VIDEO INTERVIU Stelian Ion: UDMR se opune în Parlament proiectului de desființare a Secției Speciale, nu vrea ca dosarele cu magistrați să se întoarcă la DNA / Putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că UDMR se opune în Parlament proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale deoarece nu este de acord ca dosarele cu magistrați să se întoarcă la DNA pe motiv că s-ar comite abuzuri. Proiectul de lege a figurat joi pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, condusă de USR și din care face parte și ministrul justiției, însă a fost amânat.
”Dacă este să verificăm dacă s-au făcut, unde s-au făcut anumite abuzuri, vă spun în mod clar că putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat. (…) Voi face tot posibilul și sistemul judiciar trebuie să facă tot posibilul să nu mai existe nici un fel de abuz. Pe de altă parte, dacă pornim de la ideea că DNA e abuziv din start, nu voi accepta niciodată această idee, pentru că nu e conformă cu realitatea”, a declarat Stelian Ion pentru G4Media.ro.
Ministrul Justiției susține că speră ca UDMR să accepte o variantă de compromis săptămâna viitoare, astfel încât proiectul să fie votat până la sfârșitul lunii aprilie. Desființarea Secției Speciale este una dintre condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV).
Vezi integral interviul cu ministrul justiției în variantă VIDEO
Dan Tăpălagă: Continuăm interviul cu ministrul Justiției, Stelian Ion, cu o teme și mai fierbinte: Secția Specială. Proiectul de lege a ajuns în parlament, astăzi a fost pe ordinea de zi la Comisia Juridică și a debutat în forță cu o amânare. Dumneavoastră nu ați fost acolo, ca ministru al justiției.
Stelian Ion: Da, pentru că mă interesează foarte mult acest proiect și știam de solicitarea de amânare pe care o făceau unii dintre colegi, cum să spun, în anii trecuți când au fost astfel de solicitări de amânare, întotdeauna criticam foarte mult că nu erau admise. Dacă a fost o asemenea solicitare de amânare o săptămână în plus sau în minus, câteva zile în plus sau în minus nu reprezintă un capăt de țară, însă în acest interval de timp îmi doresc foarte mult să găsim varianta pe care să o accepte și colegii din UDMR, astfel încât proiectul să întrunească numărul de voturi pentru a trece.
Dan Tăpălagă: Deci înțeleg că…
Stelian Ion: Este foarte important, este o obligație pe care ne-am asumat-o, inclusiv UDMR și-a asumat-o printr-un memorandum. Este important pentru ridicarea MCV, este important pentru sistemul judiciar, pentru că…
Dan Tăpălagă: Deci cei de la UDMR se opun, nu și liberalii?
Stelian Ion: În general opoziția, pe varianta actuală, trimisă de la guvern, e din partea UDMR.
Dan Tăpălagă: UDMR nu e de acord cu ce de acolo?
Stelian Ion: UDMR nu e de acord cu respectarea competenței după materie, specializării parchetelor în sensul în care dosarele să se întoarcă către DNA, DIICOT și unitățile celelalte de parchet după competența materială. Susțineau dumnealor ca teză principală că ar trebui să meargă dosarele la Parchetul General. Însă, într-o asemenea situație, ne-am întoarce la o variantă asemănătoare SIJ, prin aceea că o singură structură, la nivel central, ar trebui să acopere verificările în toată țara, ceea ce este absolut nefiresc și ineficient. Deci, din start se va duce lucrul într-o zonă de blocaj total.
Dan Tăpălagă: Dar și cei de la UDMR și liberalii, anumiți liberali, spun că nu au garanții că la DNA nu se comit abuzuri, că ar fi existat în trecut astfel de abuzuri și vor garanții că ele nu se vor mai repeta.
Stelian Ion: Ideea cu garanțiile e în felul următor. Cea mai bună garanție că nu se comit abuzuri o reprezintă înșiși magistrații, procurorii și judecătorii. Asta e cea mai bună garanție. Pe de altă parte, dacă este să verificăm dacă s-au făcut, unde s-au făcut anumite abuzuri, vă spun în mod clar că putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat. Nu este o chestiune dată din cer, este crunta realitate.
Există situații în care vorbim de anumite abuzuri și eu voi face tot posibilul, și sistemul judiciar trebuie să facă tot posibilul să nu mai existe nici un fel de abuz. Pe de altă parte, dacă pornim de la ideea că DNA e abuziv din start, nu voi accepta niciodată această idee, pentru că nu e conformă cu realitatea.
DNA a făcut niște eforturi foarte mari într-o anumită perioadă pentru a aduce corupții în fața justiției, anumite chestiuni de rezolvat, de corectat din activitatea DNA eu cred că au fost punctate, văzute. E vizibil că au fost corectate în ultima perioadă. Așa încât să transmitem noi mesajul că, vezi doamne, judecătorii n-au încredere în DNA de plano, în vreme ce ceilalți justițiabili trebuie să aibă încredere, nu, nu poate fi primită varianta asta.
Dan Tăpălagă: Vă veți menține proiectul de lege cu propunerea existentă ca, acolo unde e cazul, dosarele să se ducă la DNA?
Stelian Ion: Aceasta este poziția mea, fără nici o putință de tăgadă. Nu am îndoieli în privința asta, deși am analizat inclusiv posibilitatea să meargă la Parchetul General. Dar v-am spus foarte clar, dacă nu există unități teritoriale, se produce un blocaj.
Dan Tăpălagă: Dacă cei de la UDMR nu vor accepta, ce faceți, rămâneți în blocajul ăsta?
Stelian Ion: Eu cred și sper, am avut o discuție destul de bună la începutul săptămânii, cu liderul de grup de la Camera Deputaților, și am pus pe masă mai multe variante. Să nu rămânem blocați într-o singură idee. Noi, cei din USR, PLUS, PNL și UDMR, ci să avem mai multe variante din care să alegem. Varianta acceptabilă pentru toată lumea, astfel încât proiectul să treacă, să meargă mai departe.
Dan Tăpălagă: Când veți tranșa chestiunea asta?
Stelian Ion: Cât de curând. Eu îmi doresc să o tranșăm chiar săptămâna viitoare. Nu este o garanție că se va întâmpla lucrul acesta, dar facem toate eforturile pentru a găsi câteva variante de text foarte clare astfel înctât să le avem pe masă și să vedem care este cea mai bună dintre ele.
Dan Tăpălagă: În această sesiune sperați să fie votat proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale?
Stelian Ion: Declaram că sper ca până la sfârșitul lunii martie să fie votat acest proiect. Suntem pe 11 martie. Eu sper categoric în această sesiune, cel târziu la sfârșitul lunii aprilie. Nu mai spun sfârșitul lunii martie, aș zice sfârșitul lunii aprilie.
Dan Tăpălagă: Dar cu liberalii vă înțelegeți pe tema asta? Nu vor și ei să se mute la Parchetul General dosarele?
Stelian Ion: Mult mai bine. Unii colegi liberali poate au această idee, însă cei cu care am vorbit din Comisia Juridică, cei care facem propunerile către conducerile politice, să spun așa, că va fi o decizie politică, am ajuns la ideea aceasta că nu ar fi cea mai bună idee să meargă la Parchetul General.
Dan Tăpălagă: Deci singura frână în calea adoptării proiectului acum este UDMR, asta înțeleg.
Stelian Ion: În această discuție legată de ce o să se întâmple cu dosarele, da.
Context
Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a întrebat Comisia Europeană care este motivul pentru care solicită desființarea Secției Speciale, susținând că ”s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit, ei înșiși, ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea”.
Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, i-a răspuns lui Traian Băsescu pe 10 martie, amintindu-i că ultimul raport MCV a constatat că funcționarea Secției Speciale a confirmat temerile că secția respectivă putea fi utilizată ca instrument de presiune politică. (Detalii aici)
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Sabin Cîrstoveanu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii