VIDEO INTERVIU Victor Ponta: Negociem afilierea la PES, dar am discutat și cu ALDE. Este varianta de rezervă/ Nu mă deranjează dacă devenim colegi cu USR
Fostul premier, Victor Ponta, susține într-un interviu acordat G4Media.ro, că partidul pe care l-a fondat negociază afilierea la Partidul Socialiștilor Europeni (PES), dar a deschis discuții în acest sens și cu ALDE, familia politică din care riscă să fie exclusă formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu. Și USR poartă discuții cu ALDE European. Afilierea la ALDE Europa este o variantă de rezervă, precizează Ponta, pentru situația în care tentativa de a intra în PES se va solda cu un eșec.
În interviul acordat G4Media.ro, Ponta subliniază că înghețarea relațiilor PES cu PSD este o oportunitate pentru Pro România, a cărui strategie acum este de a-i convinge pe social-democrații europeni că poate lua locul formațiunii conduse de Liviu Dragnea.
Declarațiile lui Victor Ponta, pentru G4Media.ro:
Cum interpretați decizia PES, care a fost rezervat până acum, de înghețare a relațiilor cu PSD?
- PES a fost rezervat (până acum) din motive care țin strict de pragmatism, în sensul că au un guvern, teoretic social-democrat, la București – sunt foarte puține guverne rămase în Europa – și doi, pentru că numărul de mandate obținut de PSD, 16, este foarte important pentru grup.
- Dincolo de asta, însă, în ultima perioadă, de când eu am fondat Pro România, evident că am reluat contactele cu liderii PES, cu liderii grupului social și democrat, cu domnul Timmermans, cu liderii europeni, mai ales de când Corina Crețu a acceptat să fie la noi pe listă.
- De fiecare dată am încercat să-i informez nu doar asupra realităților, că deja le știu și ei, ci asupra costurilor politice pentru ei, mai ales cu decizia luată de PPE legat de FIDESZ și Victor Orban.
- E foarte clar că PSD, intrând în Partidul Socialiștilor Europeni, a încercat să se rupă de ideea de partid comunist, partid al mineriadelor, de partidul aliat cu Vadim Tudor, iar acum se duce înapoi acolo, prin modul de comportare.
- Toate deciziile luate de PSD sunt împotriva „basic-ului”, a ceea ce înseamnă social-democrația europeană, de la referendumul de anul trecut, la statul de drept, la migrație, la tot ceea ce e important pentru social-democrați.
Riscă PSD excluderea?
- Cu siguranță, dacă ar fi adoptat acele ordonanțe de urgență, ar fi fost suspendat și chiar exclus.
- Aici eu am un rol: cu cât mai mult arăt că Pro România poate să ia locul PSD, cu atât mai ușor voi trece peste pragmatismul PES, care spune: da, ne place de voi, vă cunoaștem și pe tine, și pe Corina (Corina Crețu – n.r.), și pe ceilalți, dar totuși ei (PSD) au mai multe mandate.
Negociați cu PES?
- Bineînțeles și până la urmă e o apartenență naturală la grupul social-democrat.
- În același timp, le-am spus că nu vreau să fiu în aceeași familie politică cu Dragnea. Așa încât, înseamnă că e un demers pe termen mediu și lung.
Negociați și cu alte familii europene, de exemplu cu ALDE?
- Am avut discuții, dar doar ca o soluție de rezervă în măsura în care la social-democrați nu putem fi din motive strict de alianță cu reprezentanții lui Dragnea și cu europarlamentarii care merg de acolo.
- Dincolo de doi-trei dintre ei, ceilalți au poziții publice, în România, care sunt tipice unor partide suveraniste, naționaliste, populiste, n-au nicio legătură cu ideea și cu principiile, politicile și cu discursul promovate de social-democrați.
- Dacă PES-ul nu ia niște măsuri mai decise și dacă nu înțelege că între pragmatismul de a avea niște mandate în grup și pierderile pe care i le aduce PSD-ul la nivel european… Dar eu sper că o să ia.
- Am văzut poziția candidatului de pe locul unu pe lista SPD (social-democrații germani – n.r.), și știți foarte bine că SPD-ul este cel mai important partid social-democrat, am văzut poziția domnului Timmermans, în care eu cred foarte tare.
- Domnul Timmermans este cel mai puțin politicianist, este cel care într-adevăr a mers cel mai mult pe principii.
- Am văzut și cedarea lui Serghei Stanișev, un om pe care îl cunosc foarte bine, îl consider încă prieten, dar care pune mai mult preț pe partea pragmatică, și am speranțe că PES și grupul social-democrat vor lua o decizie corectă, nu doar o decizie politică.
În ALDE e posibil să fiți colegi cu USR.
- Nu mă deranjează deloc acest lucru.
- Dincolo de pozițiile uneori divergente, nu întotdeauna, și pe plan național – inițiativa loc care a trecut de Curtea Constituțională noi am anunțat că o votăm în Parlament, avem alte lucruri pe plan național care ne despart.
- Dar dacă ei se țin de principiile și ideile pe care le-au promovat, și anume idei progresiste, idei europene, suntem natural în aceeași barcă.
- În Europa vor fi doar două bărci, doar două grupe: cei care vor să existe Europa, stat de drept, colaborare, solidaritate și cei care merg pe ideea Le Pen, Salvini, Orban și Dragnea acum, care vor să abdice de la valori europene pentru a-și putea deforma propriile instituții naționale după chipul și asemănarea lor.
Este un partid din opoziție cu care nu v-ați vedea într-un scenariu de guvernare?
- Bineînțeles, dar nu doar pe criterii personale, e PMP-ul domnului Băsescu. Pur și simplu nu mai văd rolul PMP pe scena politică românească.
VIDEO
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii