VIDEO Între semne bune și semnale de alarmă: cum recunoști prietenii „toxici”
Trăim în secolul ”socializării” și totuși mulți avem senzația că prietenii adevărați se găsesc foarte greu, mai ales în sclipitoarea lume virtuală, plină de ”friend requests”, ”friend lists” etc. Poate tocmai pentru că legăturile de prietenie par să se nască tot mai greu, mulți tindem să închidem ochii la multe aspecte toxice în relațiile noastre iar psihologii ne avertizează că astfel putem sfârși frustrați sau exasperați dintr-o astfel de experiență.
Tema „prieteniilor toxice” este abordată în această săptămână în cadrul proiectului european ENTR adresat tinerilor între 18 și 35 de ani, dezvoltat de o rețea de publicații europene, în 5 țări și cu conținut în 6 limbi.
Un tânăr psiholog a explicat pentru ENTR care sunt „stegulețele roșii” și cele „verzi” într-o relație de prietenie:
BusinessInsider a realizat împreună cu psihologul și terapeutul Perpetua Neo o listă de semne că o relație a devenit toxică. Dacă unele steaguri roșii sunt vizibile, altele sunt mai ascunse percepției imediate. Iată însă care sunt semnele care ar trebui să vă facă să vă regândiți relația :
- Un lucru este garantat: o persoană toxică are drama în sânge și mereu se va lamenta de dezastrul din viața ei, fie că reușește să intre mereu în conflict cu cineva, fie pentru că ”doar ei” i se întâmplă nenorociri. ”Drama este elementul cheie când vorbim de persoane toxice. Un prieten toxic te va lăsa fără energie fie pentru că este expansiv și grandoman, fie pentru că joacă rolul unei creaturi lovite de soartă care are nevoie de ajutorul tău”, explică psihologul. Așa se face că, indiferent ce li se va întâmpla, veți auzi de nenumărate ori asta și, mai rău, veți fi târât în situația respectivă.
- Un prieten toxic nu vă va asculta niciodată. Întotdeauna va asculta nerăbdător ce aveți voi de spus doar ca să vă ia mai repede vorba din gură sau va deturna conversația aducând discuția din nou la ei. ”În mod normal, într-o conversație spunem și eu am trecut prin asta, ceea ce e normal pentru că asta înseamnă să empatizezi și să formezi o legătură cu cineva… O persoană toxică va considera că totul se învârte în jurul său. Va deturna imediat discuția”, avertizează terapeutul. Dacă vrei să faci un test, poți aduce în discuție subiecte care nu au legătură nici cu tine, nici cu prietenul toxic și vei vedea că acesta nu se va putea abține să manipuleze conversația astfel încât să o aducă din nou la el însuși, indiferent de temă”, a continuat Perpetua Neo.
- Un prieten toxic nu îți va face niciodată complimente, nu te va ridica în slăvi și nu te va lăuda pentru realizările tale. Mai grav, va tinde să îți mai aplice o lovitură când ești la pământ în loc să te încurajeze. Dacă te uiți cu atenție, vei realiza că nu ești niciodată ok, fericit sau relaxat în prezența unei astfel de persoane pentru că nu te face să te simți bine cu tine însuți, explică psihologul. Desigur, o prietenie nu e o tranzacție dar, dacă te lasă fără energie, ar trebui să te întrebi dacă într-adevăr asta îți dorești și dacă te alegi cu ceva pozitiv.
- Un prieten toxic îți va face concurență fie că vorbim de promovarea ta pe plan profesional, de relația sentimentală în care ești… O persoană toxică nu va accepta ideea că poți avea experiențe care nu îi includ și mai ales nu va accepta ca tu să excelezi în ceva. ”Se vor lua la întrecere cu tine chiar dacă tu nu te iei cu ei la întrecere… Chiar dacă activați în domenii total diferite, vor vrea ceea ce ai și tu” , explică terapeutul.
- Competiția poate avea și o altă fațetă: imitația… O persoană toxică va începe să te imite. Fie că va cumpăra aceiași geantă pe care ți-ai luat-o acum o săptămână, fie că va începe să folosească aceleași expresii ca tine, o persoană toxică nu se va da în lături de la ”a încerca să îți fure identitatea” dar nu înainte de a te pune pe tine la pământ. ”În cazuri severe astfel de oameni ți se vor substitui chiar, pretinzând că ești tu și folosindu-se de pozele tale”, a avertizat Perpetua Neo.
- Persoanele toxice pot face multe lucruri nepotrivite cum ar fi să sune pe numărul fix de acasă deși nu l-ai dat niciodată sau să vină nepoftite. Ele nu vor ține de cont de faptul că le vei spune că aceste lucruri te fac să te simți prost. În schimb, vor avea grijă să te facă să te simți cel rău sau nebun că le reproșează așa ceva. Cu alte cuvinte, nu vor avea niciun respect pentru spațiul tău personal și te vor face să te simți prost că încerci să îi îndepărtezi.
- Un prieten toxic te va face să te simți de parcă ai intrat fără să vrei într-o relație amoroasă cu cineva obsedat : te va suna și îți va scrie de mai multe ori, chiar atunci când îi vei spune că nu ai timp. ”Va dori tot timpul tău, ceea ce transformă prietenia într-o dependență… Îți vor scrie și vor aștepta răspuns chiar dacă vei insista că ești prins pentru câteva ore și, dacă vei riposta, se va stârni o furtună”, a punctat terapeutul.
- ”Următorul pas va fi să dea vina pe celelalte relații ale tale, să îți critice ceilalți prieteni și să încerce să te izoleze de ei”, spune Neo. Lucrurile pot merge până acolo încât să își ceară să renunți la tot pentru ei și, dacă ești într-o relație, să o abandonezi.
- Chiar dacă nu se comportă normal, oamenii toxici au un talent deosebit să îi facă pe ceilalți să îi compătimească. Pentru a stârni în celălalt sentimente de vinovăție vor veni cu tone de povești despre cât de crudă a fost viața cu ei. ”Te fac să te simți de parcă tu ai fi un felinar care, dacă se stinge, se sting și ei… Dacă vei alege să petreci timpul cu altcineva te vei teme să nu li se întâmple ceva iar dacă nu le vei răspunde, te vei teme că se vor răni singuri”, explică psiho-terapeuta acest joc subtil al minții.
- Dacă te vor face să te simți groaznic că nu le acorzi suficient timp, oamenii toxici nu vor avea nicio ezitare să te abandoneze sau să te dezamăgească. Cum însă se comportă irațional și melodramatic, te vor face să nu le reproșezi nimic de teamă să nu îi stârnești. ”Poate îți datorează bani dar va insista că nu i-ai dat niciodată și tu te vei simți nervos și iritat dar vei da înapoi pentru că nu vei dori să iasă cu scandal”, explică Neo.
- Prietenii toxici vor tinde mereu să își exagereze trecutul. ”Își vor exhiba natura haotică a existenței doar pentru a-ți provoca simpatia și empatia… Vor spune multe povești despre ei, unele fără sens, unele care nu se leagă” doar pentru a te lega, spune psihologul. Totuși, Neo avertizează: chiar știind de exagerări trebuie să sprijini un prieten care a suferit din cauza drogurilor, abuzurilor fizice sau problemelor cu alcoolul pentru că uneori și în spatele unei persoane toxice se află un apel adevărat la ajutor.
- Activitatea favorită a prietenilor toxici este să facă spectacol în public, să te facă să te simți prost, de exemplu, că ți-ai încălcat promisiunea de a merge la un film deși nu ai făcut nicio astfel de promisiune. ”Fiind melodramatici probabil vor încerca să vă facă de râs în public țipând și răstindu-se și punându-va la punct… Din nou, vă vor face să vă simțiți vinovați și să înțelegeți că, dacă nu mai vreți să fiți puși în astfel de situații trebuie să îi respectați”, explică psihoterapeutul.
- Sfatul psihoterapeutului este să ascultați de semnalele transmise de corp care indică dacă ceva nu e ok. Uneori vă este greu poate să spuneți ce nu merge dar dacă sunteți permanent tensionat înseamnă că stați pe lângă o persoană toxică. ”Uneori nu înțelegi ce ți se întâmplă…Creierul e în alertă permanent și energia mentală e absorbită de astfel de persoane toxice. Uneori un spațiu poate avea o energie negativă din cauza unei astfel de persoane și atunci corpul ar trebui să îți folosească drept barometru care indică pericolul”, spune Neo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.