G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Stelian Ion, despre magistrații cu pensii mai mari decât salariul:…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu

VIDEO INTERVIU Stelian Ion, despre magistrații cu pensii mai mari decât salariul: Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii / Pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante/ Ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că ministerul justiției are mai multe variante de lucru pentru a rezolva problema magistrațiilor care au pensiile mai mari decât salariul încasat pe când erau în activitate iar una din aceste variante ar fi ca pensia să nu depășească ultimul salariu.

Stelian Ion susține că actualul sistem încurajează pensionările în rândul magistraților. Judecătorii și procurorii au drept la pensia de serviciu după 25 de ani de activitate.

Pensia reprezintă   80% din salariul brut din ultima lună de activitate plus sporuri, din acest motiv depăște în mod semnificativ salariul în numeroase situații.

Pensia medie a magistraților este de 18.315 de lei.

Ministrul Justiției afirmă că în primele luni ale anului s-a înregistrat un număr mai mare de pensionări din sistem, dar spune că nu are legătură cu declarațiile sale de la începutul anului referitoare la creșterea vârstei de pensionare a magistraților, proiect la care ulterior a renunțat.

Cele mai relevante declarații din interviu

  • Realist vorbind, uitându-ne în alte state, da, nu e normal să iasă atât de devreme la pensie. Ideea este că nu poți forța. Pentru că în momentul în care vii cu o lege și le interzici lucrul ăsta, o să-ți iasă un val. Trebuie adoptate măsuri astfel încât să-și dorească ei să rămână în sistem.
  • E complet nefiresc să-ți dorești, la 50 de ani, când ești în putere și ai atâta experiență să stai acasă, să ce? Că vrei să fii util, vrei să ai un rost în viață, când te duci la muncă îți, cum să spun, îți găsești rostul tău. Altfel, eu nu cred că ies… ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor.
  • Eu aștept de la magistrați să vină cu anumite propuneri legate de acest aspect pentru că este o realitate, în prezent unii magistrați, ieșind la pensie, câștigă mai mult decât în activitate și atunci acesta este un element de încurajare a ieșirii la pensie. Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii și am desemnat din cadrul ministerului pe cineva care să participe la aceste lucrări și se va veni cu soluții legate de acest lucru.
  • Una dintre variante este inclusiv aceasta, ca pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante. Nu spun că voi propune această variantă, dar este una luată în discuție, o variantă de care știu și magistrații. Dacă nu vor accepta, vor da aviz negativ, pur și simplu, va fi un blocaj în sistem pe acest motiv, eu voi face tot posibilul ca sistemul judiciar să meargă mai departe și să nu ne blocăm

Vezi interviui integral cu Stelian Ion în variantă VIDEO

Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Dan Tăpălagă: Un capitol sensibil, o temă importantă, pensionările. Aveți o statistică la Ministerul Justiției, câte pensionări din magistraților și judecătorilor s-au făcut în primele două luni? Dacă au crescut față de alți ani?
Stelian Ion: Au crescut puțin față de alți ani. Este foarte important de văzut care este cauza pentru că aceste pensionări au fost fluctuante, în funcție de anumite evenimente și în funcție de anumite circumstanțe. Au existat generații și ani în care s-a intrat în magistratură, masiv, la un moment dat se ajunge la maturitate și acei magistrați încep să îndeplinească cu toții vârsta de pensionare. Aceasta este una dintre cauze. Unele decizii ale Curții, o decizie de anul trecut a stârnit și anumite îngrijorări în rândul unora dintre magistrați, deci iarăși un element care ar putea să-i fi determinat să iasă, dar cei mai mulți magistrați…

Dan Tăpălagă: Iar pe alții poate chiar declarațiile dumneavoastră de la începutul anului, când anunțați modificarea vârstei de pensionare. Ați greșit vorbind despre modificarea vârstei de pensionare și ați contribuit la ridicarea acestui val de pensionare?
Stelian Ion: M-am gândit foarte mult la lucrul ăsta, pentru că există o zonă, nu neapărat politică, pentru că a fost o acuzație venită nu doar din partea politicienilor că această declarație, în urma unei conferințe pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, ar fi declanșat un val de pensionări. Am analizat lucrurile, nu a fost un val de pensionări, așa cum se spune, generat de această declarație.

În orice caz, legat de vârsta de pensionare, de creșterea vârstei de pensionare, am precizat foarte clar, la un interval scurt de timp, că nu va fi nicio modificare legată de vârsta de pensionare, așa încât în niciun caz nu poate fi acesta motivul pentru care se dorește ieșirea la pensie atât de devreme. Magistrații, magistraților, din păcate, unora dintre ei, nu le mai face plăcere să meargă la serviciu din cauza condițiilor în care lucrează.

Și, din păcate, pentru mine, pentru că lucrez în domeniul Justiției, văd că foarte mulți îi privesc cu reticență: “au salarii mari, au pensii, ce mai vor și oamenii ăștia că, spre deosebire de restul lumii sunt niște privilegiați”. Să știți că lucrurile nu trebuie privite așa. Pentru că au limitări foarte importante în privința activității, nu pot face altceva. S-au pregătit foarte mult. S-au pregătit foarte mult și în momentul în care au intrat în magistratură, au intrat de plăcere. Dar când vezi că ai sute de dosare de soluționat, extrem de multe dosare, când vezi anumite instabilități legislative…

Dan Tăpălagă: Și mai vine și ministrul Justiției și spune că s-ar putea să crească vârsta de pensionare, te pensionezi…
Stelian Ion: Dar, atenție, chestia asta a venit de la magistrați. Magistrații însăși au spus “domnule, nu-i normal să putem ieși la pensie la o anumită vârstă”. Păi acum dacă îi întrebi pe unii or să spună lucrul ăsta, dacă îi întrebi pe alții or să spună altceva.

Dan Tăpălagă: Dar haideți să discutăm concret.
Stelian Ion: Realist vorbind, uitându-ne în alte state, da, nu e normal să iasă atât de devreme la pensie. Ideea este că nu poți forța. Pentru că în momentul în care vii cu o lege și le interzici lucrul ăsta, o să-ți iasă un val. Trebuie adoptate măsuri astfel încât să-și dorească ei să rămână în sistem.

Dan Tăpălagă: Așa este, dar avem o situație concretă. Ministrul Muncii a venit cu un proiect de lege prin care să le permită celor care doresc să lucreze mai mult să rămână în sistem și peste vârsta de pensionare. Deci avem pe de o parte cetățenii obișnuiți care au o vârstă de pensionare mai ridicată și tot mai ridicată. Iată, au și posibilitatea să lucreze mai mult, dacă vor să rămână în sistem. Pe de altă parte, magistrații pot ieși la 25 de ani de activitate. Pensia de serviciu. Adică în jurul vârstei de 50 de ani, cam acolo, da? Bun. Nu-i o discrepanță cam mare, față de ceilalți cetățeni? Nu ar trebui modificată legea, să creșteți perioada?
Stelian Ion: Repet. O astfel de măsură poate fi considerată de bună credință și la prima vedere ar putea fi considerată o măsură bună. Dar realitatea este că în momentul în care vei veni cu o asemenea schimbare, vei rămâne cu… cred că o treime din magistrați vor pleca toți odată. Deci nu se pot face asemenea mișcări bruște, ele trebuie făcute oricum etapizat.

Cei care au apucat un anumit sistem în momentul în care au intrat trebuie să continue cu acel sistem, din punctul meu de vedere. Și m-aș axa foarte mult, în perioada următoare, pe ideea de a degreva instanțele astfel încât oamenii, oamenii să-și dorească să rămână la muncă. E complet nefiresc să-ți dorești, la 50 de ani, când ești în putere și ai atâta experiență să stai acasă, să ce? Că vrei să fii util, vrei să ai un rost în viață, când te duci la muncă îți, cum să spun, îți găsești rostul tău. Altfel, eu nu cred că ies… ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor.

Dan Tăpălagă: Apropos. Revin la un subiect, uitându-mă pe hartă spuneați că multe instanțe ar putea fi desființate, alea care nu au activitate sau care au activitate foarte slabă. Cam câte sunt în situația asta, aveți o primă evaluare?
Stelian Ion: Există o primă evaluare, dar nu vă pot spune o cifră acum, ce vă pot spune este că există și am făcut o numire de curând în cadrul acestui grup de lucru la nivelul CSM pentru a grăbi un pic, există dorință și de la nivelul…

Dan Tăpălagă: Haideți să o luăm altfel. Cam câți magistrați pot fi recuperați și rearanjați în sistem prin această relocare de resurse?
Stelian Ion: Păi e aceeași întrebare, dar pusă altfel. V-am spus. O cifră, să vă spun acum… ne uităm în acele lucrări care sunt în curs de efectuare și putem veni și cu cifre. Lucrarea nu e definitivată, cea de care vă spun.

Dan Tăpălagă: Bun. Veți lua, apropos de pensie, veți lua în calcul modificarea modului de calcul la pensia magistraților având în vedere situația aberantă în care un magistrat iese la pensie cu o pensie mai mare decât salariul?
Stelian Ion: Eu aștept de la magistrați să vină cu anumite propuneri legate de acest aspect pentru că este o realitate, în prezent unii magistrați, ieșind la pensie, câștigă mai mult decât în activitate și atunci acesta este un element de încurajare a ieșirii la pensie. Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii și am desemnat din cadrul ministerului pe cineva care să participe la aceste lucrări și se va veni cu soluții legate de acest lucru.

Dan Tăpălagă: Care e mandatul reprezentantului ministerului Justiției? Ce propunere susține?
Stelian Ion: Este o susținere echilibrată, astfel încât să se accepte soluția și de sistemul judiciar, ca fiind o soluție echilibrată, realistă și corectă.

Dan Tăpălagă: În ce constă?
Stelian Ion: Deocamdată nu s-a ajuns, avem mai multe variante. Avem mai multe variante.

Dan Tăpălagă: Care ar fi ele?
Stelian Ion: Dar ele ar fi în sensul în care să nu fie încurajată ieșirea la pensie din acest punct de vedere, adică…

Dan Tăpălagă: Deci, pe scurt, să tăiem pensia, să fie mai mică decât salariul, că altfel…
Stelian Ion: Este o chestiune în dezbatere, v-am spus, dacă mă întrebați pe mine, voi milita întotdeauna, poate nepopular, ca magistrații să aibă salarii bune și pensii bune. Dar și eu vă spun acum că personal consider că e nefiresc să existe această discrepanță. Dar nu îmi doresc soluții care să dea peste cap sistemul judiciar. Dacă această variantă va fi acceptată de înșiși magistrații, și eu cred că există deschidere…

Dan Tăpălagă: Dar care este această variantă.
Stelian Ion: Păi una dintre variante este inclusiv aceasta, ca pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante. Nu spun că voi propune această variantă, dar este una luată în discuție, o variantă de care știu și magistrații. Dacă nu vor accepta, vor da aviz negativ, pur și simplu, va fi un blocaj în sistem pe acest motiv, eu voi face tot posibilul ca sistemul judiciar să meargă mai departe și să nu ne blocăm.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu

Citește și

EXCLUSIV VIDEO Ministrul Justiției, Stelian Ion, măsuri după clasarea dosarului 10 august: Voi sesiza vineri Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT, Georgiana Hosu / Voi cere procurorului general efectuarea unui control la Parchete/ Genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza

INTERVIU Soluțiile ministrului justiției pentru degrevarea instanțelor: Crește taxa de timbru pentru a descuraja procesomanii/ Desființează instanțe cu activitate slabă și concentrează magistrații în instanțele aglomerate

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. ultimul salariu cu sporuri, sau fara sporuri, neicusorule?
    hai bre, ca nu-i obliga nimeni sa nu minciuneasca si fenteze ispravnicul !

    • LEGEA A FACUTA IN SA FEL INCAT SA SE POATA ABUZA. CEEA CE ONORABILII AU FACUT CU SUPRA DE MASURA!

  2. Ca hâr, ca mâr…
    NU vor sa se atinga de Varsta de pensionare nici la Magistrati, nici la MAI, privilegiile vor ramane… fix la fel cu Salariile uriase date de Dragnea si Olguta prin Legea salarizarii din 2019: odata primite, NU prea le mai iei inapoi bugetarilor acele Salarii sau Sporuri sau privilegii care mai de care, pe acare atat de tare le condamna Vasilica Catu in 2019, cand PNL era, deh, in OPOZITIE!
    Romanilor de rând, insa, le prelungeste PNL varsta pâna la care sa munceasca: la 70 de ANI, sa nu mai prinda nici o Pensie!
    Desteptii privilegiati se pensioneaza la 42 de ANI sau dupa numai 25 de ANI de munca, TOTI cu Pensii uriase de la Bugetul de Stat, FARA Contributivitate!!
    Pur si simplu nu se vor atinge de privilegiatii Romaniei, am vazut ieri Legea dnei Turcan care „interzice” cumulul pensiei cu salariul la stat: „interzice” pentru catei, pentru dulai NU interzice, Cumulul e permis bine mersi la privilegiatii Romaniei prin EXCEPTII evident(NU putea aparea o lege in Romania fara EXCEPTII pentru privilegiati!), desi cu cateva zile inainte Premierul Vasilica Catu „spera” sa nu existe EXCEPTII in aceasta Lege…
    Si ce ne mai promitea mareata alianta cu Johannis in frunte!
    Rusine, mincinosilor!!!

    • Minte!
      MMPS nu se ocupă cu astfel de analize, mi-a scris mie!
      Stelian minte la fel ca PNL!
      L-am pierdut și p-asta!
      Ne-a tras USRPLUS o m. ie de nu ne vedem!

    • Dl. ministru, vedeti dumneavoastra … nu se poate sa nu rezolvati cu pensionarea anticipata a magistratilor! Uitati aici si de ce: avem un contract!

      In care v-ati angajat sa o faceti in 100 de zile, dupa ce v-ati inteles despre asta cu colegii de guvernare, care pentru mine sunt terte parti (eu cu USR am contract, nu cu PNL sau UDMR. De ei v-ati ocupat voi, sa negociati astfel incat sa va puteti indeplini obligatiile. Si ati facut-o, din moment ceei au acceptat si semnat Programul de Guvernare! Banuiesc ca v-ati asigurat in privinta unor clauze penalizatoare, in caz ca se razgandesc brusc, nu? )

      Clauza: Pe termen scurt (primele 100 de zile): desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, ELIMINAREA SCHEMEI DE PENSIONARE ANTICIPATA A MAGISTRATILOR.

      [Recititi dvs. in Programul de Guvernare 2020-2024, cap. Justitie, subcap. Obiective pe termen scurt, p.228]

      Deci spor la lucru si ritm sustinut, ca acu’ se face 15 aprilie!

    • Catre @lili . Lasa diversiunile cu Vasile Catu si Raluca Turcan !!!. Au pacatele lor, dar Stelian Ion este de la USR !!!!!!!!!!: ,,Avocatul Diavolilor” in privinta Abuzurilor Pensilor Judecatorilor si Procurorilor !.
      USR – Uniunea Salvati Rautatile !.

  3. Evident că să nu depășească salariul de bază ‼ restul cu sporuri sunt venituri, și se aplică dacă lucrezi efectiv în acele condiții, ce naiba e logică evidentă ‼ Aveți un ” talent” de a prosti lumea 🙈🙉‼

    • Constat că se insistă pe faptul că declarația ministrului a generat un val de pensionări și acest punct de vedere este susținut și de reprezentanții magistraților din CSM.
      Realitatea este alta, în 1994, 1995 au fost ultimii ani în care s-a intrat în magistratură prin repartiție guvernamentală și au intrat foarte mulți absolvenți de la facultățile de stat. Erau foarte foarte multe locuri libere pentru că se înființaseră curțile de apel pe de-o parte și tot în perioada respectivă au plecat foarte mulți în avocatură.
      La momentul acela, datorită salarizării, condițiilor de muncă și interdicțiilor impuse cei mai mulți care erau bine pregătiți și au avut și un pic de curaj au plecat. Asta se întâmpla chiar și după cinci ani în magistratură.
      Am scris lucrurile astea pentru că asta s-ar putea întâmpla și în viitor.
      Generațiile de atunci au avut parte de condiții de muncă deloc motivante. Scheme incomplete în permanență, până la începutul anilor 2000 nu au existat calculatoare, nici măcar la grefieri. Actele se scriau de mână și erau redactate la mașini de scris care nu permiteau nici măcar corectarea unei greșeli. Aveți în vedere că între timp raporturile sociale s-au înmulțit, s-au diversificat și asta a însemnat și creșterea numărului de cauze de soluționat.
      La momentul actual situația nu este cu mult mai bună pentru că, lipsa de personal s-a perpetuat, legislația se schimbă, s-a adăugat legislația și practica europeană atât de la CEDO cât și de la CJUE.
      În munca asta există foarte puțină lipsă de predictibilitate, știi când pleci dar nu și când termini, adăugați la asta și faptul că în anumite situații trebuie să-ți faci treaba indiferent de oră, indiferent de zi.
      La ora actuală mulți spun că nu ar face față până la 60 de ani și chiar e adevărat.
      Pentru societate există riscul ca mulți să plece mai repede și atunci să ne întoarcem iar la lipsa acută și perpetuă de personal fapt ce ar determina în primul rând prelungirea procedurilor judiciare și de ce nu ar putea influența și imparțialitatea. Mulți se vor gândi că n-ar fi rău să-și cultive niște relații. Nu că acum asta nu s-ar întâmpla, dar totuși stabilitatea financiară chiar și după momentul pensionării îți dă posibilitatea să îți faci corect treaba pentru care ești plătit.
      Chestia asta cu independența financiară nu am inventat-o noi și trebuie să aveți în vedere că ea funcționează de multă vreme în democrațiile cu exercițiu.

    • Lua-v-ar toți dracii cu independenta voastră!

    • @Cerasela Ungureanu: „La ora actuală mulți spun că nu ar face față până la 60 de ani și chiar e adevărat.”??!!!

      Pai, un profesor sau un medic chirurg sau un muncitor pe santier sau o muncitoare in fabrica cum vor rezista, doamna, pana la 70 de ANI, cum a anuntat ieri Ministrul Muncii dna Raluca Turcan?!

      „Ministrul Muncii a spune că măsura aduce avantaje, prin faptul că, pe lângă faptul că persoana rămâne ACTIVA, are și posibilitatea de a-și menține nivelul salariului avut la împlinirea vârstei de pensionare.”

      Cum naiba in privat, muncesti pana mori, dar bugetarii privilegiati „nu fac fata” si trebuie pensionati repede, fiindca bugetarii sunt zei si merita tratament diferentiat, nu ca fraierii din privat care tin intreaga tara in picioare!!!

    • Catre @lili. Numai minciuni zici !. Nu se ridica varsta pensionarii la 70 de ani !.
      Legea va fi ca NUMAI CINE VREA poate sa contiue Contractul de Munca pana la 70 de ani !. Ce te freaca pe tine grija cu CONTRACTELE ALTORA ??!.

    • @Rahan: Eu nu am spus ca se ridica varsta de pensionare la 70 de ani, eu am spus cu cata ipocrizie Raluca Turcan si guvernul maretei aliante propune cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, pentru cine vrea e adevarat, in timp ce privilegiatii Romaniei se pensioneaza la 40 si ceva de ani sau dupa nuami 25 de ANI de munca, adica pe la vreo 50 de ANI!
      NU vi se pare ipocrizie?!
      Stiti cum interpreteaza Romanii neafiliati la vreun partid aceasta noua SFIDARE a maretei aliante, cu „oferta” asta la 70 de ani, cand privilegaiatii lor se scalda in bani de la pensii obtinute in floarea varstei?!
      NU vad nici o GRIJA in mareata alianta sa SCHIMBE aceasta uriasa nedreptate, chiar SFIDARE!!!!
      Si ce zmei se dadeau inainte sa ajunga la osul de ros, cum urmau ei sa SCHIMBE din telmelii Romania PSDista, asa cum ne mintea de fiecare data Johannis!!!
      Stiti ce spune un pensionat la 65 de Ani dupa 40 si ceva de ANI de munca, cand vede privilegiatii epnsionati la 42 de ANI?!?!
      Nu mai bateti campiile anapoda cu abureli de la partide!
      Suntem satui de minciuni air astia nu fac exceptie!
      Luati Programul de guvernare al aliantei 2020-2024 si vedeti ca va avea soarta Programului lui Dragnea din 2016: exemplu, cele10 Spitale noi noute PROMISEa fi CONSTRUITE in perioada 2020-2024, la Pagina 166/269!
      10 Spitale, noi noute, inclusiv maternitati, LE ASTEPT!!!

    • Catre @lili. ,,……….o muncitoare in fabrica, cum vor rezista pana… la 70 de ANI ?”
      Insisti in continuare cu diversiunile tale !!! . Nu e nevoie deloc sa reziste pana la 70 de ani !, pentru ca iese din vointa proprie la 60 de ani pentru femei (cum ar trebuii sa fie) sau 65 de ani pentru barbati cat zice Legea.

    • @Rahan: Cu limba romana sau mai bine zis cu Gramatica Limbii romane stai prost de tot!
      Adica, daca taceai filozof ramaneai!
      E acolo o ENUMERARE, adica am spus : „un profesor sau un medic chirurg sau un muncitor pe santier sau o muncitoare in fabrica cum VOR REZISTA, doamna, pana la 70 de ANI”??
      Ideea era ca e Sfidare curata ca madam Turcan sau Vasilica Catu sa propuna asa ceva, „sa fii activ pana la 70 de Ani”, la cerere e adevarat, cand ei NU se ating de Varstele de pensionare SFIDATOARE ale privilegiatilor Romaniei!!!!

      Ma indoiesc insa ca intelegeti explicatia asta sau cum e cu ENUMERAREA aia de mai sus, care CERE Pluralul Verbului aflat la Viitor, ADICA: Ei, astia multi, enumerati de mine, profesori, medici sau un muncitor pe santier sau o muncitoare, cum VOR rezista?!!!(hai ca v-am zapacit de tot!!)!!
      Cate clase aveti, de curiozitate?!

    • Catre @lili. Am Clasa Detectorilor de troli platiti si magari ca tine.

    • @Rahan5: Hai sictir, nu erai pe forum cat timp de 3 ANI intre 2017-2019 am scris zi de zi pe forum CRITICAND PSDragnea!
      Te-a trimis PNL pe bani grei, publici evident, din Subventia publica uriasa, sa aburesti aici, alaturi de @albina, @m si @v!
      Sictir!

      Cu gramatica, stai prost, asa-i?!
      Tacusi pe subiect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Catre @lili. Tu nu l-ai criticat niciodata pe Dragnea !. Cel mult, din ce imi aduc aminte, eventual te-ai prefacut ca-l critici.
      Este o tactica cunoscuta a trolilor platiti de Guverne Straine. Mai ales pentru Federatia Rusa.
      Cand vor sa sustina un politician din Romania, favorabil Federatiei Ruse, actioneaza cu un Agent Trol ,,la doua capete” . Cu un pseudonim il lauda pe Dragnea, sau ataca adversarii lui Dragnea. Iar cu celalalt pseudonim il ,,critica” pe Dragnea. Dar are grija, ,,criticandu-l” pe Dragnea, sa sustina in cor cu alti ,,idioti utili” lucruri care nu se pot dovedii direct. De cele mai multe ori, criticand anumite lucruri despre Dragnea fara dovezi, nu faci decat sa-l ajuti pe Dragnea.
      Incep sa cred ca, intradevar, tu nu esti un trol platit rus. Un astfel de trol platit de Federatia Rusa nu facea prostia sa pomeneasca de criticarea lui Dragnea in anii trecuti. Pe scurt, te manifesti prea prosteste ca sa fi trol platit de Federatia Rusa.
      Dar Putin imbatraneste si el, si s-o fi prostit si el, si a angajat un om ca tine. Nu se stie niciodata !.

    • @Rahan5: Esti bolnav la cap, d-aia te plateste PNl, doar un bolnav mintal poate posta asemenea aberatii!
      Te plateste bine PNL, oameni normali la cap nu ar executa mizeriile uni partid!
      Sictir, jigodie dusa rau!!

    • @Rahan5: esti un micninos ordinar!
      Tu nu ai cum s-ati aduci aminte, NU erai pe forum in anii 2017-2019, ai aparut ACUM dupa 2019, dupa ce PNL e la mare mizerie si e nevoie de postaci care sa abereze ca tine!!!
      Mincinos ordinar, arata-mi postari ale tale din anii 2017-2019 pe acest forum!!

  4. Anomalia s-a produs în momentul în care s-au trecut contribuțiile de la angajator la angajat, și salariul brut a crescut semnificativ. Atunci nu s-a gândit nimeni să corecteze procentul din brut după care este calculată pensia magistraților. Dar poate ne gândim noi cine era la putere, ce treburi avea cu magistrații, și cum știa să încerce să-și rezolve problemele.

    • Asa e, si azi acea OUG nr 79/2017 care a trecut Contributiile la Angajat zace si azi ascunsa in sertarele Parlamentului, PSD nu a pus-o niciodata in dezbatere in Plenul Parlamentului pentru a fi VOTATA ca Lege, de frica sa nu fie declarata NECONSTITUTIONALA!
      Cand era in opozitie, PNL a criticat PSD ca tine ascunsa la sertar OUG 79/2017, dar desi PNL a venit la guvernare din octombrie 2019 nici azi NU a pus in dezbatere in Parlament OUG 79/2017, care a provocat mare scandal chiar in mediul privat pentru ca NESIGURANTA in privinta acestei OUG a facut ca multe Firme private sa NU treaca Contributiile la angajat prin Marire de salariu corespunzatoare, ci au suplinit cu Prime, ceea ce va afecta la viitoarele Pensii!

      3 Decembrie 2019: „Reprezentanții BNS au anunțat că vor organiza miercuri dimineaţa un protest în faţa Curţii Constituţionale, nemulţumiţi că CCR nu a luat deocamdată în discuţie sesizările prin care se invocă excepţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte OUG 79/2017, care vizează transferul de taxe de la angajator la angajat.
      Anunţul a fost făcut de către liderul BNS, Dumitru Costin, în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema salariului minim, la care au fost prezenţi premierul Ludovic Orban şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
      „Ţin să vă informez că de mâine dimineaţă Blocul Naţional Sindical se va afla în protest, în faţa Curţii Constituţionale a României. Reamintesc că în noiembrie 2017 Guvernul a adoptat această ordonanţă 79 care a bulversat efectiv piaţa muncii, mediul de afaceri, dar şi impactul asupra sistemului de securitate socială din România. Aşa cum spunea şi colegul meu, Bogdan Hossu, a distorsionat masiv inclusiv raportările de salarii brute pe care le facem la nivel european. De aici şi creşteri de astea spectaculoase, pe care unii comentează. Noi – patru din cinci confederaţii sindicale – la fel ca şi domniile voastre, am sesizat în noiembrie 2017 Avocatul Poporului. Avocatul Poporului de la vremea respectivă – genunchii cam moi… probabil şi presiunea politică asupra lui… – a refuzat să dea curs sesizării noastre”, a spus Costin, citat de Agerpres.
      El a menţionat că, în acest context, BNS a ales să deschidă procese în instanţă referitoare la cazuri concrete.”

      Azi, PNL si alianta mareata tace chitic pe subiect si tin la sertar OUG 79/2017!
      La fel, tace si CCR, tinand la sertar Sesizarile sindicalistilor!

    • Ești tu convins că ” atunci nu s-a gândit nimeni…”?!
      Eu sunt convins de contrariul!

  5. Ar trebui sa le bage salariile la taxe si impozite, sa platesca si demnitarii taxe si impozite pentru simplu fapt ca nimic rau nu ar iesi din asta !!

  6. Nu-i destul că au 80% din salar, se mai adaugă și sporurile, din tot anul, că le iau în ultima lună ? După 25 de ani de muncă. Și apoi trec în avocatură, cu alte comisioane grase, că de ! ban la ban trage. În timp ce pentru oamenii obișnuiți e 45% din salar, după 35-40 de ani de muncă. Unde-o fi egalitatea în fața legii în această democrație dereglată ?

    • Ai uitat de orele suplimentare acumulate în ultimul an și băgate la plată în ultima lună plus banii pe concediu neacordat. Și multe altele de care noi nu știm, dar să stăm liniștiți, au ei grijă!

  7. Bun, acum stiu ca nu voi mai vota USR vreodata.

  8. Rezolvarea multor probleme din societate: Răspunderea magistraților și
    confiscarea extiinsă indiferent de sumă, pentru cine …….

  9. Draga Stelica in opozitie erai bun, dar la putere esti mâna moartă. Este pălăria prea mare ca ministru. Adică cum un magistrat sa ramana cu pensia cat salariu! Chiar nu găsești o soluție sa punem lucrurile in normalitate! Adică numai contributivitate.

    • Nu e singurul, in Opozitie TOTI din PNL si USR PLUS erau zmei, azi s-au instalat comod in birouriile luxoase, au secreatre blonde frumoase, masini incalzite, cu sofer la scara, Salarii si Venituri, in general, uriase, ce sa-si mai bata capul!!!
      Cand ajung la osul de ros, TOTI uita ce au promis cand erau in opozitie, incepand cu Vasilica Cîțu, care se oțăra tare de tot la bugetari in August 2019, ii numea „privilegiatii societatii”, azi acelasi Vasilica Cîțu ii tine strans in brate pe bugetarii privilegiati si ne asigura la fiecare aparitie publica, atunci cand e intrebat: „NU vom da oameni afara, nu acesta e obiectivul nostru”!

      „Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească FARA vouchere și pensii speciale.
      21.08.2019.
      Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
      „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
      „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.
      „Sunt două soluţii pentru a elimina acesta discriminare promovată şi susţinută de guvernele socialiste. Dacă bugetarii vor să-şi păstreze aceste beneficii atunci trebuie să accepte să plătească taxe mai mari pe venit decât cei din sectorul privat. Nu este o soluţie optimă. Taxele distorsionează comportamentul şi am avea alte probleme neprevăzute. Ar funcţiona doar în cazul pensiilor speciale şi al veniturilor din prezenţa în diferite consilii de administraţie- adică taxarea sinecurilor. Rămâne această soluţie. Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate că un premiu. Că şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă. Este inadmisibil să dai şpagă să lucrezi în sectorul public când economia privat importă forţă de muncă din exterior! Acest sistem bolnav şi falimentar implementat de PSD+ALDE DISPARE cu venirea liberalilor la guvernarea României!”, a explicat liberalul.

    • Soluții sunt căcălău, voința politică lipsește cu desăvârșire!

  10. Băi deșteptule de asa zis ministru!!!
    Magistrații ies la pensie pt ca voi rulați bugetul justiției cum vreți, nu alocați resurse umane suficiente, It e depășit si oamenii sunt fff obosiți! Si da! Le e lehamite de voi, de asa zisul Csm de…. sa nu i mai zic, de torționarul care conduce Csm s. a
    Numai atinge -te de drepturile lor, ca vei plăti personal!!!

    • Eu i-am scris lui Stelian ca magistrații se grăbesc la pensie TOCMAI pentru că este mai mult decât atractivă!!!?? Este IREZISTIBILĂ!!!!

  11. Mai mult de 50% din ultimul salariu nu merita…
    Si sa vezi cum nu se mai pensioneaza 🙂 )))

  12. Băiatul ăsta a început sa mintă la fel ca peneleii.
    O fi deja în PNL?!!!!!

    • Nu de alta, dar chiar astăzi am primit răspuns în plic de la MMPS la o petiție, la care nici nu mă așteptam să-mi răspundă, în care îmi precizează că MMPS nu are nicio treabă cu pensiile de serviciu pentru că sunt stabilite prin legi speciale privind statutul unor categorii profesionale care sunt recompensate astfel pentru incorsetarile la care sunt supuse în timpul activității!!
      Deci, ce analize să facă MMPS intr-undomeniu în care nu are atribuții?!!!
      Minciuni marca PNL!!!
      Cred că nu mai e userist!

  13. Pensiile la domnii:65 la sută din net,ca la nababii de militari care au sărăcit țara!

  14. Iliescu si fratia PSD/PNL au reusit transformarea Romaniei intr-o tara de caste, si asta e trist tovarasi. „Fratia Organelor”+ o Justitie aservita care le asigura spatele conduce de 30 de ani Romania. Am reusit sa avem o tara pentru folosul si prosperitatea magistratilor si a institutiilor de forta. Exact pe dos cum este normal in toata lumea civilizata: magistrati institutii de forta pentru o folosul si prosperitatii tarii.

  15. Ai dreptate cu frăția PSD- PNL, ca au transformat Romania într-o țară de caste…..dar din spusele useristului Stelica reiese clar că nici ei nu vor să schimbe absolut nimic.Prea anemic, prea slăbuț, prea fricos pare omul.De vârstă de pensionare a magistraților nu vrea sa se atingă, de pensiile babane fara contributivitate, nu vrea sa se atingă, de sporurile nemeritate nu vrea sa se atingă, de salariile enorme nu se atinge.Ba din contra se plânge că lucrează mult în condiții grele – saracii de ei. Ori unii politicieni sunt santajabili și ciocul mic…că o să cadă la mana lor. Credeam că această guvernare o să schimbe ceva, dar aceiași Marie cu alta pălărie.Dezamagire totala!

  16. ATI FACUT O LEGE CA SA SE POATA ABUZA ! SA-SI ALEAGA CE „LUNA” SA CONTEZE LA PENSIE.
    SI ISI FAC EI LUNA AIA DE CONCURS.
    SUNTETI DE O NEMERNICIE FARA EGAL!

  17. lupta impotriva ciumei rosii continua, din succes in succes!

  18. Astia tre vaccinati iute cu astra zeneka !

  19. O sa dispareti baieti daca nu rezolvati problema cu pensiile speciale. Ati batut moneda pe asta, ati fost votati pentru asta, va mai voteaza dracu…

  20. dar tovarasii care si-au marit veniturile in ultimile 6 luni ca apoi sa iasa cu pensie marita…asta e furt de la bugetul statului si de la platitorul de taxe. e un caritas inventat.

  21. Magistrații au aceleași limitări ca toți funcționari publici, astia nu cresc vârstă de pensionare de frica ca ii baga la pușcărie magistrații, toți au bube în cap și le e frica sa se atingă de ei. I-auzi și tu pensionari la 50 de ani cu pensii mai mari ca salariile în cuantum mediu de 18 mii de lei. Nici în Congo nu exista asa ceva, România e o tara bananiera condusa de servicii și magistratura aservita acestora. Stați liniștiți nu se va schimba nimic.

  22. USR nu uita, daca nu dispar toate pensiile speciale atunci sigur o sa dispareti voi. Schimbati-l cat mai repede pe Stelica de la Justitie, este total depășit, chiar nu vedeți! Sigur o sa vina nota de plată!

  23. 80% din ultimul salariu? Plus toate celelate robinete lasate deschise sa inunde cu bani conturile prea distinsilor parlamentari, magistrati, primari, militari?? Traind in afara, citind din cand in cand G4, raman perplex cand se mai adauga cate o minune de ingeniozitate de a ocoli normalul unui stat modern, european si ma mai intreb: intrebarile comentatorilor, dezvaluirile voastre venind punctual din toata tara, analizele, readucerile in plin plan a unor fapte pe care unii vor sa fie uitate, cum pot fi escalate astfel incat sa fie vizibile, active, puse pe masa PNL etc, ei, ”specialii, toti” trasi la raspundere??? Intrebati cu incapatanare in direct? Asa cum Strada a fost o forta la un moment dat, aceast canal de discutii oferit, de ex aici de G4 media, ar trebui sa aiba o urmare. Strada a fost anihilata de Corona! De unde rasare echivalentul ei de care sa se sperie sau sa tina cont ”specialii” ? In anii ’90 le era un pic frica de jurnalistii inca corecti, energici de investigatie. Aceia au murit. Palide fantome pe ici pe colo, fara substanta, greutate. 3g. Multumesc lili si altora. Scrie un jurnal, o carte a greselilor guvernantilor, pe an.

    • Din brut,nu din net. La 8000 brut,netul e 5000. 80% din brut( fara alte sporuri bagate in ultima luna) inseamna 6400 ,adica mai mult decit netul

  24. Exista legea, buna sau rea, frustranta fata de majoritatea din asta tara.
    O decizie a CCR referitoare la pensii atesta dreptul castigat si nu poate fi afectat prin legi viitoare…
    Raul cel mai mare pentru sistemul judiciar, si nu numai, este provocat tot de catre policieni, prin declaratii, angajamente si promisiuni electorale, reformatoare, dar alarmiste !
    Oportunisti din fire, orice angajat bugetar, va profita maxim de legea favorabila si nu va avea nicio jena sa se retraga la pensie, prea devreme (de foarte multe ori, impotriva convingerilor personale), daca indeplineste conditiile legale.
    În randul „specialilor” circula un curent de opinie precum ca, legile de acest gen au fost emanate fix cu scopul epurării din sistem a fostelor „cadre” care si-au inceput cariera inainte de ’89 (securisti, militieni, judecatori, procurori…)!
    Cunosc situatia unora ce au parasit sistemul cu frustrarea unor „damnati” care au servit aceasta tara si ar fi dorit sa fie activi in profesie ;
    Sigur ca exista si categoria” Irina Alexe” ori „Flavius Craznic”, oportunisti si atat .
    Stabilitatea legislativa va asigura oricarei categorii de angajati linistea si garantia ca atunci cand vor atinge varsta limita pentru pensie, vor beneficia de conditii similare !
    Tot asa (urmare stabilitatii cadrului legal), sistemul va beneficia de experienta resursei umane active .
    In mod particular insa, magistratii au fost totdeauna mai speciali decat toti, astfel ca recent au fost „indexati”, „scutiti” ori „exceptati” fata de restul ramasi „suspendati” .
    …de unde se poate deduce cu usurinta ca, politicienii „pastreaza distanta” fata de magistrati !

  25. Ptr.dl.intrebare: așa a zis poporul:armata e prea bine plătită și a sărăcit țara!s-a bătut toaca luni de zile pe chestia asta! CFR-ul de ce nu-l vede nimeni:pe un an și ceva,muncitor la CFR,salarii și pensii,ceva bani din urmă, și a luat domnul circa 120-130.000 de Ron!?!cum e ? verificați!domnul magistrat stresat o să stea până la 80 de ani în lucru cu salariul de 40000 Ron/lună și pensia pe contribuție de 6000 Ron/lună!nici nu mai trebuie legislație nouă! și tot așa la toți specialii!o opinie!

  26. Am inteles ca pacientul roman se poate trata in EU
    De ce nu faceti la fel cu procesel sa aiba omu o sansa la o justitie corecta.
    Ca sa nu mai pretindem ca cei care lucreaza in justitie fac o munca patriotica(uni da altii ba) fiind prost platiti si in conditii mizere munciti ca hotii de cai.