VIDEO INTERVIU Elena Lasconi, candidat USR la prezidențiale: Mă gândesc deja la alt nume pentru șefia DNA/ Au închis ochii în anumite situații / Am văzut filaje de șase luni pentru ouă și găini / Aș limita mandatul șefilor SRI și SIE la cinci ani
Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că întenționează să-l schimbe pe șeful DNA, Marius Voineag, dacă va câștiga alegerile și că se gândește deja la alte nume pentru conducerea parchetelor. ”Consider că acolo s-au închis ochii în anumite situații”, a mai declarat Lasconi, precizând că a văzut ”filaje de șase luni pentru ouă și găini”. Lasconi susține că lupta anticorupție este principalul punct din proiectul prezidențial.
În interviul pentru G4Media.ro, Lasconi a mai spus că nu intenționează să modifice legile justiției pentru a schimba modalitate de numire a președintelui de la Înalta Curte de Casație și Justiție și nici procedura de numire a șefilor parchetelor. Ea a declarat, în schimb, că intenționează să pună în discuție legile siguranței, pe baza cărora funcționează serviciile secrete, și că ar vrea să limiteze mandatul șefilor SRI și SIE la cinci ani pe motiv că după cinci ani acumulează prea multă putere.
- G4Media.ro i-a invitat pe toți principalii candidați la interviu. Prima care a confirmat a fost candidatul USR.
Redăm mai jos un fragment din interviul realizat de G4Media.ro realizat de Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă
Cristian Pantazi: V-ați arătat nemulțumită și de lupta anticorupție pe parcursul acestui interviu. Spuneți-mi, vă rog, în încheiere, dacă în cazul în care ajungeți la Cotroceni ați vrea să mai dați încă un mandat actualilor șefi de parchete DNA, DIICOT, Parchetul General sau vă gândiți la alte nume.
Elena Lasconi: Mă gândesc deja la alte nume.
CP: Ni le puteți spune?
Elena Lasconi: Să vă spun primul la care mă gândesc, și anume DNA.
DT: De ce?
Elena Lasconi: Pentru că consider că acolo s-au închis ochii în anumite situații.
DT: Ne puteți da câteva exemple.
Elena Lasconi: Dumneavoastră le știți foarte bine și nu vreau să intru acuma în conflict cu DNA-ul în campania electorală să mă lupt cu toată lumea. Sunt multe războaie de dus și mai trebuie să rezist încă o lună, așa că mă pot aștepta la absolut orice.
DT: Cei de la DNA, fac pe avocatul diavolului, ar putea să vă spună: avem dosare, avem dosare mari cu baroni de la PSD, cu baroni de la PNL.
Elena Lasconi: Da, am văzut filaje de șase luni pentru ouă și găini. Am văzut lucrul acesta.
DT: E și asta o problemă. Tot corupție se numește și asta.
Elena Lasconi: Eu n-am spus că nu e bine, foarte bine se sta, dar aș vrea să văd și eu, nu știu, filaje de un an, de 2 ani, de juma de an, de trei luni pentru droguri, de exemplu, împreună cu DIICOT.
DT: Nu este de competența DNA.
Elena Lasconi: Da, știu, știu, știu, știu că nu e competența lor, dar ce-i împiedică să-l lucreze? Dvs credeți că la cum sunt lucrurile în România și faptul că a devenit un fenomen, să nu fie implicați oameni din politic în această treabă? Nu știu eu întreb Eu mă gândesc că DNA-ul nu ar trebui să să stea cu ochi închiși în această situație, chiar dacă nu este de competența lui să urmă să urmărească traficanți de droguri.
Context
Nu este clar ce reforme propune în programul ei electoral candidatul USR. Anul viitor expiră mandatul șefei Înaltei Curți. Legea s-a schimbat iar perședintele instanței supreme este numit acum de CSM, înainte era numit de președintele României. Există riscul ca de anul viitor Înalta Curte să fie condusă de un președinte anti-reformist care ar sumbina orice intenție de reformă și de a face justiția funcțională.
Totuși, Elena Lasconi afirmă că nu va susține revenirea la vechiul sistem, în care președintele Înaltei Curți era numit de șeful statului, pe motiv că ar arăta ”dictatorial”.
Totuși, președintele Înaltei Curți este numit în prezent de Consiliul Superior al Magistraturii, despre care chiar Lasconi spune în programul ei că ”a devenit nucleul unor interese juridico-politice care au blocat justiția pentru cetățeni. Vom reduce mandatele, vom schimba modalitățile de alegere”.
”Vrem ca DNA să poată ancheta inclusiv fapte de delapidare și deturnare de fonduri. Mai mult, este necesar ca numirile conducătorilor de parchete să nu aibă influențe politice”, se arată în program. Acum șefii parchetelor sunt propuși de ministrul justiției, care e om politic, avizați formal de CSM și numiți de președinte. Nici această procedură de numire nu este pusă în discuție de Elena Lasconi.
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.