VIDEO INTERVIU Tineri voluntari, la Iași, în sprijinul refugiaților: centralizare de traducători, de spații de cazare și donații
Tinerii de la ONG-urile din Iași au pus umărul și au strâns pe o platformă 600 de traducători, care să ajute în dialogul cu refugiații ucraineni. Au mai centralizat și spații de cazare și participă, împreună cu autoritățile, la strângerea de donații.
G4Media/ENTR a stat de vorbă cu Raluca Iordăchianu, care are 28 de ani și este manager de proiecte la FONTIS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași), despre implicarea din această perioadă și ce ar mai trebui făcut.
Principala provocare este dată de fluxul zilnic de refugiați care sosesc cu trenul București-Chișinău.
VIDEO INTERVIU:
„Este o criză care ne afectează pe toți, nu doar la nivel local ci și la nivel național, cu precădere mai ales în județele care sunt aproape de vamă, aproape de graniță. Ce am constatat noi, a fost nevoia acută de traducători, astfel încât primul lucru pe care l-am făcut a fost să lansăm un formular pentru a aduna resurse și anume cazări, traducători, alimente și donații financiare și am reușit până acum să dezvoltăm o platformă de 600 de traducători împreună cu Federația Tinerilor Basarabeni din România și să dezvoltăm un sistem așa încât să acoperim cât mai organizat nevoile de traducere, nu doar în zona noastră, a Moldovei, ci peste tot unde este necesar”, spune Raluca Iordăchianu.
Pentru aceasta tinerii folosesc Telegram și Raluca spune că sistemul va fi dezvoltat prin intermediul boților, „așa încât procesul să fie automatizat și să eficientizăm cât mai mult pașii, atât pentru noi cât și pentru instituțiile și persoanele care vor avea nevoie”.
Legat de centralizarea spațiilor de cazare, aceasta explică logica pe care merg organizațiile – mai întâi cele de la instituțiile publice, apoi de la instituții private „și mai spre urmă spații de cazare oferite de oameni, pentru că acest lucru implică și anumite riscuri”. ONG-urile de tineri au centralizat peste 80 de spații de cazare și sunt numai o mică parte dintre cele care se strâng în prezent în acest oraș.
„Momentan ne confruntăm cu valul 1 de refugiați, dar vor urma valul 2, valul 3, unde nevoile se vor acutiza și să lucrăm împreună pentru a răspunde acestor nevoi. Sigur, încercăm să facem acest lucru și la nivel local pentru a crea un grup de coordonare locală, pentru că știm că unii fără ceilalți nu se poate, împreună clar suntem mai puternici și putem să răspundem în mod eficient nevoilor oamenilor care vor veni. Totodată, legat de nevoie., că de aici pleacă și discuția, nevoile cele mai acute sunt din zona aceasta de alimente, de pături, medicamente, produse de igienă – vorbim de produse de igienă pentru copii, Pampersi, produse de igienă feminină – sunt iarăși foarte importante și bineînțeles organizarea de grupuri sanitare, de dușuri și așa mai departe”, a spus Raluca Iordăchianu.
Aceasta a mai explicat că oamenii care vor să doneze sunt invitați să doneze în punctele special amenajate de către primărie.
„În acest moment, noi acționăm mai mult pe partea de organizare și de atragere de resurse, resurse umane, așa cum am spus și mai devreme, cazări, traducători și așa mai departe, nu suntem în relație directă cu imigranții, nici nu este posibil în acest moment la Iași”, mai spune Raluca.
Ea a subliniat că se coordonează în activități cu FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, dat fiind că ei sunt prezenți în vămi „și comunicăm privind necesitățile. Este nevoie de coordonare, pentru că altfel ne suprapunem eforturile și suntem copleșiți și noi ca societate civilă”.
Pe măsură ce se vor înteți aceste valuri și vor veni mai multe persoane va fi nevoie de voluntari, mai spune Raluca, „îi încurajăm pe tineri, cărora le mulțumim că au răspuns apelului nostru, sunt peste 100 și ceva de tineri care s-au oferit să doneze, să-și ofere sprijin de orice fel, atât din fața calculatorului cât și fizic, pe teren. Cu siguranță că va fi nevoie la zona de donații, la sortare, sortarea donațiilor, la transport, inclusiv transport propriu zis al persoanelor care vin din Ucraina, al traducătorilor spre și dinspre locul în care va fi nevoie de traducere”.
Sursa imaginilor cu refugiați: Teodora Munteanu, Vice Romania
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii