G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor, despre Viktor Orban: Este un câștigător, un om…

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor, despre Viktor Orban: Este un câștigător, un om extrem de hotărât/ Nu există autocrație în Ungaria. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi / Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat admirația, într-un interviu pentru G4Media.ro, față de premierul Ungariei, Viktor Orban, despre care spune că este ”un câștigător” și ”un om extrem de hotărât”. Kelemen a negat că Ungaria este o autorcație, susținând că există demonstrații de stadă și dezbateri publice mai intense decât în România.

”Este un om extrem de hotărât, așa cum îl știu eu, știe ce dorește să facă, are instrumentele politice și guvernamentale să facă ceea ce crede că e bine, punct. Deci nu există o autocrație. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi. Acolo să vedeți ce demonstrații sunt. Și citiți, eu citesc în limba maghiară, nu prea des recunosc, și văd dezbateri extrem de animate și nu superficiale, cum nu prea văd la noi”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a respins criticile Bruxelles-ului, care acuză guvernul Orban că încală valorile europene și statul de drept, afirmând că ele fac parte ”dintr-o luptă politică”. Kelemen Hunor a precizat că ”ceea ce spune Orban de spre migragție încep să spună încet și alții” și a acuzat PPE că a greșit împingând FIDESZ în afara grupului popularilor europeni.

”Deci nu mă bucur pentru că ceea ce s-a întâmplat în PPE, pentru că din păcate Partidul Popular European nu a devenit mai puternic prin a exclude pe Fidesz. Nu a devenit o forță mai puternică pe scena europeană”, a mai spus liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a respins și acuzațiile că UDMR a devenit anexa Fidesz în România și a declarat că vizita pe care a făcut-o la Budapesta a doua zi după intrarea la Guvernare era programată de mai mult timp.

”Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte (…) Nu puteți să mă acuzați niciodată că eu am făcut ceva vreodată împotriva României. Nu am făcut și nici nu voi face. Indiferent în ce relație sunt cu politicienii din Ungaria sau cu politicieni din alte state. Punct. Deci asta este abordarea mea. Sinceră, transparentă, zic corectă.”, a declarat Kelemen Hunor în interviul pentru G4Media.ro

Urmărește integral interviul în variantă VIDEO. Despre relațiile cu Budapesta, de la minutul 47.00

Redăm mai jos ultimul fragment din interviul acordat G4Media.ro de liderul UDMR, Kelemen Hunor

Dan Tăpălagă: Ultima temă și cea mai complicată zicem noi: Relațiile cu Budapesta.
Cristian Pantazi: Vi s-a reproșat o prea mare apropiere de FIDESZ-ul lui ViKtor Orban, vizitele foarte dese la Budapesta, în comparație cu ce făcea predecesorul dumneavoastră în funcție, domnul Marko Bela. Nu mai departe de anul trecut, pe 19 decembrie, la doar o zi după semnarea acordului între partidele de coaliție, ați plecat la Budapesta, v-ați întâlnit cu premierul Viktor Orban. A arătat destul de ciudat, ca și cum ați plecat să dați raportul acolo. Cum răspundeți?
Hunor Kelemen: Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte. Sigur, eu n-am ce face când ziariștii pun niște titluri, după aceea dacă te duci la conținut vezi că nu e nimic. Eu aici sunt pur și simplu depășit. N-am cum să vorbesc cu fiecare, domnule nu mai agitați.

Era o întâlnire stabilită de foarte multă vreme. În fiecare sfârșit de an există această întâlnire cu premierul Ungariei și a fost singura zi când eu am putut merge, asta era situația. Și dacă nu intram la guvernare tot mergeam și dacă am intrat la guvernare, dar nu ca să dau raportul, nu ca să cer ceva, este o discuție absolut formală, instituțională, cum ar trebui să fie și între premierul României și românii din Ungaria, românii din Valea Timocului, românii din Ucraina ș.a.m.d., fiindcă așa este partea asta a Europei.

Asta este situația, asta este viața noastră de 100 de ani de zile, nu e nimic rău. Mai trebuie să vă spun un singur lucru, când noi am intrat în 2014 la guvernare cu PSD, singura dată când am guvernat cu PSD, nimeni nu mi-a zis de la Budapesta să intru sau să nu intru.

Când am ieșit eu de la guvernare, tot în 2014 și mi-am dat demisia din funcția de vicepremier și ministru al Culturii, nu l-am întrebat nici pe Orban, nici pe alții, pur și simplu am spus că nu mergem mai departe. Deci nu există o astfel de posibilitate, nu a existat și nici nu trebuie să existe.

Dar o relație între Ungaria și comunitatea maghiară din România, și reprezentanții comunității maghiare permanent a existat. Acum mediatizarea este mai mare, oamenii comentează altfel decât făceau acum 30 de ani, 20 de ani, e o altă discuție. Cam asta pot să răspund.

Cristian Pantazi: Publicația independentă Atlatszo arată că UDMR sub conducerea dumneavoastră “a devenit practic subordonata FIDESZ”, citez din acel articol, și a renunțat la, citez iarăși, „politica distanței egale sau apropierii egale”, însemnând că UDMR trebuie să mențină relații bune atât cu București cât și cu Budapesta. Cei de la Atlatszo au făcut și o radiografie a vizitelor făcute de liderii UDMR la Budapesta în ultimii ani și au remarcat o creștere exponențială a acestor vizite. Cum răspundeți așadar la această acuzație? 
Hunor Kelemen: Deci nu este adevărat ce scrie acolo, este o prostie. Este o, mă rog, așa spun ei, eu ce să fac. Fiecare are o părere, așa e bine, să aibă o părere, pe de-o parte. Pe de altă parte, ceea ce a fost în anii 90 sau imediat după anii 90 era o situație, acum e o altă situație.

Nici apropierea sau distanța egală nu se poate. Eu cum să fiu la o distanță egală cu Jobbik, mai sunt acolo niște partide ciudate. Deci să nu cereți de la mine să am aceeași distanță cu ei că nu se poate, niciodată nu a existat așa ceva. Nici în timpul lui Marko (Bela Marko, fost lider UDMR, n.red.) nu a existat așa ceva, deci dacă cineva nu cunoaște, vorbește în necunoștință de cauză, nu am ce face. Eu știu cum s-a certat Marko cu Gyurcsány (nr. fost premier al Ungariei între 2004 – 2009)

După acea conferință nu a mai convocat Conferința Maghiară niciodată după ce s-a certat cu Marko. După care Marko s-a certat și cu Orban. Nici eu n-am fost în relații foarte bune înainte de 2011-2012 cu Fidesz permanent, cum n-am fost în relații foarte bune cu câțiva lideri, deci e o abordare extrem de simplistă și superficială. Nu asta este natura relației noastre cu Ungaria și acest lucru trebuie văzut dacă se poate.

De câțiva ani de zile, din 2012, relația asta care înainte era destul de conflictuală s-a așezat pe un făgaș normal. Vorbim când avem ceva de spus. Dacă mă invită merg acolo, când l-am invitat a venit în România și ne-a ajutat în campania electorală, i-am ajutat și noi în campania electorală și acest lucru se întâmplă în Europa peste tot.

Dar vin în România politicieni din Europa care ajută pe partidele românești, pe politicieni. Și, dacă sunt invitați în alte țări, merg și politicienii români. Pe de-o parte noi spunem că Uniunea Europeană, așa cum e, cu toate dificultățile, cu toate problemele dispuse dezbaterii ar trebui să fie o uniune unde ne apropiem, pe de altă parte, când există o apropiere, ar trebui să ne distanțăm, dincolo de criticile pe care se poate formula într-o direcție sau într-o altă direcție.

Eu văd mult mai relaxat această situație și le-am zis și colegilor mei: Nu puteți să mă acuzați niciodată că eu am făcut ceva vreodată împotriva României. Nu am făcut și nici nu voi face. Indiferent în ce relație sunt cu politicienii din Ungaria sau cu politicieni din alte state. Punct. Deci asta este abordarea mea. Sinceră, transparentă, zic corectă.

Dan Tăpălagă: Spuneați, domnule Kelemen Hunor, de cei de la Atlatszo că scriu prostii, dar că e dreptul lor să o facă, până la urmă e libertate de…
Hunor Kelemen: E un drept constituțional.

Dan Tăpălagă: Dacă ar fi fost în Ungaria nu știu dacă se întâmpla la fel.
Hunor Kelemen: A, și acolo scriu. Și acolo există Atlatszo și…

Dan Tăpălagă: Câțiva.
Hunor Kelemen: Nu câțiva, mulți, și acolo scriu. Dacă vă uitați pe internet veți vedea.

Dan Tăpălagă: Întrebarea este, de fapt, dacă vi se pare corect ceea ce i se reproșează domnului Viktor Orban la Bruxelles în primul rând în ce privește tocmai respectarea acestor drepturi fundamentale: libertatea presei, stat de drept, valori europene.
Hunor Kelemen: Cât urmăresc eu, că eu nu urmăresc toate detaliile, deci eu nu văd nicio problemă. Este o luptă politică, punct.

Dan Tăpălagă: Deci înțeleg că cei de la PPE, colegii dumneavoastră din PPE, greșesc? Toți?
Hunor Kelemen: De foarte multe ori greșesc, nu toți, că nu toți sunt de aceeași părere. În acest moment există o minoritate, cum a existat tot timpul. Eu am socializat în PPE cu Wilfried Martens. Era o altă atmosferă, erau alte discuții, o altă abordare, nu așa de superficială.

Dan Tăpălagă: Nici Viktor Orban nu era în perioada aia.
Hunor Kelemen: În perioada lui Wilfried Martens a venit în EPP, înainte era la liberali. Dar și peisajul politic, scena politică s-au schimbat. Deci nu mă bucur pentru că ceea ce s-a întâmplat în EPP pentru că din păcate Partidul Popular European nu a devenit mai puternic prin a exclude pe Fidesz.

Nu a devenit o forță mai puternică pe scena europeană. Acum văd că sunt probleme și la nemți, Slavă Domnului nu aș vrea să se întâmple ceea ce văd că se configurează pentru că vor deveni pe plan european și mai puțin importanți și cândva a fost și încă este cea mai importantă familie politică în Europa.

Noi suntem cei mai vechi membri din România, pentru că țărăniștii nu mai sunt în PPE. Din această poziție abordez eu tot de ce se întâmplă în EPP. Și nu e bine să fie, mai ales într-o mișcare pan-europeană, unanimități. Nu a existat niciodată o unanimitate.

Acum asta este situația, vom vedea ce se va întâmpla. Noi în PPE trebuie să definim identitatea noastră până la urmă, la un moment dat. E o discuție care tot a fost amânată anul trecut din cauza pandemiei, că era programată dezbaterea internă în PPE fiindcă până la urmă asta este, și socialiștii asta fac, trebuie să facem și noi, să definim identitatea pe scena politică europeană.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Cristian Pantazi: Dar până acolo, la a defini identitatea, ideologia, dumneavoastră chiar credeți că premierul Viktor Orban este, așa cum susține el, o victimă a lui George Soros care ar controla elitele de la Bruxelles care să-l sancționeze?
Hunor Kelemen: El niciodată nu a spus că este o victimă, el este un câștigător.

Cristian Pantazi: Cum? Este o țintă a lui George Soros?
Hunor Kelemen: Este omul care a câștigat cele mai multe alegeri din ultimul deceniu.

Cristian Pantazi: Este o țintă a lui George Soros? Din cauza migrației?
Hunor Kelemen: Nu, deci haideți să stabilim, că am avut această discuție. Ceea ce a spus el despre migrație acum încet-încet spun și ceilalți. Ok, reușim să facem o UE în care granițele sunt în siguranță și, sigur, după aceea fiecare stabilește cu cine vrea să trăiască împreună și cu cine nu. Deci nu e bine să spui tu, din România, maghiarilor, ungurilor sau nemților cu cine trebuie să trăiți voi împreună. Nici nemții nu trebuie să spună nouă sau altora cu cine.

Cristian Pantazi: Dar care e treaba cu Soros aici, că nu înțeleg?
Hunor Kelemen: Lăsați pe Soros, pe mine să nu mă băgați în această discuție, văd că insistați mult prea mult. Eu am fost bursier Soros în 1993, la Radio Europa Liberă, și uite că nu mi s-a deformat capul.

Dan Tăpălagă: Păi spuneți-i asta domnului Orban, nu noi avem o problemă cu domnul Soros, ci domnul Orban.
Hunor Kelemen: Și Orban a fost bursierul lui Soros într-o altă etapă, undeva la sfârșitul anilor 80, la Oxford dacă nu mă înșel. Dar, între timp, există această evoluție și există aceste dispute. Deci el are viziunea lui proprie, apără interesele, cum vede el, interesele Ungariei și are susținere pentru acest lucru.

Nu trebuie să vină nici dintr-un alt stat membru al UE, nici din altă parte să spună ”Domnule, tu ai voie să faci aia, aia, aia. Ai voie să faci afaceri doar cu unii, ai voie să faci afaceri doar cu alții. Dar eu, că sunt mai mare, am voie să fac afaceri și cu ăla și cu ăla”.

Dan Tăpălagă: Vă referiți la Germania cu Rusia sau Franța cu Rusia, în condițiile în care domnul Orban face la rândul lui cu Rusia și China.
Hunor Kelemen: Da, da.

Dan Tăpălagă: Cumpără vaccin de la chinezi, când toată Europa se chinuie să îi boicoteze și domnul Orban sparge această unitate europeană.
Hunor Kelemen: Vă spun altceva. Cine a respins Constituția Uniunii Europene acum foarte mulți ani la referendum?

Dan Tăpălagă, Cristian Pantazi: Franța
Hunor Kelemen: Și Olanda. Și dacă am fi avut noi o Constituție a Uniunii Europene astăzi am fi fost mult mai departe în ceea ce privește colaborarea, integrarea statelor membre și până când nu există o interdicție de a cumpăra vaccin…

Vaccinul nu este o chestiune de ideologie, de doctrină politică. Noi nu am ales această cale, sunt de acord, susțin în totalitate calea pe care mergem în acest moment, dar nici nu sunt de acord să spui că Orban este vinovat că a cumpărat de la ruși și de la chinezi vaccin. Asta este strategia lui și apără interesele cetățenilor.

Dan Tăpălagă: Haideți să revenim puțin, că mi se pare o temă extrem de importantă. Dar când v-am întrebat dacă vi se par corecte reproșurile Bruxellului aduse lui Orban, că e autocrat, că încalcă valorile europene în picioare, ați spus ”Nu, cred că e o luptă politică”.
Hunor Kelemen: Este, este o luptă politică.

Dan Tăpălagă: Totuși, totuși, sunt câteva fapte pe care nu le putem trece cu vederea. Modul în care controlează presa domnul Orban. Noi am trăit asta, pe pielea noastră, aici, în România, sub domnul Dragnea. Modul în care domnul Viktor Orban ideologizează, cu ideologie de dreapta, zone culturale, de educație, rock-ul mai nou, finanțează ideologic anumite lucruri. Le vedem pe astea, le-am trăit la rândul nostru. Modul în care domnul Orban este acuzat că utilizează fondurile europene, pe care le distribuie exact ca într-o autocrație fidelilor Fidesz. Toate aceste lucruri nu le vedeți?
Hunor Kelemen: Asta este punctul dumneavoastră de vedere. Eu nu văd și nici nu trebuie să văd eu aceste aspecte neapărat și mai ales nu trebuie să spun eu, nu trebuie să spunem noi ce trebuie să facă, cum nici el nu trebuie să ne spună ce să…

Dan Tăpălagă: Ba da. Putem spune, de ce să nu spunem?
Hunor Kelemen: A, da, putem spune, nu e nicio problemă, fiindcă e loc în lume să spunem toate punctele de vedere. Deci eu nu văd că aceste probleme, în acest moment, pun societatea ungară într-un mare pericol. Fiindcă există libertatea…

Dan Tăpălagă: Deci nu vedeți riscul autocrației?
Hunor Kelemen: Absolut. Absolut deloc. Absolut deloc. Este un om extrem de hotărât, așa cum îl știu eu, știe ce dorește să facă, are instrumentele politice și guvernamentale să facă ceea ce crede că e bine, punct. Deci nu există o autocrație. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi. Acolo să vedeți ce demonstrații sunt. Și citiți, eu citesc în limba maghiară, nu prea des recunosc, și văd dezbateri extrem de animate și nu superficiale, cum nu prea văd la noi.

Cristian Pantazi: Are legătură această loialitate a dumneavoastră față de partenerii din Ungaria, Fidesz, loialitate formală să-i spunem, cu faptul că așa cum arăta portalul de investigații Atlatszo, că suma totală a granturilor primite din Ungaria de fundațiile apropiate de UDMR sunt echivalente sau chiar depășesc sprijinul anual acordat de Guvernul român minorității maghiare, bani gestionați de UDMR?
Hunor Kelemen: Nu, deci nu are nicio legătură cu banii, fiindcă era o perioadă când Ungaria nu avea bani de investit așa mult în comunitățile maghiare dincolo de granițele Ungariei și tot a existat o apropiere între noi și o discuție între noi. Deci e mult prea simplu să reduci lucrurile la bani.

Cristian Pantazi: Ei sunt motorul de multe ori.
Hunor Kelemen: Și mai ales că nu au venit banii nici la noi, la UDMR, au venit bani la biserici, la fel de fel de instituții, fundații, care nu au nicio legătură cu…

Cristian Pantazi: Dar sunt conduse de oamenii apropiați de dumneavoastră, din UDMR.
Hunor Kelemen: Deci uitați, toți cei care ne votează sunt apropiați de noi, deci marea majoritate a maghiarilor din România sunt apropiați de noi. Eu nu vreau să fac o discuție mult prea ideologică fiindcă și la noi lucrurile sunt complicate, avem și platforme liberale sau social-democrate, creștin-democrate, nu asta e problema, ci abordarea asta extrem de superficială și simplistă. N-are legătură cu banii.

Cristian Pantazi: Dar e adevărat că sumele primite…
Hunor Kelemen: Nu știu ce sume au scris ei, au fost sume care au venit la câteva fundații, au venit la bisericile maghiare și s-au construit lucruri. Haideți la mine, la Cârța, în comuna mea natală, s-a construit o academie de hochei pe gheață. Dacă vedeți un centru metodologic mai bine făcut decât la Cârța, unde vin și din București, și de la Galați, și de la Brașov echipele de hochei, atunci spun că s-a greșit. Deci s-a construit ceva în România. Patinoarul artificial, primul din mediul rural, s-a construit la Cârța din banii de la bugetul României, când era Blaga ministru, noi eram la guvernare împreună. S-a investit.

Dan Tăpălagă: Aici aveți ceva în comun cu Orban. Dacă nu mă înșeală memoria cred că domnul Orban și-a construit ceva mai mult, un stadion de fotbal la el acasă.
Hunor Kelemen: A, deci nu, n-are nicio legătură. Deci încă nu era Orban la guvernare, la putere când s-a construit patinoarul artificial, care a fost o inițiativă privată, nu s-a putut finaliza, a preluat CNI (Compania Națională de Investiții, n.red.) și a construit primul patinoar artificial la Cârța, după care s-a construit acolo acest centru. S-a construit în România, nu s-a construit în altă parte, care e problema spuneți-mi și mie. De ce nu am construit noi toate aceste lucruri, fiindcă nu am avut bani, nu am putut, nu am dorit.

Dan Tăpălagă: Dar e folosit patinoarul? Se dă cineva pe gheață acolo?
Hunor Kelemen: Mergeți să vedeți.

Dan Tăpălagă: Întrebam pentru că n-am fost, nu era o ironie.
Hunor Kelemen: Da, da, este, permanent.

Dan Tăpălagă: Știți de ce întrebam? Pentru că zonele rurale se depopulează încet, tinerii pleacă și atunci ce sens are să faceți…
Hunor Kelemen: Nu cunoașteți zona, această zonă este o zonă extrem de interesantă în depresiunea Ciucului unde sunt localități care deja s-au lipit, plus distanța până la Miercurea Ciuc nu e mare, de la Cârța sunt 19-20 kilometri. Vin acolo pentru că din august există gheață, vin sportivii pentru antrenament și de-atunci s-a dezvoltat și turismul, pensiunile, nu este o zonă depopulată, nu este o zonă, nu vreau să lezez pe nimeni, nu este o zonă din Moldova sau din Câmpia Transilvană, pentru că și acolo sunt zone depopulate. Este o zonă extrem de animată și extrem de bine dezvoltată unde se vor întâmpla lucruri bune și în anii care urmează, cu investiții de la București.

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Citește și

VIDEO INTERVIU Cum va rezolva UDMR problema urșilor? Kelemen Hunor: Până la sfârșitul anului se va face acest recensământ al urșilor / Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor: Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români / Deci trebuie să vedem unde am greșit noi folosind acest termen / Nimeni nu a retras semnătura de pe proiectul autonomiei

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor: În aprilie se votează și în Senat desființarea Secției Speciale/ Mergem pe varianta agreată și propusă de Stelian Ion / SRI-ul nu are ce căuta în urmărirea penală în afară de cazurile de siguranță națională

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. kelemen si victor orban ,doua slugi, asa lasitate si minciuna nu gasesti decat la unguri.

    • Sunt şi mari realizări de imitat. 1. Muzeul de Istorie al municipiului Budapesta, din Castelul Buda, e de vreo 10 ori cât al Bucureştiului, iar cel lăsat de Ceauşescu aproape gata a fost botezat la mişto Casa Radio şi s-a abandonat jocurilor imobiliare ca posibil alt Romexpo. 2. Ne lipseşte îndeosebi un Palat al Artelor, cum e din 2005-2015 Művészetek Palotája (MűPa), unde Jonas Kaufmann cântă mai audibil decât în Sala Palatului, concepută să dirijeze spre prezidiu aplauzele şi ovaţiile comuniste. 3. Caută pe net Magyar Elektronikus Könyvtár english şi de întrebat deputaţii de ce tineretul român şi Diaspora, într-o ţară de IT-işti, nu are deja o bază de date şcolare online similară, esenţială pentru egalitatea de şanse.

    • Viktor Orban este un mic dictator (a inchis presa care il critica, numeste doar judecatori apropiati de FIDESZ, controleaza toate achizitiile publice, e prieteni cu dictatori ca Putin si Erdogan etc.), nu stiu cat de mult il admira de fapt Kelemen Hunor pe Orban dar cert e ca din Ungaria vin o gramada de bani pentru UDMR deci Kelemen Hunor e obligat sa ii i-a apararea ca doar nu o sa muste mana care il hraneste.
      Asta e problema UDMR-ului, cum poate el fi un partid independent cand e finantat indirect din afara. E o serioasa problema de credibilitate

    • Nu a avut cum sa inchida organe de presa aflate in proprietate privata autohtona si/sau externa, in general finantate din strainatate.
      @zimbrilicule, esti mai prost decat prevede STAS-ul mioritic 🙂

    • @ gicu

      de kelemen poti spune ce vrei, dar orban (viktor, nu lucovid !) este un om de stat, un om cu viziune, cu meciuri jucate, a dezvoltat ungaria si isi sapa „inamicii” (Romania, Serbia, Ucraina, Slovacia), la el la telefon suna SUA, Germania, Israel, China, Rusia, Turcia, Franta, la FICUS KLAUSZ cine suna? la el nici guvernul nu il suna

      Romania e prea sluga si prea infectata de actori externi si influente externe pentru a face ce face Viktor Orban si pentru a se dezvolta precum Ungaria si Polonia

      la noi nu se vrea sa ne dezvoltam, nu se vrea sa se faca nimic, doar sa fim colonie pentru interesele altora, ungaria ne-a sapat ani de zile prin UDMR, prin interne(ale noastre), prin externe (tot ai nostri)

    • @Orbon, idea ca Ungaria est o forta este o idee ridicola pe care o citesti doar in Hungary Today sau Sputnik. In doi ani Romania va avea un PIB/locuitor mai mare decat cel al Ungariei, Transilvania este mai dezvoltata decat orice regiune din Ungaria in afara de Budapesta. Ungaria are dorinta de a devenii o putere regionala care sa faca jocurile in Europa Centrala, sa submineze vecinii (dupa modelul Putin) dar intre dorinte si realitate e o cale lunga.

  2. Ce anume cautai la Budapesta în momentul formarii Guvernului?
    Autonomie este cuvântul pe care maghiarii trebuie sa și-l scoată din vocabular.
    Cata autonomie au avut romanii sub dominație Austro-Ungara?

  3. Viktor Orban a fost si el sorosist la un moment dat dar spre cinstea lui s-a lepadat si a parasit Reteaua, cand a realizat care este de fapt agenda…

    • Sunt curios, după ce moare Soros, oare pe cine va da ordin Putin să dați vina?

    • Exact, spre ‘cinstea’ lui s-a prins ca se fura mai bine din fondurile UE iar Putin mai plateste si el cate ceva daca ii faci jocurile.

      Tupeu de om cinstit, care apara la Bruxelles si familia traditionala de 30 de baieti gay finuti.

      In cinstea lui i-a dat ghosting total lui Soros ca bulangiu’ ala nu presta corespunzator si generos.

    • @Miki: O sa dea vina pe moastele lui Soros.

    • Cum ”pe cine”? Pe Bill Gates…

    • Asta cu Orban care cand a vazut defapt ce e cu Soros a abandonat reteaua este propaganda de pe Hungary Today. Viktor Orban e doar un profitor care ia banu si profita si apoi cand Putin ii zice sa faca din Soros un inamic, il ataca.

  4. De cati ani domina partidul doamnei Merkel alegerile in Germania?
    De cand e doamna cancelar? Ungaria e rau Germania bine?
    Acolo e democratie si in Ungaria nu?
    Pai nus alegeri libere?Daca Orban cel rau e mai convingator e vina lui sau a opozitiei?
    Ce propun ei ca alternativa la politicile lui.
    Hai sa venim cu argumente.
    Incumbent
    Angela Merkel
    since 22 November 2005 / 15 ani.
    Incumbent
    Viktor Orbán
    since 29 May 2010/ na ca e 10 ani doar.
    ———-
    CDU 32.9 2017/41.6 in 2013/33.8 in 2009
    Fidesz 49.27 in 2018/44.87 2014/52.73 2010
    Nu prea vad diferente intre cele 2 tari.
    Opus valului migrator musulman in Ungaria Orban e rau.
    Merkel care lea adus pe cap sirieni si irakieni cu multi infiltrati isis e buna.
    E ca un svaiter spatiul Schengen nui verifica nimeni pe astia de primesc azil in Italia/Spania/Grecia/Germani si dupa te trezesti cu nebuni ca in Viena.

    • Cu 33,8% din voturi Merkel nu are 2/3 din mandatele din Bundestag.
      Cu 49,27% din voturi Orban are peste 2/3 din mandatele din Orszaggyules (parlamentul ungar).
      Când a revenit la putere în 2010, Orban a avut prima grijă modificarea legii electorale în așa fel încât să îi fie imposibil să mai piardă puterea. Legea electorală din HU a devenit chiar mai restrictivă decât ceea din RO. Ceea din DE nu s-a schimbat de decenii.
      Mai adaugați atacul constant la libertatea presei. În acest moment nu mai există nici un post de radio cu emisie pe unde care să nu fie înrefimentată în KESMA (un organism cvasi guvernamental unde proprietarii de presă ”și-au donat” publicațiile pentru scopuri de propagandă). În domeniul TV doar canalele RTL nu sunt în mâna lui Orban, și acestea fac puțină politică.
      PResa tipărită de opoziție nu prea mai există. Cel mai important cotidian de centru – stânga a fost desființat de pe o zi pe alta prin achiziție de către un amic al lui Orban.
      Cele câteva ziare independente nu găsesc tipografie în Ungaria, sunt nevoite să tipărească în Slovacia.
      A rămas mediul online, unde principalele pagini independente sunt atacate constant.
      Amicii lui Orban se îmbogățesc prin achiziții finanțate din bani publici. Practic îngurgitează domenii întregi fără să aibă experiență sau capital propriu.
      E arhicunoscut cazul unei termocentrale, cumpărată de către prietenul lui Orban, Lorincz Meszaros (un fel de trezorier privat), după care statul i-a finanțat ”retehnologizarea”. În câțiva ani temrocentrala a acumulat o groază de pierderi, ca în 2020 statul să o cumpere la un preț enorm, cu datorii cu tot.
      Da, nu e autocrație în Ungaria…. zise marmota.

    • Asa o fi cum spui tu Robert dar alegerile totusi confirma ca el e pe primul loc asa e?
      Vrei sa fie sch de guvern din 2 in 2 zile ca in Italia sau aiurea?
      Daca in Germania e presa libera cum explici prezenta doamnei Merkel atatia ani?
      E numai lapte si miere acolo?la americani e presa libera cum dicteaza patronul tras la indigo cu ala de la antene e asa sau nu?la aia nu au moguli de presa?
      De furat vrei sa spui ca doar in Ungaria se fura? Romania nu se fura? ca e PNL ca e PSD?
      Sai spui lu Mutu ca ala cu subventia pentru immuri nu sia bagat cunoscutii in fata care au luat suma dorita dupa a dato bolsevic cica sa dea din suma totala ramasa in % egal celor ramasi in lista.
      Nu ma arunc sa discut cum e cu licitatiile in Germani ca nu stiu dar nu cred ca nu exita lobby deloc deloc mai ales dupa scandalul cu masinile „tunate”.
      Daca era Romania nu mai aveau permisiunea sa vanda masini in UE punem pariu?

    • Germania nu inchide presa care o critica pe Merkel si acolo nu se pun judecatori pe criterii politice. Te faci ca nu vezi problema?

    • Serios, vorbești prostii și o dai în ”whatabout-ism”.
      A compara presa germană sau americană cu Latrina 3 și alte porcării de teapa ei mi se pare fie prostie, fie lipsă de cunoaștere.
      Da, peste tot se fură. Însă în România hoțul șef a ajuns la răcoare. Orban a ajuns să instituționalizeze hoția prin lege.
      Sunt ungur, dar nu sunt vrăjit de faptul că Orban toarnă milioane de eur în Ardeal. Dacă ar fi numai pentru întreținerea patrimoniului neglijat de guvernul român sau pentru educație în limba maternă, educație sabotată de guvernul român, nu ar fi problemă.
      Dar când milioanele de euro finanțează business-uri pe criterii politice netransparente sau când practic cumpără la bucată presa d elimbă maghiară, transformând-o în agent electoral pentur fidesz, atunci e o problemă.

  5. Dacă îi scoți în afara legii, cu cine draq mai face Werner guvernul meu?

  6. Deocamdată UDMR au câștigat alegerile în România.
    Că așa au zis Werner ș Orban, că alegerile nu au fost câștigate de cei care le-au câștigat, ci de cei care fac guvernul.
    Face UDMR guvernul? Da. Deci UDMR e ales de poporul român, așa că ciocu mic!

  7. Dupa injuriile sefului grupului parlamentar UDMR la adresa lui Stelian Ion, vedem inca o data ca UDMR este capturat de o gasca de mafioti.
    Cum plm sa afirmi ca nu exista autocratie in Ungaria? Ne ia de prosti banditul asta.
    Frati maghiari, treziti-va si nu mai votati mafioti. Am scapat de Dragnea, hai sa curatam si cuibul asta putred de la UDMR.

    • Maghiarii ori nu voteaza deloc (60%) ca nu au cu cine ori sunt indoctrinati ca alegatorii PSD-ului care voteaza partidul unic. Cei 60% cred ca ar merita un partid nou, cu adevarat pro European si care este modern, nu niste fosti FSN-isti.

  8. greu sa separi UDeMeReu de Orban si Ungaria. Kelemen a fost un avocat al lui Orban si al Ungariei. Si a facut asta cu multa sarguinciozitatea. Merita un forint. … si intrebarile au fost cu si despre Orban.

  9. ”Cristian Pantazi: Publicația independentă Atlatszo arată că UDMR sub conducerea dumneavoastră “a devenit practic subordonata FIDESZ…”

    De cand e publicatia sora a G4media, Atlatszo, ”independenta” si o sursa demna de incredere, stimabile?
    🙂 🙂 🙂

    • Publicația menționată este publicație de investigație și nu este în proprietatea regimului. Financiar este susținută, împreună cu celelalte foarte puține publicații ( hvg, Es, 444 – online) din subscrieri, abonați și reclame exclusiv particulare. Nu primesc un sfanț de la guvern și trebuiesc să plătească pentru datele cu ”caracter public” pe care regimul ar fi obligat să le furnizeze. În plus le primesc cu mare întârziere. Da, este publicație independentă și se laudă cu asta, pe bună dreptate. Datele lor sunt faptice, pentru că este în balanță existența lor. Stimabile.

    • Mai brianus,
      ai omis 2 dintre cele mai importante surse de finantare: NGO-uri si fundatii din Reteaua Soros, precum si UE. Plus bani cu galeata de la oligarhii rosii.
      Cea ce cu siguranta NU garanteaza ”independenta”.
      Dimpotriva.
      (Hai, amigo, nu ne lua de fraieri, mai stiu si altii cate ceva. Poate chiar mai bine. 🙂 )

    • Interesant. Publicațiile enumerate de mine se întâmplă să aibă un singur cusur : scriu critic despre regim. Cu date, nume, argument și cu talent. În mod absolut sigur nu primesc bani, logistică, spațiu și altele de la regim. Dacă ar fi sprijinite de ”Soros” – hai că sunteți glumeți – ar fi interziși. Punct. Dar văd că vă place ca să existe un singur tip de media : cea care îi cântă osanale lui Orban. Alte voci să nu existe. Ce apucături )))

    • Daca o publicatie critica guvernul Ungariei atunci automat e finantat de Soros, stim asa facea si Dragnea.

  10. Victor Orban este o varianta mai buna de caonducator a lui Livache dar foarte departe de ideal, fara ungurii din diaspora ma indoiesc ca ar mai fi avut atat putere in Ungaria, poate chiar nu ar fi fost ales. Parca in Budapesta nu este primar din partidul lui ( nu stiu ca ma intereseaza prea putin Ungaria, cel putin cu romanii sun aroganti si nu mi-au placut prea mult)

    • După alegerile locale din 2019, 10 orașe mai mari ( capitala, Szeged, Pecs etc ) au primari din opoziție, pe când provincia este total portocaliu ( cularea fidesz ). Sprijinul diasporei este net de partea lui Orban ( cei care au votat din Transilvania, l-au sprijinit pe el în proporție de peste 98 % ) dar nu este – deocamdată – hotărâtor. În precedentele alegeri cu ajutorul lor a fost obținut un loc prin care este realizată majoritatea de 3/4 a fidesz în Parlament, dar global susținerea regimului nu este de 3/4 ( vezi datele lui Robert mai sus ). Este și acesta un semn despre ”echilibrul” și ”șansele egale” – inexistente – în sistemul de alegeri.

  11. Perspectiva istorică va da un răspuns mai clar la amprenta guvernării lui Orban asupra Ungariei. Din punctul de vedere al câștigării și menținerii puterii Orban este pe departe cel mai experimentat politician ungur din istoria recentă a țării, calitate care se combină cu un caracter populist și autoritar înnăscut. NIMIC semnificativ nu se întâmplă fără știrea lui sau măcar aprobarea lui tacită. Kelemen H. are dreptate când apreciază calitățile de lider ale lui Orban dar greșește când caracterizează regimul, neavând cunoștințe de terminologie și nici nu este lipsit de subiectivism. Regimul din Ungaria , după unii experți în științe politice este un regim hibrid de tip competitiv ( Levitsky, Bozoki etc ). În astfel de regimuri instituţiile democraţiei formale există și chiar sunt folosite de către actorii politici pentru a ajunge la putere. Ajunşi la putere pe cale democratică, ei împing însă regulile până la extrema în care instituţiile de stat devin instrumente ale abuzului şi ale obţinerii unui avantaj politic net în comparaţie cu oponenţii. Sunt regimuri competitive, căci partidele de opoziţie apelează la instrumente democratice prin care contestă puterea,nu contestă cadrul institutional, dar jocul este profund inegal, actorii puterii având infinit mai multe mijloace în comparaţie cu opoziţia, asftel încât jocul este competitiv, însă profund inechitabil. Orban nu are nevoie să recurgă la mijloace clasice cu care ne-am obișnuit de la regimuri totalitare, din simplul motiv că acest simulacru de democrație este mult mai eficient în mijlocul Europei. Nu degeaba a spus Orban, după eșecul alegerilor din 2002 : odată trebuie să câștigăm, dar atunci tare de tot. Din cauza faptului că efectiv toate instituțiile care contează în stat ( inclusiv cultura, arta și literatura ) sunt conduse de oameni aserviți lui ( loialitatea contează înaintea profesionalismului ) evident că accentual se pune pe gradul de aservire și nu pe inexistența instituțiilor ! În orice caz, asemena condiții sunt exemplu de școală pentru a descrie cuvintele lordului Acton : „Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”. Sfânt să fii.

    • Si totusi , Ungaria functioneaza mult mai bine ca stat, ca societate, ca si comunitate decat o Romanie asa-zisa democratica in care e o harmalaie permanenta dar un stat nefunctional, o birocratie feudala, caste privilegiate cu salarii si pensii uriase. Ei, asa ceva nu vezi in Ungaria. Deci pana sa ne dam cu parerea despre Orban, trebuie sa vedem realitatile de la noi. Ungaria cu sau fara Orban e o societate functionala, cu discrepante sociale mult mai mici ca in Romania, cu un sistem social mult mai bun, cu o economie net superioara.

    • Da, sigur, whatabout ! Și în Africa oamenii mor de foame !
      ”o birocratie feudala, caste privilegiate cu salarii si pensii uriase. Ei, asa ceva nu vezi in Ungaria.” – zici. Este patent fals. Țara este în unele privințe mai funcțională, adevărat. Dar nu uita că a fost sute de ani sub administrație austriacă, sunt mai organizați. Dar corupția ? Ehei bădie…dacă aș putea să cânt diferența la pian, Svjatoslav Richter aș fi…)))

    • https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
      Ungaria 55 Romania 62
      Flawed democracy adica democratie cu lacune nu regim hibrid sau autoritar.
      E greu sa folosim evidentele.
      Criticile la adresa lui Orban sunt menite sa acopere alte pete mai mari gen al alora de la Bruxel.
      Cea mai recenta dovada a incompetentei lor e problema cu vaccinul made in UK.
      Sau cu Borelinio cel luat de prost de Putin.
      In numele cui vorbeste de fapt Borel daca Germania a zis nein?

    • „Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”
      un citat dragut, de facebook, dar ai uitat sa adaugi ceva despre „regimul orban”

      1 Omul/regimul vorbește ceva și livrează acel ceva (de ex. a facut Budapesta centru turistic)

      2 Omul livrează la firul ierbii, adică lucrurile palpabile, evidente, de zi cu zi, utile fiecărei categorii sociale țintite (antreprenori, tinere familii, pensionari, copii, cercetători, artiști, muncitori pentru fabricile Germaniei deschise în Ungaria in loc de România, etc) de aia îl votează 70% din popor la alegeri.

      3 Regimul Orban are un plan. Regimul Orban dezvoltă planuri realiste (pe plan intern și pe plan extern), planuri realizabile ce sunt duse la capăt, apoi vine cu un alt plan de executat.

      4 Regimul Orban aduce investiții străine, el și cabinetul lui de loialiști chiar își dau silința și au rezultate, România nu face nimic, planul nostru e „să fie salariile mici ca să vină investitorii”, atâta știu securiștii.

      5 Regimul Orban joacă diplomatic contra cost, știe să fie util diplomației altor țări, dar să ceară ceva înapoi pentru asta, România are politica de sluga bleagă, pentru că externele au devenit sinecuri pentru rude, amante, nepoți, familii de nomenclaturiști.

      Secretul lui Orban si Merkel e : 1 Stabilitate si 2 Un plan dus la capat

    • Depinde de unde privesti.
      https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores

      Romania 83 Free
      Hungary 69 Partly Free

    • @Marius, iti spun eu care sunt in legatura cu persoane care traiesc in Ungaria ca aceasta tara nu functioneaza bine ca societate. Daca postezi ceva pe facebook care nu place FIDESZ-ului ti se inchide restaurantul sau business-ul, primesti amenitari cu moartea. Asta numesti tu ca Ungaria functioneaza bine ca stat?
      Trebuie sa te uiti la detalii, la fel se da exemplu Ungaria ca un stat care a reabilitat bine patrimoniul, insa ceea ce s-a facut acolo s-a facut distrugand substanta istorica (vezi palatul de la Visegrad care a fost facut asa fara nicio legatura cu palatul original, doar ca sa dea bine la cei care nu au nivel de cultura generala prea ridicat).
      Nu mai vorbesc despre faptul ca universitatea din Cambridge considera ca practic toate contractele publice sunt date unor firme legate de FIDESZ.
      Asta e stat functional?

    • John Donne daca Romania e mai libera decat Ungaria e greu de spus ca nu am trait acolo dar aici parca judecatorilor li se ingroapa dosarele in sertarele DNA, au unguri DNA? sai strange pe cei care nu colaboreaza?
      Se spioneaza sub mandatul de securitate nationale toate nimicurile posibile vezi cazurile pentu care au cerut cercopitecii mandate moka.
      E libera cu un sistem de justitie profund corupt si pus pe butuci?
      E libera cu legi care se schimba dupa bunul plac al fiecarui guvernant care uita ce a criticat cand era in opozitie?
      Stii si tu organismele astea nu sunt toate independente si apolitice formate din ingerasi.
      Unele au si ele finantari mai mult sau mai putin obscure si livreaza precum anumite institute de sondare a opniei din Ro.

  12. Kelemen Hunor: „Nu există autocrație în Ungaria. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi”

    Dimnule Kelemen, vă dăm noi o informaţie: „Nu există autocrație în Korea de Nord. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi”

  13. spre stiiinta generala. si cu mult respect de Hunor. ceea ce s-a construit la Carta mi-as dori sa vad macar la nivel de Municipiu (desi ar avea bugete si sectoarele) este o dezvoltare sportiva de exceptie, in care se sustine sportul de performanta. Cand am auzit (prin 2013) prima oara ca e o comuna cu patinoar olimpic (in 2013 tocmai se pusese lacatul pe Flamaropol, cu promisiunea ca //il repara in 18 luni//) am zis..”dom’le iata unde sunt banii nostri..prin munti”. dar..am ajuns acolo. si am vazut ce important era acel patinoar pentru comunitatea locala (si cea nationala) . jucau copii din 7 comune invecinate aproape zilnic. Apoi sunt competitii si cantonamente pt toate varstele, de la u8 la seniori si pentru echipe din 3 tari . seniorii de la CSA Steaua Bucuresti au jucat acolo vreo 5 sezoane (pana recent, cand s-a deschis patinoarul Tg Secuiesc). Pe langa patinoar au aparut apoi pensiuni, restaurante, apoi sala de recuperare, copiii fac scoala in alternanta cu antrenamente. . da dle Tapalaga…acolo se dau pe gheata copiii 7/7. circa 330 de zile/an. pe langa ei joaca si juniori si seniori. Carta este un model pentru absolut orice sport si pentru orice oras din Romanai. Numai sa se duca primarii nostri sa se uite …si sa isi ia niste consiliei care sa inteleaga ce important este sportul pentur tineri.

    • Am vazut si eu patinoarul si sincer cel care l-a proiectat a gandit prost. Nu poti pune o cladire atat de mare chiar langa biserica fortificata, care e monument clasat. Patrimoniul arhitectural local are foarte mult de suferit. In plus, au folosit Lindab ca invelitoare (numai materiale de proasta calitate).
      Ar fi trebui construit in afara comunei. Practic banii astia au mers si spre distrugerea patrimoniului.

  14. MUE, Kelemen Hunor!

  15. „Nu dăm raportul nici la Budapesta…” zise cel care s-a urcat în primul avion spre Budapesta imediat după confirmarea coaliției… 😀
    Omul ori se crede mai deștept decât e cazul ori ne crede pe noi prea proști!

  16. Mare dreptate ai, ai noștrii sunt fătălăi și slugi prea plecate

  17. Ba da boz…orilor, chiar dati raportul la pesta. Cu accept scris, inregistrati frumos la cartoteca, cu nume de cod, tot ce trebuie. Ati jurat credinta, ati primit casuta cu teren, unii dintre voi, toti primiti lunar dreptul in contul din Elvetia la unii, Cipru altii.

  18. Circula o vorba în Transilvania: pe ungur sanu îl crezi atunci când zâmbește sau promite ca face daruri. Atunci el minte cel mai tare!

  19. Mai ce de cunoscatori de orban p-acilea ?! Du va ma cu inchisu afacerilor in cazul in care nu-i convine ceva , si cu alte basini ! Uitazi va cati il injure in direct pe pagina lui de facebook si nu ptzeste nimic , nici macar nu i se raspunde in aceeasi nota ! Dava n darat de specialisti , Sintezi la curu broastei ma fatza de Orban … la curoobroastei … seektyrenilor !

  20. Hunor, hai sa-ti spun un secret. Orban Viktor e un nenorocit si un ticalos. Mai devreme sau mai tarziu va avea aceeasi soarta ca a tuturor dictatorilor.

  21. Nu dau raportul… primesc doar instructiuni.