G4Media.ro

VIDEO Iranul a prezentat ceea ce a numit prima sa rachetă balistică…

Sursa foto: BAY ISMOYO / AFP

VIDEO Iranul a prezentat ceea ce a numit prima sa rachetă balistică hipersonică

Iranul a prezentat marți ceea ce oficialii au descris ca fiind prima sa rachetă balistică hipersonică de producție internă, a anunțat agenția oficială de știri IRNA, un anunț care ar putea spori îngrijorarea Occidentului cu privire la capacitățile de rachete ale Teheranului, transmite Reuters, citată de Rador.

Presa de stat iraniană a publicat imagini ale rachetei, denumite Fattah, în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele iranian, Ebrahim Rahisi și comandanți ai Corpului de elită al Gărzilor Revoluționare din Iran.

„Racheta hipersonică Fattah, ghidată cu precizie, are o rază de acțiune de 1.400 km și este capabilă să penetreze toate scuturile de apărare”, a declarat Amirali Hajizadeh, șeful forței aerospațiale a Gărzilor, citat de presa de stat iraniană. Rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului și pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat. Anul trecut, Republica Islamică Iran a declarat că a construit o rachetă balistică hipersonică care poate fi manevrată în interiorul și în afara atmosferei.

Televiziunea iraniană de stat a declarat că racheta Fattah a Iranului poate viza „sistemele antirachetă avansate ale inamicului și reprezintă un mare salt generațional în domeniul rachetelor”. „Poate ocoli cele mai avansate sisteme antibalistice ale SUA și ale regimului sionist, inclusiv Iron Dome [Cupola de Fier] al Israelului”, a declarat televiziunea de stat iraniană.

Viteza maximă a lui Fattah a atins nivelul Mach 14 (15.000 km/h), a adăugat aceasta. În ciuda opoziției SUA și a Europei, Republica Islamică Iran a declarat că își va dezvolta în continuare programul de rachete defensive. Cu toate acestea, analiștii militari occidentali spun că Iranul își exagerează uneori capacitățile de rachete.

Îngrijorările legate de rachetele balistice ale Iranului au contribuit la decizia președintelui american de atunci, Donald Trump, de a renunța în 2018 la pactul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu șase mari puteri. Donald Trump a reimpus sancțiunile americane asupra Iranului după ieșirea din pactul nuclear, ceea ce a determinat Teheranul să reia lucrările nucleare interzise anterior și a realimentat temerile americane, europene și israeliene că Iranul ar putea urmări producerea unei bombe atomice. Iranul a negat în mod constant orice astfel de ambiție.

Discuțiile indirecte între Teheran și administrația președintelui american Joe Biden pentru salvarea acordului nuclear au intrat în impas din septembrie anul trecut. Israelul, pe care Republica Islamică Iran refuză să îl recunoască, se opune eforturilor depuse de puterile mondiale pentru a revigora acordul nuclear al Teheranului și amenință de mult timp cu acțiuni militare în cazul în care diplomația eșuează. „Îi aud pe inamicii noștri lăudându-se cu armele pe care le dezvoltă”, a declarat marți ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant. „La orice astfel de dezvoltare, avem un răspuns și mai bun, fie că este vorba de arme terestre, aeriene sau maritime, incluzând atât mijloace defensive, cât și ofensive”, a adăugat oficialul israelian.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...