G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Marcel Ciolacu: Nu sunt de acord cu căsătoria între persoane…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

VIDEO INTERVIU Marcel Ciolacu: Nu sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, nici cu parteneriatul civil / Cum explică votul europarlamentarilor PSD pentru rezoluția ”Europa, zonă de libertate pentru persoanele LGBT”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că nu susține căsătoria între persoanele de același sex, nici uniunea consensuală sau parteneriatul civil, deși europarlamentarii PSD au votat săptămâna trecută în Parlamentul European o propunere de rezoluție prin care UE este declarată „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”.

Întrebat dacă nu există o contradicție între poziția din țară și votul de la Bruxelles, Ciolacu a susținut că votul europarlamentarilor PSD este în acord cu decizia grupului socialist din care fac parte.

”Când s-a luat o decizie e normal, respecți decizia. Pentru că nu suntem fiecare de capul lui. Ne raportăm și la bunele și la relele când faci parte dintr-un partid sau dintr-o familie internațională”, a declarat Ciolacu pentru G4Media.ro.

Vezi mai jos un fragment din interviul acordat G4Media.ro de liderul PSD, Marcel Ciolacu

Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Dan Tăpălagă: Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”.
Marcel Ciolacu: Pentru toate minoritățile, nu în special pentru…

Dan Tăpălagă. Da. Da. Grupul europarlamentarilor PSD a votat pentru, la fel Renew, românii din PPE majoritatea împotriva sau abțineri. Dar în țară PSD nu s-a remarcat ca mare susținător al minorităților sexuale, ci mai degrabă al familiei tradiționale.
Marcel Ciolacu: Și nici nu este. Suntem o țară creștină și fiecare țară are dreptul la tradițiile sale și specificul țării…

Dan Tăpălagă: Deci susțineți minoritățile sexuale la Bruxelles și familia tradițională în țară?
Marcel Ciolacu: N-am spus acest lucru, dacă mă lăsați chiar o să detaliez. Când faci parte dintr-o familie europeană, dacă grupul respectiv a luat o anumită decizie, cred că este corect să respecți decizia și să votezi în consecință.

Dan Tăpălagă: Nu. Aveți posibilitatea abținerii sau a votului împotrivă. Nu aveți obligația să votați la fel ca grupul dvs.
Marcel Ciolacu: Este vorba de respectul grupului din care faci parte.

Dan Tăpălagă: Trebuie să respectați valorile în care credeți.
Marcel Ciolacu: Este o rezoluție care privește întreaga Europă. Nu este o lege care se impune în interiorul României. Vă repet, eu respect tradițiile și specificul României. România este o țară creștină și, mai explicit, eu nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex.

Dan Tăpălagă: Dar nu s-a pus problema în România niciodată.
Marcel Ciolacu: V-am spus să fiu foarte bine înțeles.

Dan Tăpălagă: Dar nu s-a pus problema asta. Sunteți împotriva a ceva ce n-a fost discutat în România.
Marcel Ciolacu: Poate urmează să se discute acest lucru.

Dan Tăpălagă: Bun, cu uniunea consensuală sunteți de acord? Cu parteneriatul civil?
Marcel Ciolacu: Vom vedea la timpul respectiv. Cred că așa cum este România în acest moment este suficient.

Dan Tăpălagă: Deci nici partenriat civil nu susțineți.
Marcel Ciolacu: În acest moment categoric nu.

Dan Tăpălagă: Păi și atunci ce faceți cu votul din Parlamentul European?
Marcel Ciolacu: Este o rezoluție deschisă, presupun că nu e o obligație.

Dan Tăpălagă: Stați așa că nu mai înțeleg. Deci europarlamentarii PSD votează…
Marcel Ciolacu: Europa nu poate obliga un stat într-un anumit sens. Rezoluția respectivă nu este…Dacă Europa ar fi dorit să oblige ar fi dat o directivă, nu o rezoluție generică.

Dan Tăpălagă: Iar PSD prin europarlamentarii lui, la Bruxelles, a spus așa: suntem de acord cu susținerea minorităților sexuale între alte minorități.
Marcel Ciolacu: Toate minoritățile.

Dan Tăpălagă: Cum vă exprimați această susținere în țară? Nu înțeleg.
Marcel Ciolacu: În acel pachet erau toate minoritățile, da? Eu nu pot să le cer colegilor mei să voteze împotrivă la ceea ce s-a discutat în grupul socialist. Aceea a fost hotărârea, eu v-am spus ce hotărâre am eu în interiorul României.

Dan Tăpălagă: Dar realizați că nu se mai înțelege mare lucru. Una votează PSD în afara țării, la Bruxelles, și cu totul altceva spuneți în țară.
Marcel Ciolacu: Doriți să insistați pe acea decizie…

Dan Tăpălagă: Este o decizie importantă, care vă definește ideologic.
Marcel Ciolacu: Acea decizie la Bruxelles nu a fost o directivă. Repet, ceea ce s-a votat la Bruxelles a fost o rezoluție generică. Nu a fost o directivă de aplicare pe teritoriul României.  Este normal să respectăm minoritățile și drepturile lor, dar asta nu înseamnă că mă obligi pe mine …sau anumite minorități să aibă drepturi mai multe decât…da? Sunt teme sociale, salariul minim european, egalitatea între bărbați și femei, natalitatea, sunt teme tot social-democrate.

Dan Tăpălagă: Doar că atunci când se discută despre valorile europene susținute de PSD spuneți așa: nu susținem căsătoria între persoane de același sex, nu suntem de acord cu parteneriatul civil, dar la Bruxelles votați altceva, pentru rezoluția ”Europa, zonă de libertate pentru persoanele LGBT”.
Marcel Ciolacu: În interiorul grupului partidului social-democrat, acum câțiva ani, s-a luat o decizie că susținem pensiile speciale, sau indemnizațiile speciale la Parlamentari. Eu, Marcel Ciolacu, la sfârșitul mandatului mi-am dat demisia de două ori ca să nu am această indemnizație specială. La vot am respectat decizia grupului. Când am devenit și președinte al partidului, am depus un proiect și am susținut eliminarea lor. Același lucru se întâmplă și acum. Când s-a luat o decizie e normal, respecți decizia. Pentru că nu suntem fiecare de capul lui. Ne raportăm și la bunele și la relele când faci parte dintr-un partid sau dintr-o familie internațională.

Dan Tăpălagă: Ce spuneți dvs acum sună cam așa, domnule Ciolacu. Să-mi ziceți dacă am înțeles corect: domnule, noi am votat acolo fără să credem în chestiile alea, în mod ipocrit. În țară zicem altceva.
Marcel Ciolacu: Nu este ipocrit. Ai votat respectând o decizie. Și v-am dat un exemplu clar.

Dan Tăpălagă: Dar fără să crezi în ce scrie acolo.
Marcel Ciolacu: Am votat pentru indemnizații, că așa a hotrărât partidul. Ce am făcut eu individual, când nu eram președintele partidului, mi-am dat demisia, pentru că eu nu cred că era bine ca eu să am indemnizație specială iar când am fost și președintele partidului am propus un proiect de lege care a scos indemnizațiile de la parlamentari. Există o logică în tot ce vă explic.

Dan Tăpălagă: Nu am lămurit-o pe asta cu votul pentru UE, zonă de libertate pentru persoanele LGBT, dar nu ne cantonăm în acest subiect. Mergem mai departe.

Context

Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”, după o dezbatere amplă care a avut loc miercuri după-amiază.

Lidera grupului socialiștilor (S&D), Iratxe García Pérez, a subliniat că frica, violența și discriminarea continuă să fie o realitate cu care se confruntă mulți oameni LGTBIQ.

Există încă 70 de țări care incriminează relațiile de același sex și 12 dintre acestea pot aplica pedeapsa cu moartea, a precizat Iratxe García Pérez.

„Prima strategie pentru egalitatea persoanelor LGTBIQ în Uniunea Europeană, prezentată în noiembrie anul trecut, este un răspuns ferm al Comisiei Europene la declinul drepturilor și libertăților din Polonia și Ungaria. Acum avem obligația de a aplica, împreună cu statele membre și de urgență, setul de măsuri legale și financiare pe care le are în vedere pentru următorii cinci ani”, a mai spus lidera socialiștilor.

Cum au votat europarlamentarii români:

492 pentru
PPE: Motreanu, Mureşan, Nistor
Renew Europe: Botoş, Cioloş, Gheorghe, Mituța, Pîslaru, Ştefănuță, Strugariu, Tudorache
S&D: Avram, Benea, Grapini, Manda, Negrescu, Nica, Plumb

141 împotriva
ECR: Terheş,
PPE: Băsescu, Falcă, Hava, Marinescu, Tomac

46 abțineri
PPE: Blaga, Bogdan, Buda, Buşoi, Vincze, Winkler,

După rectificarea votului au trecut la abțineri: Grapini, Motreanu, Gheorghe-Vlad Nistor. Nu au fost prezenți la vot de la PSD: Tudor Ciuhodaru, Mihai Tudose și Corina Crețu, Pro România.

Parlamentul României nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni. Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declașarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană.

Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție. CEDO a anunțat la începutul lunii martie că procesul împotriva României a debutat, cazul fiind comunicat într-un timp record de instanța europeană, ceea ce indică gravitatea abuzului statului român, se arată într-un comunicat al Asociației Accept.

  • Rămâi pe G4Media.ro pentru interviul integral cu liderul PSD Marcel Ciolacu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. una vorbim , basca ne-ntelegem

  2. Daca tot suntem ‘tara crestina’ si apare argumentul asta 24/7 , cand trecem avortul la ‘ilegal’?

  3. Felicitări, Tăpălagă! L-ai prins cu cioara vopsită. La Bruxelles – socialiști; în țară – tradiționaliști, chipurile. Cu alte cuvinte, lipsiți de convingeri, votează oportunist.

  4. Dintru început fie spus, nu cred cu precădere în vreun partid. Votez mereu schimbarea – în bine pe cât posibil. Dar sunt în esență anti-PSD, din fragedă adolescență.

    Cu toate astea, nu îmi pare deloc ok cum abordează Dan Tăpălagă întrebările. În general, jurnalistul pune întrebarea, după care ascultă răspunsul. Din secțiunea de aici îmi pare că jurnalistul vorbește de prea multe ori peste interlocutor. Până și pe mine mă enervează.

    Înțeleg perfect că toată lumea este revoltată și a venit momentul să îi scoatem pe ăștia din politică. Dar prin atitudinea asta nu facem decât să le aducem votanți celor care trebuie, de fapt, să cadă.

    • Datoria unui ziarist este să fie incomod. E normal să pună presiune pe interlocutor, pentru a-l sili să răspundă nedându-i posibilitatea să o dea cotită.

  5. Urasc tradarea, daaaar….daca interesele partidului o cer… Eeeh?!?

  6. COLACEL ,FEST A AVUT LIMBA TAIATA IN DOUA.

  7. Fragmentul e suficient. Citez: „nu vrem sa dam minoritatilor mai multe drepturi decat am eu”.
    Pai Ciolacule, tu ai dreptul la casatorie, minoritatile de ce nu-l pot avea? Ca esti tu crestin?
    Daca tu esti crestin altii nu pot fi altceva? Cica suntem o tara crestina…. cretin esti tu si cine te-a facut, si ar trebui sa nu te mai intereseze daca cel de langa tine e crestin sau cu cine vrea sa se impreuneze.

    O ceata de comunisti, nu v-ati schimbat deloc de cand v-a lasat tatuca, si vreti sa perpetuati prostia si intoleranta in continuare.
    Faptul ca faci parte din UE, citez „liberi”, ar trebui sa te faca sa gandesti si sa faci pentru tine si mai mult, sa nu te mai doara de ce face vecinul. Dar e mai simplu sa controlezi prostimea legata si inchinata la catedrale decat sa convingi pe cei putin mai liberi sa te voteze, nu?

    • Unde nu are un „minoritar” dreptul de a se căsători?? Este cât se poate de liber să o facă, singura condiție minoră este ca partenerul să nu aibă același sex.

  8. Ciolacu plus Simonis egal love

  9. Acelasi discurs duplicitar pe care l practica si Ponta. Eu ca PM sustin asta, dar ca om nu sustin. Un fel de tralala, pentru prostirea publicului. PSD nu are principii, l-ar sustine si pe dracu daca au un avantaj electoral.

  10. Legalizată prostituția și statul român câștigă mulți bani de pe urma acestui viciu . Dar na cum să facă așa ceva când se poate practică la negru prin rețele bine organizate care produc sute de milioane de euro fără să plătească nimeni taxe și impozite. Vor legalizarea căsătoriei intre persoane de același sex dar prostituția pe care o vedem cu toții să rămână în afara legii.

    • Dacă ar legaliza prostituția și ar mai și impozita-o, statul ar deveni marele proxenet.

    • @prieten: nelegalizand prostitutia, tolerand prostitutia ilegala, statul e marele proxenet. Prin legalizare ar aduce niste bani la buget din care s-ar putea finanta programe de educatie care ar reduce din prostitutie.

    • Dacă nu ia bani din asta, nu văd cum ar fi proxenet. Că o tolerează în loc să o descurajeze, asta e o problemă într-adevăr. Însă nu-mi doresc o educație finanțată din degradarea unor persoane. Îmi doresc ca, din contră, acele persoane să se educe, să aibă valori, să aspire la demnitate umană.

    • Clubul de ciori vopsite, zis pesedeu..

  11. Pesedistii întotdeauna au votat la UE împotriva familiei tradiționale. Am fost odată rugat de cineva sa semnez pt un eurodeputat PSD iar când a ajuns la Bruxelles a votat toate rezoluțiile alea tâmpite.
    Tot Pesedistii sunt aceia care au compromis rezultatul referendumului pt familie. Desigur ajutați de liberali. Nu_i vom uita niciodată pe acești ipocriți. Au făcut de rușine România cu votul lor destrabalat. Au ajuns Băsescu și Falca sa apere familia? Mai mare rușine nu se poate!

    • Nu-l uitați pe Iohannis care făcea propagandă împotrivă și nici „partidul homosexualul”, USR!

  12. D-le Tăpălagă,
    Întrebați-l de Certificatul de Revoluționar! Să vedeți cum dă in bâlbâială, chit că nu vorbește suficient de cursiv nici atunci când nu e stresat…

  13. De data asta apreciez întrebările lui Tapalaga. Ciolacul este un ipocrit și Tapalaga a pus în evidenta lucrul asta. La fel și parlamentarii care au votat, acestia ori își asuma valorile creștine ori cele păgâne. Nu se poate sa fie la UE păgân și la București mare creștin.

  14. Si ce are ? Si Simion ii pe invers

  15. fmm ciolacu

  16. Nu ipochimenul asta trebuie sa decida cu privire la casatoria intre persoane de acelasi sex ci poporul roman in intregime .
    Cine oficiaza casatorii intre persoane de acelasi sex sa fie aruncat la marginea societatii . Izolat social . Sa aibe dreptul sa primeasca doar piine si apa odata pe zi .

    • Adrian Popeasca: „Poporul roman in intregime trebuie sa decida. Ala care nu face cum vreau eu sa fie ostracizat.”

      Popeasco, tu esti poporul?
      Nu mai intrebam si pe altii ce si cum? Tu decizi, tu executi? Ai cumva trei co@ie, sau ce anume ti-a dat tie drepturi asupra altora?
      Nu c-as fi de acord cu poponeii, dar vad ca tu, ala „drept”, ai luat-o muuult pe aratura.

    • Mă uimește cât de incapabil mental esti(sunteți).
      Lgbtq+ a apărut odată cu existenta omului și o să existe până când noi ca specie o să dispărem. Fie că vă place sau nu, noi tot o să existam.
      Voi credeți că oamenii cu alta orientate sexuala sunt niște extratereștri, care ies doar noaptea din casă plini de sclipici sau dimineața devreme că să vă răpească copiii? Cât de orbi sau ignoranți să fiți că să nu vedeți că sunt frații, surorile, copiii voștri (orice membru al familie poate fi.. familia asta a voastră creștină sau cum o numiți), prietenii, colegii, profesorii, angajații de la supermarket sau din spitale, polițiștii și pot să enumăr alte funcții, dar nu are sens să o fac, doar subliniez faptul că ei(lgbt+) sunt peste tot. Desigur că nu toți (de fapt chiar foarte putini spun lucrul asta despre ei). Oare de ce? Poate cel mai simplu exemplu este că voi aveți niște opinii de toată rușinea pana la urma de cei ce vă sunt aproape.
      Mai puțin hate că până la urmă toți facem parte dintr-o mica comunitate, ar fi și aiurea să vă treziți într-o zi și ceilalți care nu fac parte din comunitatea voastră sa va dorească răul sau sa nu aveți drepturi. Ar fi și aiurea, nu? Taxele ți le plătești, ai respect pentru cei din jur, contribui pentru pensiile și alocațiile membrilor țării tale, dar tu pentru că îți place altceva decât majorității, nu ai voie sa te căsătorești sau restul de alegeri personale pe care ni le interziceți.
      Cel mai bine ar fi sa nu îmi interzici tu mie ce sa fac cu viata mea ca nici eu nu îți interzic sa fii prost. Asta ești, asta sunt!
      O zi făină vă doresc, ma rog, puțin probabil când sunteți plini de frustrare și hate(înseamnă „ura” ). 😘

  17. In zilele noastre definitiile in sociologie incep sa fie din ce in ce mai neclare, neprecise, schimbatoare. Asta din cauza ca sociologia a devenit o arma politica. Si cum zicea Moisil:
    In politica nu stii niciodata ce este adevarat si ce este fals, ce e alb si ce e negru. In politica totul este cenusiu. Ce inseamna zona de libertate pentru …..? Sunt liberi sa faca ce vor dar sa nu intre
    in notiunile mele. Cand majoritatea va schimba definitiile, vom vedea! Vedem ca unii vor sa schimbe definitia semnului =.

  18. jegurile de la briusel au votat in asa fel ca EU sa se umple de toti lgbtistii din lume care vor cere azil pe aceste criterii. mUE este leaganul crestinatatii si nu trebuie sa accepte decizia „bucatarilor” de la briusel. nu am nimik cu ei, dar nu trebuie sa mi fluturi steagul ala in fiecare weekend (ok, nu in pandemie) ca ce special esti tu ca joci in cealalta echipa. nu esti special, nu sunt special, deci fiecare cu aia a masii.

  19. Ciolacule suntem lamuriti cu ipocrizia PSD…aici va dati mari traditionalisti si conservatori iar la Bruxelles sunteti mari iubitori de comunitate lgbt…

  20. populismul dambovitean 🙂 …de dragul electoratului traditionalist 🙂

  21. Noroc cu socialiștii plusere, ăia macar se comportă ca niște oameni de stânga veritabili.

  22. Tractoristul in alerta.
    Chiar mai conteaza ce zic astfel de infractori?! Cuvantul lor nu are nici o valoare.

  23. Ciolacu ii caracterizează exact pe majoritatea pesedistilor: mincinoși, ipocriți și fățarnici.

  24. „Cuvinte precum ‘mamă’ sau ‘tată’ nu mai pot fi folosite: Parlamentul European ar fi elaborat un nou ghid de conversație.
    Parlamentul European ar fi elaborat un GHID prin care termeni precum „tată”, „mamă”, „gay”, „trans” sau „lesbiană” sunt interziși spre folosire.
    Noul GHID întocmit în PE este destinat birocraților din instituțiile europene și îmbrățișează noul trend progresist-sexist, informează publicația italiană Il Giornale.

    Obiectivul este clar: să impună neo-limbajul gândirii unice progresive asupra întregii clase birocratice a Uniunii Europene, a elitei, adoptând un așa-numit limbaj „incluziv”, care să respecte minoritățile etnice și de gen (LGBT).

    Prima care a denunțat deriva Parlamentului European a fost Simona Baldassarre, medic, europarlamentar al Partidului Liga și șef al Departamentului Familiei din Lazio.
    Ea spune că departamentul Unitatea Egalitate, Incluziune și Diversitate condusă de Direcția Generală pentru Personal din cadrul PE a elaborat GHIDUL limbajului „sensibil” pentru comunicarea internă și externă, adresat personalului instituției să „comunice corect cu privire la problemele legate de dizabilități, persoane LGBTI +, rasă, etnie și religie”.

    De fapt, este un adevărat VOCABULAR dedicat oficialilor, asistenților, purtătorilor de cuvânt și politicienilor care trebuie adoptat pentru a ține pasul cu vremurile culturii și corectitudinii politice predominante.

    Mai presus de toate, atenția este maximă față de cuvintele care, de acum înainte, nu ar mai trebui folosite, în special față de comunitatea LGBT:

    Este absolut interzis să se spună „homosexuali și lesbiene” și spațiu pentru expresiile mai acomodative „homosexuali, oameni homosexuali, persoane lesbiene”.
    În cazul expresiei „căsătorie homosexuală” ea trebuie înlocuită cu termenul „căsătorie egalitară”.
    În noul limbaj este incorect să vorbești despre „drepturile homosexuale”: ele trebuie înlocuite cu „tratamentul echitabil și egal”.
    În noul limbaj avem „sex atribuit la naștere” și nu „sex biologic”.
    De asemenea, este greșit să vorbim despre „schimbarea de sex”, care devine acum o „tranziție de gen”.
    Termeni precum „tată” și „mamă” devin simplu „părinți”, mai generic.”

    • Din păcate, cu recomandări/legiferări de genul ăsta socialiștii – acum dominanți în instituțiile europene – nu vor face decât să stimuleze creșterea valului populiștilor, pentru că devine necesară găsirea unui echilibru, reafirmarea bunului simț. Însă cum zona liberal-conservatoare pare slabă, neconvingătoare, cei care vor câștiga vor fi populiștii, radicalii, xenofobii.

    • @Prieten: Au luat-o rau pe aratura!
      Rau de tot, penibil!!!
      Cand am citit aberatiile de mai sus, am ramas socati, ne-am zis: Dumnezeule, incotro se indreapta lumea asta….din acest motiv am postat..

  25. M. Ciolacu poate fi oricat de nepregatit, de prefacut, de ilogic, votantii lui habar n-au si nici nu-i intereseaza.

  26. Ciolanel Ciordacu Ciolanu:Vasile Labã si Muia Marcel la putere vrem, asta am vrut, asta avem