G4Media.ro

VIDEO Investigație Channel 4 News: De la drujbă la scaun – mobila…

Sursa foto: G4Media.ro

VIDEO Investigație Channel 4 News: De la drujbă la scaun – mobila IKEA din surse ilegale / Lemnul tăiat abuziv în Ucraina, prelucrat la o fabrică din România

Unele dintre cele mai cunoscute produse IKEA, scaunele Ingolf, Henriksdal și scaunul pliant Terje sunt făcute din fagi tăiați ilegal din una dintre ultimele mari păduri ale Europei, a descoperit o investigație a Channel 4 News.

Munții Carpați sunt habitatul vital al unora dintre cele mai rare animale sălbatice ale Europei, căminul a mii de urși bruni, dar și al lupilor și linxului eurasiatic. Ei sunt de asemenea și sursă de cherestea de fag pentru gigantul suedez al mobilei IKEA.

Compania susține că e cel mai mare producător de mobilă din lemn din lume și este și unul dintre cei mai mari consumatori de cherestea. IKEA declară că iubește lemnul și pădurile din care el provine și că toată cheresteaua utilizată la mobila sa din lume e recoltată legal, fără afectarea mediului.

Însă o investigație realizată de Channel 4 News împreună cu ONG-ul ecologist Earthsight a dezvăluit că furnizorii IKEA din Ucraina au comis multiple violări ale legislației forestiere și de mediu a țării.

Inspectoratul de Mediu de Stat al Ucrainei a constat că, numai într-o singură zonă, 109 de situri forestiere au fost exploatate ilegal în timpul a ceea ce e cunoscut drept „perioada de liniște” – 10 săptămâni din primăvară în care animalele sălbatice se împerechează și își cresc puii.

10 dintre acele situri au fost exploatate de o companie numită VGSM, care își vinde 96% din producție în lanțul de aprovizionare al IKEA. În cursul perioadei de liniște din 2018 au fost doborâți suficienți copaci pentru a se produce peste un sfert de milion de scaune Terje.

Tăierile din cursul perioadei de liniște n-au fost unica violare. La un alt sit, Channel 4 News a constatat că tăietorii de lemn nu au efectuat Evaluarea Impactului de Mediu impusă obligatoriu de lege, înainte de a defrișa complet locul. Ei au mai încălcat legea și prin blocarea cursurilor de apă cu resturi constând în bușteni și crengi.

VGSM își produce 90% din cherestea în ocolul silvic de stat Veliki Bicikiv, acolo unde au fost depistate aceste violări. Compania procesează apoi cheresteaua, din care trimite o parte peste graniță, la Plimob, o fabrică din România care aprovizionează în principal IKEA.

În 2018 Plimob a produs în jur de 1,5 milioane de scaune Terje pentru IKEA, precum și scaune Ingolf, Henriksdal și Nornas.

IKEA afirmă că investighează acuzațiile și că toate produsele ei provenite din Ucraina sunt certificate de Forest Stewardship Council (FSC). Multe dintre aceste ilegalități sunt documentate de autoritățile ucrainene, iar oficialii forestieri locali pe care i-am intervievat pentru emisiune spun că nu știu de ce nu s-a luat nici o măsură.

Iurii Soima, șeful ocolului silvic Veliki Bicikiv, nu a negat că inspectorii de mediu au constatat multiple ilegalități. Dar el ne-a declarat: „Inspectorii de mediu dețin toate prerogativele necesare pentru a da amenzi dacă descoperă vreo încălcare atunci când fac inspecții anunțate și neanunțate. Nu este clar de ce, având aceste informații, ei nu au procedat astfel.”

Channel 4 News i-a prezentat acuzațiile Irinei Mațepura, directoarea executivă a VGSM. Ea ne-a declarat: „Noi recoltăm mereu numai lemn legal și avem un document de confirmare pentru fiecare metru cub de lemn. IKEA nu cumpără decât lemn certificat FSC și, în consecință, putem proba fiecare metru cub de lemn cu documente privind sursa.”

Directorul Earthsigh, Sam Lawson, afirmă că însuși procesul de certificare FSC este deficient.

„Am văzut lemn ilegal, abuzuri contra drepturilor omului, corupție peste tot prin lume – implicând companii certificate de FSC. Prin urmare, ce are IKEA de făcut, folosindu-și influența pe care o are în calitate de cel mai mare cumpărător de lemn FSC, este să determine FSC să se schimbe, să-l amelioreze.”

Channel 4 News a mers cu probele și la IKEA. Compania afirmă că a început o investigație privind constatările.

„Am inițiat o verificare independentă a lanțului nostru de aprovizionare cu lemn din Ucraina. Am solicitat de asemenea Assurance Services International (ASI) – serviciul independent de audit al FSC – să investigheze acuzațiile din emisiune.”

„Nu acceptăm nici un fel de lemn recoltat ilegal în produsele noastre. Dacă dăm peste vreo informație care arată că lemn care nu întrunește cerințele noastre a pătruns în lanțul de aprovizionare, luăm măsuri imediat. Acestea includ și anularea contractelor cu furnizorii.”

FSC, care certifică faptul că lemnul e recoltat sustenabil, a declarat și el că va investiga acuzațiile.

„FSC este pe deplin conștient de condițiile dificile din Ucraina, unde țara denotă multe dintre problemele prevalente în mod tipic în economiile în curs de dezvoltare. Chestiuni precum corupția, deficiențele în aplicarea legii și dificultățile transformării sociale sunt un motiv substanțial aflat în spatele multora dintre problemele de gestionare forestieră din țară.”

„Ori de câte ori sunt identificate sau raportate acțiuni ilegale ale deținătorilor de certificate, ele sunt investigate, și dacă se dovedesc a fi reale certificatul e suspendat ori anulat. În cazurile extreme, deținătorul de certificat e expulzat complet din sistemul FSC.”

Plimob, principalul cumpărător de cherestea de la VGSM, a declarat și el că va investiga.

„Este contrar valorilor și principiilor noastre să se folosească lemn procurat ilegal. Lucrăm permanent pentru a ne asigura că toate acțiunile noastre și ale colegilor noștri sunt în conformitate cu legislația țărilor în care lucrăm.”

„Respectăm pe deplin legislația forestieră națională și internațională și propriul nostru cod de conduită. Satisfacerea standardelor FSC este o parte esențială a afacerii noastre.”

Articol realizat de Echipa de Investigații a Channel 4 News (programul de știri al televiziunii publice britanice Channel 4) / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Firme consacrate in prelucrarea lemnului din Suedia, Austria etc, nu fac decat sa profite de „bunavointa stimulata” a celor care conduc Ucraina si Romania. Legislatia prost facuta de parlamentele Romaniei si Ucrainei, dorinta de imbogatire ilicita a politicienilor, organismelor silvice, politiei, procuraturii, sistemului juridic, corupte incepand de la conducerea superioara si pana la portari, au facut jocul interesat a tuturor tarilor care exploateaza aceasta bogatie naturala. Sa nu uitam pe cei de teapa celui supranumit „drujba lui Dumnezeu” – Doamne cate mii de drujbe de acest fel sunt in Romania si Ucraina – care a „curatat” de paduri zeci de mii de hectare, de nu mai recunosti locuri prin care acum 30 – 40 ani arborii aveau peste 100 ani de existenta, iar acum domina uscaturile. Si ne mai miram ca acum si in ultimii 20 ani ne distrug viiturile, nu mai putem respira din cauza poluarii si caldurii excesive, nu mai gasim izvoare curate, cursurile de apa sunt pline de pet_uri si gunoaie, terenurile se desertifica etc etc.
    Cei care conduc acum Romania si au condus-o in ultimii 30 ani vor parasi mai devreme sau mai tarziu aceasta viata, insa cei care vin dupa ei vor avea parte de un trai de supravetuire si din pacate, chiar daca se vor lua cele mai bune masuri, natura nu-si va mai reveni decat dupa 200 – 300 ani.

  2. Deci o tara corupta (Ucraina) are o firma (ucraineana) care taie ilegal padurile, mituieste autoritatile din Ucraina, face rost de tot felul de certificate si vinde lemnul catre IKEA si alte companii (scrie in text). Din titlu imi si inchipuiam cum se duce nemernica de IKEA si taie padurile bietilor ucraineni… Cred ca daca fiecare tara si-ar rezolva problemele cu coruptia nici companii ca IKEA n-ar avea de unde sa cumpere…

  3. Eu nu știu ce fac ăștia de la FSC, că și pe lemnul de la Schweighofer/HS Timber tot ei au pus eticheta de conformitate.

    A mai fost un documentar de investigații acum câțiva ani în care ucrainienii se plângeau că firme certificate de FSC taie ilegal și trimit lemnul la procesat în România. Am sperat că cineva a luat măsuri.

    P.S. Am găsit documentarul, e din 2016! Deci 4 ani autoritățile n-au făcut nimic.

  4. E nebunie cu taiatul de lemn in Europa de Est dar pana la Ucraina ce facem cu Romania ca la noi se taie in draci peste tot. In jurul Bucurestiului se face igenizare totala pentru a face loc cartierelor verzi cica, sa ii ia dreaq pe aia care cumpara.

  5. IKEA si se jura ca nu fura…

    • Oricat de patriot suna „IKEA fura”, problema nu e la IKEA sau la cine stie ce alta comanie ci in propria noastra ograda. Aia fac afaceri, cumpara ce li se ofera. Insa daca la noi (ca si la ucraineni) ar fi aplicate corect legile, daca n-ar exista coruptie si „afaceristi” pusi pe hotie, n-ar mai avea cine si ce sa le ofere.

  6. Il trimitem pe Gotiu in Ukraina sa rezolve si acolo problemele, cum le-a rezolvat si aici.