G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Mircea Hava: Europa este bună, îți dă cu anumite reguli;…

VIDEO INTERVIU Mircea Hava: Europa este bună, îți dă cu anumite reguli; dar niciodată nu vine să-ți spună „fă așa” 

Alba Iulia, aflată în centrul atenției întregii țări, de 1 Decembrie, este orașul dat ca exemplu de ani buni pentru modul cum s-a transformat prin utilizarea fondurilor europene. Mircea Hava, astăzi eurodeputat, a fost primar la Alba Iulia timp de 25 de ani și vorbește într-un interviu acordat G4Media pe 1 decembrie despre rețeta proiectelor de succes și ce ar trebui să facă decidenții de la București pentru programele 2021-2027. 

Mircea Hava a spus că rețeta de fapt o reprezintă oamenii, echipa pe care un primar sau altă persoană în funcție de decizie, o strânge în jurul său.  „Dacă ar exista o rețetă ar fi mai simplu, am putea folosi chiar un computer care să genereze proiecte, am putea fi toți fericiți pentru că am folosi toți banii fără să fie trecuți prin filtrul neputinței, nepăsării, ignoranței. Nu spun al neștiinței, căci totul se învață”, spune Mircea Hava. 

Acesta mai spune că „dacă dorești, poți învăța. Nu trebuie să ai pile, trebuie să dorești să-ți faci managementul orașului cu oameni pricepuți. Dacă nu vei amesteca politicul, vei lăsa cumetriile deoparte, vei face ce trebuie pentru oraș și ceea ce oamenii își doresc de atâta timp. Rețeta succesului o găsiți în oamenii care pot să se mobilizeze și să dorească să facă aceste lucruri”.

El a mai vorbit despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține fondurile europene. „Sunt niște reguli ale democrației, ale bunului simț, ale lucrului ce trebuie făcut în mod europenește – asta înseamnă bani europeni. Această latură costă foarte mult pe cei care doresc să aducă bani dar în același timp să eludeze regulile. De exemplu, secretizarea PNRR de către Guvern a avut exact acest scop, că erau aceste condiționalități legate de reforme, iar reformele înseamnă modificări structurale și aceasta a fost condiția pentru a primi banii; nimeni nu îți oferă bani doar să faci ce vrei cu acesta. Aici (la Bruxelles) se așteaptă reforme”.

Hava a explicat cum a gândit și cu ce scop proiectul european de modernizare a Cetății Alba Iulia: „Unirea face puterea ne face pe toți mai puternici, să învățăm unii de la alții. Și asta e parte din rețetă. Alba Iulia a ajuns să fie un exemplu de bune practici datorită echipei care a fost acolo care a crezut în acel oraș. Cetatea era lucrul care putea să ne scoată din anonimat, să nu își mai amintească oamenii de Alba Iulia doar la 1 decembrie. Să redăm mândria cetățenii orașului că aparțin acestui loc unde a avut loc cel mai mare act istoric politic din România și să iasă din acest anonimat. Astăzi oamenii sunt mândri.”

Fostul primar din Alba Iulia a mai subliniat că a sărbătorit Ziua Națională a României la Bruxelles, alături de o delegație de 55 de invitați în vizită din județul Alba (primari, consilieri locali și județeni, oameni de afaceri, studenți, funcționari).

Potrivit unui comunicat din luna iulie, Alba Iulia a atras în perioada 2014-2020 a atras 370 milioane lei prin proiecte europene (75 de milioane de euro) și 70% din totalul bugetului de dezvoltare al orașului reprezintă fonduri europene.

Proiectul „Cetatea Albă Carolina” a început chiar din perioada de programare 2007-2013 (a fost dat exemplu și de Comisia Europeană – aici )

 Cum valorifică un fost primar, cu experiență „la firul ierbii”, cunoștințele sale, în activitatea din Parlamentul European? 

Mircea Hava a răspuns: 

  • „Când am venit eram sigur că experiența și ce vom face aici vom putea valorifica pentru România, dar din păcate, de când suntem aici niciodată cineva din Guvernul României nu ne-a consultat 
  • Mai ales că noi am transmis opinia noastră
  • Ceva ce toți românii ar trebui să știe – Europa este bună, îți dă cu anumite reguli; dar niciodată nu vine să-ți spună „fă așa” , 
  • Europa este foarte bine împărțită, nu se amestecă puterea legislativă cu decizia. Noi suntem votați, avem această emoție a votului, răspundem în fața celor care ne-au trimis 
  • Din nou, despre condiționarea fondurilor de reforme: Primiți banii pentru anumite reforme, dar reforme care au fost deja discutate.
  • Noi putem face multe pe partea de legislație, ceea ce propune Comisia ajunge în comisiile de specialitate, unde putem întoarce anumite propuneri, putem să facem lobby, dar sunt multe aspecte pe care trebuie să le știm dinainte de a venit la vot. Pentru a putea participa trebuie să fii foarte bine pregătit 
  • De exemplu – reducerea dioxidului de carbon, nu poți spune că reduci tot ce este generator de dioxid de carbon. Sunt țări unde peste 70% din curentul electric este pe bază de cărbune. Cu toții ne dorim să reducem, dar trebuie să o facem treptat, trebuie să transformăm; 
  • Noi, eurodeputații, trebuie să fim pregătiți, trebuie să știm ce se întâmplă în țară și ce se dorește pentru a putea să discutăm aici și să apărăm poziția României. 
  • Un alt exemplu – în agricultură – legat de lipsa irigațiilor din PNRR: nimeni nu a discutat cu noi, nu am știut detalii. 
  • Este o strategie păguboasă pentru România a spune că „a fost respins de la Bruxelles”. 
  • Aici nu se respinge, se discută. Dacă nu poți arăta că poți controla banii atunci Comisia are anumite semne de întrebare și trebuie să răspunzi, și apoi trebuie văzut ce rămâne, ce este palpabil. ”

 

Despre stadiul discuțiilor privind Acordul de Parteneriat și Programele Operaționale 2021- 2027 

Mircea Hava a spus că a solicitat Comisiei Europene informații despre stadiul negocierilor privind aceste programe pe următorii 7 ani și că răspunsul primit arată că acestea sunt în întârziere. De aceea, Guvernul României, cei care preiau acum conducerea, „trebuie să apese pe pedala de accelerație în mod conștient și corect pentru a trece Programele Operaționale”. De asemenea, a atras atenția că aceste documente trebuie să stea mai mult timp în consultare publică pentru a permite tuturor celor interesați să își transmită punctul de vedere. 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ciugud s-a dezvoltat mult mai bine. In Alba s-a aburit rau de tot cetatea, ca incep sa cada reparatiile.

    • Cetatea alba arata impecabil. Impecabil. Oricine zice altceva e neinformat sau tendentios. Sau nepriceput ca tine. Una e sa cada o tencuiala pe undeva sau sa se scorojeasca un perete dupa 10 ani si alta e sa CADA REPARATIILE(care au insemnat consolidari masive de structura)

  2. Nu se va face nimic in Romania, fiindca PSD si PNL nu vor, ei doar fura. Ce se poate face intr-o tara in care poporul vrea numai hoti la conducere?

  3. Iti da cu un miliard de reguli socialiste-verzi, ca sa numai poti face nimic. UE e prea de stanga, sorry, nu vreau communism verde. Daca UE nu se misca mai spre liberalism, are zilele numarate pt ca dupa pandemia asta cand a incercat instaurarea unei dictaturi, a enervat pe prea multi.

    • Au dotat Socola cu calculatoare?
      Au ajuns sa faca politica prea multe femei

    • După pandemia asta? Pandemia asta nu se va termina niciodată, dacă ar fi după dorinţa politrucilor. Dacă însă va trebui să închidă capitolul, o vor face redenumind-o în „stare de urgenţă climatică” şi vor adăuga restricţii şi mai drastice. Cel mai probabil se va instaura legea marţială.

  4. Toată stima pentru contribuția laprosperitatea orașului, dar din încăpățânare și trufie a pus primăria municipiului A lba Iulia în bratele USR ului, și este un susținător înfocat al domnului Orban. A pierdut și președinția organizației județene a PNL Allba în fata lui Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean. Deci, trăiește din amintiri, mai bine s-ar pensiona, are 64 de ani.

  5. Nea Hava gata ti-ai facut planul pe anul asta, las-o mai moale ca nu mai esti flacau6

  6. Si aia 55 de invitați au venit din dragoste pt tara si pe banii statului?

  7. Stai bre linistit acolo ca nu te trage la răspundere nimeni. Data viitoare sa ai grija sa te puna partidul cap de lista.

  8. In Romania mafiota e deplina armonie intre institutii si politic la hotii, distrugeri si omoruri.

  9. Domnul Hava nu recunoaște, dar este un învins. A avut tot, a pierdut tot.