VIDEO INTERVIU Marcel Ciolacu: Nu sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, nici cu parteneriatul civil / Cum explică votul europarlamentarilor PSD pentru rezoluția ”Europa, zonă de libertate pentru persoanele LGBT”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că nu susține căsătoria între persoanele de același sex, nici uniunea consensuală sau parteneriatul civil, deși europarlamentarii PSD au votat săptămâna trecută în Parlamentul European o propunere de rezoluție prin care UE este declarată „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”.
Întrebat dacă nu există o contradicție între poziția din țară și votul de la Bruxelles, Ciolacu a susținut că votul europarlamentarilor PSD este în acord cu decizia grupului socialist din care fac parte.
”Când s-a luat o decizie e normal, respecți decizia. Pentru că nu suntem fiecare de capul lui. Ne raportăm și la bunele și la relele când faci parte dintr-un partid sau dintr-o familie internațională”, a declarat Ciolacu pentru G4Media.ro.
Vezi mai jos un fragment din interviul acordat G4Media.ro de liderul PSD, Marcel Ciolacu
Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Dan Tăpălagă: Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”.
Marcel Ciolacu: Pentru toate minoritățile, nu în special pentru…
Dan Tăpălagă. Da. Da. Grupul europarlamentarilor PSD a votat pentru, la fel Renew, românii din PPE majoritatea împotriva sau abțineri. Dar în țară PSD nu s-a remarcat ca mare susținător al minorităților sexuale, ci mai degrabă al familiei tradiționale.
Marcel Ciolacu: Și nici nu este. Suntem o țară creștină și fiecare țară are dreptul la tradițiile sale și specificul țării…
Dan Tăpălagă: Deci susțineți minoritățile sexuale la Bruxelles și familia tradițională în țară?
Marcel Ciolacu: N-am spus acest lucru, dacă mă lăsați chiar o să detaliez. Când faci parte dintr-o familie europeană, dacă grupul respectiv a luat o anumită decizie, cred că este corect să respecți decizia și să votezi în consecință.
Dan Tăpălagă: Nu. Aveți posibilitatea abținerii sau a votului împotrivă. Nu aveți obligația să votați la fel ca grupul dvs.
Marcel Ciolacu: Este vorba de respectul grupului din care faci parte.
Dan Tăpălagă: Trebuie să respectați valorile în care credeți.
Marcel Ciolacu: Este o rezoluție care privește întreaga Europă. Nu este o lege care se impune în interiorul României. Vă repet, eu respect tradițiile și specificul României. România este o țară creștină și, mai explicit, eu nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex.
Dan Tăpălagă: Dar nu s-a pus problema în România niciodată.
Marcel Ciolacu: V-am spus să fiu foarte bine înțeles.
Dan Tăpălagă: Dar nu s-a pus problema asta. Sunteți împotriva a ceva ce n-a fost discutat în România.
Marcel Ciolacu: Poate urmează să se discute acest lucru.
Dan Tăpălagă: Bun, cu uniunea consensuală sunteți de acord? Cu parteneriatul civil?
Marcel Ciolacu: Vom vedea la timpul respectiv. Cred că așa cum este România în acest moment este suficient.
Dan Tăpălagă: Deci nici partenriat civil nu susțineți.
Marcel Ciolacu: În acest moment categoric nu.
Dan Tăpălagă: Păi și atunci ce faceți cu votul din Parlamentul European?
Marcel Ciolacu: Este o rezoluție deschisă, presupun că nu e o obligație.
Dan Tăpălagă: Stați așa că nu mai înțeleg. Deci europarlamentarii PSD votează…
Marcel Ciolacu: Europa nu poate obliga un stat într-un anumit sens. Rezoluția respectivă nu este…Dacă Europa ar fi dorit să oblige ar fi dat o directivă, nu o rezoluție generică.
Dan Tăpălagă: Iar PSD prin europarlamentarii lui, la Bruxelles, a spus așa: suntem de acord cu susținerea minorităților sexuale între alte minorități.
Marcel Ciolacu: Toate minoritățile.
Dan Tăpălagă: Cum vă exprimați această susținere în țară? Nu înțeleg.
Marcel Ciolacu: În acel pachet erau toate minoritățile, da? Eu nu pot să le cer colegilor mei să voteze împotrivă la ceea ce s-a discutat în grupul socialist. Aceea a fost hotărârea, eu v-am spus ce hotărâre am eu în interiorul României.
Dan Tăpălagă: Dar realizați că nu se mai înțelege mare lucru. Una votează PSD în afara țării, la Bruxelles, și cu totul altceva spuneți în țară.
Marcel Ciolacu: Doriți să insistați pe acea decizie…
Dan Tăpălagă: Este o decizie importantă, care vă definește ideologic.
Marcel Ciolacu: Acea decizie la Bruxelles nu a fost o directivă. Repet, ceea ce s-a votat la Bruxelles a fost o rezoluție generică. Nu a fost o directivă de aplicare pe teritoriul României. Este normal să respectăm minoritățile și drepturile lor, dar asta nu înseamnă că mă obligi pe mine …sau anumite minorități să aibă drepturi mai multe decât…da? Sunt teme sociale, salariul minim european, egalitatea între bărbați și femei, natalitatea, sunt teme tot social-democrate.
Dan Tăpălagă: Doar că atunci când se discută despre valorile europene susținute de PSD spuneți așa: nu susținem căsătoria între persoane de același sex, nu suntem de acord cu parteneriatul civil, dar la Bruxelles votați altceva, pentru rezoluția ”Europa, zonă de libertate pentru persoanele LGBT”.
Marcel Ciolacu: În interiorul grupului partidului social-democrat, acum câțiva ani, s-a luat o decizie că susținem pensiile speciale, sau indemnizațiile speciale la Parlamentari. Eu, Marcel Ciolacu, la sfârșitul mandatului mi-am dat demisia de două ori ca să nu am această indemnizație specială. La vot am respectat decizia grupului. Când am devenit și președinte al partidului, am depus un proiect și am susținut eliminarea lor. Același lucru se întâmplă și acum. Când s-a luat o decizie e normal, respecți decizia. Pentru că nu suntem fiecare de capul lui. Ne raportăm și la bunele și la relele când faci parte dintr-un partid sau dintr-o familie internațională.
Dan Tăpălagă: Ce spuneți dvs acum sună cam așa, domnule Ciolacu. Să-mi ziceți dacă am înțeles corect: domnule, noi am votat acolo fără să credem în chestiile alea, în mod ipocrit. În țară zicem altceva.
Marcel Ciolacu: Nu este ipocrit. Ai votat respectând o decizie. Și v-am dat un exemplu clar.
Dan Tăpălagă: Dar fără să crezi în ce scrie acolo.
Marcel Ciolacu: Am votat pentru indemnizații, că așa a hotrărât partidul. Ce am făcut eu individual, când nu eram președintele partidului, mi-am dat demisia, pentru că eu nu cred că era bine ca eu să am indemnizație specială iar când am fost și președintele partidului am propus un proiect de lege care a scos indemnizațiile de la parlamentari. Există o logică în tot ce vă explic.
Dan Tăpălagă: Nu am lămurit-o pe asta cu votul pentru UE, zonă de libertate pentru persoanele LGBT, dar nu ne cantonăm în acest subiect. Mergem mai departe.
Context
Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”, după o dezbatere amplă care a avut loc miercuri după-amiază.
Lidera grupului socialiștilor (S&D), Iratxe García Pérez, a subliniat că frica, violența și discriminarea continuă să fie o realitate cu care se confruntă mulți oameni LGTBIQ.
Există încă 70 de țări care incriminează relațiile de același sex și 12 dintre acestea pot aplica pedeapsa cu moartea, a precizat Iratxe García Pérez.
„Prima strategie pentru egalitatea persoanelor LGTBIQ în Uniunea Europeană, prezentată în noiembrie anul trecut, este un răspuns ferm al Comisiei Europene la declinul drepturilor și libertăților din Polonia și Ungaria. Acum avem obligația de a aplica, împreună cu statele membre și de urgență, setul de măsuri legale și financiare pe care le are în vedere pentru următorii cinci ani”, a mai spus lidera socialiștilor.
Cum au votat europarlamentarii români:
492 pentru
PPE: Motreanu, Mureşan, Nistor
Renew Europe: Botoş, Cioloş, Gheorghe, Mituța, Pîslaru, Ştefănuță, Strugariu, Tudorache
S&D: Avram, Benea, Grapini, Manda, Negrescu, Nica, Plumb
141 împotriva
ECR: Terheş,
PPE: Băsescu, Falcă, Hava, Marinescu, Tomac
46 abțineri
PPE: Blaga, Bogdan, Buda, Buşoi, Vincze, Winkler,
După rectificarea votului au trecut la abțineri: Grapini, Motreanu, Gheorghe-Vlad Nistor. Nu au fost prezenți la vot de la PSD: Tudor Ciuhodaru, Mihai Tudose și Corina Crețu, Pro România.
Parlamentul României nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni. Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declașarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană.
Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție. CEDO a anunțat la începutul lunii martie că procesul împotriva României a debutat, cazul fiind comunicat într-un timp record de instanța europeană, ceea ce indică gravitatea abuzului statului român, se arată într-un comunicat al Asociației Accept.
- Rămâi pe G4Media.ro pentru interviul integral cu liderul PSD Marcel Ciolacu.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii