VIDEO INTERVIU Cum a răspuns Gabriela Firea la întrebările despre cum au fost angajați în Primărie apropiați ai familiei: ”Nu e interviu, e interogatoriu, nu discut aspecte private” / Nici o sancțiune politică pentru viceprimarul Aurelian Bădulescu / ”Săptămâna viitoare începe construcția Spitalului Metropolitan din Pipera”
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a refuzat să răspundă într-un interviu G4Media.ro la întrebările reporterului despre angajarea în companiile municipale a unor persoane apropiate de familia sa sau venite din Primăria Voluntari. Întrebată în mod repetat, primarul Firea a catalogat interviul drept ”interogatoriu” și a spus că nu vorbește despre ”aspecte private”.
”V-ați demonstrat reaua-credință prin faptul că nu vă interesează proiectele din București, vă interesează știrile pe surse și bârfele. Mă întrebați niște bârfe acum”, a spus Gabriela Firea când reporterul G4Media.ro a dat exemple de apropiați numiți în funcții de conducere la firmele Primăriei București.
VIDEO: Gabriela Firea despre angajările din Companiile Municipale
În interviul pentru G4Media.ro, Gabriela Firea a evitat orice delimitare de viceprimarul Aurelian Bădulescu și a refuzat să spună dacă acesta va fi sancționat politic pentru derapajele repetate.
Firea a anunțat că săptămâna viitoare vor începe lucrările la Spitalul Metropolitan din Pipera, contractori fiind două companii municipale.
VIDEO: Gabriela Firea despre Spitalul Metropolitan
Gabriela Firea a mai spus că ar fi normal ca partidele de stânga să suțină un candidat comun la alegerile pentru Primăria București, așa cum și partidele de dreapta susțin un candidat unic. În privința unei posibile candidaturi a lui Victor Ponta la București, actualul primar general a spus că nu o vede ”posibilă”, pentru că acesta a spus că vrea să candideze la prezidențiale.
(VIDEO și FOTO: Inquam Videos / Ovidiu Micsik & Inquam Photos / Octav Ganea)
VIDEO Interviul integral cu Gabriela Firea:
- Transcript: Interviul integral
Rep: Astăzi o avem invitată la Interviurile G4Media pe doamna Gabriela Firea, primar general al capitalei și șefa PSD București. Bună ziua.
Gabriela Firea: Bună ziua dumneavoastră și celor care ne urmăresc.
Rep: A trecut ceva vreme de când am fost ultima oară în această clădire și sediul primăriei este o clădire superbă cu un aer deopotrivă european, boieresc, o moștenire frumoasă. Dar o altă moștenire trainică, din păcate, a administrației dumneavoastră este comportamentul grosolan, bădărănesc al viceprimarului Aurelian Bădulescu. S-a bătut cu primarul Mutu în interiorul primăriei. A înjurat-o pe o consilieră de opoziție care era însărcinată, a împiedicat un candidat să țină o conferință de presă. Nu vă jenați, totuși, de acest personaj pe care îl susțineți și îl promovați?
Gabriela Firea: Clădirea este într-adevăr superbă, interbelică. Când am ajuns primar general primăria era mutată într-un sediu de firmă pe malul Dâmboviței. O chirie foarte mare se plătea, enormă, și lucrările încetineau aici la clădirea principală a primăriei. Ne-am mutat în șantier la Crăciun, în 2016, probabil constructorul s-a speriat că primarul general lucrează într-un șantier și a urgentat lucrările. Concluzia, deci, se poate, și iată că putem să funcționăm fără să plătim chirii groaznice.
Rep: Clădirea ați schimbat-o, ați renovat-o. Pe Bădulescu nu l-ați schimbat.
Gabriela Firea: În primul rând, cred că fiecare persoană trebuie să răspundă pentru propriile fapte, decizii, declarații. Eu răspund pentru greșelile mele, pot să spun ce îmbunătățesc sau ce regret sau ce am greșit sau, dacă îmi permiteți, și ce am făcut bun, dar în ceea ce privește ultimul incident, nimeni nu și-a dorit să se întâmple așa ceva. Noi am primit, cu o seara înainte, informația din partea ziariștilor că se va organiza o conferință de presă la Prelungirea Ghencea și colegii noștri au spus că, dacă va fi nevoie – că asta era solicitarea presei – și de opinia noastră, în special a structurii tehnice, să fie la îndemână pentru reprezentanții presei. Ce a urmat nu am eu cum să justific. Pot doar să spun că îmi pare rău.
Rep: Dar cum catalogați acea prestație a lui Bădulescu?
Gabriela Firea: Repet, cred că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele noastre…
Rep: Nicio sancțiune politică pentru el?
Gabriela Firea: Și dacă vă aduceți bine aminte, pentru că ați adus în discuție mai multe incidente, în cazul cu domnul primar Mutu, domnul Bădulescu a fost victima, pentru că a primit în frunte o sticlă cu apă plată plină. Dar să nu mai mergem în acea zonă, pentru că între timp lucrurile s-au calmat, s-au liniștit, cei doi și-au spus tot ce aveau să-și spună și, mă rog, există acum o comunicare și o colaborare decente. Ambele. Eu sunt convinsă că domnul Bădulescu va avea aceeași relație decentă și civilizată cu domnul Dan după acest incident, așa cum a fost în scurta perioadă în care a fost consilier general domnul Dan…
Rep: Deci nu vă delimitați de el, va fi pe următoarele liste, la alegeri?
Gabriela Firea: Se înțelegeau foarte bine, comunicau foarte bine, nu erau asperități, nu erau momente, să spunem, stânjenitoare, ba chiar domnul Dan venea la grupul nostru, vorbea cu domnul Bădulescu. Ce s-a întâmplat, într-adevăr, și domnul Bădulescu spune că nu și-a dorit să se ajungă la o astfel de situație și explicația dumnealui este aceea că era supărat pentru minciunile care se spuneau.
Rep: Asta nu înseamnă că trebuie să-l oprești pe un om în timp ce vorbește.
Gabriela Firea: Este adevărat. Cum mă opriți dumneavoastră pe mine acum. Repet. Și domnul Bădulescu a spus că regretă ce s-a întâmplat, că nu asta a fost intenția, că a vrut să facă o glumă cu dulapul pentru că domnul Rareș Bogdan a spus că domnul Dan a stat ascuns în dulap în timpul crizei sanitare și că de la o glumă s-a ajuns la altceva. Practic nimeni nu poate fi de acord cu așa ceva, nici domnul Bădulescu însuși nu a vrut să se ajungă la așa ceva și, pur și simplu, a spus că se considera nedreptățit că se spun foarte multe minciuni despre activitatea noastră. Este regretabil și sunt convinsă că astfel de lucruri nu se vor mai repeta. Despre ce am pățit eu în acești patru ani știu, nu mă va întreba nimeni și umilințele la care am fost supusă și momentele jenante care mi s-au fabricat de către colegii domnului Dan, dar eu știu că mie mi se poate întâmpla orice, nimeni nu mă va apăra, dar atunci când altă persoană este victima unei astfel de situații, acel subiect este mult comentat.
Rep: Aveți, totuși, susținători suficienți și-n politică, și-n mass-media. Ne vom întoarce la subiectul acesta. O ultimă întrebare legată de domnul Bădulescu: veți sancționa politic comportamentul lui? Va fi el sau nu pe următoarele liste de candidați?
Gabriela Firea: Nu s-a stabilit lista de candidați pentru consiliul general, de asemenea nu s-au stabilit listele pentru consiliile locale. În perioada următoare, împreună cu colegii mei, primarii de sectoare, vom face această analiză, o vom supune atenției președintelui partidului și, de asemenea, secretarului general. Întotdeauna, important este să nu se mai repete anumite greșeli. Cred că este cel mai important acest lucru.
Rep: Legat de Bădulescu, ce s-a întâmplat la conferința de presă și celălalt bruiaj, la o altă conferință de presă a lui Nicușor Dan, cu niște mașini de salubritate, dau senzația că vă temeți de Nicușor Dan. Vă temeți de Nicușor Dan în competiția asta?
Gabriela Firea: Dumneavoastră singur ați spus că erau niște probleme cu niște mașini de salubritate. Încă nu am această calitate, să conduc o entitate care să fie responsabilă de ce fac mașinile de salubritate în sectoare, dar dacă și acest incident se pune tot în seama mea, eu nu pot decât să regret că tot ceea ce se întâmplă bun în București este datorită eforturilor echipei – ceva impersonal, iar tot ce se întâmplă rău, deși nu am o implicare, este din cauza mea.
Rep: Sunteți șefa instituției.
Gabriela Firea: Nu sunt șefa Bucureștiului. Eu nu pot să răspund pentru tot ceea ce se întâmplă în Municipiul București.
Rep: Ce sondaje aveți, în momentul ăsta, legate de competiția…
Gabriela Firea: Și apropos de teamă, ca să vă răspund complet, să nu credeți că fug de această întrebare, eu îi respect pe toți candidații. Din păcate ei nu dovedesc același lucru față de mine și zilnic proferează tot felul de neadevăruri în spațiul public, chiar jigniri și nu este normal. Nu cred că m-ați văzut pe mine vreodată să jignesc sau să spun un neadevăr despre un contracandidat. Și nici nu o voi face, în continuare. Din păcate, campania electorală a început devreme, a început din ianuarie…
Rep: Ați avut, totuși, din păcate, și dumneavoastră un derapaj la adresa candidatului Iohannis în 2014 la primele alegeri. Pentru care v-ați și cerut scuze, dacă bine țin minte.
Gabriela Firea: Dacă vreți, putem să discutăm…
Rep: Deci aceste derapaje există.
Gabriela Firea: Tot ceea ce s-a întâmplat în viața mea din ’90, de când am venit în București, dacă încape totul într-o oră, eu vă stau la dispoziție. Sau reprogramăm partea a doua.
Rep: Revenim la competiție. Aveți sondaje în momentul ăsta?
Gabriela Firea: Am spus și la început: este regretabil orice derapaj, eu când le-am avut, acum mulți ani, le-am recunoscut și mi-am cerut scuze. Ulterior mie mi s-au întâmplat foarte multe lucruri negative, nimeni nu și-a cerut scuze de la mine și nici nu le aștept, nu este o problemă aceasta, eu spun că îmi respect toți contracandidații. Deocamdată nu știm exact care sunt ceilalți sau dacă vor mai apărea, știm doar de o candidatură. La un moment dat, și aceasta era incertă, dar se pare că s-a stabilizat. Eu îmi doresc foarte mult să existe persoane implicate și dornice să rezolve problemele din capitală, pentru că ele nu sunt nici puține și nici simple și pentru că sunt blocaje sistemice care datează de 20 de ani. Și oricât de binevoitori am fi noi, cei de-acum, nu putem să reparăm toate neajunsurile care trenează de ani de zile.
Sondaje. Toată lumea face sondaje. Unele poate că sunt mai aproape de realitate, altele poate sunt mai mult de încurajare sau de destabilizare.
Rep: Nu, vorbeam de sondajele proprii ale PSD București.
Gabriela Firea: Până în acest moment se observă o echilibrare a percepției publicului din București față de cele două partide mari, PSD și PNL. Dacă eu am câștigat alegerile acum patru ani cu peste 40 la sută iar Consiliul General, de asemenea, tot peste 40 la sută, de asemenea primarii de sectoare și consiliile locale, ulterior, la Alegerile Parlamentare PSD București a luat tot peste 40 la sută. Dar la alegerile europarlamentare, PSD a scăzut foarte mult în percepția publicului din București, 18 la sută este un procent foarte mic comparativ cu peste 40 la sută, cred că s-au făcut foarte multe greșeli pe care PSD le-a decontat. Acestea, în mod evident, nu au fost puse în seama mea de către bucureșteni, pentru că eu oricum, la acel moment, eram dată afară din toate pozițiile politice ale partidului, mi se tăiase bugetul de către conducerea de atunci, eram izolată, eram jignită, erau campanii de presă împotriva mea, pur și simplu pline de neadevăruri și umilințe pe care le-am suportat. La alegerile prezidențiale, într-adevăr, scorul a mai crescut, am luat aproape 30 la sută, un scor bun pentru municipiul București, chiar dacă candidatul nostru nu a câștigat alegerile, nici în București și nici în marile municipii. Și atunci, la acel moment, PNL-ul avea un scor mai mare.
Rep: Mult mai mare.
Gabriela Firea: În mod evident, mai mare. La această dată, lucrurile s-au mai echilibrat și PSD și PNL sunt în jurul cifrei de 30 la sută în Municipiul București, USR în jur de 17-18, poate unele sondaje mai optimiste spre 20, și celelalte formațiuni politice sub 10 la sută.
Ce arată acest lucru: că cetățenii sunt foarte bine informați, sunt foarte inteligenți, nu poți să-i păcălești, nu poți să-i minți, dacă greșești te taxează, cred că asta este concluzia mea. În ceea ce mă privește, ca și scor, eu nu m-am împăunat niciodată când citeam astfel de cifre din sondaje. Până la urmă, cel mai bun sondaj este votul, este ziua votului. Acela este sondajul real.
Rep: Ați discutat cu Pro-România, cu Victor Ponta, intră în competiție?
Gabriela Firea: Am discutat atât cu domnul Victor Ponta, cât și cu colegii săi din PRO România la nivel național și București, dorința noastră este, în continuare, de a avea o alianță în București și în marile orașe ale țării. Din păcate, trenează, să spun așa, negocierile politice, nu știu exact care este motivația, pot doar să o bănuiesc. Cert este un lucru: că normal ar fi să ne susținem, pentru că și pe flancul drept există o susținere. Deci există o unificare a dreptei, normal ar fi ca și în zona de centru și centru-stânga să existe o echilibrare a forțelor politice.
Rep: V-ar încurca tare o eventuală candidatură a lui Victor Ponta însuși la Primăria București, pe calculele dumneavoastră?
Gabriela Firea: Nu văd această situație a deveni posibilă prin ceea ce a declarat, că domnia sa dorește să candideze la prezidențiale. Și se pregătește, în primul rând, să continue cariera parlamentară și am înțeles că se pregătește pentru alegerile prezidențiale. Prin urmare nu cred că intră în obiectivele sale…
Rep: Dar Primăria București este o bună piramidă pentru prezidențiale, după cum bine știm.
Gabriela Firea: Da sau nu. Nu toți primarii generali au ajuns la Palatul Cotroceni și nu toți președinții României provin din Primăria Generală.
Rep: Ce candidat din partea PSD susțineți la Sectorul 2, pentru că actualul viceprimar de la PNL, Dan Cristian Popescu a recunoscut negocieri cu mai multe partide. Îl susțineți pe el?
Gabriela Firea: Astăzi nu pot să răspund acestei întrebări pentru că, în primul rând, am dat dreptul președintelui PSD Sectorul 2, doamna Rodica Nassar, să poarte aceste discuții cu posibilii candidați la Sectorul 2. Domnul Toader nu mai candidează, cel care este acum primar din partea PSD și au fost mai multe cercetări sociologice realizate, pe mai multe personalități politice, atât din interiorul partidului, cât și din exterior, și, într-adevăr, în urma acestor măsurători, a reieșit faptul că trebuie să ne gândim foarte bine cu cine mergem în Sectorul 2, pentru că timpul este scurt.
Eu personal mi-aș dori să avem un candidat coleg de-al nostru, un candidat propriu. Ce se va decide, repet, pentru astăzi, nu pot să vă spun. Poate săptămâna viitoare discutăm și pot să vă dau elemente de noutate.
Rep: Trecem la activitatea de primar al Bucureștiului. Un bilanț și previziuni pentru campania electorală în care vreți un al doilea mandat, evident. O să vă citesc rapid concluziile a două studii independente, realizate de companii prestigioase din străinătate. N-au legătură cu România, n-au legătură cu opoziția. Despre calitatea vieții în București. Studiul Mercer arată că Bucureștiul este pe locul 109, două locuri în scădere, în clasamentul calității vieții, mai rău decât aproape toate capitalele europene. Studiul TomTom privind congestiile de trafic arată că Bucureștiul e pe locul 13 în lume, adică extrem de sus, în creștere cu patru la sută a timpului petrecut în trafic față de anul precedent. Orașul cel mai sufocat de trafic din toată UE, aproape la egalitate cu Bangkok, Jakarta, New Delhi, Mexico City. Asta o simțim cu toții, o simțiți și dumneavoastră, pe pielea dumneavoastră. În medie, un bucureștean pierde anual în trafic 227 de ore, adică timpul necesar pentru a citi o dată și jumătate “În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust. Cum explicați acest dezastru legat de calitatea vieții în București, după patru ani de mandat?
Gabriela Firea: Acest studiu nu a fost realizat după patru ani de mandat. Acest studiu, sau cele două cercetări arată felul în care trăiesc bucureștenii în urma activității sau inactivității de peste 30 de ani. Avem și noi astfel de studii, și ale Băncii Mondiale, și ale Uniunii Europene, știm exact care sunt lucrurile grele din Municipiul București, capitala țării și nu cred că scrie undeva sau a spus cineva că s-au blocat toate investițiile în capitală în ultimii patru ani și de aceea sunt aceste rezultate.
Este exact răspunsul pe care vi l-am dat acum câteva minute, și anume: din nefericire, Bucureștiul este dezavantajat din foarte multe puncte de vedere pentru că el s-a dezvoltat, suntem, practic, o comunitate de aproape patru milioane de cetățeni, așa relevă studiile Băncii Mondiale, București și zona limitrofă, metropolitană, Ilfov, dar noi în continuare avem un buget dimensionat pentru două milioane de cetățeni după ultimul recensământ și deși contribuim cu 25 la sută la produsul intern brut al țării, înapoi primim, de la Ministerul de Finanțe, prin Legea Bugetului de Stat, doar 0,6 la sută, împreună cu sectoarele, 1,2 la sută.
Este un procent infim, care arată gradul de dezvoltare al capitalei, pentru că orice investiție costă bani. În momentul în care banii sunt puțini și sunt drămuiți și jumătate din cota lunară pe care o primești din impozitul pe venit de la Ministerul de Finanțe merge către subvențiile serviciilor de utilitate publică, termoficare și transportul în comun și doar cealaltă jumătate este pentru cele 19 spitale și pentru toate șantierele din capitală, cu părere de rău vă spun că și ritmul acestor investiții nu are cum să fie unul supersonic.
Rep: Două lucruri: un miliard de euro pe an buget, deci patru miliarde de euro ați avut la dispoziție în cei patru ani de mandat; doi: mai sunt bugetele primăriilor de sector, care și ele fac investiții; trei: ați avut, timp de trei ani, un guvern PS. O discuție acum despre buget, în condițiile în care dumneavoastră, în campania din 2016, ați promis, cu ghilimele, “revoluție în trafic”, nu cred că ține.
Gabriela Firea: Cu tot respectul pentru dumneavoastră și pentru felul în care știți să vă documentați, dumneavoastră ați citit niște cifre false. Pentru că Primăria Capitalei nu a avut niciodată, pe an, și puteți verifica la Ministerul de Finanțe, un miliard de euro buget. Niciodată. Această cifră apare nedrept și incorect în presă și eu am combătut-o cu argumente, ori de câte ori am avut ocazia. Bugetul anual al Primăriei Capitalei este de 600, da? Deci nu un miliard. 600 de milioane de euro, din care jumătate, adică 300 de milioane merg direct, dar direct către plata subvențiilor, către transportul public în comun și pentru termoficare. Restul de 300 de milioane acoperă toate investițiile din cele 19 spitale, asigurarea tuturor serviciilor de utilitate publică și, de asemenea, achitarea tuturor facturilor pentru obiectivele de investiții în infrastructură din capitală. Vreau, de asemenea, să vă menționez, că Primăria Capitalei este singura, subliniez singura din țară care nu are dreptul, prin efectul Legii Bugetului de Stat să încaseze taxe și impozite locale. Toate acestea sunt încasate de către primăriile de sector.
Rep: Dar știați lucrul acesta când ați candidat.
Gabriela Firea: În plus, dacă mă lăsați să vă răspund.
Rep: Sigur că da. Dar vreau să completez ceea ce spuneți.
Gabriela Firea: Sigur. În plus, nu este vina nici a mea, nici a colegilor mei, că exact în acești ani s-au primit la Primăria Capitalei hotărâri definitive, irevocabile, pentru procese care sunt de 20, de 15, de 20 de ani asupra Primăriei Capitalei, care au combătut decizii luate de foștii primari și acum Primăria Capitalei trebuie să achite, pentru că altfel i se închide contul, este executat contul și am avut inclusiv în starea de urgență contul blocat, executat. Este vorba despre procesul cu domnul Costanda pentru Parcul Bordei, procesul cu domnul Vasile Creștin. Deci sunt sume enorme pe care noi trebuie să le plătim lună de lună, neavând absolut nicio vină. Pentru că nu noi am luat, la acel moment, acele decizii, doar că noi acum trebuie să facem față unei situații foarte grele, în care, pe de o parte, bugetul este insuficient comparativ cu multitudinea de proiecte care trebuie să fie achitate, onorate financiar în fiecare lună. Doi: aceste sume enorme, peste, deci aproape 300 de milioane de euro pe care trebuie să le plătim în urma acestor procese, că altfel se execută contul și am avut de zece ori contul blocat din cauza avocaților persoanelor pe care le-am numit puțin mai devreme, subvențiile foarte mari care se acordă și acestea sunt conform legii. Nu cred că va veni vreun primar general și să vină să spună că renunță la subvențiile pentru transportul public în comun, că tot ne dorim să-i convingem pe cetățeni să renunțe la mașina personală și să folosească transportul în comun.
Rep: Dar poate crește prețul biletului, că e cel mai mic din țară.
Gabriela Firea: Asta nu înseamnă că stimulăm folosirea transportului în comun, dacă scumpim. Și de asemenea, foarte important faptul că noi am rămas în continuare cu un prag foarte mic de îndatorare, peste, deci 8,5%, deși legea ne permite să avem 30% grad de îndatorare, dar niciun guvern nu a dorit să ne aprobe până acum această creștere a gradului de îndatorare pentru a putea contracta împrumuturi de pe piața liberă, piața privată. Și aș mai vrea să vă aduc aminte faptul că noi trebuie să plătim serviciul public al datoriei externe pentru bondurile care au fost lansate acum 15 ani, deci un împrumut care niciodată nu a fost achitat. În plus, vreau să vă spun că eu și echipa mea am făcut eforturi uriașe pentru atragerea fondurilor europene care până acum nu erau o prioritate, nu se depunea niciun efort astfel încât Primăria Capitalei să atragă fonduri europene. Am reușit performanța, și vă pot trimite la redacție documentele care să însoțească ceea ce spun eu acum, un miliard de euro, fonduri europene, în primul rând pentru obiectivul…
Rep: Contractate deja?
Gabriela Firea: Cea mai mare parte contractate, dar sunt în derulare…
Rep: Sau doar proiecte în valoare…
Gabriela Firea: Pentru înnoirea parcului auto al STB. Aș vrea, știți foarte bine, în ceea ce privește rețeaua de termoficare, 330 de milioane de euro am depus deja cererea de finanțare care nu putea fi primită la Bruxelles până nu realizam și întocmeam un document strategic, Strategia Energetică a Municipiului București, studiul de fezabilitate. S-a lucrat intens, s-a lucrat foarte mult cu echipe complexe, tehnice…
Rep: Și de ce a durat aproape trei ani și jumătate acest studiu?
Gabriela Firea: Pentru că nu s-a făcut nimic înainte. Nici în ultimul mandat al domnului Oprescu și nici în mandatul celor doi primari interimari, unul dintre ei din partea PNL. Și pentru că nu s-a făcut nimic, toate aceste documente realizate de specialiști nu se pot face de pe o zi pe alta. Acum am încărcat în aplicația Mysmis, am făcut cererea de finanțare, suntem în linie dreaptă pentru a moderniza rețeaua de termoficare cu 330 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Avem și noi, într-adevăr, o cotă de cofinanțare.
Rep: Legat de termoficare, că ați spus acest lucru. RADET, Termoenergetica sunt amândouă în dificultăți majore, Termoenergetica deja a reînceput certurile cu ELCEN legate de o prezumtivă datorie. Refacerea acestei rețele de țevi nefăcute niciodată în ultimii 30 de ani avansează extrem de lent, anii trecuți multe cartiere din București au fost afectate de lipsa apei calde. Cu bugetele pe care le aveți la dispoziție, cât mai sunt bucureștenii condamnați să sufere din cauza lipsei căldurii și apei calde, cum s-a întâmplat anul trecut și acum doi ani?
Gabriela Firea: Și cum s-a întâmplat întotdeauna și noi ne dorim să nu se mai repete aceste incidente. Suntem singura echipă administrativă care am luat în serios această problemă, așa cum am luat-o și pe cea a transportului public în comun, și poate reușim să vorbim, am auzit că un candidat la Primăria Capitalei spune că va reabilita 100 de kilometri de conductă de termoficare. Este o minciună sfruntată și nu am cum să nu reacționez la astfel de gogomănii care se lansează în spațiul public. Nici măcar pe timpul lui Ceaușescu nu se puteau reabilita 100 de kilometri de conductă de termoficare pentru că nu se poate fizic. Din punct de vedere fizic. Mergem împreună, dacă vreți, la Termoenergetica și vorbim cu specialiștii și vă vor spune că nici măcar prin închiderea în totalitate a furnizării agentului termic în capitală, pe o perioadă lungă de timp, nu se poate realiza.
Rep: Deci cât va mai dura acest proces de reabilitare?
Gabriela Firea: Noi în acest moment reabilităm rețeaua de termoficare cu forțe proprii și consum financiar propriu prin cele două companii Termoenergetica și Energetica Servicii. În momentul acesta deja suntem în linie dreaptă cu finanțarea pe fonduri europene, finanțarea nerambursabilă, v-am zis că am încărcat deja în aplicația Mysmis cererea de finanțare și ne va fi mai ușor în sensul că pe lângă fondurile noastre, locale, vom avea și finanțarea europeană. Cele mai importante puncte, acolo unde de obicei, în timpul sezonului rece se produceau cele mai mari avarii le rezolvăm pe perioada sezonului cald. Dar vreau foarte scurt, știu că aveți foarte multe întrebări și timpul e limitat, să vă spun că situația este foarte gravă în acest domeniu. Bucureștiul a avut șase CET-uri. Două au fost vândute de ELCEN, o entitate care ține de Ministerul Energiei. Am rămas cu patru CET-uri, dintre care un CET – CET Sud este închis pentru revizie de către ELCEN, o entitate în subordinea ministerului Energiei și în acest moment, iar două săptămâni de zile CET Grivița, care aparține de Primăria Sectorului 1 a fost, de asemenea, în reparații pentru că s-a defectat o piesă și au așteptat-o din străinătate. Deci, practic, Bucureștiul a trebuit să fie alimentat cu doar două CET-uri, ceea ce este foarte puțin. Noi am ieșit public și am spus cetățenilor și le-am cerut scuze, dar le-am spus care este situația: nu e vina primarului general în funcție, nu e vina echipei mele.
Rep: Dar, doamnă Firea, dumneavoastră sunteți primar, dumneavoastră trebuie să le rezolvați…
Gabriela Firea: Dar spuneți dumneavoastră cum aș putea eu să coordonez ELCEN-ul. Spuneți care este soluția.
Rep: Ați avut guvern PSD. Timp de 7 ani. Sigur, trei ani din mandatul dumneavoastră. Dacă nici cu guvern PSD nu vă înțelegeți, cu cine să vă puteți înțelege?
Gabriela Firea: Dar stați puțin să vă întreb. Ce putea să facă Guvernul cu o rețea care este de 60 de ani?
Rep: Păi ați spus de ELCEN.
Gabriela Firea: Care este soluția guvernului?
Rep: ELCEN care este la Ministerul Economiei.
Gabriela Firea: Da. Noi am făcut solicitare, dacă vă aduceți aminte, pentru a prelua la Primăria Capitalei CET-urile. În întreaga țară CET-urile au fost acordate, cu titlu gratuit, la primării, deci la unitățile administrativ-teritoriale. Numai în București nu s-a putut acest lucru. De ce nu s-au transferat?
Rep: Deci problema va continua. Din ce înțeleg, suntem într-un punct mort.
Gabriela Firea: Nu va continua de maniera în care a fost până acum pentru faptul că noi am investit în toți acești patru ani. Și chiar dacă situația nu este rezolvată în totalitate, ea nu se poate compara cu situația de acum patru ani. Pentru că am reabilitat aproape 300 de kilometri de conductă de termoficare, în special în punctele nevralgice care creau cele mai mari avarii pe timpul sezonului rece. Deci nu poate nimeni de bună credință să spună că situația acum, în domeniul termoficării, este identică cu situația pe care am preluat-o acum patru ani. Și da. Aveți dreptate. Este un mare regret că niciun guvern, nici cel actual, nici cel care a fost când am preluat mandatul, condus de domnul Cioloș și nici guvernele conduse de premieri PSD nu au înțeles importanța rețelei de termoficare din capitală și problema socială pe care o creează. Și nimeni, practic, nu a avut voința politică de a transfera ELCEN-ul la Primăria Capitalei și de a fuziona ELCEN cu RADET astfel încât să creăm SACET-ul, ceea ce așa se întâmplă peste tot. Să avem sub o singură entitate și producția și transportul și distribuția agentului termic.
Rep: Nu se poate, din cauza regulilor europene și o știți foarte bine. Toate companiile integrate care aveau transport, furnizare, distribuție au trebuit sparte.
Gabriela Firea: Dați-mi voie să vă contrazic. Pentru că am fost personal la Bruxelles, cu o echipă tehnică din partea noastră și ne-au spus că ei chiar ne încurajează să facem acest SACET, acest serviciu unificat pentru termie și, de asemenea, ne încurajează să mergem pe această strategie.
Rep: Nu văd cum s-ar putea face acest lucru. Trecem la un alt indicator al calității vieții în București și anume poluarea. Știți foarte bine, pe 30 aprilie Curtea de Justiție a UE a condamnat România pentru poluare, inclusiv din București. Lucrurile sunt tot mai rele an de an. Ați promis în campania electorală din 2016 că unul din lucrurile pe care vă veți concentra va fi tocmai poluarea. Iată că ea crește, nu s-a rezolvat aproape nimic, de ce v-ar crede bucureștenii că în următorul mandat veți face ceva mai mult decât până acum?
Gabriela Firea: Poluarea nu a crescut pe timpul mandatului meu ci a scăzut. Dați-mi voie să susțin această afirmație, și nu e vorba de declarația mea, ci de toate rezultatele care s-au dat în urma măsurătorilor realizate atât independent, cât și de către Agenția de Mediu. În primul rând, dificultatea în ceea ce privește controlul și supravegherea Comisiei Europene se referă la o perioadă în care eu nu eram primar general – 2007-2014. Prin urmare, într-adevăr, eu sunt acum în funcție și trebuie să arăt ce am făcut eu în perioada în care am condus destinele Primăriei Capitalei. În primul rând, am realizat ceea ce nu s-a întâmplat înainte de venirea mea aici. Și este un fapt îngrijorător, că nimeni nu a avut ca prioritate combaterea reală a poluării, și anume, este pentru prima dată, în mandatul meu, când am realizat un plan integrat de calitatea mediului, care cuprinde măsuri care sunt atât în responsabilitatea Primăriei Capitalei, cât și a celor șase primării de sector, cât și a Ministerului Mediului, sub semnătura ministrului Mediului și de asemenea, ministrul Transporturilor. Prin urmare, există un cumul de măsuri care trebuie să fie puse în aplicare de către mai multe entități, atât din administrația publică locală, adică primării, cât și centrale, adică ministere și guvern. Și toate acestea însumate vor da un rezultat bun. Țin să vă aduc aminte faptul că în PICA se prevede ca centura ocolitoare a capitalei să fie finalizată, tocmai pentru a combate poluarea din centru.
Rep: La fel și metroul din Drumul Taberei.
Gabriela Firea: Da. Orice persoană care vrea să tranziteze capitala merge prin mijloc, pentru că nu are o centură ocolitoare.
Rep: Unul dintre lucrurile pe care le-ați făcut – achiziții de autobuze, troleibuze – licitația la tramvaie e deraiată. Cum explicați această coincidență că aproape toate achizițiile sunt făcute cu firme turcești?
Gabriela Firea: Dacă puteți dvs. să-mi explicați pentru că eu nu am cum să am o explicație. Primarul general nu e membru al niciunei comisii de licitație, nu face caiete de sarcini și nu este instituție externă primăriei.
Rep: Dar nu i-ați întrebat pe colegii dvs? Măcar post-factum?
Gabriela Firea: Nu am cum să-i întreb, ar însemna o imixtiune. Dar de ce deranjează doar în București, cele din țară nu, am văzut cum premierul a inaugurat la Neamț cu mare fast?
Rep: Noi la G4Media am scris în egală măsură despre toate aceste licitații. E doar o curiozitate.
Gabriela Firea: Nu am cum să pun această întrebare pentru că nu am ce răspuns să primesc. Comisia de licitație primește ofertele de la companiile care vor să participe la licitație.
Rep: Nu e cumva o problemă cu caietele de sarcini?
Gabriela Firea: Faceți o acuzație.
Rep: Nu e o acuzație, e o întrebare.
Gabriela Firea: E o acuzație. Caietul de sarcini e realizat de specialiști, tehnicieni și e validat de ANAP. Deci dacă ANAP ar fi sesizat că sunt neconcordanțe sau aspecte tehnice introduse intenționat ca să favorizeze un anumit producător, să fiți convins că ANAP ar fi sesizat. Nu uitați că majoritatea mijloacelor de transport în comun sunt cumpărate cu fonduri europene și suntem verificați suplimentar de Comisia Europeană. Deci nici cel mai mic indiciu nu ar fi fost trecut cu vederea.
Când se depun ofertele, comisia trebuie să facă diferența între aspectele tehnice și cele financiare. Pentru autobuzele hibrid licitația a fost câștigată de Mercedes, nimeni nu a avut un cuvânt bun, s-a comentat doar că autobuzele Euro 6 sunt turcești.
Rep: Sunt turcești și se strică. Nu o spunem noi, o spun șoferii STB
Gabriela Firea: Nu se strică. Faptul că au fost câteva mici probleme tehnice la început…
Rep: Multe, dacă țineți minte
Gabriela Firea: Vreți să știți câte mici defecțiuni au avut autobuzele Mercedes cumpărate acum 15 ani? Vă spun eu, 450
Rep: Sigur, am scris atunci despre ele
Gabriela Firea: Deci nu puteți spune acum…
Rep: Păi vă spun șoferii STB.
Gabriela Firea: Deci șoferii STB spun și că autobuzele Mercedes s-au stricat 450 în primul an. Cele Euro 6 cumpărate acum nu s-au stricat 450, au fost foarte puține incidente. Deci Primarul general sau comisia trebuie să analizeze ofertele primite, nu poate inventa alte oferte. Iar primarul nu e membru al comisiei de licitație. Și de aceea, tot ce s-a scris în această perioadă despre implicarea mea nu s-a putut dovedi pentru că eu nu fac decât ceea ce reprezintă litera și spiritul legii. Pe mine niciodată nu mă veți vedea că mă implic într-o licitație.
Legat de licitația pentru cele 100 de tramvaie: ieri, Curtea de Apel a respins plângerea făcută de Astra prin care se solicita anularea acestei licitații.
Rep: Dar trebuie reevaluată oferta.
Gabriela Firea: E altceva. Faptul că s-a mers pe ideea reevaluării e un lucru bun. Săptămâna viitoare vom realiza comisia de evaluare tehnică
Rep: Au apărut informații despre o anumită doamnă, Elena Mihaela Neagu, care ar fi reprezentat o firmă turcească care a câștigat licitația pentru autobuze. O cunoașteți?
Gabriela Firea: Nu știu cine este această persoană, nu știu cum arată, dacă îmi arătați o fotografie… Nu știu cine este, nu ne cunoaștem. Am citit și eu în presă că există o companie condusă de această doamnă
Rep: Un alt indicator al calității traficului: pistele de biciclete. Ați promis, din păcate după patru ani de mandat avem câteva cioturi, din Calea Victoriei până în Splai și pe Nicolae Caranfil. De ce atât de puține, din cei 100 km promiși?
Gabriela Firea: Nu este așa. Pistele de bicicliști nu înseamnă doar vopsea pe asfalt. Pe Fabrica de Glucoză e o pistă potrivit tuturor normativelor europene. Avem patru tronsoane, fiecare de câte 27 de km, și sunt piste care leagă practic zona centrală de zone aglomerate
Rep: Păi sunt încă pe hârtie
Gabriela Firea: Nu, două tronsoane sunt gata, vă invit săptămâna viitoare să le vedeți. Nu sunt de acord cu afirmația că sunt doar două cioturi
Rep: Repet, sunt mult mai puține decât promisiunile dvs. din 2016.
Gabriela Firea: Știți foarte bine că pentru orice investiție trebuie un proiect și pentru orice etapă trebuie o procedură transparentă și o licitație.
Rep: Așa e, dar o pistă de biciclete în patru ani?
Gabriela Firea: Vă invit când doriți să vedeți tot ce am realizat în materie de piste. Încă o dată, nu e vina primarului general că toate aceste proceduri sunt contestate.
Rep: Marele incinerator de deșeuri pe care l-ați propus în planul integrat de mediu, unde va fi amplasat? Primarul din Sectorul 4 nu a fost de acord să fie amplasat în sectorul pe care îl conduce.
Gabriela Firea: Trebuie să ne hotărâm unde vrem să ajungă Bucureștiul, pentru că în acest moment există foarte multă ipocrizie. Așa s-a întâmplat și cu proiectul Oxigen…
Rep: Păi de ce ați renunțat la el?
Gabriela Firea: La noi în primă fază populația a înțeles și nu au fost reacții negative. Din momentul în care contracandidatul meu și alte câteva personalități politice de dreapta au anunțat că vor deființa proiectul dacă ajung la primărie am primit aproape 500 de plângeri prealabile și solicitarea expresă a cetățenilor de a renunța la proiect, ceea ce am și făcut
Rep: Vă întoarce așa de ușor un contracandidat?
Gabriela Firea: Nu e vorba despre asta, ci e foarte multă impostură. În momentul în care știi că e un proiect e bun, dar tu îl combați populist făcând rău orașului..
Rep: Dar l-ați lăsat pe Nicușor Dan să dea înapoi un proiect?
Gabriela Firea: Orice instanță ne-ar fi putut da înapoi din cele aproape 500 de plângeri prealabile
Rep: Da, dacă era un proiect prost
Gabriela Firea: Nu era un proiect prost, era bun pentru sănătatea bucureștenilor.
Rep: Pai și de ce să îl desființeze instanța?
Gabriela Firea: Dar trebuie să ținem cont de opinia cetățenilor.
Rep: Ați făcut un referendum să vedeți opinia cetățenilor? Nu, ați făcut un sondaj pe Facebook
Gabriela Firea: Nu aveți toate datele. Acela a fost post-factum. Inițial am făcut un sondaj de opinie pe datele științifice și cu toate cutumele și cetățenii au spus că vor să nu mai circule prin Capitală mașini intens poluante. Acela a fost sondajul pe baza căruia am făcut acest proiect. Ulterior, în momentul în care ne apropiam de anul electoral, văzând că în spațiul public există persoane care fac declarații împotriva proiectului, am primit acele plângeri prealabile, am făcut o consultare populară pe Facebook.
Rep: V-ați temut deci că veți pierde voturi?
Gabriela Firea: Să nu confundăm datele științifice culese înainte de realizarea proiectului și ce s-a realizat după. Ca și cu incineratorul: toată lumea conștientizează că vom ajunge ca deșeurile să nu mai încapă în cele două gropi autorizate de Ministerul Mediului și trebuie găsite soluții ca peste tot în occident – fără poluare și fără mirosuri. Dar și aici tot din ipocrizie se fac astfel de declarații, ca incineratorul e cancerigen…
Rep: Adică colegul dvs de la Sectorul 4 e ipocrit?
Gabriela Firea: Colegul meu a făcut acele declarații mult după ce USR București a făcut o campanie furibundă în întreaga capitală, spunând că incineratorul – care e fix după modelul celui din Viena – e cancerigen. Tot ei fac acum declarații politice că suntem în situația de a pierde finanțarea europeană de 180 de milioane de euro acordate pentru fix pentru deșeuri
Rep: Da, dar cei care au decizia sunteți dvs. și primarul sectorului 4
Gabriela Firea: În masterplan erau trei soluții de amplasare…
Rep: Deci la care veți apela, unde îl veți amplasa?
Gabriela Firea: Situația e următoarea: nu e nici un pericol să pierdem finanțarea europeană, săptămâna viitoare se vor deschide ofertele pentru achiziționarea terenului pe care se va amplasa incineratorul – e ecologic, nu poluează, nu îmbolnăvește.
Rep: Deci nu va fi construit pe terenul CET din Sectorul 4?
Gabriela Firea: Nu. Este responsabilitatea Municipiului București să achiziționeze acest teren. Deșeurile colectate de sectoare trebuie să meargă la o stație de tratare termică.
Rep: Spitalul Metropolitan – am văzut macheta, are și terenul, l-ați promis în campanie, e tot la stadiul de machetă, cât va costa, când încep lucrările?
Gabriela Firea: Nu veți găsi nicăieri în programul meu electoral promisiunea construirii spitalului metropolitan. E o confuzie, se confundă proiectul spitalului republican – un proiect guvernamental care a fost cuprins în programul de guvernare al PSD și văzând că nu se face acel proiect promis acum patru ani – trecuseră doi ani, am început proiectul spitalului metropolitan, cu resurse proprii. Spitalul nu e de urgență, e cu clinici de specialitate, unele unice în România. E un spital pentru bolnavi cronici. Vrem ca o parte din spațiu să fie ocupat de spitalele municipale care acum sunt înghesuite și lucrează în spații improprii.
S-au lansat minciuni că am doar o machetă și că nu facem decât butaforie. Avem proiectul spitalului metropolitan, studiul de fezabilitate și contractul pentru proiectare și execuție. Nu sunt bibliorafturi cu foi goale. O clădire ca aceasta nu se construiește de azi pe mâine. Avem și PUZ votat în Consiliul General, din păcate au fost consilieri USR care nu au votat.
Noutatea e că săptămâna viitoare punem piatra de temelie a spitalului. Începem deja constuirea.
Rep: Cine e constructorul?
Gabriela Firea: Se ocupă două companii municipale: Trustul de contrucții metropolitane și Compania Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și vor fi ajutate de toți colegii de la subordonate, pentru că ne dorim să se încheie în maximum trei ani.
Rep: Care e costul?
Gabriela Firea: În jur de 400 de milioane de euro. Deocamdată din surse proprii și, dacă vom obține și finanțare din alte surse, vom anunța la momentul respectiv. 400 de milioane de euro costă tot proiectul. Nu e doar un spital, e un complex cu heliport, maternitate, cazare pentru medici, grădiniță afterschool pentru copiii cadrelor medicale. E un complex de sănătate, nu doar un spital.
Rep: Legat de companiile municipale. Ați spus în această săptămână că ”am smuls PMB din ghearele firmelor căpușă ale PNl și PDL și am redat-o cetățenilor”. Cum se face atunci ca una dintre companiile dvs. Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje, a cumparat anii trecuti borduri fix de la firma domnului Videanu?
Gabriela Firea: Când am venit la primărie, erau 4-5 firme favorizate, nu mai mult, care câștigau toate contractele. Nu pătrundeau zecile de investitori onești. Prețurile erau foarte mari și calitatea lucrărilor slabă. Am spus la începutul campaniei de acum 4 ani, îmi doresc ca Bucureștiul să devină Viena, iar Viena se bazează pe companiile municipale. Nu e vorba că renunțăm la colaborarea cu firmele private – de exemplu Fabrica de Glucoză – dar firmele private sunt obligate să respecte prețuri bune și calitate.
Rep: Revin la bordurile domnului Videanu, aici nu e vorba tot de firme de casă?
Gabriela Firea: Primarul general nu răspunde de contractele companiilor
Rep: Dar, doamnă Firea, niciodată nu răspundeți pentru nimic rău sau controversat, în schimb răspundeți și vă asumați toate proiectele bune
Gabriela Firea: Cu siguranță era prețul cel mai bun
Rep: Dar de unde știți că înainte prețurile nu erau bune?
Gabriela Firea: Păi vă spun eu: vi se pare un preț bun ca piesele pentru un semafor de către Administrația Străzilor cu firma privată și, când am venit noi, am aflat că piesele erau și de 50 de ori mai scumpe? Vi de pare normal?
Rep: Am scris pe G4Media.ro despre achiziții făcute de companiile municipale la prețuri de 2-3 ori peste prețul pieței
Gabriela Firea: Vă rog. Eu nu cred acest lucru. Niciodată nu ne cereți opinia sau ne-o cereți după ce publicați
Rep: Întotdeauna v-o cerem și rareori ne răspundeți. Unul dintre cazurile în care v-am cerut opinia și nu ne-ați răsouns e angajarea la șefia Companiei de Pază și Protecție a unui pompier specialist în Shotokan Fudokan, Sebastian Scarlat, partenerul de viață al surorii dvs.
Gabriela Firea: Dacă vreți demonizați companiile municipale. Nu știu de ce susțineți ce se întâmpla înainte, susțineți că era mai bine înainte
Dacă vreți să intrăm în viața intimă…
Rep: Este un amănunt relevant pentru că în programul dvs de campanie ați vorbit de lipsa nepotismului
Gabriela Firea: Observ că tot ceea ce se face e trecut cu vederea, în schimb sunt aduse cu tușă groasă și scoase la lumină aspecte minore, dar pe care dvs. le considerați foarte importante
Rep: Nu. Este foarte important, doamna Firea. Din banii contribuabililor e plătit acest domn, Sebastian Scarlat
Gabriela Firea: Știu că este un interviu, nu ne-am întâlnit ca să mă certați.
Rep: Nu vă cert. Ce l-a recomandat pe acest domn?
Gabriela Firea: Nu fac eu head hunting la companiile municipale.
Rep: Deci practic nu faceți nimic în Primărie. Nu aveți nici o implicare în aceste companii
Gabriela Firea: Fiecare consiliu de administrație și AGA are dreptul să stabilească conducerea.
Rep: Repet: faptul că era partenerul de viață al surorii dvs nu a contat?
Gabriela Firea: Nu discut cu dvs aspecte private. Nu mi se pare normal. Să vă confirm sau să vă infirm ce aveți dvs pe surse pentre că nu aveți nicio dovadă.
Rep: V-am întrebat oficial acum un an, nu mi-ați răspuns. Am revenit acum, în acest interviu, deci aveți ocazia să îmi răspundeți. Este sau nu?
Gabriela Firea: Nu discut viața privată nici a mea, nici a familiei mele. Sunt în fața dvs ca primar general să răspund întrebărilor legate de municipiul București. Vă aduc aminte că am avut o oră de interviu, sunt un om parolist și sper să fiți și dvs. Nu cunosc nici un Sorin Scarlat.
Rep: Ultima întrebare: cum se face că în conducerea acestor companii municipale, multe cu pierderi an de an…
Gabriela Firea: Nu aveți nicio probă. Am înțeles că este de fapt un interogatoriu, nu un interviu. Când se termină interogatoriul…
Rep: Nu este interogatoriu. Dar știți ceva, eu nu sunt unul dintre acei ziariști din platourile TV. Cum se face că în conducerea acestor firme au venit mulți reprezentanți sau foști reprezentanți ai primăriei Voluntari?
Gabriela Firea: La care, dați-mi un exemplu, faceți o afirmație generală care nu se susține decât poate într-o mică mică parte, 1%, nici măcar?
Rep: Directoarea generală a Companiei municipale de agrement, Diana-Sorana Chifa, o tânără de 25 de ani cu relații bune în Voluntari.
Gabriela Firea: Care e problema, ce relații bune are în Voluntari? Nu e corect, ma jigniți. Nu are nicio legătură, care e acuzație…
Rep: E prietena domnului Robert Frunză, președintele Consiliului de Administraţie al FC Voluntari, din subordinea Primpriei Voluntari
Gabriela Firea: A, e prietena. Vă descalificați dacă mă întrebați pe mine despre prietena cuiva
Rep: Doamna Mariana Brod, preşedinta Consiliului de Administraţie al Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj, vine din Voluntari, unde a îndeplinit funcţia de şef serviciu Monitorizare Acte Administrative.
Gabriela Firea: A făcut și ea mare crimă de a locui în Voluntari.
Rep: Nu, a fost şef serviciu Monitorizare Acte Administrative la Primăria Voluntari. Mi-ați cerut exemple, vă dau exemple.
Gabriela Firea: Spuneți ce doriți. Oricum v-ați demonstrat reaua-credință prin faptul că nu vă interesează proiectele din București, vă interesează știrile pe surse și bârfele. Mă întrebați niște bârfe acum.
Rep: Nu, vă întreb cum de se întâmplă acest lucru.
Gabriela Firea: Știți foarte bine că la ora 2 trebuie să ajung la un alt eveniment, trebuie să fim paroliști și oameni de onoare. Vă mulțumesc pentru interviu și pentru interogatoriu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
81 comentarii