VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor, despre Viktor Orban: Este un câștigător, un om extrem de hotărât/ Nu există autocrație în Ungaria. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi / Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat admirația, într-un interviu pentru G4Media.ro, față de premierul Ungariei, Viktor Orban, despre care spune că este ”un câștigător” și ”un om extrem de hotărât”. Kelemen a negat că Ungaria este o autorcație, susținând că există demonstrații de stadă și dezbateri publice mai intense decât în România.
”Este un om extrem de hotărât, așa cum îl știu eu, știe ce dorește să facă, are instrumentele politice și guvernamentale să facă ceea ce crede că e bine, punct. Deci nu există o autocrație. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi. Acolo să vedeți ce demonstrații sunt. Și citiți, eu citesc în limba maghiară, nu prea des recunosc, și văd dezbateri extrem de animate și nu superficiale, cum nu prea văd la noi”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a respins criticile Bruxelles-ului, care acuză guvernul Orban că încală valorile europene și statul de drept, afirmând că ele fac parte ”dintr-o luptă politică”. Kelemen Hunor a precizat că ”ceea ce spune Orban de spre migragție încep să spună încet și alții” și a acuzat PPE că a greșit împingând FIDESZ în afara grupului popularilor europeni.
”Deci nu mă bucur pentru că ceea ce s-a întâmplat în PPE, pentru că din păcate Partidul Popular European nu a devenit mai puternic prin a exclude pe Fidesz. Nu a devenit o forță mai puternică pe scena europeană”, a mai spus liderul Uniunii.
Kelemen Hunor a respins și acuzațiile că UDMR a devenit anexa Fidesz în România și a declarat că vizita pe care a făcut-o la Budapesta a doua zi după intrarea la Guvernare era programată de mai mult timp.
”Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte (…) Nu puteți să mă acuzați niciodată că eu am făcut ceva vreodată împotriva României. Nu am făcut și nici nu voi face. Indiferent în ce relație sunt cu politicienii din Ungaria sau cu politicieni din alte state. Punct. Deci asta este abordarea mea. Sinceră, transparentă, zic corectă.”, a declarat Kelemen Hunor în interviul pentru G4Media.ro
Urmărește integral interviul în variantă VIDEO. Despre relațiile cu Budapesta, de la minutul 47.00
Redăm mai jos ultimul fragment din interviul acordat G4Media.ro de liderul UDMR, Kelemen Hunor
Dan Tăpălagă: Ultima temă și cea mai complicată zicem noi: Relațiile cu Budapesta.
Cristian Pantazi: Vi s-a reproșat o prea mare apropiere de FIDESZ-ul lui ViKtor Orban, vizitele foarte dese la Budapesta, în comparație cu ce făcea predecesorul dumneavoastră în funcție, domnul Marko Bela. Nu mai departe de anul trecut, pe 19 decembrie, la doar o zi după semnarea acordului între partidele de coaliție, ați plecat la Budapesta, v-ați întâlnit cu premierul Viktor Orban. A arătat destul de ciudat, ca și cum ați plecat să dați raportul acolo. Cum răspundeți?
Hunor Kelemen: Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte. Sigur, eu n-am ce face când ziariștii pun niște titluri, după aceea dacă te duci la conținut vezi că nu e nimic. Eu aici sunt pur și simplu depășit. N-am cum să vorbesc cu fiecare, domnule nu mai agitați.
Era o întâlnire stabilită de foarte multă vreme. În fiecare sfârșit de an există această întâlnire cu premierul Ungariei și a fost singura zi când eu am putut merge, asta era situația. Și dacă nu intram la guvernare tot mergeam și dacă am intrat la guvernare, dar nu ca să dau raportul, nu ca să cer ceva, este o discuție absolut formală, instituțională, cum ar trebui să fie și între premierul României și românii din Ungaria, românii din Valea Timocului, românii din Ucraina ș.a.m.d., fiindcă așa este partea asta a Europei.
Asta este situația, asta este viața noastră de 100 de ani de zile, nu e nimic rău. Mai trebuie să vă spun un singur lucru, când noi am intrat în 2014 la guvernare cu PSD, singura dată când am guvernat cu PSD, nimeni nu mi-a zis de la Budapesta să intru sau să nu intru.
Când am ieșit eu de la guvernare, tot în 2014 și mi-am dat demisia din funcția de vicepremier și ministru al Culturii, nu l-am întrebat nici pe Orban, nici pe alții, pur și simplu am spus că nu mergem mai departe. Deci nu există o astfel de posibilitate, nu a existat și nici nu trebuie să existe.
Dar o relație între Ungaria și comunitatea maghiară din România, și reprezentanții comunității maghiare permanent a existat. Acum mediatizarea este mai mare, oamenii comentează altfel decât făceau acum 30 de ani, 20 de ani, e o altă discuție. Cam asta pot să răspund.
Cristian Pantazi: Publicația independentă Atlatszo arată că UDMR sub conducerea dumneavoastră “a devenit practic subordonata FIDESZ”, citez din acel articol, și a renunțat la, citez iarăși, „politica distanței egale sau apropierii egale”, însemnând că UDMR trebuie să mențină relații bune atât cu București cât și cu Budapesta. Cei de la Atlatszo au făcut și o radiografie a vizitelor făcute de liderii UDMR la Budapesta în ultimii ani și au remarcat o creștere exponențială a acestor vizite. Cum răspundeți așadar la această acuzație?
Hunor Kelemen: Deci nu este adevărat ce scrie acolo, este o prostie. Este o, mă rog, așa spun ei, eu ce să fac. Fiecare are o părere, așa e bine, să aibă o părere, pe de-o parte. Pe de altă parte, ceea ce a fost în anii 90 sau imediat după anii 90 era o situație, acum e o altă situație.
Nici apropierea sau distanța egală nu se poate. Eu cum să fiu la o distanță egală cu Jobbik, mai sunt acolo niște partide ciudate. Deci să nu cereți de la mine să am aceeași distanță cu ei că nu se poate, niciodată nu a existat așa ceva. Nici în timpul lui Marko (Bela Marko, fost lider UDMR, n.red.) nu a existat așa ceva, deci dacă cineva nu cunoaște, vorbește în necunoștință de cauză, nu am ce face. Eu știu cum s-a certat Marko cu Gyurcsány (nr. fost premier al Ungariei între 2004 – 2009)
După acea conferință nu a mai convocat Conferința Maghiară niciodată după ce s-a certat cu Marko. După care Marko s-a certat și cu Orban. Nici eu n-am fost în relații foarte bune înainte de 2011-2012 cu Fidesz permanent, cum n-am fost în relații foarte bune cu câțiva lideri, deci e o abordare extrem de simplistă și superficială. Nu asta este natura relației noastre cu Ungaria și acest lucru trebuie văzut dacă se poate.
De câțiva ani de zile, din 2012, relația asta care înainte era destul de conflictuală s-a așezat pe un făgaș normal. Vorbim când avem ceva de spus. Dacă mă invită merg acolo, când l-am invitat a venit în România și ne-a ajutat în campania electorală, i-am ajutat și noi în campania electorală și acest lucru se întâmplă în Europa peste tot.
Dar vin în România politicieni din Europa care ajută pe partidele românești, pe politicieni. Și, dacă sunt invitați în alte țări, merg și politicienii români. Pe de-o parte noi spunem că Uniunea Europeană, așa cum e, cu toate dificultățile, cu toate problemele dispuse dezbaterii ar trebui să fie o uniune unde ne apropiem, pe de altă parte, când există o apropiere, ar trebui să ne distanțăm, dincolo de criticile pe care se poate formula într-o direcție sau într-o altă direcție.
Eu văd mult mai relaxat această situație și le-am zis și colegilor mei: Nu puteți să mă acuzați niciodată că eu am făcut ceva vreodată împotriva României. Nu am făcut și nici nu voi face. Indiferent în ce relație sunt cu politicienii din Ungaria sau cu politicieni din alte state. Punct. Deci asta este abordarea mea. Sinceră, transparentă, zic corectă.
Dan Tăpălagă: Spuneați, domnule Kelemen Hunor, de cei de la Atlatszo că scriu prostii, dar că e dreptul lor să o facă, până la urmă e libertate de…
Hunor Kelemen: E un drept constituțional.
Dan Tăpălagă: Dacă ar fi fost în Ungaria nu știu dacă se întâmpla la fel.
Hunor Kelemen: A, și acolo scriu. Și acolo există Atlatszo și…
Dan Tăpălagă: Câțiva.
Hunor Kelemen: Nu câțiva, mulți, și acolo scriu. Dacă vă uitați pe internet veți vedea.
Dan Tăpălagă: Întrebarea este, de fapt, dacă vi se pare corect ceea ce i se reproșează domnului Viktor Orban la Bruxelles în primul rând în ce privește tocmai respectarea acestor drepturi fundamentale: libertatea presei, stat de drept, valori europene.
Hunor Kelemen: Cât urmăresc eu, că eu nu urmăresc toate detaliile, deci eu nu văd nicio problemă. Este o luptă politică, punct.
Dan Tăpălagă: Deci înțeleg că cei de la PPE, colegii dumneavoastră din PPE, greșesc? Toți?
Hunor Kelemen: De foarte multe ori greșesc, nu toți, că nu toți sunt de aceeași părere. În acest moment există o minoritate, cum a existat tot timpul. Eu am socializat în PPE cu Wilfried Martens. Era o altă atmosferă, erau alte discuții, o altă abordare, nu așa de superficială.
Dan Tăpălagă: Nici Viktor Orban nu era în perioada aia.
Hunor Kelemen: În perioada lui Wilfried Martens a venit în EPP, înainte era la liberali. Dar și peisajul politic, scena politică s-au schimbat. Deci nu mă bucur pentru că ceea ce s-a întâmplat în EPP pentru că din păcate Partidul Popular European nu a devenit mai puternic prin a exclude pe Fidesz.
Nu a devenit o forță mai puternică pe scena europeană. Acum văd că sunt probleme și la nemți, Slavă Domnului nu aș vrea să se întâmple ceea ce văd că se configurează pentru că vor deveni pe plan european și mai puțin importanți și cândva a fost și încă este cea mai importantă familie politică în Europa.
Noi suntem cei mai vechi membri din România, pentru că țărăniștii nu mai sunt în PPE. Din această poziție abordez eu tot de ce se întâmplă în EPP. Și nu e bine să fie, mai ales într-o mișcare pan-europeană, unanimități. Nu a existat niciodată o unanimitate.
Acum asta este situația, vom vedea ce se va întâmpla. Noi în PPE trebuie să definim identitatea noastră până la urmă, la un moment dat. E o discuție care tot a fost amânată anul trecut din cauza pandemiei, că era programată dezbaterea internă în PPE fiindcă până la urmă asta este, și socialiștii asta fac, trebuie să facem și noi, să definim identitatea pe scena politică europeană.
Cristian Pantazi: Dar până acolo, la a defini identitatea, ideologia, dumneavoastră chiar credeți că premierul Viktor Orban este, așa cum susține el, o victimă a lui George Soros care ar controla elitele de la Bruxelles care să-l sancționeze?
Hunor Kelemen: El niciodată nu a spus că este o victimă, el este un câștigător.
Cristian Pantazi: Cum? Este o țintă a lui George Soros?
Hunor Kelemen: Este omul care a câștigat cele mai multe alegeri din ultimul deceniu.
Cristian Pantazi: Este o țintă a lui George Soros? Din cauza migrației?
Hunor Kelemen: Nu, deci haideți să stabilim, că am avut această discuție. Ceea ce a spus el despre migrație acum încet-încet spun și ceilalți. Ok, reușim să facem o UE în care granițele sunt în siguranță și, sigur, după aceea fiecare stabilește cu cine vrea să trăiască împreună și cu cine nu. Deci nu e bine să spui tu, din România, maghiarilor, ungurilor sau nemților cu cine trebuie să trăiți voi împreună. Nici nemții nu trebuie să spună nouă sau altora cu cine.
Cristian Pantazi: Dar care e treaba cu Soros aici, că nu înțeleg?
Hunor Kelemen: Lăsați pe Soros, pe mine să nu mă băgați în această discuție, văd că insistați mult prea mult. Eu am fost bursier Soros în 1993, la Radio Europa Liberă, și uite că nu mi s-a deformat capul.
Dan Tăpălagă: Păi spuneți-i asta domnului Orban, nu noi avem o problemă cu domnul Soros, ci domnul Orban.
Hunor Kelemen: Și Orban a fost bursierul lui Soros într-o altă etapă, undeva la sfârșitul anilor 80, la Oxford dacă nu mă înșel. Dar, între timp, există această evoluție și există aceste dispute. Deci el are viziunea lui proprie, apără interesele, cum vede el, interesele Ungariei și are susținere pentru acest lucru.
Nu trebuie să vină nici dintr-un alt stat membru al UE, nici din altă parte să spună ”Domnule, tu ai voie să faci aia, aia, aia. Ai voie să faci afaceri doar cu unii, ai voie să faci afaceri doar cu alții. Dar eu, că sunt mai mare, am voie să fac afaceri și cu ăla și cu ăla”.
Dan Tăpălagă: Vă referiți la Germania cu Rusia sau Franța cu Rusia, în condițiile în care domnul Orban face la rândul lui cu Rusia și China.
Hunor Kelemen: Da, da.
Dan Tăpălagă: Cumpără vaccin de la chinezi, când toată Europa se chinuie să îi boicoteze și domnul Orban sparge această unitate europeană.
Hunor Kelemen: Vă spun altceva. Cine a respins Constituția Uniunii Europene acum foarte mulți ani la referendum?
Dan Tăpălagă, Cristian Pantazi: Franța
Hunor Kelemen: Și Olanda. Și dacă am fi avut noi o Constituție a Uniunii Europene astăzi am fi fost mult mai departe în ceea ce privește colaborarea, integrarea statelor membre și până când nu există o interdicție de a cumpăra vaccin…
Vaccinul nu este o chestiune de ideologie, de doctrină politică. Noi nu am ales această cale, sunt de acord, susțin în totalitate calea pe care mergem în acest moment, dar nici nu sunt de acord să spui că Orban este vinovat că a cumpărat de la ruși și de la chinezi vaccin. Asta este strategia lui și apără interesele cetățenilor.
Dan Tăpălagă: Haideți să revenim puțin, că mi se pare o temă extrem de importantă. Dar când v-am întrebat dacă vi se par corecte reproșurile Bruxellului aduse lui Orban, că e autocrat, că încalcă valorile europene în picioare, ați spus ”Nu, cred că e o luptă politică”.
Hunor Kelemen: Este, este o luptă politică.
Dan Tăpălagă: Totuși, totuși, sunt câteva fapte pe care nu le putem trece cu vederea. Modul în care controlează presa domnul Orban. Noi am trăit asta, pe pielea noastră, aici, în România, sub domnul Dragnea. Modul în care domnul Viktor Orban ideologizează, cu ideologie de dreapta, zone culturale, de educație, rock-ul mai nou, finanțează ideologic anumite lucruri. Le vedem pe astea, le-am trăit la rândul nostru. Modul în care domnul Orban este acuzat că utilizează fondurile europene, pe care le distribuie exact ca într-o autocrație fidelilor Fidesz. Toate aceste lucruri nu le vedeți?
Hunor Kelemen: Asta este punctul dumneavoastră de vedere. Eu nu văd și nici nu trebuie să văd eu aceste aspecte neapărat și mai ales nu trebuie să spun eu, nu trebuie să spunem noi ce trebuie să facă, cum nici el nu trebuie să ne spună ce să…
Dan Tăpălagă: Ba da. Putem spune, de ce să nu spunem?
Hunor Kelemen: A, da, putem spune, nu e nicio problemă, fiindcă e loc în lume să spunem toate punctele de vedere. Deci eu nu văd că aceste probleme, în acest moment, pun societatea ungară într-un mare pericol. Fiindcă există libertatea…
Dan Tăpălagă: Deci nu vedeți riscul autocrației?
Hunor Kelemen: Absolut. Absolut deloc. Absolut deloc. Este un om extrem de hotărât, așa cum îl știu eu, știe ce dorește să facă, are instrumentele politice și guvernamentale să facă ceea ce crede că e bine, punct. Deci nu există o autocrație. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi. Acolo să vedeți ce demonstrații sunt. Și citiți, eu citesc în limba maghiară, nu prea des recunosc, și văd dezbateri extrem de animate și nu superficiale, cum nu prea văd la noi.
Cristian Pantazi: Are legătură această loialitate a dumneavoastră față de partenerii din Ungaria, Fidesz, loialitate formală să-i spunem, cu faptul că așa cum arăta portalul de investigații Atlatszo, că suma totală a granturilor primite din Ungaria de fundațiile apropiate de UDMR sunt echivalente sau chiar depășesc sprijinul anual acordat de Guvernul român minorității maghiare, bani gestionați de UDMR?
Hunor Kelemen: Nu, deci nu are nicio legătură cu banii, fiindcă era o perioadă când Ungaria nu avea bani de investit așa mult în comunitățile maghiare dincolo de granițele Ungariei și tot a existat o apropiere între noi și o discuție între noi. Deci e mult prea simplu să reduci lucrurile la bani.
Cristian Pantazi: Ei sunt motorul de multe ori.
Hunor Kelemen: Și mai ales că nu au venit banii nici la noi, la UDMR, au venit bani la biserici, la fel de fel de instituții, fundații, care nu au nicio legătură cu…
Cristian Pantazi: Dar sunt conduse de oamenii apropiați de dumneavoastră, din UDMR.
Hunor Kelemen: Deci uitați, toți cei care ne votează sunt apropiați de noi, deci marea majoritate a maghiarilor din România sunt apropiați de noi. Eu nu vreau să fac o discuție mult prea ideologică fiindcă și la noi lucrurile sunt complicate, avem și platforme liberale sau social-democrate, creștin-democrate, nu asta e problema, ci abordarea asta extrem de superficială și simplistă. N-are legătură cu banii.
Cristian Pantazi: Dar e adevărat că sumele primite…
Hunor Kelemen: Nu știu ce sume au scris ei, au fost sume care au venit la câteva fundații, au venit la bisericile maghiare și s-au construit lucruri. Haideți la mine, la Cârța, în comuna mea natală, s-a construit o academie de hochei pe gheață. Dacă vedeți un centru metodologic mai bine făcut decât la Cârța, unde vin și din București, și de la Galați, și de la Brașov echipele de hochei, atunci spun că s-a greșit. Deci s-a construit ceva în România. Patinoarul artificial, primul din mediul rural, s-a construit la Cârța din banii de la bugetul României, când era Blaga ministru, noi eram la guvernare împreună. S-a investit.
Dan Tăpălagă: Aici aveți ceva în comun cu Orban. Dacă nu mă înșeală memoria cred că domnul Orban și-a construit ceva mai mult, un stadion de fotbal la el acasă.
Hunor Kelemen: A, deci nu, n-are nicio legătură. Deci încă nu era Orban la guvernare, la putere când s-a construit patinoarul artificial, care a fost o inițiativă privată, nu s-a putut finaliza, a preluat CNI (Compania Națională de Investiții, n.red.) și a construit primul patinoar artificial la Cârța, după care s-a construit acolo acest centru. S-a construit în România, nu s-a construit în altă parte, care e problema spuneți-mi și mie. De ce nu am construit noi toate aceste lucruri, fiindcă nu am avut bani, nu am putut, nu am dorit.
Dan Tăpălagă: Dar e folosit patinoarul? Se dă cineva pe gheață acolo?
Hunor Kelemen: Mergeți să vedeți.
Dan Tăpălagă: Întrebam pentru că n-am fost, nu era o ironie.
Hunor Kelemen: Da, da, este, permanent.
Dan Tăpălagă: Știți de ce întrebam? Pentru că zonele rurale se depopulează încet, tinerii pleacă și atunci ce sens are să faceți…
Hunor Kelemen: Nu cunoașteți zona, această zonă este o zonă extrem de interesantă în depresiunea Ciucului unde sunt localități care deja s-au lipit, plus distanța până la Miercurea Ciuc nu e mare, de la Cârța sunt 19-20 kilometri. Vin acolo pentru că din august există gheață, vin sportivii pentru antrenament și de-atunci s-a dezvoltat și turismul, pensiunile, nu este o zonă depopulată, nu este o zonă, nu vreau să lezez pe nimeni, nu este o zonă din Moldova sau din Câmpia Transilvană, pentru că și acolo sunt zone depopulate. Este o zonă extrem de animată și extrem de bine dezvoltată unde se vor întâmpla lucruri bune și în anii care urmează, cu investiții de la București.
Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
52 comentarii