G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Președintele PPE, Manfred Weber, despre aderarea Ucrainei la UE: Este…

Sursa foto: © European Union 2022 – Source : EP / Philippe BUISSIN

VIDEO INTERVIU Președintele PPE, Manfred Weber, despre aderarea Ucrainei la UE: Este posibilă numai după încetarea războiului / Ucrainenii duc lupta noastră / Trebuie să realocăm bani pentru gestionarea crizei refugiaților

Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar fi posibilă numai după încetarea războiului, fiind „una dintre condiții”.

Nimeni nu poate prezice cu adevărat cât de repede va decurge” procesul de aderare al Ucrainei la UE, însă mesajul principal pentru ucraineni este că sunt „bineveniți” în blocul comunitar, spune Weber.

Liderul celui mai mare grup din Parlamentul European a mai afirmat că „trebuie să înțelegem că ucrainenii duc lupta noastră” și că „vor mai veni mai mulți oameni” care în prezent fug din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Vorbim probabil despre milioane de ucraineni care își vor părăsi țara și având în vedere această provocare, cred că avem nevoie de mai mulți bani la nivel european. Deci, pe termen mediu și lung, trebuie să realocăm bani”, a explicat Weber.

În ceea ce privește ideea repartizării „pe cote” a refugiaților ucraineni la nivelul statelor membre UE, președintele PPE consideră că „pentru moment, acest lucru nu este necesar”, însă, dacă numărul refugiaților va crește considerabil, „probabil că va fi nevoie de un fel de sistem de distribuție”.

În ceea ce privește intenția Comisiei Europene de suspenda tăierea de fonduri pentru Polonia și Ungaria din cauza nerespectării statului de drept, pe fondul crizei refugiaților din Ucraina, Manfred Weber consideră că este o „situație excepțională”, urgența fiind gestionarea fluxurilor de migranți. Însă, subliniază liderul PPE, nu putem renunța la „principiile fundamentale”, cum ar fi „libertatea presei, statul de drept și justiția independentă”.

Redăm mai jos interviul integral acordat de Manfred Weber pentru G4Media.ro:

Rep: Cum ar trebui sa sprijine UE țările care adăpostesc refugiați, mai ales Republica Moldova, România, Polonia?

Manfred Weber:În prezent este normal să acordăm ajutor celor care fug de acest război teribil și care sunt dispuși să rămână (în UE – n.r.) și de aceea Uniunea Europeană trebuie să ofere asistență, în special financiară, statelor membre și regiunilor care practic își fac treaba în ajutorarea refugiaților. Și tot ce trebuie să facem este să contribuim. Avem țări în prima linie precum România, precum Polonia, dar și alții trebuie să contribuie. Inclusiv țări precum Irlanda și Portugalia, care sunt departe de Ucraina, vor să-și arate solidaritatea. Este un efort mare. Toată lumea își deschide granițele. Toată lumea este pregătită să primească refugiați. Deci, hai să rămânem uniți”.

Rep: Sunt suficiente fondurile alocate deja de Comisia Europeană?

Manfred Weber:Fondurile actuale la nivel european, în special pentru gestionarea crizei migrației sunt, deocamdată, suficiente. Putem ajuta foarte mult, putem face multe, dar trebuie și să conștientizăm și să facem față provocării că probabil vor mai veni mai mulți oameni. Vorbim probabil despre milioane de ucraineni care își vor părăsi țara și având în vedere această provocare, cred că avem nevoie de mai mulți bani la nivel european. Deci, pe termen mediu și lung, trebuie să realocăm bani la nivel european. Bugetul este acolo, banii sunt acolo, așa că probabil că trebuie realocați într-un mod mai bun și, de aceea, (trebuie – n.r.) să finalizăm bugetul pentru următoarea lună cu o nouă abordare. Avem nevoie de bani pentru gestionarea crizei migrației”.

Rep: Pe lângă acest sprijin financiar, ce alt tip de sprijin ar mai trebui acordat?

Manfred Weber:În primul rând, trebuie să înțelegem că ucrainenii duc lupta noastră. Este o luptă nu numai pentru țara lor, este o luptă pentru statul de drept, pentru democrație, pentru libertate. Oamenii din Ucraina au experimentat ce înseamnă să-ți alegi președintele. Ca cetățean, alegerea este în mâna ta. Nu există nici un dictator în funcție, precum Vladimir Putin la Moscova. Deci asta au experimentat oamenii și este ceea ce oamenii vor să apere. Ei nu vor să mai renunțe la ideea de democrație și libertate. Și având în vedere asta, ei duc lupta noastră. Când vezi asta (lupta ucrainenilor – n.r.), trebuie să-i ajuți, nu doar prin managementul refugiaților, ci și în conflict. Muniția este importantă pentru a-i sprijini în lupta lor pentru libertate și democrație. Și, în plus, trebuie să activăm sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Erau deja puternice. Primele trei pachete de sancțiuni au fost dure împotriva Rusiei, dar trebuie să facem mai mult”.

Rep: Susțineți ideea repartizării refugiaților din Ucraina pe cote la nivelul statelor membre UE?

Manfred Weber:Pentru moment, acest lucru nu este necesar. Pentru moment, avem la nivel european din toate țările voința și disponibilitatea lor de a primi refugiații ucraineni. Dacă vedem un număr și mai mare de oameni care fug din Ucraina, probabil că va fi nevoie de un fel de sistem de distribuție. Dar pentru moment nu văd asta. Pentru moment, să deschidem granițele, să fim gata să-i primim și să-i ajutăm”.

Rep: În ce orizont de timp vedeți posibilă aderarea Ucrainei la UE?

Manfred Weber:Președintele Zelenski a fost prezent în Parlamentul European și a pus o întrebare. Ne întreba pe noi, ca europeni, ca reprezentanți ai cetățenilor europeni: «Merită să luptăm pentru o Ucraină puternică? Suntem bineveniți (în UE – n.r.)? Asta a fost întrebarea lui, iar răspunsul meu ca lider al celei mai mari familii politice europene a fost «Da, sunteți bineveniți, voi duceți lupta noastră. Sunteți europeni, fără îndoială». De aceea, principalul mesaj de astăzi, cu o țară în război precum Ucraina, este «Sunteți bineveniți». Acesta este mesajul nostru principal, iar restul este acum despre proceduri, despre pași. Nimeni nu poate prezice cu adevărat cât de repede va decurge acest lucru, dar mesajul principal este clar – «Sunteți bineveniți»”.

Rep: Una dintre condițiile aderării Ucrainei la UE ar fi să aibă pace cu statele vecine? Adică mai întâi să se termine războiul cu Rusia?

Manfred Weber:Ei bine, pentru principiile fundamentale pe care le avem în vedere când vorbim despre membri, pentru o țară care aderă la Uniunea Europeană, aceasta este una dintre condiții. Și să vedem cum va evolua totul. Nu putem permite ca Rusia să organizeze un conflict înghețat așa cum a făcut deja în Donbas, blocând orice inițiativă a Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. Deci, să fim creativi în aceste puncte. Vreau să transmit poporului Ucrainei un mesaj clar – «Sunt bineveniți» – acesta este mesajul nostru principal de astăzi”.

Rep: Comisia Europeană a anunțat ieri intenția de a ridica sancțiunile pentru Ungaria și Polonia, în contextul războiului din Ucraina. Cum comentați o astfel de intenție a Comisiei de a nu mai sancționa Polonia și Ungaria cu tăierea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept?

Manfred Weber:În primul rând, nu îi sancționăm, pur și simplu cerem Poloniei și Ungariei să respecte înțelegerea noastră comună despre statul de drept, despre implementarea modului nostru de viață european. Libertatea presei, statul de drept, justiția independentă sunt fundamentale pentru modul de viață european. Acesta este motivul pentru care ucrainenii luptă și motivul pentru care noi trebuie să îl apărăm pe plan intern. Înțeleg că în prezent vă aflați (ucrainenii – n.r.) într-o situație cu totul specială. Trebuie să oferim asistență, trebuie să facem tot ce putem face pentru a ajuta autoritățile maghiare și poloneze să gestioneze criza migrației de la granița lor. Este o cerere uriașă pentru ajutor. De aceea, Europa trebuie să fie acolo, să fie prezentă, să ajute, să ofere asistență. Dar, pe de altă parte, nu putem renunța la principiile majore din spate. Să le facem pe amândouă, să ajutăm, să dăm bani, să asistăm, dar să nu uităm de valorile fundamentale din spate – adică libertatea presei și independența justiției”.

Rep: Asta înseamnă că dacă România se va abate în viitor de la statul de drept nu va risca nici România o eventuală tăiere de fonduri?

Manfred Weber:Ei bine, am implementat un mecanism privind statul de drept în legislația europeană de astăzi. Asta înseamnă că cheltuirea banilor este legată de principiile fundamentale ale statului de drept și mulțumesc lui Dumnezeu, România nu are nicio problemă pentru moment. Suntem încă în procesul de observare. Deci, mai sunt reforme necesare în România, nu există nicio îndoială, dar avem nevoie de reforme și în Italia, de exemplu, o altă țară UE. Deci în toată Europa este o provocare. Noi luptăm pentru asta. Pentru moment, nu este o problemă specială (în cazul României -n.r.)”.

Rep: Credeți că s-ar putea crea un precedent periculos?

Manfred Weber:Nu cred. Cred că trebuie să le facem pe amândouă. Suntem într-o situație excepțională, cred că toată lumea va recunoaște asta. Și din nou, toți cei care ajutăm în prezent la gestionarea crizei migrației trebuie să obținem asistență și sprijin financiar din partea Europei, fără îndoială. Pentru că, în prezent, cel mai important lucru este să ajuți oamenii care fug de război. Aceasta este urgența de astăzi, dar, pe de altă parte, să nu renunțăm la ideile noastre de bază, la valorile noastre fundamentale și puteți fi siguri că Parlamentul European și partidul meu, PPE, facem tot posibilul pentru a apăra asta. Vă pot spune că din familia mea politică face parte și „Platforma” („Platforma Obywatelska” – n.r.) în Polonia, care luptă împotriva Guvernului, ei luptă pentru statul de drept și pentru o Polonie pro-europeană. Noi suntem partidul care ține steagul sus pentru o Europă pro-europeană și bazată pe statul de drept în aceste țări. De aceea, angajamentul meu este clar, dar să nu ne luptăm unul împotriva celuilalt”.

Rep: În România, Partidul Social Democrat, care se află la guvernare, insistă asupra necesității de a modifica Planul Național de Redresare și Reziliență. Din punctul dumneavoastră de vedere, Planul de Redresare și Reziliență ar putea fi renegociat sau nu?

Manfred Weber:Uniunea Europeană a dat dovadă de un efort mare, a dat un mare semnal de solidaritate în timpul crizei de coronavirus. Am reușit să reunim un pachet de investiții uriaș. Imaginați-vă 750 de miliarde de euro. O mulțime de bani, iar pentru România cota este de 30 de miliarde de euro. Deci, mulți bani sunt pe masă și asta face parte din mesajul de solidaritate din Europa. Împreună am depășit criza coronavirusului și acum războiul. Există un mesaj în spate și, pe de altă parte, cred că restul Europei le cere tuturor să dea dovadă de credibilitate. Solidaritatea este legată de credibilitate și, de asemenea, de responsabilitate. De aceea, cred că nu este momentul acum pentru a renegocia nici un fel de plan. Acum este momentul implementării, să facem reformele necesare și la nivel național, iar acolo văd că prim-ministrul este gata să facă asta, președintele este gata să facă asta. Sper că toate partidele de la guvernare sunt, de asemenea, pregătite să facă acest lucru. Așa că «nu scăpați», le-aș spune socialiștilor, «nu scăpați de promisiunile pe care le-a făcut România, vă rugăm să îndepliniți reformele orientate spre viitor pentru țară»”.

Rep: Din câte știți, au mai existat alte state UE care au cerut acest lucru?

Manfred Weber:Ei bine, din câte știu, nu, nu este cazul. Nu este nimic formal pe masă, este o dezbatere domestică care se desfășoară aici în România și, din nou, având în vedere că vorbim despre o adevărată abordare impresionantă de solidaritate la nivel european, mulți bani, care vor ajuta România să se modernizeze, pentru a merge către o lume digitală, către o lume mai neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Deci, banii ăștia sunt acolo, cred că mulți români vor aprecia dacă managementul și implementarea vor continua acum pe seama prim-ministrului și a tuturor partidelor de guvernare care își unesc forțele”.

Rep: Coaliția de guvernare de la București a desființat Secția Specială de Investigare a Magistraților, pe care a înlocuit-o cu un alt mecanism de răspundere pentru magistrați, dar fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. Credeți că Guvernul trebuia să aștepte avizul Comisiei de la Veneția?

Manfred Weber:În primul rând, este grozav că guvernul român și întregul stat livrează acum (reforme – n.r.), pentru că asta a fost una dintre solicitările de la nivel european, de modernizare și de a face pașii necesari în acest sens. Și au făcut asta în perioada propusă și promisă de timp. De aceea îmi place foarte mult asta, iar restul evaluării complete rămâne în mâna Comisiei. Pentru mine, statul de drept nu este cel în care politicianul de partid comentează despre conținut. Pentru mine, statul de drept (în cazul României – n.r.) înseamnă că administrația s-a atașat în sfârșit (de principii – n.r.), chiar în timpul acestei evaluări dacă legea este bună sau nu. De aceea, o las pe deplin în mâna administrației de la nivel european și a judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție să găsească (răspunsul – n.r.)”.

Sursa foto: © European Union 2022 – Source : EP / Philippe BUISSIN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Voi la Bruxelles sunteti specialisti in vaccinuri si enervarea nevaccinatilor. Normal ca altii duc lupta voastra.

    • Oamenii astia care pun intrebarile nu au simtul penibilului?
      Cum sa adere Ucraina, o tara SARACA, de 40 de milioane, DISTRUSA DE RAZBOI la UE?

    • @Ion

      Cred ca simtul penibilului iti lipseste tie cu desavarsire. Si iti mai lipsesc si o „caruta” de neuroni”! Asa ca ai postat cu singurul care nu te-a „parasit”!

    • Exact, astia sunt in razboi cu propriile popoare. Acum incearca sa ne abureasca cu Ucraina, ar putea sa faca aderarea cu o perioada de tranzit, cum a fost si Romania si Bulgaria.

  2. Ah deci Rusia poate bloca intrarea Uncrainei in UE tinand Ucraina in razboi.

  3. Pe scurt rămâne ca-n tren. Voi cu pierderile de vieți omenești și distrugerile, noi cu LGBTQ, green deal și alte fantezii din mintea creață!

    • Că bine zici

    • Hai să nu ne pierdem rațiunea . Primirea oricărui stat european în UE are o procedură binecunoscută. În cazuri speciale ( războiul din Ucraina ) procedura poate fi scurtată dar intră în calcul alte considerente ( Ucraina în acest moment este parte beligerantă atacată ). Primirea ei în UE înseamnă stare de război intre UE și Rusia de facto ! În afară de asta, alte state care așteaptă de ani buni ( Turcia, Serbia, Bosnia etc ) pot întreba pe bună dreptate ( așa cum a întrebat Erdogan ) : bine și cu noi, cum rămâne ? Trebuie să fim atacți și noi, ca să ne primiți ? ( Ce ar fi să lăsați măcar odată tâmpeniile cu lgbt și green deal și să vă gândiți singuri ? )

  4. Mă uit la comentarii,deocamdată numai vreo 3,și îmi spun cu amărăciune că nu avem nici leac,nici șansă…
    Noi,și dacă-l prindem pe Dumnezeu de picior,nu suntem în stare să profităm de șansa asta!

    • Profitam doamna, dar fara LGBTQ, fara Verzi, fara masini electrice bagate pe gat, fara trotinete. Vrem sa fim in UE cu Diesel, autostrazi, gratare, mici, bere, taiat de porc si practic cu tot ce ne place. Ca meritam doamna! Si noi am tinut bolsevismul departe de ei!

    • Maria, ești cam ruptă de realitate. Ce este în neregulă cu primele 3 comentarii? Să știi că poți aduce contraargumente, dacă ești așa inteligentă precum vrei să te crezi.

    • Poate de al treilea picior

  5. Weber! Te rog, nu mai minți oamenii ! Si asa-s vai de capul lor de amarâți. In UE nu e ca la mall, intra si iese cine vrea. Sa fie clar: Ucraina nu va putea intra in UE nici dupa 10 ani. Imi pare rau de ei, dar asta e realitatea. De NATO nu mai vorbim.

    • Atunci votam cu oameni care o vor baga in UE urgent, nu suntem obligati sa acceptam deciziile nenorocitilor astia.