VIDEO INTERVIU Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan: Va fi o rafală întreagă de asumări și ordonanțe de urgență. În total sunt vreo 22 de promisiuni de la care nu ne abatem: desființarea secției speciale, două tururi pentru primari, pensiile speciale
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că, în perioada următoare, va fi ”o rafală întreagă de asumări și ordonanțe de urgență”, dar că premierul Ludovic Orban va fi cel care va anunța calendarul acestora. ”Noi avem câteva promisiuni în 2019 de la care nu ne abatem: desființarea secției speciale, două tururi, pensii speciale și o mulțime de alte măsuri. În total sunt vreo 22. Nu ne abatem de la niciuna”, a declarat Rareș Bodan. Europarlamentarul PNL susține că nu dorește să candideze la primăria capitalei, dar nici Ludovic Orban. Bogdan spune însă că ar fi de acord cu o funcție într-un viitor guvern ”de patru ani” rezultat în urma alegerilor, însă nu l-ar interesa poziția de premier.
Cele mai relevante declarații
- PNL a ales prin Consiliul Național al partidului drept candidat de premier pe președintele partidului ca premier al României, acum și pe viitor. El este acum la acest istoric al PNL alegerea noastră. Orice altceva sunt speculații. Nici Raluca Turcan, nici Dan Motreanu, nici Robert Sighartău, nici Rareș Bogdan, nu sunt discutate.
- În momentul în care intră pe o ușă Călin Popescu Tăriceanu în PNL, Rareș Bogdan iese pe cealaltă ușă. Timp de trei ani de zile acest om a torpilat statul de drept. Trei ani de zile a distrus imaginea României alături de Liviu Dragnea. Trei ani de zile a pus pumnul în gura presei libere. Eu nu uit aceste lucruri.
- Eu și Ludovic Orban nu suntem candidați. Deși suntem cei mai bine plasați, Ludovic este premierul României și nu își dorește să fie primar al Bucureștiului. Eu sunt liderul delegației române din Parlamentul European și nu îmi doresc. Cred sincer că drumul meu este altul.
- Eu sunt pas cu pas. Iau exemplul președintelui. Pas cu pas. Să nu sărim etape. Sunt un om extrem de tânăr. Sunt astăzi prim-vicepreședintele unui partid de 40%. De ce să mă grăbesc? Pot să stau aici foarte bine și să-mi ajut țara, că am cu ce. Dar nu primar, repet. Nu mă mai măsurați, nu candidez.
- Despre traseiștii primiți în PNL: traseismul este o boală și trebuie să îi spunem stop. (…) Ludovic Orban gândește politic foarte corect, încercând să se consolideze parlamentar pentru a nu fi nevoit să negocieze la două zile cu toate grupările, partidulețele. De asta ne dorim anticipate.
În prima parte a interviului, Rareș Bogdan explică mizele votării rezoluției Parlamentului European pe tema Pactului Ecologic European propus de Comisia von der Leyen. Răspunsurile la întrebările pe teme de actualitate internă pot fi urmărite începând cu minutul 9 : 23
Rep: Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban declară că susțin alegerile anticipate. Care credeți că ar fi cea mai eficientă soluție pentru a declanșa procedura? Demisia premierului sau angajarea răspunderii?
Rareș Bogdan: A apărut o informație la sfârșitul anului trecut care nu îmi aparținea mine. Am explicat unei televiziuni că anticipatele sunt o soluție pentru România, n-am spus atunci că premierul trebuie să demisioneze. A spus-o un invitat din studio, mi-a fost pus mie în gură. Cred că nu este o soluție dorită demisia premierului. Eu nu-mi doresc ajungerea la anticipate prin demisia premierului, pentru că mi-e foarte greu să explic public acest demers absolut constituțional de a ajunge la alegeri anticipate decât moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură e mult mai fair și mai simplu de explicat.
Noi pregătim un calendar pe care o să-l anunțe premierul Ludovic Orban. Nu e doar o declarație. Atât premierul, cât și președintele își doresc anticipate. Noi avem câteva promisiuni în 2019 de la care nu ne abatem: desființarea secției speciale, două tururi, pensii speciale și o mulțime de alte măsuri. În total sunt vreo 22. Nu ne abatem de la niciuna.
Rep: Guvernul își va asuma răspunderea pentru toate aceste proiecte?
Rareș Bogdan: Nu vreau să stric pașii. Am spus deja foarte multe. Pașii îi va spune președintele partidului, premierul. Vom folosi toate mijloacele constituționale. Atât ordonanțe de urgență, cât și asumări. Veți vedea o rafală întreagă, veți vedea că intrăm într-o luptă totală. Guvernul e sub asediu de fake news. PSD are instituții media puternice care torpilează PNL și Guvernul României cu știri false.
Rep: După anticipate, cine credeți că ar trebui să fie prim-ministru, tot Ludovic Orban sau altcineva?
RB: PNL a ales prin Consiliul Național al partidului drept candidat de premier pe președintele partidului ca premier al României, acum și pe viitor. El este acum, la acest moment istoric al PNL, alegerea noastră. Orice altceva sunt speculații. Nici Raluca Turcan, nici Dan Motreanu, nici Robert Sighartău, nici Rareș Bogdan, nu sunt discutate.
Rep: Atunci de ce a ezitat președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat dacă după anticipate va fi nominalizat tot Ludovic Orban și a cerut altă întrebare.
RB: Pentru că îl știți foarte bine de când erați jurnalist la Sibiu, iar dânsul era primar. Pentru că președintele României este un om foarte calculat, scump la vorbă. Dacă ar fi spus că îl nominalizează tot pe Ludovic Orban ar fi însemnat că Ludovic Orban pleacă undeva. Ar fi sugerat că Ludovic Orban urmează să cadă în Parlament sau să demisioneze. Nu dorea asta. Nu dorea să spună nici că va pica în Parlament printr-o moțiune, nici că va demisiona. Asta nu înseamnă că președintele are o relație tensionată.
Nu suntem în 2005. Ludovic Orban nu este Tăriceanu, care văd că emite tot felul de pretenții să se întoarcă în PNL.
Rep: Și îl primiți dacă vrea să vină în PNL?
RB: Vă spun din start, ca să fie lucrurile extrem de clare. În momentul în care intră pe o ușă Călin Popescu Tăriceanu, Rareș Bogdan iese pe cealaltă ușă. Timp de trei ani de zile, acest om a torpilat statul de drept. Trei ani de zile a distrus imaginea României alături de Liviu Dragnea. Trei ani de zile a pus pumnul în gura presei libere. Eu nu uit aceste lucruri. Le mulțumesc, și faptul că stăm azi în aceeași barcă înseamnă deja mult pentru mine. Ludovic Orban a fost extrem de tolerant, negociază permanent după ce acum un an de zile era făcut în toate felurile de Călin Popescu Tăriceanu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pupăm pe gură și să mergem în fața stării civile.
Grupul ALDE ne-a votat guvernul. Pentru asta au primit suficiente din partea PNL. Participă la guvernare, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne și iubim. Ne respectăm, să stea în casa lui. Azi a afirmat că PNL s-a reînființat în casa sa. E adevărat, dar în casa lui Dan Amedeo Lăzărescu, un intelectual cu 18.000 de volume pe care Călin Popescu Tăriceanu le folosea doar ca viitor manechin.
Rep: Dar cu PMP, cu Traian Băsescu?
RB: Nu am o problemă.
Rep: Fuziune?
RB: Să știți ceva. Noi avem doi parteneri extrem de onești. Nu credeam asta acum trei-patru ani. PMP este un partener onest, corect cu noi și UDMR. Este un partener extrem de corect. Restul, mai discutăm.
Rep: Vă interesează o eventuală candidatură din partea PNL la primăria București? Anul trecut ați cochetat cu ideea.
RB: Nu, nu. Am spus-o și o repet. Să nu mă mai bage în sondaje, pentru că își folosesc hârtia aiurea și le dau erori. Am ieșit, cu 26, 28%. Le mulțumesc bucureștenilor. Drumul meu politic este altul. PNL va avea candidat propriu, care să o bată pe Gabriela Firea.
Rep: Dintre ce nume aveți de ales?
RB: Multe nume, o să vedeți, și surprize. Eu și Ludovic Orban nu suntem candidați. Deși suntem cei mai bine plasați, Ludovic este premierul României și nu își dorește să fie primar al Bucureștiului. Eu sunt liderul delegației române din Parlamentul European și nu îmi doresc. Cred sincer că drumul meu este altul. Sunt abia intrat în politică, am ars deja suficiente etape. Anul acesta îl parcurg consolidând relațiile externe, pe plan european și, dacă e cazul, la un guvern stabil, de patru ani de zile și Ludovic are nevoie de mine și alți colegi de aici, putem să stăm oricând așa cum stăm acum.
Rep: Adică ați accepta o funcție în guvern?
RB: Nu acum.
Rep: Dar într-un viitor guvern?
RB: Într-un guvern de patru ani, alături de Ludovic Orban, pentru a da forță, posibil ca oameni de aici, care suntem la Bruxelles, să ne putem orienta.
Rep: Pe ce funcție v-ați vedea, ministru de interne?
RB: Ministrul de interne avem unul excepțional, este peste așteptările celor care nu îl cunoșteau, noi ne așteptam la asta. Nu știu, domnule Tăpălagă.
Rep: Premier?
RB: Nu, nu. Eu merg pas cu pas. Iau exemplul președintelui. Pas cu pas. Să nu sărim etape. Sunt un om extrem de tânăr. Sunt astăzi prim-vicepreședintele unui partid de 40%. De ce să mă grăbesc? Pot să stau aici foarte bine și să-mi ajut țara, că am cu ce. Dar nu primar, repet. Nu mă mai măsurați, nu candidez.
Nu la București, nu la Constanța, nu la Cluj. În această etapă a devenirii mele politice, nu cred că este rolul meu să mă implic în lupta pentru Capitală. Cred că sunt alții foarte buni mai potriviți decât mine.
Rep: Excepționale achizițiile din Pro România și alți oaemni care au trecut prin patru–cinci partide. Traseiști. De ce i-ați luat în PNL?
RB: Cea mai mare boală a ultimilor 30 de ani din România la care trebuie să-i punem capăt este traseismul politic.
Rep: Pai cum îi puneți capăt că tocmai ați luat cinci traseiști pur-sânge?
RB: Din cei cinci, unul l-aș fi luat oricând. Nu a fost niciodată în PSD, este profesor, rector. Este o personalitate, pe acel om l-aș fi votat cu două mâini pentru introducerea sa în PNL. La restul dați-mi voie să mă abțin și să vă spun același lucru: traseismul este o boală și trebuie să îi spunem stop.
Rep: Atunci explicați cititorilor de ce i-ați luat.
RB: PNL are 96 de parlamentari. Majoritatea parlamentară este constituită din 233. Noi negociem permanent cu aproximativ 7 grupuri politice. Singurii onești în relația cu noi sunt PMP și UDMR. Restul grupurilor politice negociază la sânge fiecare subiect parlamentar. Este o corvoadă și pentru Florin Roman și pentru Daniel Fenechiu și pentru Raluca Turcan și ceilalți. Ludovic Orban gândește politic foarte corect încercând să se consolideze parlamentar pentru a nu fi nevoit să negocieze la două zile cu toate grupările, partidulețele. De asta ne dorim anticipate.
Rep: Ok, am înțeles. Traseismul e prost în opoziție și bun când ajungi la putere.
RB: Nu e bun, nu e de folosit. E prost și la putere.
Rep: Cum ați defini relația cu liderul PNL, cu dl Orban, pe o scară de la 1 la 10, unu fiind foarte proastă, zece fiind foarte bună? Ce notă i-ați da.
RB: 9. Pentru că nu avem timp să stăm mai mult împreună. Dacă am avea, i-aș da 10. Nouă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii