VIDEO INTERVIU Eugen Tomac, despre noua Directivă UE privind salariul minim: Pentru a avea și în România salarii europene trebuie redusă impozitarea muncii
Aplicarea Directivei europene privind salariile minime, la nivelul UE, va însemna pentru 1,5 milioane de români care primesc salariul minim, o creștere de 20-25%, spune europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu pentru G4Media.ro.
„Este evident că statul român trebuie să gândească mai bine politicile privind fiscalizarea muncii și taxarea. Dacă vrem să avem salarii europene trebuie să adoptăm politici fiscale și de impozitare precum țările di Europa de Vest, și anume să reducem taxarea muncii și să o mutăm pe taxarea proprietăților, exact așa cum se întâmplă în statele dezvoltate. Însă aici ține de voința decidenților români , dar nu putem lăsa toate taxele și impozitele pe umerii salariaților”, spune Tomac.
Directiva propusă de Comisia Europeană, care a primit de la Parlament undă verde pentru a începe negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, prevede criterii comune în toate statele membre privind salariile minime. Unul dintre acestea va fi ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut la nivelul economiei, ceea ce ar însemna o creștere substanțială pentru veniturile minime ale românilor.
Astfel, salariul mediu brut a fost în iulie 2021 de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2890 de lei. Or, salariul minim brut în România este de 2300 de lei.
Modul în care va fi susținută de economie, spune Eugen Tomac, este o decizie politică internă. „Sperăm cu toții să avem salarii decente. Noi nu vom evolua și nu vom putea atinge un nivel competitiv față de altă state atâta timp cât nu vom gândi întreaga politică de taxare a muncii. Va fi nevoie să corelăm salariul minim cu criteriile propuse de directivă, altfel nu vom putea avea șansa de a le oferi salarii minime decente care să combată sărăcia. Suntem una dintre țările cu salarizarea cea mai mică a forței de muncă și este necesar să facem acest salt”, a mai spus Tomac.
Un alt argument important pentru creșterea salariului minim, potrivit lui Eugen Tomac este acela al atragerii înapoi acasă a românilor care au plecat și pleacă constant la muncă în alte țări: peste 3,5 milioane cetățeni români au plecat în afara țării.
Pașii următori și orizont de timp pentru aplicare
”Dacă nu se va ajunge în Consiliul UE la un consens până la sfârșitul anului, în mod clar în timpul președinției franceze se va finaliza acest proces. Sper ca în 2022 să avem această directivă adoptată, apoi urmează ca statele membre să o implementeze și în 2 ani putem să o vedem implementată. Există voință în majoritatea statelor mari pentru a o implementa și îmi doresc să fie și la București”.
Circa 10% dintre lucrătorii europeni sunt amenințați de sărăcie, arată informațiile publicate de Parlamentul European în susținerea viitoarei reglementări UE.
Veniturile minime lunare diferă foarte mult în UE în 2021, de la 332 EUR în Bulgaria la 2 202 EUR în Luxemburg. Alt factor important pentru diferențele majore ține de diferența între costul vieții în țările UE.
Deși toate statele UE folosesc un venit minim, în majoritatea statelor membre această remunerație adesea nu acoperă toate cheltuielile traiului de zi cu zi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii