, candidata Alianței USR PLUS, susținută și de PNL, la Primăria Sectorului 1: Vreau să fiu un primar care construiește. Vin cu o echipă extrem de bună la Primărie – Advertorial
Clotilde Armand este europarlamentar, iar în acest moment este o voce importantă care apără interesele României la Bruxelles, unde este membră în Comisia de Buget și Comisia pentru Transport din Parlamentul European. În 2016, când a pierdut Primăria Sectorului 1 la câteva voturi, a promis că nu va abandona lupta pentru o administrație cinstită. Într-un interviu pentru G4Media, Clotilde Armand explică de ce candidează din nou și care sunt planurile sale pentru a face din Sectorul 1 o capitală cu adevărat europeană.
Este cea de-a doua candidatură după cea din 2016, când au lipsit doar câteva voturi pentru a deveni primarul Sectorului 1. Astăzi sunteți europarlamentar, foarte mulți oameni nu înțeleg de ce renunțați la această poziție pentru aceea de primar. Care este explicația?
Clotilde Armand: Este o promisiune din 2016. Am promis că voi câștiga această primărie și voi face din Sectorul 1 o capitală europeană. E foarte bine, chiar esențial pentru un primar de Capitală să aibă o experiență europeană. Nu numai că înțelegi care este viziunea europeană și care sunt standardele europene, dar, în plus, beneficiezi de experiența foștilor primari ai capitalelor europene care de multe ori își termină cariera politică devenind eurodeputați.
Nu trebuie să reinventăm apa caldă în București. Celelalte capitale din Europa s-au confruntat cu aceleași probleme ca noi, chiar dacă acum mai mult timp. Traficul, lipsa parcărilor, poluare, lipsa de investiții, lipsa de curățenie sau lipsa de siguranță, fiecare a găsit o soluție și este de mare valoare să aflăm cum. Pe coridoarele Parlamentului European, auzi mai tot timpul astfel de discuții.
Vorbiți de o capitală europeană, de Pactul Verde pentru București, de investiții importante, aveți o mare ambiție pentru București, Sector 1. De ce ar crede oamenii în promisiunile dumneavoastră?
Clotilde Armand: Eu nu le cer oamenilor să mă creadă pe cuvânt, eu le cer votanților să analizeze ce a construit fiecare candidat. Ce a construit în viața lui, ce competențe are, ce valori are, ce decizii a luat în trecut, ce carieră profesională a dezvoltat. Eu personal sunt un manager care a condus echipe mari, de mii de oameni, cu bugete de sute de milioane de euro într-un mediu competitiv, exigent, transparent.
În cariera mea am progresat mereu, am mers mereu mai departe. Nu m-am convertit, reconverit în politician pentru că nu aș mai avea o carieră în altă parte. Acum, în calitate primar, vreau să fiu un primar care construiește, care aduce echipele pe care le conduce, pe care le voi avea în subordine, la un alt nivel. Care va ridica Bucureștiul la un alt nivel.
Primarul PSD explica faptul că nu a putut face investiții spunând că USR l-a blocat. Așa a fost?
Clotilde Armand: Vă invit să vă uitați pe site-ul primăriei și să vedeți toate investițiile votate de Consiliul Local. Consiliul Local al Sectorului 1 și-a jucat rolul. USR a avut, USB a avut o treime din acest Consiliu. Toate investițiile care au fost propuse și care erau corecte, decente, au fost votate. Multe au fost votate la inițiativa noastră. Vorbim, de exemplu, de acest Spital Regional multidisciplinar care a fost inițiativa noastră în 2016.
Atunci, nu știu dacă vă amintiți, era problema cu Spitalul de Arși și noi am spus că trebuie un singur spital multidisciplinar care să fie și viitorul Spital de Arși împreună cu spitalul de Urgență. Toate aceste investiții sunt votate. Dacă veți căuta pe internet veți vedea mai mult de 1 miliard de lei de investiții votate. Dar după ce au fost votate nu s-a întâmplat nimic.
Orice investiție urmărește două etape mari: votul cu indicatorii macro-economici, tehnico-economici, și apoi realizarea, implementarea acestor investiții. Problema n-a fost la vot, acest lucru este foarte ușor de verificat. Problema a fost la realizarea investiției, la implementarea investiției.
Chiar pot să spun că în momentul în care voi ajunge și vom avea oameni profesioniști care vor ajunge în partea executivă a Primăriei vom avea deja o listă imensă de investiții de dus la capăt fără să mai avem nevoie de votul Consiliului. Așa că problema a fost de implementare, nu de vot. Vreau să spun un detaliu, faptul că astăzi puteți să verificați ce s-a votat, puteți să vizualizați ședințele Consiliului Local, puteți să citiți procesele verbale care sunt disponibile pe internet, acest lucru se datorează tot USR.
În 2016 ați fost primăriță o noapte, ceea ce nu a fost destul pentru a schimba Bucureștiul. De data aceasta, clasa politică veche a promis că nu va mai fi luată prin surprindere, v-au pus piedici până acum?
Clotilde Armand: În 2016, o noapte a durat ca sistemul să reacționeze, acum sistemul și-a luat măsurile din timp. Trebuie să fac față proceselor intentate de primarul actual, de directorul general al ADP, pentru faptul că fac public achizițiile primăriei. Pentru faptul că fac public niște date publice din SICAP, SEAP, din Registrul Comerțului. Eu fac ce-am promis, le spun cetățenilor ce se întâmplă și sunt procese care mă hărțuiesc, am vorbit și despre cel în care mi se cer niște daune de 113 milioane de lei. Și sunt mai multe procese, Tudorache mi-a intentat două procese, ADP… sunt mai multe.
Trebuie să fac față presiunilor din campania actuală. Corturile sunt vandalizate și semnalate ca fiind neautorizate, ceea ce nu este adevărat. Bannerul nostru, singurul banner al nostru, a fost dat jos și au fost presiuni asupra firmelor care se ocupă de publicitate electorală în București. Trebuie să fac față calomniilor, am suferit calomnii la care nu mă așteptam. Numele meu este legat în mod inexplicabil de Bechtel.
Nu am absolut nicio legătură cu firma aceasta. Nu m-am întâlnit niciodată cu oameni din firma aceasta, nu am contracte cu firma aceasta, nu cunosc pe nimeni din firma aceasta. Nu am fost în România nici când s-a semnat contractul, nici când s-a derulat contractul. Am venit din străinătate ca să fiu director general la firma AEGIS în septembrie 2013, Bechtel a plecat din România în martie 2013. Nici măcar nu există suprapunere temporară. Este ca și cum aș fi acuzată de atentatul din 11 septembrie pentru că un an mai târziu m-am dus la New York.
Ați dus o luptă foarte grea alături de asociații de cetățeni împotriva PUZ-ului coordonator al primarului Tudorache. De ce v-ați opus acestui plan urbanistic?
Clotilde Armand: Trebuie să înțelegem că acest PUZ nu permite dezvoltarea Sectorului 1, ci îl mutilează. Înainte să reușim să suspendăm avizul de mediu, acest PUZ coordonator permitea construirea de blocuri de șase etaje în Parcul Herăstrău, 27 de hectare din parc, și în pădurea Băneasa 101 de hectare din parc și transformarea, de exemplu, a bazei Pro Rapid în spațiu de birou sau de mall, nu mai știu. Vrem să construim cartiere noi în Sectorul 1, vrem o dezvoltare urbană cu planuri urbanistice care să prevadă investiții imobiliare corecte. Orice investiție trebuie să prevadă școli, trebuie să prevadă accese suficiente, parcuri, parcări și utilitățile de bază.
În cartierul Greenfield acest lucru nu s-a întâmplat, e un exemplu. Trebuie să remediem această situație, îl vom obliga pe dezvoltatorul imobiliar să creeze accesele necesare. Grădiniță, școală, vom discuta pentru a realiza în acest carter care trebuie să existe utilitățile de apă. Bineînțeles că nu vom închide cele două accese care există la ora actuală, iar accesul prin pădure nu-l vom închide, îl vom restricționa. Va fi doar pentru rezidenți. Vom vedea, vom discuta, vom avea un dialog cu locuitorii din Greenfield să vedem dacă îl restricționăm doar de luni până vineri, dar în niciun caz nu vom face ceva care va veni împotriva intereselor locuitorilor din Greenfield.
Ce va fi radical schimbat în Primăria Sectorului 1 cu dumneavoastră primar?
Clotilde Armand: Prima luptă pe care o vom duce e pentru a eradica corupția. O să le spunem celor care până acum s-au ocupat de interese private să se ducă în privat, dacă ăsta este obiectivul lor. Această luptă va fi una dificilă mai ales că va fi o presiune, va fi vorba despre imobiliare, alte interese. Dar o s-o ducem până la capăt. Apoi, vom schimba metodele de lucru, vom digitaliza primăria. Vom vrea să fim cât mai eficienți în a-i servi pe cetățeni. Pentru asta va trebui să-i ascultăm, să înțelegem care sunt nevoile lor, vom fi într-un dialog permanent cu grupuri de inițiativă civică, cu asociații de cetățeni, cu mediul privat.
Mediul privat care aduce veniturile de care toată comunitatea are nevoie, care aduce acest dinamism economic fără de care moare un oraș. Acest dialog permanent, acest focus, faptul că cetățeanul și firmele, companiile, care aduc venit în comunitate vor fi centrul nostru de atenție, asta va aduce o mare schimbare. Am vorbit de digitalizare, eu n-aș dori ca angajații și cetățenii să se sperie.
Vom face acest lucru într-un mod ușor pentru toată lumea. Cetățenii nu vor avea de suferit, pentru ei va fi mai ușor, cei care sunt mai puțin digitalizați vor fi acompaniați ca să le fie ușor. Nu vrem să creăm dificultăți. Vrem să fie mai ușor pentru ei când vor interacționa cu primăria. Și pentru angajați, eu asta am făcut timp de 20 de ani, am schimbat procese, am modernizat echipe, mereu am îmbunătățit procesele de lucru și felul în care lucrăm pentru că asta este competiția și dacă nu ne adaptăm, murim. Dar asta am făcut mereu luând în calcul că forța unei echipe sunt oamenii, nu putem să-i lăsăm, să-i abandonăm pe parcurs.
Ați menționat multe proiecte pe care le aveți pentru întreg mandatul, dar ce se poate face în primele luni sau primul an de mandat cu Clotilde Armand primar?
Clotilde Armand: Avem o listă întreagă de investiții care trebuie duse până la capăt. Sunt investiții în domeniul sănătății, care este primul nostru obiectiv. Nu pe hârtie, ci cu acțiuni. Atunci vom avea de realizat investiția în acest spital, Spitalul Regional. Va trebui să vedem dacă păstrăm locația din Sectorul 1 sau dacă cealaltă locație, care a fost identificată, este mai bună. Și va trebui să identificăm echipele care vor putea proiecta acest spital, echipe care vor fi și din România, și din afara României, pentru că trebuie să avem experiența necesară pentru acest spital.
Primarul s-a gândit că va crea o companie, va recruta pe cine va găsi și acest colectiv creat ad-hoc va fi capabil să conceapă un spital la standarde europene, multidisciplinar, de urgență. Înseamnă că primarul n-a înțeles despre ce este vorba. E ceva extrem de complex de făcut. Nu e vorba de a asfalta o stradă, că nici măcar asta nu știe să facă, nu e vorba de a face o autostradă, care este un proiect mai complex, este un spital la un standard foarte înalt. Trebuie echipe, trebuie colective, un colectiv care deja a făcut acest lucru. Sunt puține colective în Europa care știu să facă acest lucru.
Noi va trebui să-l identificăm, să fie o echipă împreună cu proiectanți din România ca să avem acest spital de care avem nevoie.
Sunt foarte multe studii de fezabilitate care au fost făcute pentru reabilitarea școlilor care nu sunt autorizate ISU, care în caz de cutremur sunt un pericol pentru copiii noștri. Va trebui să ducem la capăt aceste investiții care nu au fost realizate: sănătatea, educația, apoi infrastructura.
Infrastructură la nivel de străzi, cum am spus. Sectorul 1 are străzi neasfaltate. De fapt, este sectorul din București care are cele mai multe străzi neasfaltate. La capitolul infrastructură pun și parcări subterane, străzile noastre sunt sufocate de mașini, care creează și un pericol. Copiii noștri nu pot să se ducă la școală în siguranță, pentru că sunt obligați să se ducă pe carosabil, că trotuarul este invadat de mașini.
Infrastructură de mediu… avem acest proiect Promenada Verde, 44 de kilometri de piste de biciclete, baze sportive, spațiu verde, e vorba de sănătatea noastră, perdea forestieră care trebuie recreată pentru ca aerul să fie mai curat. Vorbind de infrastructură de mediu, vor fi toate aceste parteneriate public-private pentru a trata în mod corect deșeurile. Care trebuie mai întâi colectate selectiv, apoi sortate și apoi reciclate.
Aceste lucruri se fac prin parteneriate care trebuie de la început gândite, discutate și lansate. E nevoie de investiții în patrimoniul nostru, nu numai patrimoniul verde, dar și patrimoniul construit. Vrem să redevenim o capitală culturală cu un cinematograf, au fost multe cinematografe, oamenii țin la ele, cu centre culturale de cartier. Trebuie să fim la nivelul ambiției noastre de capitala sud-estului Europei.
Ați vorbit mai devreme de echipe și oameni competenți. Cu ce echipă vine Clotilde Armand primar alături de USR PLUS și cu susținerea PNL la Primărie?
Clotilde Armand: Sunt două echipe. Este echipa care va veni în Consiliu, și care nu e susținută de PNL, în Consiliu suntem în competiție cu PNL, dar competiția este un lucru bun, fiecare trebuie să fie mai competent, mai bun, mai convingător decât celălalt. Eu cred că USR PLUS vine cu o echipă extrem de bună, oameni care cunosc problemele cartierelor lor, oameni care s-au profesionalizat, cum este Oliver Păiuși, care știe extrem de bine cum funcționează acest Consiliu Local, este echipa care va vota, care va fi partea legislativă a Primăriei.
Apoi, este echipa care trebuie să preia partea executivă. Aici ne vom baza pe echipele actuale care au mulți oameni bine pregătiți, sunt 3.000 și ceva de oameni, este o echipă mare, sunt mii de oameni. Evident că va trebui să schimbăm o parte din managementul acestor echipe. Oamenii sunt, cum am spus, bine pregătiți, dar trebuie impulsionați. Trebuie să schimbăm viziunea lor, trebuie să schimbăm direcția care a fost până acum. O să spunem, până acum regulile au fost ce-au fost.
Acum se schimbă. Obiectivul Primăriei și al echipelor din primărie va fi acela de a-i servi pe cetățeni, să eliminăm complet corupția, să avem mereu în cap ce este mai bine pentru comunitate. O să avem concursuri deschise, știm deja că avem niște persoane competente care vor să vină și să lucreze la acest proiect, dar aceste persoane vor fi în competiție cu cei care vor vrea să candideze.
Va fi o competiție deschisă, va fi meritocrație și sunt convinsă că și oamenii din primărie își doresc să devină niște profesioniști mai buni. Mereu, oamenii cu care am lucrat, în trecut, au avut de câștigat pentru că în momentul în care nivelul profesional se ridică, primul care câștigă ești chiar tu.
În final, care este mesajul dumneavoastră către susținători? De ce să voteze Clotilde Armand?
Cotilde Armand: Va fi o campanie electorală neobișnuită. Vom fi mai puțin prezenți pe stradă decât în campaniile trecute. Avem nevoie de mobilizarea fiecăruia pentru a transmite mesajele noastre la cât mai mulți, la prieteni, la colegi, cunoscuți, familie. De data asta învingem!
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank