VIDEO INTERVIUL INTEGRAL Laura Codruța Kovesi: Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European este un caz de fraudă cu TVA, cu prejudiciu de sute de milioane de euro/ Faptele au fost comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre EPPO, inclusiv în România
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că procurorii europeni investighează un dosar de fraudă cu TVA cu sute de milioane de euro prejudiciu, fapte comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre EPPO. Kovesi a mai dat exemplul unui dosar de fraudă cu TVA, în care prejudiciul era de circa 40 de milioane de euro, soluționat de justiția din Germania prin condamări definitive în mai puțin de un an de la trimiterea în judecată. De menționat că Laura Codruța Kovesi a acuzat autoritățile române că au raportat 0 cazuri de fraudă cu TVA și contrabandă, deși România este frontieră externă.
- Urmărește integral interviul cu Laura Codruța Kovesi, în care șefa Parchetului European confirmă că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în vara lui 2018 înainte să o revoce de la șefia DNA, neagă că ar fi interesată de o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024 și vorbește despre afacerea BMW, dosarul vaccinurilor și oferă detalii despre discuțiile avute la București cu miniștri Predoiu, Bode și Câciu.
Interviul VIDEO are 40 de minute:
Imagine și montaj: Ovidiu Micsik/ Octav Ganea/ Inquam Photos
Rep: Din dosarele pe care le aveți în în investigație sau trimise în judecată, care ar fi dosarul cu cel mai mare prejudiciu pe care l-ați investigat sau trimis în judecată? Nu mă refer doar la România.
Laura Codruța Kovesi: O să fac o diferență. Avem câteva dosare în lucru cu prejudicii foarte mari, de sute milioane de euro, este vorba de fraudă cu TVA. Într-unul din dosare, faptele au fost comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre și de aceea, modul în care funcționează Parchetul European aduce un mare avantaj, pentru că este mult mai ușor de identificat criminalitatea transfrontalieră.
Noi avem acces la toate informațiile și la toate dosarele care sunt înregistrate în 22 de state membre. Deci în acest dosar sunt fraude de sute de milioane de euro. Sunt implicate 22 de state membre. Lucrează câte un procuror din fiecare stat membru. Avem un dosar, acesta este încă în investigare, care a fost trimis în judecată și avem câteva condamnări.
Fraudă cu TVA. Dosarul a fost instrumentat în Germania. Au fost implicate mai multe state membre, printre care și Italia, pentru că erau 3 membri ai Ndragheta implicați în dosar și, teoretic, un dosar în care tot ce a însemnat că operarea internațională ar fi durat câteva luni a fost rezolvat în câteva săptămâni de colegii noștri, care acum nu trebuie să folosească comisii rogatorii sau alte formalități greoaie. Pur și simplu se sună sau își trimit un mesaj prin intermediul sistemului de arhivare electronic al dosarelor.
Doar ca să vă dau un exemplu, procurorul din Germania dorea să facă percheziții domiciliare, să dispună arestarea preventivă a suspecților din Italia, însă nu i-a putut localiza. A obținut autorizație de localizare și de percheziție în mai puțin de 24 de ore. Asta de foarte multe ori nici în interiorul unui stat membru nu obții. Acolo persoane au fost condamnate, prejudiciul a fost undeva la peste 40 de milioane de euro.
Rep: Condamnate definitiv?
Laura Codruța Kovesi: Condamnate definitiv. Prejudiciu de peste 40 de milioane de euro, 90 % din el, recuperat. În ce țară au fost condamnările definitive? în Germania. În România e mai greu de imaginat în mai puțin de un an nu, că de atunci funcționează Parchetul European, să avem o condamnare definitivă. Deci a fost un dosar început în iunie și condamnările definitive au venit în mai puțin de un an. Acesta este avantajul modului în care funcționează și Parchetul European.
Probabil și justiția germană s-a mișcat un pic mai repede în acest dosar. Sigur, sunt particularități în fiecare stat membru, dar este într-adevăr un caz extrem de complicat, care a fost soluționat definitiv într-un an de zile.
Rep: Dar cazuri de corupție la nivel înalt, dacă tot discutăm de da figuri publice?
Laura Codruța Kovesi: Avem, noi investigăm corupția. Dacă este în legătură cu frauda cu fonduri europene sau cu frauda cu TVA. Am avut în Croația 2 foști miniștri în 2 dosare deveniți anchetați pentru acest gen de fapte de de corupție. Unul din el este trimis în judecată, celălalt este încă în investigare. (Interviu transcris cu Vatis Tech)
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii