VIDEO Israel: reprimare violentă a unei demonstrații a opozanților reformei judiciare
Poliția s-a ciocnit miercuri la Tel Aviv cu manifestanții împotriva reformei judiciare a guvernului, pe care aceștia o consideră antidemocratică, în timp ce parlamentul a adoptat în lectură preliminară două noi proiecte de lege controversate, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
În timpul unei manifestații organizate miercuri la Tel Aviv împotriva reformei, în timpul căreia mai multe străzi și drumuri au fost blocate, poliția a folosit tunuri cu apă și grenade asurzitoare, au constatat jurnaliștii AFP.
De asemenea, polițiștii călare au încercat să disperseze mulțimea. Într-un comunicat, poliția a precizat că a arestat 39 de persoane pentru infracțiuni de ordine publică.
Unsprezece protestatari răniți au fost tratați la spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al spitalului.
„Sunt aici pentru democrație, pentru drepturile omului și pentru justiție”, a declarat pentru AFP Johann Kanal, un protestatar în vârstă de 39 de ani.
„Blocăm toate intersecțiile, oprim traficul în toată țara în speranța că actualul guvern înțelege că suntem foarte serioși și că vom face tot ce ne stă în putință pentru a schimba calea pe care o ia”, a declarat Dina Niron, o avocată de 51 de ani din Tel Aviv.
„Dreptul de a manifesta nu este dreptul de a bloca țara”, a declarat miercuri seară premierul Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă la Ierusalim.
Potrivit acestuia, manifestanții au depășit „o linie roșie”. „O țară suverană nu poate tolera anarhia”, a adăugat el.
El își anunțase anterior sprijinul pentru acțiunile poliției.
Această nouă manifestație intervine în timp ce Knesset-ul (parlamentul) israelian, reunit în plen în aceeași zi, a adoptat în lectură preliminară o nouă lege în cadrul reformei justiției anunțate la începutul lunii ianuarie de guvernul pe care Benjamin Netanyahu l-a format în decembrie cu partide de extremă dreapta și formațiuni ultraortodoxe evreiești.
Deputații au adoptat, cu 62 de voturi pentru și 20 împotrivă din cele 120 de voturi ale Parlamentului, un proiect de lege care urmărește să limiteze posibilitatea de destituire a unui prim-ministru.
Aceasta va fi posibilă doar dacă cel puțin 90 de deputați sunt în favoarea sa și doar în caz de incapacitate fizică sau mentală.
Conform procedurii, propunerea trebuie să treacă printr-o comisie parlamentară, care va decide dacă o va supune la vot în primă lectură.
Criticii reformei spun că aceasta urmărește să reducă influența sistemului judiciar în favoarea puterii politice, amenințând echilibrul puterilor și caracterul democratic al statului Israel.
Însă Netanyahu și ministrul său al justiției, Yariv Levin, consideră că este necesară pentru a restabili un echilibru al puterii între aleși și Curtea Supremă, pe care premierul și aliații săi o consideră politizată.
De asemenea, deputații au adoptat în lectură preliminară un proiect de lege pentru a impune „pedeapsa cu moartea pentru teroriști”, cu 55 de voturi pentru și 9 împotrivă.
Pedeapsa cu moartea pentru teroriști a fost solicitată de mult timp de unii deputați de extremă dreapta, dar nu a găsit niciodată suficient sprijin pentru a deveni lege.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca textul să fie adoptat în Israel – unde pedeapsa cu moartea a fost aplicată o singură dată de către justiția civilă, împotriva criminalului de război nazist Adolf Eichmann, în 1962 – partidele ultraortodoxe fiind înclinate să voteze împotrivă din motive religioase.
https://www.youtube.com/watch?v=vPtYoP7j-0M
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank