G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Dan Barna explică ce fel de președinte al României vrea…

VIDEO INTERVIU Dan Barna explică ce fel de președinte al României vrea să fie: Vizibil implicat/ De ce vrea să-l dea jos pe Klaus Iohannis de la Cotroceni

Liderul USR, Dan Barna, anunță, într-un interviu pentru G4Media.ro, că negocierile dintre partidul pe care îl conduce și echipa PLUS au început, a existat deja o primă ședință și că viitorul candidat la președinției din partea Alianței va fi ales între Dacian Cioloș și persoana sa. ”Dacă va fi de la USR poziția de președinte, asta vedem în urma negocierilor, probabil va fi președintele partidului, este o posibilitate să fiu eu. Dacă vor fi și alte propuneri le vom dezbate”, a declarat Barna. Ce-i reproșează liderul USR președintelui Klaus Iohannis și de ce l-ar schimba de la Cotroceni? Care este modeul de președinte propus de Barna, ”după modelul extra-jucător” și ”modelul foarte formal instituțional”

Cele mai interesante declarații din prima parte a interviului cu Dan Barna:

  • Acum decidem dacă candidatul e de la PLUS sau de la USR. Să nu fie vreun echivoc: opțiunea va fi probabil între domnul Cioloș și mine, nu sunt multe variante în joc.
  • Ar fi spectaculos – o campanie între Klaus Iohannis și Dacian sau între Klaus Iohannis și Dan Barna. Ar fi o campanie chiar interesantă în România de astăzi.
  • Președintele a contribuit la a supraviețui noi ca țară europeană, dar în ultimii trei ani am fost pradă unei agresiuni asupra statului cum nu cred că a fost vreodată după Revoluție, pentru că noi am căzut în capcană în 2016 să credem că putem merge doar în sus.
  • Președintele Iohannis a luptat cu resursele și înțelepciunea de care a avut parte pentru a păstra partea de Românie normală în funcțiune. Mi se pare că putem merge mai departe și Alianța USR PLUS poate să propună pașii următori pentru direcția aceasta în care România să și conteze european un pic mai mult decât aici, la margine, unde am ajuns.
  • Noi am avut două tipuri de scenarii. Un scenariu extra-jucător, Traian Băsescu, care a împins într-o zonă deseori la limită Constituția și modalitatea de manifestare a președintelui. În egală măsură, președintele Iohannis s-a dovedit un președinte foarte formal instituțional, ceea ce în societatea noastră nu a fost uneori suficient.
  • Și aici poate au fost momente unde trebuia un rol mai activ asumat al președintelui. Diverse ședințe de guvern, diverse inițiative la care o reacție sau o poziționare a președintelui mai fermă de la început, sesizarea Comisiei de la Veneția mai din vreme, pentru că au fost momente când a început lupta, părea că merge de la sine și nimeni nu zice nimic. Au fost elemente, mai degrabă legate de timing de reacție, unde așteptările erau mai mari.
  • Rep: Ce model de președinte ați propune dacă ați candida?
    DB: Vizibil implicat aș spune.
  • Rep: Pai nu-i totuna cu jucător?
    DB: Depinde și ce fel de jucător. Eu spun vizibil implicat

Rep: Buna ziua. Alianța USR/ PLUS este marele câștigător al alegerilor europarlamentare. Au început negocierile pentru formarea unei alianțe politice la prezidențiale, la locale și la generalele de anul viitor?
Dan Barna: Da, evident că au început aceste discuții. Cele două partide și-au stabilit câte o echipă de șapte colegi, care ne-am întâlnit deja într-o primă ședință. Lucrăm în echipe de doi-trei prin care vom construi articolele protocolului prin care vom merge mai departe. Suntem în etapa de a discuta pașii următori, ceea ce este cert este că alianța merge mai departe. Obiectivul nostru, respectiv guvernarea din 2020 se materializează în aceste zile prin construcția structurii formale prin care vom continua.

Rep: Va fi tot o alianță electorală sau mergeți cu ea la tribunal să o înscrieți?
DB: În momentul de față lucrăm pe scenariul unei alianțe politice.

Rep: Asta înseamnă o alianță cu acte.
DB: Da, înseamnă o alianță formalizată. Cumva votul din 26 mai arată că pariul făcut cu România s-a confirmat, noi considerăm că am câștigat acest pariu. Și așteptarea celor 2 milioane de români care au votat alianța este tocmai ca integrarea celor două partide să fie mai consistentă. Și atunci pasul următor, natural este acesta al alianței politice și, în momentul de față, lucrăm la acest scenariu.

Rep: Nu e riscant, aveți timp să o înscrieți?
DB: Suntem optimiști. Știm experiența PLUS, dar în ultimă instanță, prima rundă electorală care sunt prezidențialele, dacă nu va fi posibil, ne vom adapta. Nu e o problemă. Iar până la locale cu siguranță se va rezolva. Plus că am înțeles că a fost o modificare în legislație prin care genul acesta de tărăgănare artificială la înființarea unui partid e mult mai dificilă în momentul de față.

Rep: Ce mandat de negociere are echipa USR în ce privește alegerile prezidențiale, mai exact, cine va fi candidatul susținut de partidul pe care îl conduceți?
DB: Acesta este unul dintre subiectele, discuțiile pe care le-am demarat deja și pe care le vom avea și în zilele următoare, să decidem care este cea mai bună structură a echipei de la vârful alianței. Evident, avem în vedere candidatura la prezidențiale. Eu am spus din momentul în care am devenit președinte USR că vom avea candidați la toate ciclurile electorale, am confirmat, am rămas consecvenți pe acest mesaj. I-am transmis și președintelui Iohannis la întâlnire. Dânsul a spus e normal, v-a votat un sfert din România. Discutăm în aceste zile și vom decide cine este candidatul alianței pentru poziția de președinte, cine va fi propunerea de premier, mecanismele pentru locale.

Rep: Care este mandatul USR, pe cine susține în aceste negocieri?
DB: Linia roșie este că Alianța va continua. Nu vom ieși din acea încăpere cu alt scenariu decât continuarea Alianței. Cum va arăta și care sunt pașii e cumva subiect deschis. Și noi și colegii de la PLUS ne vom întoarce apoi pentru a valida politic decizia, dar mandatul e limitat de obligativitatea de a propune o construcție credibilă și funcțională pentru ambele partide.

Rep: Pe cine propune USR candidat la prezidențiale?
DB: La noi Congresul e cel care validează candidatul la prezidențiale, dacă va fi de la USR poziția de președinte, asta vedem în urma negocierilor, probabil va fi președintele partidului, este o posibilitate să fiu eu. Dacă vor fi și alte propuneri le vom dezbate.

Rep: Când va fi acest Congres?
DB: Pe data de 13 iulie.

Rep: Deci într-o lună de acum încolo. Nu mi-e clar, congresul decide în iulie, dar dvs negociați acum?
DB: Acum decidem dacă candidatul e de la PLUS sau de la USR.

Să nu fie vreun echivoc: opțiunea va fi probabil între domnul Cioloș și mine, nu sunt multe variante în joc.

Rep: Cum stabiliți cine va fi candidatul? Luați în calcul sondaje, ce anume?
DB: Construim un proiect până în 2020 și în acest proiect care presupune alegeri locale, presupune perspectiva parlamentarelor, presupune perspectiva guvernării. În acest proiect analizăm pur și simplu pe logică de management de proiect, cu plusuri și minusuri, care dintre cele două partide ar trebui să propună candidatul pentru prezidențiale.

Rep: Mai mulți lideri din organizații județene USR au cerut insistent echipei de negociere cu PLUS să-i dea mandatul clar de a nu-l accepta pe Dacian Cioloș drept candidat comun, ci pe dvs. E corectă informația noastră?
DB: Este la fel de corectă cum membrii și liderii PLUS își doresc ca Dacian Cioloș să fie președintele și să nu fiu eu. E o chestiune normală, fiecare partid își susține propriul candidat, este o chestiune de bun-simț. Sau, mă rog, își susține într-o măsură mai mare propriul candidat. E logic.

Rep: Ce știm acum e că PLUS îl susține pe dl Cioloș, care-i președintele partidului, și USR intră în această negociere cu mandatul ca Dan Barna să fie candidat la prezidențiale. E corect?
DB: Da, dar nu este numai… când spuneți că intră cu mandatul. Intră cu obiectivul, în termeni de obiective discutăm. Mandatul nu a fost verbalizat explicit, domnule, dacă nu se întâmplă asta, nu continuăm. E o chestiune de decizie în cadrul comisiei în urma analizei alternativelor.

Rep: Ați spus că, probabil, veți candida în tandem după ce această decizie va fi luată. Cioloș – Barna președinte – premier candidați.
DB: Da, într-un fel sau altul.

Rep: Fie unul, fie celălalt.
DB: Da.

Rep: Dumneavoastră ce vă doriți mai mult ca om politic, funcția de premier sau pe cea de președinte?
DB: În momentul de față eu îmi doresc să iasă negocierea. Eu sunt un politician la început de drum. Sunt perfect conștient că experiența mea politică e de aproape 3 ani, e mai degrabă puțină decât multă și în momentul de față dorința mea principală este ca USR să rămână un partid consistent în politica românească, pe termen lung.

Eu asta am spus când am preluat președinția USR: că obiectivul meu este ca Uniunea Salvați România să fie un partid care contează. Să nu fie ca multele himere politice care au trăit între șase luni și un an – doi, după care au dispărut complet. Toate deciziile le iau din perspectiva aceasta. Eu sunt președintele USR în momentul de față. Toate deciziile le iau din perspectiva de a asigura premisele ca USR să conteze în politica românească. Inclusiv această decizie va fi subordonată obiectivului general ca USR să rămână un partid consistent.

Rep: În cât timp veți lua o decizie?
DB: Păi, din moment ce va trebui să avem pentru 13 iulie o propunere de candidat – dacă vom avea, dacă nu vom face alt congres – în următoarele săptămâni ar trebui să avem o astfel de decizie tocmai pentru a începe să ne organizăm în funcție de rezultatul acestor negocieri.

Rep: Ați spus într-un interviu la Antena 3 așa: ”Mă gândesc cum ar arăta pentru România un tur doi la prezidențiale Iohannis / candidatul USR PLUS. N-ar fi într-adevăr sentimentul că ai de unde să alegi?”. Ei, când vă gândiți dvs cum arăta, pe cine-l vedeți în turul doi cu Klaus Iohannis?
DB: Pe Dacian Cioloș sau pe mine. Oricare dintre aceste opțiuni. Ar fi spectaculos – o campanie între Klaus Iohannis și Dacian sau între Klaus Iohannis și Dan Barna. Ar fi o campanie chiar interesantă în România de astăzi.

Rep: O fi interesantă, dar ce aveți să-i reproșați președintelui Iohannis? De ce doriți dumneavoastră USR și PLUS să-l schimbați din funcție?
DB: Pentru că noi propunem României un aer proaspăt în politică. Foarte mulți din oamenii care ne-au votat, au votat pentru că pentru prima dată după Revoluție, și chiar cred asta, componenta activă a societății române, aceea dinamică, care a dezvoltat niște afaceri, care s-a pus pe picioare, care a ieșit cumva din dependența veche de stat, s-a decis să se implice și politic. Marea majoritate a oamenilor din USR și din PLUS sunt oameni care am intrat în politică nu din vreo dorință sau din vreun obiectiv de a fi politicieni, ci din faptul că ne-am dat seama că dacă nu ne implicăm, n-avem cum să așteptăm ca lucrurile să se schimbe

Rep: Să se schimbe…
DB: Să se schimbe pe o direcție europeană, modernizatoare, cam cum au fost pașoptiștii la vremea lor, sau cei de după primul război mondial

Rep: Dar ce nu face bine Klaus Iohannis la Cotroceni dacă vreți să îl schimbați? Pentru că nu puteți spune ”votează-mă pe mine pentru asta și atât”.
DB: Asta va fi diferența de campanie dacă vom ajunge în povestea aceea cu Klaus Iohannis și cineva din partea noastră. Obiectivul în sine nu e să-l dăm jos pe Klaus Iohannis…

Rep: Păi cum să nu fie ăsta obiectivul?
DB: Obiectivul e să convingem România că alternativa noastră e mai bună pentru ce înseamnă România europeană mai repede

Rep: Nu e Iohannnis european?
DB: Ba da, categoric e. Noi propunem o alternativă

Rep: Alternativă la ce?
DB: Alternativă la momentul în care a ajuns România până aici cu Klaus Iohannis și ce au fost guvernări până în momentul de față

Rep: De ce trebuie schimbat?
DB: Avem resurse mai mari de dezvoltare, eu asta cred

Rep: Să presupunem că sunt un alegător USR PLUS, de ce doriți să-l schimbați pe Iohannis, nu înțeleg…
DB: Obiectivul e să te conving ca alegător că propunerea noastră e mai interesantă, mai bună. E atât de simplu.

Rep: De ce varianta de acum nu e?
DB: Nu am zis că nu e bună.

Rep: Cum arată?
DB: E o Românie care se zbate și luptă să rămână europeană. Președintele a contribuit la a supraviețui noi ca țară europeană, dar în ultimii trei ani am fost pradă unei agresiuni asupra statului cum nu cred că a fost vreodată după Revoluție, pentru că noi am căzut în capcană în 2016 să credem că putem merge doar în sus. Am fost superficiali la acel vot și s-a dovedit că un nivel de democrație nu rămâne acolo, el poate să o ia și în jos, nu merge doar în sus. Președintele Iohannis a luptat cu resursele și înțelepciunea de care a avut parte pentru a păstra partea de Românie normală în funcțiune.
Mi se pare că putem merge mai departe și Alianța USR PLUS poate să propună pașii următori pentru direcția aceasta în care România să și conteze european un pic mai mult decât aici la margine unde am ajuns.

Rep: Intru în acest exercițiu de imaginație. Ce le spuneți alegătorilor în turul doi despre Iohannis, cum vă veți articula discursul, pentru că alegătorii vă vor spune ”ok, nu-l mai susținem pe președintele ăsta care s-a luptat trei ani cu Dragnea, care a ținut discursul ăsta european, de ce doriți să-l schimbați, ce-i greșit?”
DB: Nu-i nimic greșit. Pur și simplu România e la o etapă la care trebuie să meargă mai departe. Noi propunem oamenii – un candidat de președinte, un candidat de premier și o viziune de Românie cu care oamenii să se identifice. O viziune în care dreptul la vot să fie respectat și orice român din diaspora să poată vota fără să stea la coadă, românii din diaspora să se întoarcă în țară să demareze afaceri, cum s-a făcut ca un pic de demo în guvernarea Cioloș cu IT Hub.

Rep: Scuzați-mă, dar și Klaus Iohannis și liberalii spun același lucru, uitați-vă în moțiunea lor, să nu mai fie cozi, să respectăm românii, Europa etc.
DB: Dar mai e ceva: onestitatea și competența în acești 30 de ani nu au fost foarte prezente în politică și asta e valabil la toată clasa politică. Ce propune Alianța USR PLUS e exact acest mecanism. Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” ar face niște loc pentru nou val de oameni în politică. Noi suntem anchilozați într-un sistem în care de niște ani am rotit baroni locali și am schimbat pe Dragnea cu Tăriceanu și am sperat la minuni.
În momentul de față există o alternativă, pentru că rezultatul de la 26 mai de acolo vine, cele 2 milioane de oameni care au venit și cele câteva sute de mii care au ieșit în plus la vot au ieșit exact din perspectiva asta: că nu mai e vorba de un rău mai mic. Sunt unii care arată bine. Încrederea și speranța tura asta de istorie sunt la alianța USR PLUS, la oamenii pe care i-am propus și pe care îi vom propune mai departe. Oamenii au încredere în asta.
Pentru noi e o responsabilitate uriașă, sunt perfect conștient că 26 mai e în egală măsură o povară de încredere uriașă pusă de oameni în Alianța USR PLUS.

Rep: Eu îmi amintesc că dvs., și dl Cioloș ați avut a-i reproșa lui Klaus Iohannis, de pildă, implicarea slabă și exercitarea funcției sub prerogative.
DB: Noi am avut două tipuri de scenarii. Un scenariu extra-jucător, Traian Băsescu, care a împins într-o zonă deseori la limită Constituția și modalitatea de manifestare a președintelui. În egală măsură, președintele Iohannis s-a dovedit un președinte foarte formal instituțional, ceea ce în societatea noastră nu a fost uneori suficient. Pentru că noi trăim în paradigma tătucului, pe care Băsescu a extrapolat-o radical, dar varianta de președinte propusă de președintele Iohannis, de nivel occidental, Franța, Germania

Rep: Monarhic, zic unii…
DB: România nu e încă acolo, instituțiile s-a dovedit că nu sunt suficient de asumate pe rolul lor astfel încât să nu trebuiască și o implicare mai activă. Și aici, poate, au fost momente unde trebuia un rol mai activ asumat al președintelui

Rep: De exemplu?
DB: Diverse ședințe de guvern, diverse inițiative la care o reacție sau o poziționare a președintelui mai fermă de la început, sesizarea Comisiei de la Veneția mai din vreme pentru că au fost momente când a început lupta, părea că merge de la sine și nimeni nu zice nimic. Au fost elemente mai degrabă legate de timing de reacție unde așteptările erau mai mari.

Rep: Deci am avut două modele de președinți, Băsescu ultrajucător și Iohannis spectator.
DB: Nu, instituțional formal, pentru că în momentele în care a contat președintele a reacționat, nu putem să nu recunoaștem asta.

Rep: Ce model de președinte ați propune dacă ați candida?
DB: Vizibil implicat, aș spune.

Rep: Pai nu-i totuna cu jucător?
DB: Depinde și ce fel de jucător. Eu spun vizibil implicat

Rep: Dar care-i diferența?
DB: Modalitatea de exprimare a implicării. Ai instrumente legale prin care poți să activezi societatea, să transmiți mesajele, lucruri pe care le poți face din poziția de președinte. Mai ales că în România, și s-a văzut la referendum, vocea președintelui e auzită și ascultată de cetățeni. Ține de asumarea folosirii acestei voci pe care o are instituția președintelui

Rep: Ca om politic recent, azi discutați, la trei ani de la intrarea în politică, de poziția de președinte sau premier. Întrebarea e așa: nu vi se pare că ardeți cam repede etapele ca om politic?
DB: Asta e magia sau drama USR. Nu sunt mai magic decât partidul pe care-l reprezint. A trebuit să ardem toate etapele. Visul meu fusese să stau patru ani în Parlament ca un deputat obișnuit, să învăț, să am inițiative pentru comunitatea pe care o reprezint, să văd dacă mă pricep sau nu la politică, dacă politica e pentru mine sau nu.
Lucrurile au intrat într-o spirală a vitezei absolut fabuloasă. În trei săptămâni eram purtător de cuvânt, apoi a plecat președintele fondator pe chestiunea familiei tradiționale și, după șase luni, am devenit președintele celui de-al treilea partid parlamentar.
Noi am intrat în politică cu gândul să învățăm politică și după două săptămâni a trebuit să luăm pancartele și să le arătăm celor din PSD ce crede societatea despre OUG 13. Colegii mei toți sunt în aceeași secvență, aveau fiecare cariere și s-au trezit politicieni relevanți ai României în câteva săptămâni sau luni.

Rep: Toți ceilalți nu doresc să ajungă președinți sau premieri, adică o funcție foarte importantă care presupune multe responsabilități. Și vi s-ar putea reproșa așa: n-ați fost primar, n-ați fost ministru, sunteți deputat abia de după 2016, experiență administrativă politică puțină. De ce ați fi bun, prin urmare, premier sau președinte?
DB: Problema pe care o are România de 30 de ani este tocmai acest tipar, această idee care s-a vânturat mult timp că oamenii decenți și profesioniști trebuie să își vadă de cariera lor și fac alții politică și că politica nu-i pentru cetățeni. Că-i murdară, îi coruptă, îi un lucru rău. Dacă ești un om serios, te ocupi de familie, de copii, de școală, de casă. Și am ajuns în logica asta în care avem o grămadă de politicieni care în viața lor n-au ținut o oră de instruire pentru alții sau n-au vândut o vată pe băț în parc sau n-au semnat un contract de achiziții publice în vreun loc.

Problema este – nu mai vorbesc de chestiunea de caracter, că acum avem în politică oameni care, de fapt, au fost puși acolo cu mâna din acareturile câte unui baron local – dar problema aceasta de onestitate și competență aproape că nu mai există. Eu sunt un om care 20 de ani a lucrat în proiecte europene aproape în toată România, vorbesc de sute de proiecte, am fost și în partea de management financiar și în partea de coordonare, am instruit direct prin traininguri pe care le-am ținut, cred că peste o mie de persoane și din sector public, și din sector privat. Ca sumă nu știu să spun, au fost proiecte de 2-3-4 milioane de euro pe care le-am avut, fie prin compania în care am lucrat, fie obținând contracte.

Văd că se tot chinuie diverse publicații să atace cu contracte cu statul ale companiei la care am lucrat. Da, am avut contracte cu ministere sau cu primării în care am instruit personal de acolo să facă proiecte europene. Toate aceste proiecte nu doar că au fost rambursate în integralitate, n-au avut nicio corecție și, de fapt, compania în care am fost a devenit prin construcție de la zero, fără nicio resursă, una din primele două – trei din România și site-ul fonduri structurale este în continuare liderul pieței în fonduri europene deși, și e important asta, în momentul în care am intrat în politică, apropos de valori și principii, am ieșit complet din acea afacere, tocmai pentru a nu exista generală că am intrat că să-mi aranjez ploile, să-mi ajut firma.

Am ieșit complet, nu mai am absolut nicio legătură, nu mai am nici acțiuni ascunse sau alte glume dintr-acestea care se mai practică. Pur și simplu eu, intrând în 2016, am zis: aloc zece ani pentru România, să văd dacă pot să contribui politic. O să vedem dacă reușesc sau nu.

  • Rămâi pe G4Media.ro pentru a urmări partea a doua a interviului cu liderul USR, Dan Barna

Imagine: Ovidiu Micsik/ Inquam Photos

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

107 comentarii

  1. Iohannis e cel mai bine echipat pentru a fi presedinte. Din toate punctele de vedere (anvergura politica, relatii, atitudine).
    Dar, daca ar fi sa fie de la USR/+, atunci cu siguranta Dan Barna. Ciolos e ca un copil rasfatat, e ranchiunos si pana la urma, prea vulnerabil, pentru toate legaturile lui ciudate cu unii, altii…

    • Ai gresit un cuvant: ai vrut sa scrii „altitudine”.

    • Bai prostane, Iohannis este o nulitate din toate punctele de vedere, un om fara absolut nicio calitate. Intr-o tara normala, un individ ca Iohannis nu ajungea sa conduca nici macar director de scoala, ramanea un profesor mediocru intr-o institutie mediocra, dar spre norocul lui, ajuns sa fie presedintele unei tari populate cu oameni cretini, plina de frustrati plecati in strainatate care l-au votat pentru simplu fapt ca are etnie germana si pentru ca idiotul de roman nu stie sa voteze decat contra. Cu ce v-a impresionat Iohannis in 2014 de l-ati pus presedinte. Astept un om inteligent (nu ai cum sa-l gasesti pe acest site) sa-mi dea 3 motive pentru care a votat in 2015 cu Iohannis si de ce ar vota si acum cu acest individ. Am rugamintea ca acele 3 argumente sa nu contina cuvantul neamt, german, sau cuvantul muie PSD. Stiu, nu o sa gasiti, pentru ca nu sunteti in stare sa aveti o convingere politica sanatoasa, nu sunteti in stare sa sustineti o idee cu argumente valabile, oferiti doar ura din pricina faptului ca sunteti niste oameni frustrati.

    • Bai Alin, bai prostane, tu l-ai vazut pe acum retrasul socialist Schulz, Salvini, Farage samd ? Eh, tarile alea nu sunt normale? Hai nu va mai dati atatea palme masochiste, peste tot sunt habarnisti care ajung sus, terminati cu adulatia strainilor!

    • Alin, ca troll ce ești ( reactivat după 26) normal că NU poți decât să transmiți întrebări retorice!
      Ce a făcut, ce a dres…?
      Eu, ca alt troll, al G4media, normal ?, te întreb: da’ ce trebuia să facă? Trei argumente!
      Așa, ca de la un frustrat la altul!
      P.S. nashpa cu frustrarea și cu trollingul!

    • @Alin:
      Tu oferi imaginea perfecta a frustratului !
      Fiecare cuvintel din comentariul tau, fiecare invectiva este o dovada in acest sens !

      PS. Nici macar de pesedist nu esti bun ! :)))

  2. Off-topic: 13-15 iunie mineriada care ne-a aruncat în tranziția fara de sfârșit sub Iliescu.

  3. Până la urmă, nu e o tragedie să mai fie un candidat de la Opoziție, un fel de backup până în turul doi ( în cazul în care Iohannis are o problemă).
    Oricum, votanții aleg ce vor ei. Adică dacă votez USR la.parlamentare, nu mă impiedica nimeni să aleg Iohannis la prezidențiale. Daca ajung ambii în turul doi, cu atât mai bine, se elimina riscul de a fi conduși de un interlop de la PSD- ALDE

    • Daca ajung ambii in turul 2 candidatul USR va fi votat de tot bazinul PSD si la revedere Iohan!

    • Daca ajung in turul 2 ambii pesedaciii stau acasă. Îți garantez

    • Credeti ca votacii p$d de la referendumul pentru familie vor vota cu USR?

  4. Of mai Barna,pai exact asta au vrut romanii : un presedinte care nu face gargara,care respecta constitutia! Ciolos s-a folosit si se foloseste de voi copii naivi ce santeti usl-istilor,pentru ca asa s-a inteles cu ratatul de Macron.Pacat ca ati cazut in capacana.Acum toata gloata ciumei se urca pe spinarea vostra si exploateaza valul de vot pe care la-ti primit in 26 Mai de la oameni de buna credinta.Argumentatia este varza, si deja va-ti compromitat.

    • Aveti perfecta dreptate! In opinia mea, daca nu va aliati cu Plusul lui Ciolos ati fi avut un rezultat mai bun si banuiesc faptul ca Plusul nu facea 5%!
      Poate va veti reveni la alegerile viitoare, pentru ca in mod cert, Ciolos va trage in jos si e mare pacat.
      Daca o veti tine langa cu Ciolos, ma tem ca veti pierde un electorat care si-a pus ultimele sperante in voi.
      Nu in ultimul rand, pentru electorat conteaza si carisma, iar Ciolos e la fel de carismatic precum Serban Nicolae, Ciordache sau Codrin Stefanescu.

    • cand un postac PSD ii raspunde unui alt postac PSD se numeste „postac-ception”

    • Romanii au vrut un presedinte anti psd, postac pnl-ist ce esti.

  5. Domnule Barna, hai siKtir, ai momit electoratul și au votat, acum ridicați pretenții pe care nu le meritați, tocmai pentru că HABAR NU AVEȚI CE ESTE AIA POLITICA, tu și vreo cinci bamblegi vă credeți pe cai mari, vă înșelați, prin tot ce spuneți și faceți ACUM, după alegeri, pentru că înainte de alegeri n-ați scos o vorbă, ați ÎNȘELAT electoratul, așa că , fiți siguri că veți pierde tot ce-ați câștigat în 26 mai, SIKTIR din partea mea.

  6. Chiar ar fi ideal sa fie Iohannis și Barna în turul doi!
    In sfârșit, putem să avem alegem candidatul care ni se pare mai bun, nu să alegem răul cel mai mic, ca până acum!
    Eu l-aș vedea pe Iohannis președinte și pe Barna prim-ministru
    Poate Iohannis merită să își arate calitățile de președinte și cu in parlament & guvern normal! Așa, nu știu cine ar fi rezistat mai bine în acești doi ani jumatate sub borfașii ăștia! De abia sub un parlament și un guvern ok putem să ne spunem părerea despre președintele Iohannis ( nu îl iert pt Kovesi, dar în rest nu știu cine ar fi fost mai breaz sub asediul lui dragnea, nicolicea, ciordache, oguța, mitraliera, dorneanu, fără număr, fata număr, etc…

    • Total de acord, Iohannis președinte cu Barna premier, Cioloș să facă ce-o vrea….nu-l iert pt faza cu Kovesi dar nu știu cine ar fi făcut altceva, poate Kovesi doar daca era în locul lui Iohannis :))

    • Salut! Bine-ai revenit! Sa inteleg ca il ierti pentru nominalizarea catastrofei de Dancila?!

    • Barna singura lui optiune e sa castige prezidentialele daca nu se duce ACASA ce prim ministru visati e terminat daca pierde.

    • „Poate Iohannis merită să își arate calitățile de președinte și cu in parlament & guvern normal.”

      Pai cu un parlament si un guvern normal, nici n-ai baga de seama ca ai si presedinte!

    • Buna asta, Sanitare!

    • @cuochiipevoi: Ce anume il recomanda pe Bârna pentru pozitia de prim-ministru? Poti sa dai un exemplu concret, adica sa spui, uite d-le a facut asta si asta si din cauza asta ar merita sa fie prim-ministru?

  7. Să dea Dumnezeu să aduceți voi,USR&PLUS,unnpreședinte mai bun!
    Dar dacă nu va fi așa,oare veți recunoaște că ați greșit și ne-ați băgat și voi în gard?

    • NU DOAMNĂ, PENTRU CĂ SUNT COPII ÎN POLITICĂ ȘI COPII NU AU DISCERNĂMÂNT.

    • Politicienii nu recunosc niciodata nimic din ce-au gresit si nici scuze nu-si cer.

    • @Maria. Scuze pt interventie, cand spui „ne-ati bagat pe toti in gard „, la cine te referi, cine sunt astia ” toti”. Eu am votat Alianta, ma bucur ca vor avea candidat la prezidentiale si daca nu castiga candidatul lor, nu vad unde-i tragedia

  8. Barna, cu USR-ul lui, facea bine daca s-ar fi concentrat pe motiunea de cenzura pentru ca asta-i problema fierbinte acum. N-au negociat nimic cu nimeni pe motiv ca n-are ce sa ofere cu 8% al lui! Cata ipocrizie! USR are azimut prezidentialele si-n rest ii doare-n cur. Bine-am facut ca nu i-am votat la euro si bine voi face ca nu-i voi vota niciodata. Sa se duca dracu de amatori.

    • Marcel, nu fi nedrept, Dan Barna are dreptul la un punct de vedere, aliata USR-PLUS de ce n-ar avea un prezidentiabil, asta nu inseamna ca l-ar si invinge pe presedintele Iohannis. Personal, consider ca e normal sa aiba o prezenta printr-un candidat, vor fi dezbateri si lucruri inteligente care se vor spune in campanie, de ce sa nu le urmarim? Cred ca o fac nu atat de mult ca sa castige, pentru ca stiu platforma puternica de pe care pleaca presedintele, insa in lunile care vor urma, USR-PLUS ar fi relativ invizibil daca nu s-ar implica si ei printr-un candidat. PNL va fi foarte prezent, pentru ca e partidul care sustine candidatura presedintelui Iohannis, si ca sa nu devina mult prea vizibili PNL, au decis sa propuna si ei o varianta. Eu cred ca avem numai de castigat.

    • Gabi, nu vreau sa fiu nedrept, dar pe mine ma deranjeaza cand politica este facuta doar in scopul partidului sau a unei persoane. Faptul ca USR a decis sa sacrifice prezentul tarii pentru a-si asigura el viitorul lui, ma deranjeaza. Adica niciodata nu se face nimic pentru cetateni ci doar pentru ei, politicienii, asta ma deranjeaza. Faptul ca doar se profita de voturile noastre, asta ma enerveaza.

    • Si eu am gandit ca e dreptul USR sa aiba candidat si la prezidentiale si oricum ma enerveaza si Iohanis al tau si as fi fost dispus sa-mi schimb optiunea si in continuare zic ca e dreptul USR de a face ce poate sa faca orice partid dar cu conditia de a juca cinstit. Faptul ca nu s-a implicat in negocierile pentru succesul motiunii de cenzura si atitudinea de neimplicare in guvernare in caz ca pica guvernul PSD ma determina sa nu fiu de acord cu egoismul si lasitatea USR.
      Tu te bucuri ca vei vedea o campanie electorala mai interesanta pentru prezidentiale, dar la finalul ei s-ar putea sa ai o mare surpriza sa vezi ca Barna a iesit Presedinte cu voturile electoratului PSD care il uraste de moarte pe Iohanis.

    • Prin faptul ca USR+ nu vor guvernarea si ne sacrifica prezentul dau dovada ca se gandesc la viitorul Romaniei pe termen lung, daca PSD baga tara in gaura in prezent, nu cred ca ii va mai vota nimeni in viitor, cel putin asa sper. E un joc politic dur, e o decizie grea, dar eu cred ca e cea corecta. Altfel daca USR+ intra la guvernare acum si nu reusesc sa acopere gaura din buget pana la alegerile din 2020, PSD va reveni din nou ca marele salvator al tarii care mareste salarii si pensii.

  9. Este incredibil cât de idiot e Bârnă. Alooo, băi tată, ce idei ai adus tu în viața noastră de te vrei acum președinte? Ai inventat tu Internetul, emailul, PowerPoint-ul, ai venit cu vreo idee despre educație sau sănătate, despre noile tipuri de proprietate? Ce vrei tu Bârnă și pe cine reprezinți tu? Ce idiot, valea!

    • Ai dreptate, ai prins unghiul. Prea devreme sa-si declare dorinta de a deveni presedinte fara sa dea exemple concrete despre ce ar fi facut el altfel in locul lui Ioha, sau ce ar face guvernul, parlamentul in conditile in care ar ajunge USR, …., sau cum vede el colaborarea – necesara banuiesc – cu liberalii. Se ascunde in bla, bla, bla, ceea ce este un semn prost. Tapalaga putea sa-i ceara sa dea exemple, sa fie mai concret. In schimb stie precis ce a facut cand jobuia prin firme si pare – iar – tare mandru. Poate stie sa conduca dar politica este altceva. In lume, in situatii asemanaroare, se stiu candidatii dar ei nu-si dezvaluie dorinta de a ajunge in post ci doar aspectele tehnice. Ce vor sa faca.

  10. Dacă ajung Johannis și Bârna în turul doi, atunci Johannis va fi pe făraș pentru că toți pesedistii vor vota cu Bârna.

    • Chiar crezi asta? Si daca voteaza psdeii cu Barna, ce? Cati psdeii mai sunt in tara asta, mai mult de 3 milioane nu prea cred ca se mai strang, iar presedintele Iohannis nu vad de ce n-ar avea scorul pe care l-a avut si prima data, aproape 7 milioane, si-asta fara sa voteze diaspora decat intr-un numar foarte mic.

    • Pesedeii nu vor vota niciodata Barna, pt ca ulterior risca un Stelian Ion la justitie sau un Claudiu Nasui la finante si asta i-ar durea al draq! N-o sa mai faca fata dupa aia Madagascaru` , Costa Rica si Serbia la invazia masiva de penali din Ro :-))))

    • @Gabriela Constantinescu: Da, bineinteles! La alegerile din 2014 a votat cu Johannis in turul doi tot electoratul anti-PSD la vremea respectiva, adica 6.5 milioane de oameni. Din astia 6.5 milioane au facut parte alegatorii PNL si cei ai USR (foarte probabil), printre altii.

      Acum, daca intra Johannis cu Bârna in turul doi treaba e complet diferita in aceasta situatie: cu Iohannis vor vota alegatorii PNL si cei ai PMP, adica 27% + 5,76% = 32.76%. In timp ce de partea lui Bârna vor vota evident alegatorii USR si cei ai PSD, adica 22,36% + 22,5% = 44.86%. Cei de la ALDE, cel mai probabil ca vor sta acasa, UDMR, cei care se vor prezenta, se vor imparti probabil juma-juma atat la Iohan cat si la Bârna.

      Am zis sa iau rezultatele de la euro-parlamentare din mai pentru ca mi se par elocvente ca procent pe partide si la alegerile prezidentiale.

      Dupa parerea mea, pesedistii prosti sa fie sa nu profite de o asemenea ocazie sa i-o dea la oase definitiv lui Iohannis la prezidentiale. In primul rand, Iohannis se revendica de la PPE care-i dusmanul de moarte al PSD, Iohannis le-o bagat liderul la puscarie pe baza unui dosar facut la repezeala si cusut cu ata alba. In al doilea rand, Bârna si USR sunt mult mai convenabili, multi dintre ei au si vederi de stanga, deci sunt mult mai compatibili.

    • @Doamna Popescu
      Atat Nasui cat si Stelian, adaug si pe Drula au cheitze in spate, NU vor achiesa la propunerile Sustinatorilor usere, au agenda Lor ( am dovezi in acest sens) , Tudor nu stiu cum de la usere a scapat porumbelul recent

    • popescu maria:

      sugerezi ca baietii aia ar actiona in spiritul razbunarii politice? adica ar juca in picioare statul de drept? lol

    • @un domn:
      Pai daca ai dovezi arata-ni-le si noua ca poate ne schimbam optiunea de vot si votam… cu cine ?

      PS. Lumineaza-ne ! :))))

    • @ Toru Okada
      Daca a respecta legea/statul de drept inseamna „razbunare politica” , atunci DA… si Stelian Ion si Nasui se vor razbuna aplicand legea (aia pe care se cazneau de mama focului nicolicea, iordache, marton si catanicu s-o mutileze in decembrie 2018 sau guvernu` vioricii cu ordonanta 114 anu` asta.)
      Stiu ca la faza asta o sa imi citesc injuraturi si mistouri din partea postacilor pesedisti (si nu numai), dar realitatea nu se schimba din taste.

    • @un domn
      Nu exista politician fara cheita in spate, nici aici si nici afara!
      Exista doar cativa politicieni care au suficient talent/fler ca sa disimuleze asta, iar istoria ii rasplateste consistent…. si aici si afara :-))

  11. Despre presedentie sau despre viitorul presedinte ? Mandatul din 2019 – 2024 este deja cistigat de actualul presedinte . Cine isi doreste aceasta functie ,se poate gindi pentru mandatul din 2024 -2029 . Ca sa poti visa la prima functie in stat , nu este suficient sa iti doresti, sau sa iti depui o candidatura , este nevoie de mult mai mult , cel putin in partea asta de lume . Sa recunoatem insa sinceritatea domnului in cauza , ce recunoaste importanta faptelor actualului presedinte , fapte fara de care Romania nu era azi ,acolo unde este . Daca din motive politicianiste doreste o candidatura la alegerile prezidentiale din toamna ,cred ca este totusi un pas imprudent ,ce implica riscuri viitoare si posibil o pierdere de electorat .Alegatorii au dorit sa ofere o sansa Aliantei USR-PLUS ,au dorit sa voteze noul , constienti fiind de derapajele partidelor vechi si au dat posibilitatea celor ce nu au fost la guvernare , sa arate ceea ce pot . Este clar alegerea lor , daca isi mentin ca prioritate dorintele cetatenilor de cetateni, sau intra in periculosul joc al declaratiilor de dragul voturilor . In ceea ce priveste actualul presedinte , a dovedit forta pe care o poate pune in miscare si asta in doua rinduri pina acum (forta alegatorilor) si a dovedit cum aproape de unul singur, a tinut piept unei aliante conglomerat atotputernice, la inceputul preluarii puterii in Romania . Desigur si sfirsitul povestii , cu procurorul general , a fost poate o abordare gresita , sau poate o scapare in textul trimis CCR-ului ,dar punind in balanta, binele depaseste cu mult restul. Se pare ca deja, d-nul Ciolos a ales sa joace cartea numita Parlamentul European (poate o functie deja promisa ) si lasa astfel drum liber in tara , d-nului D.B. , ce fara sa vrea, are acum o responsabilitate dubla in alegerea imediat urmatoare a candidaturii sale ,una la prezidentiale, sau poate asumarea functiei de premier in viitorul guvern . Eu unul a-si merge pe sustinerea toatala a actualului presedinte si asumarea functiei viitoare de premier . Cistigul Aliantei ar fi imens, zic eu , daca face asta ,dar poate ma insel .

    • P.S. Cred ca pactul ce tocmai a fost semnat de partide cu presedintele , cu exceptia aliantei de la guvernare , se va repeta si la alegerile prezidentiale si presedintele actual , va cistiga din primul tur alegerile .

  12. Incepeti sa va bateti singuri cuie in talpa.Nu cred ca la ora asta aveti un candidat mai bun ca Johanis si mai cred ca acum era necesar sa va gânditi ce veti face daca motiunea de cenzura va trece.
    Păcat USR pe mine m-ati pierdut.

    • Bine, ma, du-te si ia-ti galeata inapoi de la PSD, atunci.
      Sau voteaza-l pe cretinul de Orban.

    • Lasa vrajeala, ca nu pacalesti pe nimeni, tu n-ai votat USR-PLUS, ci psd, da-i drumul de aici, postac jalnic!

  13. Ioha a pus de 3 ori premierul de la PSD, a semnat demiterea lu Kovesi… e un pampalau.
    Momentan are imunitate si nu se pune problema dosarului 6 case. Sa-l vad dupa ce nu va mai fi presedinte…

    Votat: Dan Barna. Punct.

    • A pus cum il obliga legea,avea de unde alege? Pe saideh a refuzat-o ,dar dupa, era amenintat cu suspendarea,ccrul era deja confiscat de mafia rosie,la fel si sparlamentul! Iar dupa suspendare,nu mai faceau referendum si traficeanu schimba TOATE conducerile din justitie: DNA,Parchet General si ICCJ vu oamenii lui dragnev,lia savonica astepta la colt! Voteaza cu cine vrei,dar pe barna nu o sa-l vezi la Cotroceni nici in 2024,acum nici atat!

    • Draga Lia,

      sterge-te pe la gura… faci spume.
      Timpul pampalaului s-a scurs.

  14. Degeaba postacilor, tehnicile voatre de manipulare sunt ieftine. Auzi tu vai am citit acest interviu si gata l-am „pierdut” pe postac, aoleu o sa fie votat Barna de psd in turul 2, ce tristete. Faceti o treaba proasta si nu citesc comentariile vosatre decat ca sa rad. Daca imi raspundeti este egal cu 0, nu o sa raspund deloc. Daca voi credeti ca schimbati vreo opinie deja formata sau va pierdeti vremea pe aici va inselati amarnic. Nu mai suntem prosti, o sa votam cum trebuie si nu cum vreti voi. Luati niste bani degeaba. Sunteti patetici.

  15. Cam agresiv tapalaga. Pune problema total gresit.

    USRPLUS a luat 22%, e perfect normal sa aiba candidat la presedintie. Cine e mai bun sa castige. Poporul alege dintre doi oameni ok. In loc sa ne bucuram ca avem variante, devenim agresivi ca de ce sa-l dea pe Iohannis jos, de parca ar fi Jesus. wtf?
    Ce, in Olanda, Danemarca, Germania, candideaza mereu unul pro-european (ceilalti stau deoparte) si altul extremist anti eu?

    • Nu e agresiv, e jurnalist si se prinde când cineva nu a răspuns la întrebare, deși a vorbit. Nu are argumente de ce sa vrea sa îl dea jos pe Iohannis iar argumentul adevărat nu vrea sa il zică: dacă sunt partid respectabil, trebuie sa aibe și ei candidat, atat. Eu personal însă nu sunt de acord cu asta pentru ca scindează opoziția și asta face bine PSD.

    • @Claudiu : asta cu scindarea ar avea vreo importanta daca ar avea psd vreun candidat valabil…dar e greu de crezut.

  16. E bine ca USR sa aiba candidat la presedintie, e o chestiune de prestigiu. Intre Iohannis si Barna cine castiga? Romania!

  17. Felicitari, Domnule Barna pt eleganta raspunsurilor la intrebari de multe ori repetitive. Ati incadrat bine personajul spectatorului, chiar daca n-ati dat exemple concrete. Succes!!!!!!

  18. Timp de 30 de ani ciuma rosie s-a chinuit sa-si alunge din tara cetatenii lasati fara mijloace de supravietuire in urma praduirii Romaniei, iar pe cei ramasi sa-i faca dependenti de ajutoare sociale. Mai mult, ca sa creasca forta de munca, „patriotii” de la PSD-ALDE incearca sa aduca un milion de musulmani pakistanezi, culmea netrebniciei si a ipocriziei. Ar fi frumos daca unul din mesajele importante ale USR ar fi „românii din diaspora să se întoarcă în țară”, cu pasi concreti in realizarea acestui deziderat, dpdv legislativ, economic etc. Diaspora nu poate fi pacalita cu vorbe goale ca cele ale ciumei rosii. Ei stiu ce inseamna stat de drept, legi pentru apararea cetatenilor nu a hotilor si care sa creeze bunastare cetatenilor nu politicienilor.

    • Pentru ca diaspora sa se intoarca in tara e nevoie de locuri de munca bine platite, de investitii, iar rezultatul se va vedea in timp, ci nu peste noapte. Nu se intoarce nimeni doar cu promisiuni si nu cred ca poate face parte din campania nimanui, e un risc foarte mare. Am si eu familie in Diaspora si stiu despre ce vorbesc. Nici un partid nu poate oferi peste noapte locuri de munca pt 4 milioane de romani 🙂 In timp da, ar fi ideal sa nu mai fim nevoiti sa plecam peste granite.

  19. carnatii usrplus nu se dezmint. ei cica vor turul doi, dar asa ei uita sa mentioneze ca nu va castiga iohannis din primul tur cu ei candidand si se prelungesc inutil emotiile pentru turul 2 :))

  20. Il vrem pe Nicusor
    Presedinte in viitor!
    Presedintele…USR…zic,
    Barna fiind prea anemic…
    Nicusor insa e bataios,
    Chit ca e si cam suparacios
    In parte e si meritul lui
    Pentru pozitia actuala a partidului…

    • CORECT

      Complet Spus @scara !

      Chapeau Bas !

    • Sa-l asteptam pe Nicusor la primaria Capitalei. Asa cum a promis.
      Sa ne rezervam energia pentru localele de la anul. Chiar merita sa le vedem fataliile la alde Fuie Mirea, Ciuciuvica, Gadea si Badea spagatistu

    • și @un domn și @Franklin
      Ar merita cu prisosință Nicușor Dan această „răsplată”.
      Este capabil.
      Este corect.
      Este lipsit de ranchiună&frustrări (v. episodul înregistrării alianței 2020).
      Este cooperant (idem).
      Are experiență în materie de administrare.
      Și este cel căruia USR-iștii îi datorează cariera politică. Oarece manifestare de bun simț și recunoștință nu le strică.

    • @Scara:
      Drace, tu esti ? :)))))

    • @Scara:
      Drace… tu esti ? :)))))

  21. Barna mai e si mincinos. A spus acum ca a avut negocieri cu oameni de la putere!
    Acum 24 de ore, Nasui a spus, tot la TV, ca USR nu poarta negocieri ca n-are ce sa ofere!

    • Birna din Ochi are o cheitza in Spatele Lui, o cheitza care l a dus Imediat in “platoul” Latrina trei dupa 26 Mai 2019

      Birna in Ochi se lauda cu Voturile Romanilor! Voturile sunt pentru usere, NU pentru Birna in Ochi

    • @un domn:
      Dar pe fruntasii liberali ce cheita ii mana de peste doi ani, seara de seara in studiourile Latrinei 3 ? :)))))

    • @su

      servus

      bine ai revenit pe Plaiurile Comentariilor !

      ai stiinta de una bucata moldoveanca de tecuci spargatoare de casnicii ? aia este „geambashul” cu relizatorii „emisiunilor” din Latrina Trei la penele

      legat de Feciorii usere am dovezile insa NU merge aici !

    • @un domn:
      Servus ! Cel putin acum cei care or sa citeasca or sa poata sa te inteleaga si n-o sa mai pari un aventurier ! :))))

  22. Barna face o eroare daca declanseaza procedurile de suspendare a presedintelui Iohannis pentru numai 5 luni ramase din mandat.

  23. Felicitari dle Barna! D-voastra si partidul pe care il conduceti sunteti altceva in politica romaneasca. Ceva ce eu personal astept demult. Fara discutie, am sa va votez daca veti candida. Succes!

  24. Barna are mult de dovedit. Nu ia nici jumate cât de KWJ. Și Kovesi ia mai mult la prezidențiale. Barna nu a înțeles că românii nu au votat pt el. Românii au votat împotriva fmmpsdaldeudmr(trădătorii și vânzătorii de țară). Deci: ai mult de dovedit boss. Până la prezidențiale ai multă mămăligă de mâncat.

  25. Cu riscul de a ma repeta, acest Barna are carisma unei sosete ude.
    ——————————————-
    In alta ordine de idei, nimeni nu discuta despre un program de guvernare.
    Toti se bat doar pt ciolan.

  26. Domnul Barna este condamnat sa distruga mafia si crima organizata PNL-PSD.

  27. Domnule Barna , vorbiti la fel ca toti politicienii , respectiv mestecati busteni si livrati rumegus,
    imi permit sa va intreb de ce nu puteti sa vorbiti ca un om .
    In mod sincer as avea mai multa incredere in dvs. ca presedinte , decat in klauSS care a fost toata viata un PARAZIT BUGETAR IMBUIBAT .
    Dar nu am inteles doctrina alientei USR+PLUS , am constatat ca sunteti afiliati la grupul europarlamentar in care este si La République en marche , care din punctul meu de vedere este
    un „androginism politic, nici de dreapta, nici de stânga. Finanţatorii campaniei En Marche intenţionau să extindă mişcarea liber-schimbismului politic într-o capsulă de vibraţie europeană”, o miscare de liber-schimbism politic , cu intentia de a se extine intr-o capsula de vibratie emotionala la nivel european , dar „Vestele galbene“ i-au mai stopat elanul.

    • „Parazit bugetar”?? A fi profesor este o rusine ?Pe tine cine te-a educat,bunica la taiat buruieni in curte?A fi primar ales de 4 ori cu peste 70% ,este tot o rusine? Ca a facut din orasul sau un oras recunoscut de toata Europa inca din primii an de mandat,ca este cunoscut in toata lumea si respectat de presedintii din toate tarile democratice ,este tot o rusine?Barna cu ce se poate mandri? Actiunea sa fara penali o invoca Iohannis inca din primul an de mandat!Dar ca ciolos a colaborat cu dragnea la guvernare,nu este o rusine pt.barna? Pentru mine barna este doar un profitor,a profitat de protestele masive imp.OUG13!Dar inainte de a ajunge in parlament,un ilustru necunoscut ,ce a facut ?Cateva voturi in plus fata de principalul partid de opozitie-care este singur,nu o alianta din 2 partide,l-a cam orbit pe bietul om,s-ar putea sa aibe o surpriza,multi votanti usr-plus vor vota cu Iohannis,lasat singur de ciolos sa lupte cu mafia psd-alde ,dupa ce a refuzat sa intre in politica inainte de alegeri,in 2016!Sigur nu iesea mafia cu scorul ala daca Ciolos nu-si dezamagea alegatorii!

  28. Barna trebuie sa spuna ce va face el ca președinte strict pe atribuțiile președintelui.
    Va aranja cu Merkel sa…
    Va vorbi cu Trump despre…
    Va interveni la Junker pentru…
    Nu povesti despre ce ar fi făcut el în locul lui Johannis, retroactiv bineînțeles. Ca mintea romanului cea de pe urma e tare deșteaptă.
    Barna nu a greșit ca președinte doar pentru ca nu a fost președinte. Sa iti închipui ca nu vei greși nimic arata cit de limitat ești.

  29. Să-ți trăiască daddy în pușcărie.

  30. Discutie inutila. Problema cea mai mare este Parlamentul. Fara un Parlament curat, mai putin numeros, cu oameni care au facut ceva la viata lor, nu rezolvam nimic. Barna se vrea Presedinte, Ciolos asemenea. Asa si? Personal nu-i vad in postura de Presedinte. Nu stiu ce au oamenii astia, dar nu-mi plac. Sa fie infatuarea, sa fie figura, sa fie modul in care isi expun ideile? Nu stiu, dar ceva mi-i face antipatici, ba chiar alunecosi. Ma rog, este parerea mea si nu vreau, nu astept replici la postarea mea. Eu cred ca altele sunt problemele tarii iar astia doi habar nu au cum trebuie sa le rezolve. S-au cocotat pe un vot anti psd-alde si cred ca este meritul lor exclusiv. Nu dragi, usr-isti si plusisti! Voi inca nu ati facut nimic. Castigati parlamentarele, votati legi pentru tara, desfiintati tot ce a facut rau psd-ul , dupa care vom vorbi si despre Presedentie. Pana atunci, demonstrati-va bunele intentii luptandu-va cu psd-ul nu cu Iohannis. Ps. dle. Barna, calitatea de presedinte de partid nu tine loc de valoare. Aveti oameni in partid mult mai valorosi decat dv, cu un discurs mai bun si daca nu va suparati cu o fata mai prietenoasa.

    • Acest răspuns nu este o replică.
      Acest răspuns confirmă că există cel puțin încă o persoană care gîndește la fel (exceptînd „nu-mi plac” și „antipatici”).

  31. Ma uit cum rup unii tastatura sa debiteze tampenii fara sa puna doua idei cap la cap. Bai postaci obositi si minti ratacite, Alianta USRplus a avut al doilea scor la ultimele alegeri, si ar fi fost primii cu ceva avans daca in Diaspora se vota in conditii omenesti. Orice strateg mediocru si-ar da seama ca ei sunt pe val si e de datoria lor sa le ofere celor care i-au votat optiuni, si in acelasi timp sa-si consolideze pozitia de lideri in preferintele electoratului. De ce i-ar face ei promovare ficusului de la Cotroceni si putregaiului din PNL cand populatia activa si tinerii prefera detasat Alianta? Nu mai bine isi fac ei campanie? Si Iohannis avea un handicap mare fata de Ponta in primul tur si am vazut ce s-a intamplat. Ei nu au ce sa piarda, au numai de castigat daca participa cu un candidat propriu la prezidentiale, pentru ca in mod sigur vor ajunge in turul 2. Singurii care ar avea resurse pentru a trimite un candidat in turul 2 ar fi PSD, dar e foarte probabil ca ei sa se manance ca cainii pana prin toamna, asa incat va fi tarziu sa mai construiasca ceva atunci. Si daca vor pierde in fata lui Iohannis pe seama notorietatii lui, vor ajunge cu multa publicitate gratuita si in Romania obscura, acolo unde vor castiga interesul a catorva procente care se vor activa la urmatoarele alegeri. Candidatura Aliantei la prezidentiale este nu in ultimul rand o declaratie de forta.. asa cum este si normal. Omul a surprins ceva important in discursul lui.. e greu sa faci ceva in viata prin munca si sacrificiu.. daca ti-a reusit asta, poti face politica mult mai bine decat 75% dintre bisnitarii cu functii cumparate din Parlament fara vreun efort consistent.. pentru ca macar cunosti lumea in care legile tale o schimba.

    • Cind ai zis „ficusului de la Cotroceni” ai spus totul despre cine esti si pentru cine tragi. Pentru asta o sa ti se scada din salariu. Glumesc, desigur.
      Dar asta-i trista realitate: cu greu mai gasesti persoane calificate in Romania.

    • Zattt,postac psdist!

  32. Votez Klaus Iohannis si am zis sa va transmit si voua aceasta informatie, onorati cititori si colegi de blog.
    Singurul presedinte care a faultat PSD pana la cota de 24% in sondaje, care a luptat constant contra coruptiei si care a reprezentat vocea strazii. Ma simt reprezentat de el, fara a ma.simti atras de PNL
    Iar cu USR+ se stie joaca pe principiul reach for the stars, dar ignora faptul ca ceea ce considera ei votantii lor sunt mai intai de toate votanti de presedinti decat de partide. Iohannis e carismatic serios ferm matur si una peste alta a rezistat unui PSD flamand si agresiv pe anabolizante.

  33. O gramada de postaci pisdisti pe aici si voi, astia cu bun simt, ii bagati in seama. In toamna va fi clar: finala neamtul cu Barna/Ciolos. O finala normala. Se agita postacii pisdisti pe aici, ignorand ca vor lua maxim 10% la alegeri. Iar daca se introduce votul prin corespondenta/electronic, psd-ul va lua maxim 5 % la orice alegeri.
    Pisdisti..pregati-va sa ii cantati osanale lui Ponta, viitorul vostru stapan. PSD-ul va disparea in 20-20

  34. Comentarii jalnice, trolilor pnlisti. Aceleasi metode de manipulare ca si fratii vostri psdisti. Fierbeti degeaba, cei care vor schimbare in tara nu se uita in gura voastra. Il cocotati pe Iohannis pe locul pe care nu-l merita. A fost spectator la tot ce s-a intamplat in Romania in ultimii 3 ani. Nu are niciun merit pentru caderea psdului, psd a cazut singur. Iohannis a profitat de situatie, s-a urcat pe val cand vantul a fost favorabil. Acum cand totul este limpede se trezeste si el sa organizeze pacturi cu partidele politice, de ochii lumii. Referendumul pe justitie l-a organizat tarziu, dupa ce justitia a fost macelarita. Scopul a fost electoral. A demis-o pe Kovesi, l-ar fi demis si pe Lazar, daca nu cerea pensionarea. A numit recent alti 3 ministri, dar n-a cerut la schimb demiterea lui Melescanu si Dan. Citesc comentarii aberante, psdistii vor vota candidatul USR PLUS. De ce-ar face-o ? Cu Iohannis le-a fost cel mai bine, un Presedintele care nu i-a deranjat. Niciodata Romania n-a fost atat de amenintata de dictatura mafiotilor ca si acum cu Iohannis presedinte. Il contrazic pe Barna care spune ca Iohannis a tinut legatura cu Romania normala. Nu-i adevarat, nici macar asta n-a facut-o. Romanii au iesit masiv la vot nu pentru ca Iohannis le-ar fi dat sperante.

    • Romanii au iesit la vot pentru ca in 2016 au facut marea greseala sa nu-l asculte pe Presedinte sa iasa la vot pt.un Parlament curat,fara hoti!AASTA I-A FOST SI INDEMNUL,ESTE INREGISTRAT!DAR ATUNCI,ERA FRIG SI AU RAMAS LA CALDURA,CA CIOLOS NU A VRUT SA SE IMPLICE CA PREMIER,I-A FOST PREMIER LUI DRAGNEA SI I-A AJUNS!

    • @ Fost votant Iohannis :
      In sfarsit citesc si eu un comentariu corect, de bun simt, bazat pe fapte !

      PS. Mi-as dori un tur doi Barna -Iohannis ! :))

  35. Atâția postaci si opinii.
    E corect si democratic.
    E corect sa avem in turul doi o confruntare Iohanis – Barna daca se va ajunge acolo.
    Si atunci poporul va decide.
    Restul sunt supoziții.
    Trebuie respectată vointa electoratului.
    Miza fiind mare cred ca vor fi peste 10 milioane de votanți.
    Indiferent cine va castiga urgenta ar fi anticipatele: locale si parlamentare.
    Deodată.
    Apoi rezultanta politica sa repornească Romania.
    Fara pzd.

  36. varianta ideala nr.1 – Dan Barna , Presedinte , Dragos Tudorache , Prim-ministru.
    – Dacian Ciolos , europarlamentar .

    variata ideala nr. 2 – Klaus Iohannis , Presedinte , Dan Barna , Prim-ministru .
    – Rares Bogdan , europarlamentar.
    – Dacian Ciolos , europarlamentar .

  37. Un liberal de rahat Gh. Tinel il infiera acum vreo trei zile cu manie proletara la B1 TV pe Barna ca se duce la Antena 3 si vorbeste alora acolo de candidatura userista la prezidentiale ! Cine era seara la Latrina 3 si tacea malc cand gadea si celelalte panarame atacau PNL ? Tinel ! Cine spumega in rand cu latrinistii cand erau atacati USR, Barna si Ciolos ? Bineinteles, Tinel ! :)))))

    PS. Deci, cum e mai bine ? Sa fi sclav la Antene precum liberalii sau sa i-o tragi lui Gadea in cadrul unui interviu ?

    • @su
      ai stiinta de una bucata moldoveanca de tecuci spargatoare de casnicii ? aia este „geambashul” cu relizatorii „emisiunilor” din Latrina Trei la penele

    • @un domn:
      Considerand caPNL e calul falnic pe care Nuti geambasa l-a arvunit sau l-a vandut realizatorilor latrinisti, de ce nu i-a tras o copita in cur daca nu le convenea ? :))))

    • @su

      cum se spune..pe femei le atingi doar cu floarea )))

  38. Poate să-mi explice cineva de ce atâta îndârjire că va mai exista un candidat la președinție? Ce, n-are omul voie? Are Iohannis mandat nelimitat și numele gravat pe scaunul de la Cotroceni? Parcă ați luat-o razna. Deja m-am plictisit pe la jumătatea interviului când Tapalagă tot insista cu întrebările, că de ce nu e Iohannis bun, că de ce vor „să-l dea jos”. Hai jet.

  39. Babaieti si fafete am si eu o intrebare:
    Daca, dupa parerea voastra, tot a castigat deja KWJ al doilea mandat, ce rost are sa ne mai cheltuim cu alegerile din toamna?
    Nu mai bine punem niste borduri, palmieri sau panselute cu banii aia?

  40. Vreau un presedinte constitutional, de aia avem Constitutie.
    Vreau revenirea la situatia anterioara, cand presedintele nu avea prerogative mai reduse decat ministrul justitiei privind numirea procurorului general si a procurorilor sefi DNA si DIICOT, deoarece parchetul apara interesul general al societatii, iar guvernul, respectiv ministrul justitiei nu au aceasta atributie specifica in fisa postului pentru ca sunt partinici prin definitie si nu reprezinta statul nici intern , nici extern, ca sa amestece intr-o alta putere a statului.Vreau, in acest sens, ca atributul constitutional ” autoritate”, sa nu fie transformat si pe viitor in ” subordonare”, cand e vorba de ministrul justitiei si procurori.
    Vreau sa aud un candidat care sa afirme ca va avea in vedere aceasta stare actuala, chiar daca nu el decide. La parlamentare, dar e vreme lunga pana atunci, vreau sa aud partidul care restituie constitutional prerogativele prezidentiale in acest domeniu si nu isi freaca mainile pe gaselnita PSD, pentru ca haosul creat de acest partid se poate repeta oricand, cu atributele prezidentiale la guvern, cu separarea puterilor vraiste si cu cate un partid populist, ca abia acum le vine vremea pe plan european, ”suspendand” toata ziua presedintele, daca are ceva de zis.