VIDEO INTERVIU Stelian Ion, despre magistrații cu pensii mai mari decât salariul: Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii / Pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante/ Ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că ministerul justiției are mai multe variante de lucru pentru a rezolva problema magistrațiilor care au pensiile mai mari decât salariul încasat pe când erau în activitate iar una din aceste variante ar fi ca pensia să nu depășească ultimul salariu.
Stelian Ion susține că actualul sistem încurajează pensionările în rândul magistraților. Judecătorii și procurorii au drept la pensia de serviciu după 25 de ani de activitate.
Pensia reprezintă 80% din salariul brut din ultima lună de activitate plus sporuri, din acest motiv depăște în mod semnificativ salariul în numeroase situații.
Pensia medie a magistraților este de 18.315 de lei.
Ministrul Justiției afirmă că în primele luni ale anului s-a înregistrat un număr mai mare de pensionări din sistem, dar spune că nu are legătură cu declarațiile sale de la începutul anului referitoare la creșterea vârstei de pensionare a magistraților, proiect la care ulterior a renunțat.
Cele mai relevante declarații din interviu
- Realist vorbind, uitându-ne în alte state, da, nu e normal să iasă atât de devreme la pensie. Ideea este că nu poți forța. Pentru că în momentul în care vii cu o lege și le interzici lucrul ăsta, o să-ți iasă un val. Trebuie adoptate măsuri astfel încât să-și dorească ei să rămână în sistem.
- E complet nefiresc să-ți dorești, la 50 de ani, când ești în putere și ai atâta experiență să stai acasă, să ce? Că vrei să fii util, vrei să ai un rost în viață, când te duci la muncă îți, cum să spun, îți găsești rostul tău. Altfel, eu nu cred că ies… ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor.
- Eu aștept de la magistrați să vină cu anumite propuneri legate de acest aspect pentru că este o realitate, în prezent unii magistrați, ieșind la pensie, câștigă mai mult decât în activitate și atunci acesta este un element de încurajare a ieșirii la pensie. Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii și am desemnat din cadrul ministerului pe cineva care să participe la aceste lucrări și se va veni cu soluții legate de acest lucru.
- Una dintre variante este inclusiv aceasta, ca pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante. Nu spun că voi propune această variantă, dar este una luată în discuție, o variantă de care știu și magistrații. Dacă nu vor accepta, vor da aviz negativ, pur și simplu, va fi un blocaj în sistem pe acest motiv, eu voi face tot posibilul ca sistemul judiciar să meargă mai departe și să nu ne blocăm
Vezi interviui integral cu Stelian Ion în variantă VIDEO
Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik
Dan Tăpălagă: Un capitol sensibil, o temă importantă, pensionările. Aveți o statistică la Ministerul Justiției, câte pensionări din magistraților și judecătorilor s-au făcut în primele două luni? Dacă au crescut față de alți ani?
Stelian Ion: Au crescut puțin față de alți ani. Este foarte important de văzut care este cauza pentru că aceste pensionări au fost fluctuante, în funcție de anumite evenimente și în funcție de anumite circumstanțe. Au existat generații și ani în care s-a intrat în magistratură, masiv, la un moment dat se ajunge la maturitate și acei magistrați încep să îndeplinească cu toții vârsta de pensionare. Aceasta este una dintre cauze. Unele decizii ale Curții, o decizie de anul trecut a stârnit și anumite îngrijorări în rândul unora dintre magistrați, deci iarăși un element care ar putea să-i fi determinat să iasă, dar cei mai mulți magistrați…
Dan Tăpălagă: Iar pe alții poate chiar declarațiile dumneavoastră de la începutul anului, când anunțați modificarea vârstei de pensionare. Ați greșit vorbind despre modificarea vârstei de pensionare și ați contribuit la ridicarea acestui val de pensionare?
Stelian Ion: M-am gândit foarte mult la lucrul ăsta, pentru că există o zonă, nu neapărat politică, pentru că a fost o acuzație venită nu doar din partea politicienilor că această declarație, în urma unei conferințe pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, ar fi declanșat un val de pensionări. Am analizat lucrurile, nu a fost un val de pensionări, așa cum se spune, generat de această declarație.
În orice caz, legat de vârsta de pensionare, de creșterea vârstei de pensionare, am precizat foarte clar, la un interval scurt de timp, că nu va fi nicio modificare legată de vârsta de pensionare, așa încât în niciun caz nu poate fi acesta motivul pentru care se dorește ieșirea la pensie atât de devreme. Magistrații, magistraților, din păcate, unora dintre ei, nu le mai face plăcere să meargă la serviciu din cauza condițiilor în care lucrează.
Și, din păcate, pentru mine, pentru că lucrez în domeniul Justiției, văd că foarte mulți îi privesc cu reticență: “au salarii mari, au pensii, ce mai vor și oamenii ăștia că, spre deosebire de restul lumii sunt niște privilegiați”. Să știți că lucrurile nu trebuie privite așa. Pentru că au limitări foarte importante în privința activității, nu pot face altceva. S-au pregătit foarte mult. S-au pregătit foarte mult și în momentul în care au intrat în magistratură, au intrat de plăcere. Dar când vezi că ai sute de dosare de soluționat, extrem de multe dosare, când vezi anumite instabilități legislative…
Dan Tăpălagă: Și mai vine și ministrul Justiției și spune că s-ar putea să crească vârsta de pensionare, te pensionezi…
Stelian Ion: Dar, atenție, chestia asta a venit de la magistrați. Magistrații însăși au spus “domnule, nu-i normal să putem ieși la pensie la o anumită vârstă”. Păi acum dacă îi întrebi pe unii or să spună lucrul ăsta, dacă îi întrebi pe alții or să spună altceva.
Dan Tăpălagă: Dar haideți să discutăm concret.
Stelian Ion: Realist vorbind, uitându-ne în alte state, da, nu e normal să iasă atât de devreme la pensie. Ideea este că nu poți forța. Pentru că în momentul în care vii cu o lege și le interzici lucrul ăsta, o să-ți iasă un val. Trebuie adoptate măsuri astfel încât să-și dorească ei să rămână în sistem.
Dan Tăpălagă: Așa este, dar avem o situație concretă. Ministrul Muncii a venit cu un proiect de lege prin care să le permită celor care doresc să lucreze mai mult să rămână în sistem și peste vârsta de pensionare. Deci avem pe de o parte cetățenii obișnuiți care au o vârstă de pensionare mai ridicată și tot mai ridicată. Iată, au și posibilitatea să lucreze mai mult, dacă vor să rămână în sistem. Pe de altă parte, magistrații pot ieși la 25 de ani de activitate. Pensia de serviciu. Adică în jurul vârstei de 50 de ani, cam acolo, da? Bun. Nu-i o discrepanță cam mare, față de ceilalți cetățeni? Nu ar trebui modificată legea, să creșteți perioada?
Stelian Ion: Repet. O astfel de măsură poate fi considerată de bună credință și la prima vedere ar putea fi considerată o măsură bună. Dar realitatea este că în momentul în care vei veni cu o asemenea schimbare, vei rămâne cu… cred că o treime din magistrați vor pleca toți odată. Deci nu se pot face asemenea mișcări bruște, ele trebuie făcute oricum etapizat.
Cei care au apucat un anumit sistem în momentul în care au intrat trebuie să continue cu acel sistem, din punctul meu de vedere. Și m-aș axa foarte mult, în perioada următoare, pe ideea de a degreva instanțele astfel încât oamenii, oamenii să-și dorească să rămână la muncă. E complet nefiresc să-ți dorești, la 50 de ani, când ești în putere și ai atâta experiență să stai acasă, să ce? Că vrei să fii util, vrei să ai un rost în viață, când te duci la muncă îți, cum să spun, îți găsești rostul tău. Altfel, eu nu cred că ies… ies de lehamite foarte mulți dintre ei și din cauza condițiilor.
Dan Tăpălagă: Apropos. Revin la un subiect, uitându-mă pe hartă spuneați că multe instanțe ar putea fi desființate, alea care nu au activitate sau care au activitate foarte slabă. Cam câte sunt în situația asta, aveți o primă evaluare?
Stelian Ion: Există o primă evaluare, dar nu vă pot spune o cifră acum, ce vă pot spune este că există și am făcut o numire de curând în cadrul acestui grup de lucru la nivelul CSM pentru a grăbi un pic, există dorință și de la nivelul…
Dan Tăpălagă: Haideți să o luăm altfel. Cam câți magistrați pot fi recuperați și rearanjați în sistem prin această relocare de resurse?
Stelian Ion: Păi e aceeași întrebare, dar pusă altfel. V-am spus. O cifră, să vă spun acum… ne uităm în acele lucrări care sunt în curs de efectuare și putem veni și cu cifre. Lucrarea nu e definitivată, cea de care vă spun.
Dan Tăpălagă: Bun. Veți lua, apropos de pensie, veți lua în calcul modificarea modului de calcul la pensia magistraților având în vedere situația aberantă în care un magistrat iese la pensie cu o pensie mai mare decât salariul?
Stelian Ion: Eu aștept de la magistrați să vină cu anumite propuneri legate de acest aspect pentru că este o realitate, în prezent unii magistrați, ieșind la pensie, câștigă mai mult decât în activitate și atunci acesta este un element de încurajare a ieșirii la pensie. Lucrurile acestea sunt în analiză la Ministerul Muncii și am desemnat din cadrul ministerului pe cineva care să participe la aceste lucrări și se va veni cu soluții legate de acest lucru.
Dan Tăpălagă: Care e mandatul reprezentantului ministerului Justiției? Ce propunere susține?
Stelian Ion: Este o susținere echilibrată, astfel încât să se accepte soluția și de sistemul judiciar, ca fiind o soluție echilibrată, realistă și corectă.
Dan Tăpălagă: În ce constă?
Stelian Ion: Deocamdată nu s-a ajuns, avem mai multe variante. Avem mai multe variante.
Dan Tăpălagă: Care ar fi ele?
Stelian Ion: Dar ele ar fi în sensul în care să nu fie încurajată ieșirea la pensie din acest punct de vedere, adică…
Dan Tăpălagă: Deci, pe scurt, să tăiem pensia, să fie mai mică decât salariul, că altfel…
Stelian Ion: Este o chestiune în dezbatere, v-am spus, dacă mă întrebați pe mine, voi milita întotdeauna, poate nepopular, ca magistrații să aibă salarii bune și pensii bune. Dar și eu vă spun acum că personal consider că e nefiresc să existe această discrepanță. Dar nu îmi doresc soluții care să dea peste cap sistemul judiciar. Dacă această variantă va fi acceptată de înșiși magistrații, și eu cred că există deschidere…
Dan Tăpălagă: Dar care este această variantă.
Stelian Ion: Păi una dintre variante este inclusiv aceasta, ca pensia să nu depășească ultimul salariu, este una dintre variante. Nu spun că voi propune această variantă, dar este una luată în discuție, o variantă de care știu și magistrații. Dacă nu vor accepta, vor da aviz negativ, pur și simplu, va fi un blocaj în sistem pe acest motiv, eu voi face tot posibilul ca sistemul judiciar să meargă mai departe și să nu ne blocăm.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii