G4Media.ro

VIDEO Ioana Bianchi (ARPIM): Există noi politici și strategii la nivel european…

VIDEO Ioana Bianchi (ARPIM): Există noi politici și strategii la nivel european pentru care nu suntem pregătiți. Vorbim de strategii europene, dar nu știm cu cine să interacționăm la Ministerul Sănătății

Ioana Bianchi, directorul de afaceri externe al Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a declarat într-o dezbatere organizată de G4Media.ro pe tema epidemiei că România nu e pregătită pentru noile politici și strategii la nivel european.

Ea a dat ca exemplu operaționalizarea noii Autorități europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), adăugând că în acest moment nu există un dialog între autorități și industrie pentru numirea reprezentanților României în board-ul și comisia de experți ale noii instituții. ”Vorbim de strategii europene, dar nu știm cu cine să interacționăm la Ministerul Sănătății sau alte ministere”, a spus Ioana Bianchi.

  • Trebuie să ne uităm nu doar la ce face Europa pentru noi, ci și la ce putem face noi pentru Europa
  • Există noi politici și strategii la nivel european pentru care nu suntem, din păcate pregătiți. Una dintre ele e noua agenție europeană HERA, ce va deveni operațională din 2022. E necesar să avem un reprezentant al României în board și în comitetul de experți. E necesar să avem dialogul între industrie și autorități în România, deocamdată nu am primit o invitație la dialog din partea autorităților
  • O politică publică nu se poate face în absența unor sisteme transparente de date
  • Colaborarea între industrie și autoritățile europene e certă, dar în România e loc de îmbunătățit
  • E necesar ca România să își desemneze la HERA oameni competenți, bine pregătiți. În România, ARPIM, care reprezintă 27 din companiile multinaționale de medicamente inovatoare, a colaborator cu autoritățile, a sprijinit cu bani și medicamente eforturile anti-pandemie. Disfuncționalitățile în aprovizionare, accesul dificil la medicamente s-au acutizat
  • Vorbim de strategii europene, dar nu știm cu cine să interacționăm la Ministerul Sănătății sau alte ministere. E necesar ca și România să se uite nu doar la mecanismele de penalizare, ci și la cele de stimulare

Context.

LIVE Video și principalele declarații, pe G4Media.ro https://bit.ly/ImpactulPandemiei_LIVE2021

Facebook event page: https://www.facebook.com/events/597807358329257

Impactul pandemiei asupra sistemului românesc de sănătate și modificări în politicile europene – un eveniment LIVE organizat pe 21 octombrie 2021 de G4Media.ro, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Acțiune co-finanțată de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication)

Sectiunea dedicată proiectului pe G4Media.ro – Parlamentul UE https://www.g4media.ro/parlamentul-ue

G4Media.ro și Edupedu.ro implementează în cursul acestui an proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” finanțat de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication).

Proiectul se concentrează pe trei sectoare principale în care se așteaptă ca acțiunile Parlamentului European să ofere ajutor, îndrumare și soluții pentru cetățeni, companii și instituții puternic afectate de pandemie: economia, sistemul medical și educația. În timp ce România are probleme sistemice în toate aceste trei sectoare, pandemia provoacă mai multe daune și este evidentă nevoia de soluții și reforme. Acesta este motivul pentru care este crucial să abordăm aceste trei fenomene în proiectul nostru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Doar spaga, crima si coruptia sunt compatibile cu Romania.

  2. Romania e prea înapoiată pt UE, cam asta e concluzia. Politicienii au avut grija ca societatea sa nu evolueze, prin slaba educație și corupția la înalt nivel.

  3. Inca o institutie care va imprastia zeci de mii de euro unor functionari ioropeni si care va administra un alt buget la care vom contribui tot noi. HERA este creata ca un raspuns la pandemie si este inca o institutie care centralizeaza soarta sanitara a UE in mainile unor eurocrati. Daca guvernele nationale n-ar fi luat decizii de inchidere a granitelor, cred ca ar fi fost dezastru sanitar. Cu sau fara HERA, natiunile vor decide ce sa faca in caz de pandemie, pana se intrunesc „expertii” europeni dupa pauza de cafeluta la Bruxelles. UE vrea cat mai multa centralizare, ceea ce nu este bine si recomandat in anumite cazuri. La fel de bine ar putea sa centralizeze problema migratiei in UE, printr-o institutie a imigrarii. Ce vom face atunci?