G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Eugen Tomac, despre noua Directivă UE privind salariul minim: Pentru…

VIDEO INTERVIU Eugen Tomac, despre noua Directivă UE privind salariul minim: Pentru a avea și în România salarii europene trebuie redusă impozitarea muncii

Aplicarea Directivei europene privind salariile minime, la nivelul UE, va însemna pentru 1,5 milioane de români care primesc salariul minim, o creștere de 20-25%, spune europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu pentru G4Media.ro. 

„Este evident că statul român trebuie să gândească mai bine politicile privind fiscalizarea muncii și taxarea. Dacă vrem să avem salarii europene trebuie să adoptăm politici fiscale și de impozitare precum țările di Europa de Vest, și anume să reducem taxarea muncii și să o mutăm pe taxarea proprietăților, exact așa cum se întâmplă în statele dezvoltate. Însă aici ține de voința decidenților români , dar nu putem lăsa toate taxele și impozitele pe umerii salariaților”, spune Tomac. 

Directiva propusă de Comisia Europeană, care a primit de la Parlament undă verde pentru a începe negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, prevede criterii comune în toate statele membre privind salariile minime. Unul dintre acestea va fi ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut la nivelul economiei, ceea ce ar însemna o creștere substanțială pentru veniturile minime ale românilor. 

Astfel, salariul mediu brut a fost în iulie 2021 de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2890 de lei. Or, salariul minim brut în România este de 2300 de lei.

Modul în care va fi susținută de economie, spune Eugen Tomac, este o decizie politică internă.  „Sperăm cu toții să avem salarii decente. Noi nu vom evolua și nu vom putea atinge un nivel competitiv față de altă state atâta timp cât nu vom gândi întreaga politică de taxare a muncii. Va fi nevoie să corelăm salariul minim cu criteriile propuse de directivă, altfel nu vom putea avea șansa de a le oferi salarii minime decente care să combată sărăcia. Suntem una dintre țările cu salarizarea cea mai mică a forței de muncă și este necesar să facem acest salt”, a mai spus Tomac. 

Un alt argument important pentru creșterea salariului minim, potrivit lui Eugen Tomac este acela al atragerii înapoi acasă a românilor care au plecat și pleacă constant la muncă în alte țări: peste 3,5 milioane cetățeni români au plecat în afara țării. 

Pașii următori și orizont de timp pentru aplicare 

”Dacă nu se va ajunge în Consiliul UE la un consens până la sfârșitul anului, în mod clar în timpul președinției franceze se va finaliza acest proces. Sper ca în 2022 să avem această directivă adoptată, apoi urmează ca statele membre să o implementeze și în 2 ani putem să o vedem implementată. Există voință în majoritatea statelor mari pentru a o implementa și îmi doresc să fie și la București”. 

Circa 10% dintre lucrătorii europeni sunt amenințați de sărăcie, arată informațiile publicate de Parlamentul European în susținerea viitoarei reglementări UE. 

Veniturile minime lunare diferă foarte mult în UE în 2021, de la 332 EUR în Bulgaria la 2 202 EUR în Luxemburg. Alt factor important pentru diferențele majore ține de diferența între costul vieții în țările UE.

Deși toate statele UE folosesc un venit minim, în majoritatea statelor membre această remunerație adesea nu acoperă toate cheltuielile traiului de zi cu zi. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. asta nu e la USL ?

  2. Vrininalii de la usr o sa plateasca lt ce fac piporilui roman usr e cea mai mre moluma mai mre ca covid ylusr trebuie sa dispară.. Vitam aur si dl colin goegscu.

    • Nimeni nu e atât de agramat. Cred că personajul care a comentat doar încearcă să facă mișto de AUR și de agentul FSB Georgescu pe care, chipurile, îl promovează. Altfel nu-mi explic așa o incapacitate de a te exprima în scris.

      Pot să mă înșel, și el să fie de fapt reprezentativ pentru votanții AUR.

  3. Când vine vb de salariul minim toți vb dar nimeni nu face nimic . Singurul care creste salariul minim este PSD-ul. Când știi ca peste 50 % din angajatii cu forme legale lucrează pe salariul minim, iar unii mai primesc pe sub mana la negru , de unde pierde statul și angajatul, autoritățile nu fac absolut nimic ptr a stopa acest Flagel. Salariul minim trebuie adus la nivel UE ca preturi avem de mult peste UE. Sa se facă un salariu minim pe economie la nivel UE. Vai da sunt satul cu tertipuri de genul ca se închid multe firme. Ei nu zău ia na sa vedeți ca nu se închide nimeni nu da nimeni faliment , doar ca patronii nu vor mai câștiga asa mult ca pana acum . Este o discrepanta majora între cei ce se plimba cu mașini ultra luxoase , au vile imense, conturi în banca concedii extravagante fata de cei ce lucrează pe minim pe economie și își duc traiul de azi pe mâine. E clar ca nu pot fi toți directori manageri genii etc trebuie sa fie și om de servici paznic ca mine etc dar trebuie respectat omul plătit ptr munca prestată ca să își poată plăti rata la banca datoriile are copii la școală și măcar odată pe an sa poate sa meargă în concediu câteva zile. Sunt copii care merg seara la culcare flamanzi , unii de abia dacă își plătesc datoriile iar de mâncare se imprumuta.

    • Ce zice domnu din articol si ce spui tu sunt 2 lucruri diametral opuse. Scaderea impozitarii are ca efect scăderea plății la negru si cresterea salariului net in acelasi timp, pe când mărirea salariului în formă pe care a facut-o psdul până acum are efect invers. Citeste o carte de economie ceva și lasa gargara asta ieftina.

    • Degeaba maresti salariile din pix, cu toate cresterile de pisoi ai europei nu reusim sa inchidem un an pe plus, anul asta 8% inflatie…
      Muncim ineficient, furam, bugetari inutili fara numar care produc doar scarba.
      In concluzie fara reforme structurale nu vom avea o viata decenta, indiferent ce scamatorii facem cu salariile.

  4. Asta e pe din afara!
    Cu munca!
    Cu impozitele!

  5. Minti spurcatule, trebuie confiscata tiparnita BNR si distrusi hotii si coruptii pana la al saptelea neam.

  6. Domnul Tomac nu e corect. Noul guver PSD-PNL ” in marea lui intelepciune considera ca munca in Romania trebuie impozitata cat de mult se poate tocmai pentru asigurarea pensiilor speciale si a sinecurilor de miii si zeci de mii de euroi”.

  7. Cum sa reducem impozitarea muncii? Doamne fereste…
    Pai din ce mai traiesc toate putorile, daca nu din banii munciti de oamenii corecti?

  8. Vai, ardeam de nerabdare sa aflu ce mai vijiie prin caputul lui Tolomac.

    • Nu va suparati, cine este domnul si de unde l-a gasit G4M sa ii ia un interviu? 🧐
      E vreun cetatean de incredere? 🤔

  9. Impozitarea muncii sa fie eliminata pentru salariul minim pe economie sau sa fie eliminat salariul minim pe economie . Fiecare cetatean sa isi negocieze salariul .
    In plus , salariile demnitarilor si functionarilor publici / bugetari sint imense in comparatie cu capacitatea mediului de afaceri de a le sustine pe baza prelevarilor obligatorii .
    Mediul de afaceri doreste o clasa politica responsabila care sa nu mai burduseasca cu beneficii nemeritate mediul bugetar .

  10. Dar despre reducerea numărului de bugetari inutili și raportarea angajărilor fata de venituri, nu mai vorbește niciun politician. A, și eliminarea speciilor speciale pe când ?

  11. În primul rând, cine este domnul Tomac?! Și ce dorește domnia-sa? Iar li se face publicitate în acest spațiu unor politicieni și partide minuscule.

    Apoi, „Suntem una dintre țările cu salarizarea cea mai mică a forței de muncă și este necesar să facem acest salt” arată că domnia-sa habar nu are despre fundamentele economice. Dacă se dorește creșterea veniturilor populației, este necesart să fie sporită eficiența economiei românești. Simplu.

    Bogăție din nimic și prțnzuri gratis nu există. Creșteți productivitatea muncii, bunăoară, domnule Tomac. Realizați produse cu valoare adăugată mare, competitive pe piețele internaționale!

    România are o productivitate a muncii de doar 35% din media Uniunii Europene.

    Nu ați găsit un economist să vorbească despre lucruile acestea?! Repet, cine este domnul Tomac?!

  12. Nu e curios cum alte state (SUA, RUMB) cresc procentele de impozitare cand au gaura la buget?

    Dupa logica ta, pentru ca tarile sa faca multi bani la buget, ar trebui sa scada procentele de impozitare, pana ajung din urma Somalia.

    Evaziunea e doar un pretext al apanovelor pentru ca sa ne jefuiasca mai bine.

  13. ACEST TOLOMAC ESTE LA PMP

  14. Se tot vorbește de venit mediu pe tara , începând de sus și pana jos , de ce nu se fac calcule pe salari pe categorii de salariați, sa nu amestecam toate la un loc , pentru unul cu salar mare nu simte lipsurile , dar unul cu venit minim ce poate sa își permită!! Avem preturi ca în occident și salari de mizerie și taxe grase…